Γιώργος Α. Παπανδρέου - Πρόεδρος Σοσιαλιστικής Διεθνούς - π. Πρωθυπουργός
Γιώργος Α. Παπανδρέου - Πρόεδρος Σοσιαλιστικής Διεθνούς - π. Πρωθυπουργός
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Σελίδα >   ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ >   Εικόνες από το σήμερα >   Απο-δράσεις... >   Να δοθεί ένα τέλος στο ‘κολαστήριο’ της Παγανής 

Να δοθεί ένα τέλος στο ‘κολαστήριο’ της Παγανής


Όπως πολύ σωστά επισημαίνουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα η κατάσταση στο Κέντρο Κράτησης Μεταναστών στη Παγανή Λέσβου εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά ανησυχητική. Η συνεχής αγωνία και η αβεβαιότητα για το μέλλον αποτελούν καθημερινή πραγματικότητα για τους ανθρώπους που κρατούνται μέσα στο κέντρο. Ως αποτέλεσμα, κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων όλο και πιο συχνά οι μετανάστες χωρίς έγγραφα διαμαρτύρονται έντονα για τις συνθήκες υγιεινής και διαβίωσης και ζητούν να αφεθούν ελεύθεροι. Τη κατάσταση καταγράφουν οι ΓΧΣ στο post Λέσβος: Συνωστισμός και άθλιες συνθήκες διαβίωσης πυροδοτούν εντάσεις στο Κέντρο Κράτησης Παγανής.

Διαβάστε τη σχετική αναφορά μας για το θέμα της Παγανής: Επιτέλους, οι μετανάστες δεν είναι ζώα! και το δίπτυχο Εγκλωβισμένοι σε μια περιστρεφόμενη πόρτα – Μέρος Α’ και Εγκλωβισμένοι σε μια περιστρεφόμενη πόρτα – Μέρος Β’

* Στο σχετικό post οι ΓΧΣ επισημαίνουν μεταξύ άλλων: «… Έχουν περάσει πάνω από δύο μήνες από την ημέρα που η ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα άρχισε να παρέχει ψυχοκοινωνική φροντίδα στους μετανάστες χωρίς έγγραφα και τους αιτούντες άσυλο στο κέντρο κράτησης της Παγανής, στο νησί της Λέσβου, και η κατάσταση εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά ανησυχητική. Η συνεχής αγωνία και η αβεβαιότητα για το μέλλον αποτελούν καθημερινή πραγματικότητα για τους ανθρώπους που κρατούνται μέσα στο κέντρο.

Ως αποτέλεσμα, κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων όλο και πιο συχνά οι μετανάστες χωρίς έγγραφα διαμαρτύρονται έντονα για τις συνθήκες υγιεινής και διαβίωσης και ζητούν να αφεθούν ελεύθεροι.  

Δυστυχώς, οι ευπαθείς ομάδες, οι γυναίκες, τα παιδιά, οι ασυνόδευτοι ανήλικοι και τα άτομα με ιατρικά προβλήματα, υφίστανται καθημερινά τις επιπτώσεις των διαμαρτυριών, αλλά κυρίως την ανθρώπινη απαξίωση από τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης. Επίσης, λόγω της κατάστασης που επικρατεί μέσα στην Παγανή, η ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα αντιμετωπίζει εξαιρετικά μεγάλες δυσκολίες στην προσπάθειά της να προσφέρει την τόσο απαραίτητη ψυχοκοινωνική φροντίδα στις ευάλωτες ομάδες μεταναστών…

Παγανή 1Κάθε μέρα η ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα μιλάει με ανθρώπους που έρχονται από χώρες όπου μαίνεται πόλεμος, όπως το Αφγανιστάν, το Ιράκ, η Σομαλία κλπ., και που έχουν ζήσει τραυματικές εμπειρίες στην πατρίδα τους αλλά και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους προς την Ευρώπη. Κάποιοι άνθρωποι υποφέρουν από μετατραυματικό στρες και συμπτώματα άγχους και αγωνίας. Αναμφισβήτητα η κατάσταση της ψυχικής τους υγείας επιδεινώνεται σημαντικά από το γεγονός ότι κρατούνται σε ένα χώρο, όπου οι συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής είναι εξαιρετικά άσχημες. Ο συνωστισμός στα κελιά και οι ολοένα και χειρότερες συνθήκες διαβίωσης θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την ψυχική υγεία πολλών κρατουμένων μεταναστών.  

Ο αριθμός των ανθρώπων που κρατούνται στο κέντρο υπερβαίνει συχνά τους 800, ενώ έχει φθάσει ακόμα και τα 1.200 άτομα, σε ένα χώρο ακατάλληλο για τη φιλοξενία ανθρώπων, που σύμφωνα με τις τοπικές αρχές θα μπορούσε να στεγάσει έως 300 ανθρώπους. Πολλοί από τους κρατούμενους είναι ασυνόδευτοι ανήλικοι, γυναίκες με παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών, έγκυες γυναίκες και μετανάστες με ιατρικά προβλήματα…

Καθώς οι συνθήκες μέσα στο κέντρο κράτησης της Παγανής εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά δύσκολες, πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα από τις τοπικές και εθνικές αρχές για να αντιμετωπιστούν οι ανθρωπιστικές ανάγκες των μεταναστών χωρίς έγγραφα και αιτούντων άσυλο, λαμβάνοντας ιδιαίτερα υπόψη τις ανάγκες των ευάλωτων ομάδων μεταναστών.»

Ανάλογες και οι διαπιστώσεις της Υπάτης Αρμοστείας για τους Πρόεσφυγες. Παραθέτουμε το σχετικό δελτίο Τύπου.

* Η Ύπατη Αρμοστεία επισκέπτεται το κέντρο κράτησης στη Λέσβο, ζητά το κλείσιμό του
 
Το κλείσιμο του κέντρου κράτησης μεταναστών στη Λέσβο, όπου συνωστίζονται εκατοντάδες άνθρωποι, ζήτησε κλιμάκιο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.),  έπειτα από επίσκεψη που πραγματοποίησε στο κτίριο μαζί με τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Σπύρο Βούγια.
 
Πάνω από 700 άντρες, γυναίκες και παιδιά συνωστίζονται στο κέντρο της Παγανής, το οποίο δεν διαθέτει ούτε τους χώρους ούτε τις κατάλληλες υποδομές υγιεινής για να ανταποκριθεί στις ανάγκες τόσου μεγάλου αριθμού ανθρώπων, πολλοί από τους οποίους μπορεί να είναι αιτούντες άσυλο και άρα να εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της Υ.Α.
 
Παγανή 2Freedom, freedom, freedom”, δηλαδή «ελευθερία», φώναζαν οι κρατούμενοι καθώς ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Σπύρος Βούγιας, και η αντιπροσωπεία της Υ.Α., με επικεφαλής τον Γιώργο Τσαρμπόπουλο, επισκέφτηκαν το κέντρο την Πέμπτη (22 Οκτωβρίου).
 
Και οι δύο άντρες καταδίκασαν τις άθλιες συνθήκες και το γεγονός ότι περίπου 200 γυναίκες και παιδιά μένουν σε έναν θάλαμο με μόλις δύο τουαλέτες και ένα ντους. Είδαν στρώματα μουσκεμένα από το νερό που έτρεχε από τις τουαλέτες.
 
Ο Σπύρος Βούγιας, ο οποίος επισκέφτηκε την Παγανή λίγες μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως Υφυπουργού, ζήτησε συγνώμη από τους κρατουμένους, που είναι κυρίως από το Αφγανιστάν και τη Σομαλία. «Αυτό που είδα σήμερα είναι μια ανθρώπινη τραγωδία, συνθήκες κάτω από τις οποίες δεν θα έπρεπε να κρατείται κανένας άνθρωπος», δήλωσε.
 
«Είναι άμεση η ανάγκη να αφεθούν ελεύθερες οι ευάλωτες ομάδες», τόνισε ο Υφυπουργός, ενώ υποσχέθηκε ότι η κυβέρνηση θα βελτιώσει τη διαχείριση των νέων αφίξεων και θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.
 
Ο Γιώργος Τσαρμπόπουλος, επικεφαλής της Υ.Α. στην Ελλάδα, δήλωσε ότι η Παγανή «πρέπει να κλείσει», ενώ πρόσθεσε ότι η κατάσταση εκεί αντικατοπτρίζει το αδιέξοδο των πολιτικών που εφαρμόζονται στα σημεία εισόδου, που οδηγούν στην κράτηση ανθρώπων.
 
Ανέφερε ότι η Υ.Α. συστήνει τη δημιουργία κατάλληλων δομών υποδοχής, με μηχανισμούς εντοπισμού, καθώς και την τοποθέτηση εξειδικευμένου προσωπικού, στα σημεία εισόδου, όπως για παράδειγμα σε νησιά σαν τη Λέσβο που βρίσκονται απέναντι από την Τουρκία. Κάτι τέτοιο θα βοηθούσε στον εντοπισμό όσων έχουν ανάγκη από διεθνή προστασία και στη χορήγηση εξειδικευμένης φροντίδας.
 
«Παράλληλα, θα πρέπει να επέλθουν άμεσα δραστικές αλλαγές στο σύστημα ασύλου ενώ οι σχετικές αρμοδιότητες θα πρέπει να απομακρυνθούν από την αστυνομία και να μεταφερθούν σε ένα πολιτικό όργανο», ανέφερε ο Τσαρμπόπουλος, ενώ εξέφρασε την ελπίδα η δέσμευση της κυβέρνησης για βελτίωση να μεταφραστεί σε ανάληψη συγκεκριμένων δράσεων. 
 
Σχεδόν 5.500 παράτυποι μετανάστες και αιτούντες άσυλο, προερχόμενοι από τα απέναντι τουρκικά παράλια, συνελήφθησαν στη Λέσβο κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του 2009, σε σύγκριση με πάνω από 13.000 το 2008 και 6.100 το 2007. Οι περισσότεροι προέρχονταν από εμπόλεμες χώρες, όπως το Αφγανιστάν, το Ιράκ και τη Σομαλία.

Η Υπάτη Αρμοστεία αναφέρεται επίσης σε Καταγγελίες για κακοποίηση στο κέντρο κράτησης αλλοδαπών Παγανής, Λέσβου - Η Ύπατη Αρμοστεία ζητά σε βάθος έρευνα.

(Σημ. η 1η φωτογραφία είναι © UNHCR/L. Boldrini και η 2η προέρχεται από το blog Χωρίς Σύνορα - Γιώργος Μουτάφης)
Κορυφή Σελίδας
Αρχική Σελίδα | Ποιος Είναι | Σχετικά | Όροι Χρήσης | Δήλωση Απορρήτου | Επικοινωνία