Γιώργος Α. Παπανδρέου - Πρόεδρος Σοσιαλιστικής Διεθνούς - π. Πρωθυπουργός
Γιώργος Α. Παπανδρέου - Πρόεδρος Σοσιαλιστικής Διεθνούς - π. Πρωθυπουργός
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Σελίδα >   ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ >   Περιβάλλον 

Περιβάλλον

Το περιβάλλον, μας επηρεάζει όλους, σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο. Τα περιβαλλοντικά προβλήματα εκδηλώνονται πολλές φορές με τρόπο ο οποίος ξεπερνά τα στενά όρια του κράτους, αποτελούν συχνά σημείο τριβής και έντασης ανάμεσα στους λαούς και προϋποθέτουν τη συνεργασία όλων για την επίλυσή τους. Η οικουμενικότητα και η φύση των προβλημάτων αυτών τα καθιστά προβλήματα πολιτισμού και δημοκρατίας. Για την αντιμετώπισή τους, απαιτούνται ριζικές αλλαγές στις επιλογές των πολιτικών των κρατών αλλά και στη συμπεριφορά του κάθε πολίτη. Τα περιβαλλοντικά προβλήματα είναι προβλήματα πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά.

Το περιβάλλον αποτελεί μια καινούργια πρόκληση για την εξωτερική μας πολιτική που ξεπερνά τις παραδοσιακές σχέσεις με τα άλλα κράτη. Η εξωστρέφεια της χώρας μας και το άνοιγμα προς τις άλλες χώρες δεν μπορεί παρά να συνοδεύεται και από ένα άνοιγμα στην προσέγγιση αυτών των προβλημάτων. Η σελίδα αυτή επιχειρεί να συμβάλλει σε μια πρώτη ανάγνωση των περιβαλλοντικών προβλημάτων που απασχολούν την παγκόσμια κοινότητα, η αλλαγή του κλίματος, η πτώχευση της βιοποικιλότητας (βιοποικιλότητα), η περιβαλλοντική ασφάλεια, η άνιση κατανάλωση φυσικών πόρων ανάμεσα στο βορά και το νότο (παγκοσμιοποίηση και βιώσιμη ανάπτυξη), το νερό - ζητήματα προστασίας, η απερήμωση, απαιτούν την προσοχή μας.

Η πράσινη διπλωματία είναι ένα εργαλείο για να ανταποκριθούμε στις πλανητικές προκλήσεις για τη βελτίωση του περιβάλλοντος παγκόσμια. Η θέση της Ενωμένης Ευρώπης στον κόσμο, (Η ΕΕ και τα διεθνή περιβαλλοντικά προβλήματα) και η θέση της Ελλάδας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη (Η Ελλάδα και τα κοινά με τις γείτονες χώρες περιβαλλοντικά προβλήματα), είναι κρίσιμες για την επίλυση των περιβαλλοντικών προβλημάτων που ξεπερνούν τα εθνικά σύνορα. Οι επαφές ανάμεσα σε κυβερνητικούς και μη κυβερνητικούς οργανισμούς καθώς και τα διεθνή μέσα επικοινωνίας (χρήσιμες διευθύνσεις) φέρνουν ανθρώπους, με αρχικά διαφορετικές αντιλήψεις, ανάγκες και στόχους, στα διεθνή βήματα συζήτησης, όπου αναζητούνται και βρίσκονται λύσεις.

Στόχος είναι αυτό το τμήμα του κόμβου μας να μην είναι στατικό, να γίνει ένα βήμα πληροφόρησης και ενημέρωσης, ένα ταξίδι στον κόσμο με μια άλλη ματιά. Ειδικότερα ενημέρωση και πληροφόρηση για επι μέρους, αλλά και γενικότερης υφής, θέματα Περιβάλλοντος, παρέχονται και μέσα από τις εξής ενότητες:

  - Απο-δράσεις..., που αναφέρεται σε δράσεις πολιτών, φορέων και ΜΚΟ και συμπεριλαμβάνει δράσεις σε θέματα περιβαλλοντικά
  - Αναφορές για το Περιβάλλον, στην οποία αναδημοσιεύονται posts από blogs αφιερωμένα σε θέματα Περιβάλλοντος στην Ελλάδα


Σχετική συζήτηση - Καταθέστε τις απόψεις σας:

- «Άποψη» - 'Ολέθρια καταστροφή - Ο πολίτης δεν μένει αμέτοχος'

Σας προσκαλούμε να περιηγηθείτε στις παρακάτω ενότητες:

Περιβάλλον
Κορυφή Σελίδας
Αρχική Σελίδα | Ποιος Είναι | Σχετικά | Όροι Χρήσης | Δήλωση Απορρήτου | Επικοινωνία