Γιώργος Α. Παπανδρέου - Πρόεδρος Σοσιαλιστικής Διεθνούς - π. Πρωθυπουργός
Γιώργος Α. Παπανδρέου - Πρόεδρος Σοσιαλιστικής Διεθνούς - π. Πρωθυπουργός
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Σελίδα >   ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ >   Άρθρα - Συνεντεύξεις >   Συνέντευξη στο CNBC 

Συνέντευξη στο CNBC

Κτίριο Συμβουλίου Ευρωπαϊκής Ένωσης, Βρυξέλλες, 11 Δεκεμβρίου 2009

Γιώργος Α. Παπανδρέου
Γιώργος Α. Παπανδρέου

Συνέντευξη του Πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου στο CNBC

Στη δημοσιογράφο: Caroline Cimenti

Caroline Cimenti:   Κύριε Πρωθυπουργέ, αυτή ήταν μια δύσκολη εβδομάδα για τη χώρα σας. Στην αρχή της εβδομάδος, μειώθηκε ο βαθμός της πιστοληπτικής σας αξιολόγησης, ενώ το έλλειμμα του προϋπολογισμού σας βρίσκεται στο 12% του ΑΕΠ. Το επόμενο έτος, το συνολικό χρέος αναμένεται να φθάσει στο 125% του ΑΕΠ. Τι θα κάνετε; Ποια είναι τα σχέδιά σας;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Πρώτα από όλα, είμαστε μια νέα κυβέρνηση που εξελέγη από το λαό, με εντολή να επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην κοινωνία και στην οικονομία μας. Να αναμορφώσει την οικονομία μας, να εκσυγχρονίσει τον δημόσιο τομέα και να καταστήσει την ελληνική οικονομία πιο βιώσιμη και ανταγωνιστική, αφού αυτό είναι ένα από τα κυριότερα προβλήματα που έχουμε. Ειδικότερα, θα την μετατρέψει σε πράσινη οικονομία, που είναι ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδος. Για παράδειγμα, είμαστε μια χώρα με μεγάλες δυνατότητες αιολικής ενέργειας.

Όμως, το άμεσο πρόβλημά μας είναι να αντιμετωπίσουμε το χρέος και το έλλειμμά μας. Και είμαστε απολύτως αποφασισμένοι να το επιτύχουμε. Το πρώτο βήμα μας ήταν μια σημαντική περικοπή του ελλείμματος του προϋπολογισμού, ο οποίος θα μειωθεί κατά 4% το επόμενο έτος.

Caroline Cimenti:   Πώς θα το επιτύχετε;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Με μια σειρά μέτρων. Για παράδειγμα, έχουμε ήδη περικόψει τα κυβερνητικά έξοδα κατά 10%, που είναι ένα μεγάλο ποσοστό. Επίσης, γίνονται σημαντικές ανακατατάξεις του προϋπολογισμού, ώστε να καλύψει ιδιαίτερα τις αναπτυσσόμενες περιοχές. Και είμαστε πολύ φειδωλοί στον τρόπο που χρησιμοποιούμε τα χρήματά μας.

Θα υπάρξουν κι άλλες αλλαγές που θα κάνουν βιώσιμες τις ενέργειες μας. Δεν θα είναι πρόσκαιρα μέτρα. Για παράδειγμα, το βασικό πρόβλημα της Ελλάδος, είναι ότι δυστυχώς υπάρχει διαφθορά που επηρεάζει ολόκληρο το σύστημα. Έχουμε έναν πελατειακό τρόπο κατανομής των πόρων. Αυτό σημαίνει ότι στοχεύει σε πολιτικές χάρες, αντί να διοχετεύει χρήματα σε σημαντικούς τομείς ανάπτυξης, παιδείας και κοινωνικών αναγκών.

Έτσι έχει δημιουργηθεί ένα τεράστιο κύμα φοροδιαφυγής, που αποτελεί ένα από τα βασικά προβλήματα της Ελλάδος. Αν κατορθώσουμε να το αντιμετωπίσουμε - κι έχουμε ειδικά μέτρα για να το επιτύχουμε - τότε η οικονομία μας θα ανακάμψει.

Caroline Cimenti:   Ας μιλήσουμε λίγο για αξιοπιστία. Τον προηγούμενο μήνα παρουσιάσατε έναν προϋπολογισμό ο οποίος θα προσπαθήσει να μειώσει το έλλειμμα σας στο 9% το επόμενο έτος. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα φέρει μια κληρονομιά αποτυχίας στην επίτευξη των στόχων. Πώς θα πείσετε τους αναλυτές ότι από εδώ κι εμπρός μπορούν να εμπιστευθούν την κυβέρνησή σας;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Πρώτα από όλα, είμαστε μια νέα κυβέρνηση. Καταλαβαίνω ότι, δυστυχώς, τα προηγούμενα έξι χρόνια, η προηγούμενη κυβέρνηση, δεν υλοποίησε τις υποσχέσεις της, αλλά ο Ελληνικός λαός μάς ζήτησε σημαντικές αλλαγές με μια ισχυρή εντολή.

Αυτή λοιπόν, πιστεύω ότι είναι μια πρωταρχική και πολύ σπουδαία αλλαγή, το ότι έχουμε λάβει ισχυρή εντολή από τον Ελληνικό λαό.

Δεύτερον, γνωρίζουμε πολύ καλά το πρόβλημα και δεν το κρύβουμε. Θα το εξετάσουμε με ευρύτητα αντίληψης. Δημιουργήσαμε μια νέα Στατιστική Υπηρεσία, ανεξάρτητη από την κυβέρνηση κι έτσι κατορθώσαμε να διακρίνουμε το πραγματικό πρόβλημα και τη διόγκωση του ελλείμματος και είμαστε έτοιμοι να το αντιμετωπίσουμε.

Τρίτον, έχω ήδη εξαγγείλει και θα εξαγγείλω κι άλλες δομικές αλλαγές. Για να σας δώσω ένα παράδειγμα, η Ελλάδα έχει πέντε κυβερνητικά επίπεδα. Την επόμενη εβδομάδα θα εξαγγείλω τη μείωση αυτών των πέντε επιπέδων σε τρία κι αυτή είναι μια σημαντική στροφή για τη χώρα μου.

Caroline Cimenti:   Ποια επίπεδα θα κόψετε;

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   Έχουμε σήμερα πέντε επίπεδα Διοίκησης στη χώρα μας: Κεντρική Διοίκηση, Περιφερειακή Διοίκηση, Νομαρχιακή Διοίκηση, Επαρχιακή, σε κάποιες περιοχές και Τοπική Αυτοδιοίκηση. Δύο επίπεδα θα κοπούν τελείως. Κι αυτό σημαίνει μείωση της γραφειοκρατίας, των εξόδων και της διαφθοράς. Κι αυτό είναι ένα από τα πολλά μέτρα που θα λάβουμε.

Θα αλλάξουμε το φορολογικό σύστημα, αυξάνοντας τη διαφάνεια του. Ήδη λάβαμε ένα απλό μέτρο, όλες οι αποφάσεις που έχουν σχέση με τα οικονομικά, τα δημόσια οικονομικά, εμφανίζονται στο Διαδίκτυο, κι έτσι θα περιορίσουμε τη διαφθορά.

Αυτά είναι κάποια από τα μέτρα μας. Ορισμένα είναι απλά, άλλα είναι δύσκολα, όμως είμαστε έτοιμοι να λάβουμε δύσκολες αποφάσεις.

Κορυφή Σελίδας
Αρχική Σελίδα | Ποιος Είναι | Σχετικά | Όροι Χρήσης | Δήλωση Απορρήτου | Επικοινωνία