Γιώργος Α. Παπανδρέου - Πρόεδρος Σοσιαλιστικής Διεθνούς - π. Πρωθυπουργός
Γιώργος Α. Παπανδρέου - Πρόεδρος Σοσιαλιστικής Διεθνούς - π. Πρωθυπουργός
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Σελίδα >   ΠΑΣΟΚ & Σ.Δ. >   Διεθνή >   Προεδρία Σοσιαλιστικής Διεθνούς >   Συμβούλιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς 

Συμβούλιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς

Κωνσταντινούπολη, Τουρκία, 12 Νοεμβρίου 2013

Γιώργος Α. Παπανδρέου
Γιώργος Α. Παπανδρέου
Γραφείο Γιώργου Α. Παπανδρέου — Ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Α. Παπανδρέου, βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη όπου προεδρεύει στο Συμβούλιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς (11-12 Νοεμβρίου). Το Συμβούλιο διοργανώθηκε με την υποστήριξη του Τουρκικού CHP, κόμματος - μέλους της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και συμμετέχουν περισσότεροι από 300 εκπρόσωποι κομμάτων από όλο τον κόσμο.

Στην έναρξη του Συμβουλίου ο Πρωθυπουργός του Βελγίου, Έλιο Ντι Ρούπο, τόνισε τη σημασία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς λέγοντας ότι, αποτελεί ένα μοναδικό εργαλείο προώθησης των προοδευτικών αξιών σε παγκόσμια κλίμακα. Είπε επίσης, ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι μια κοινή αγορά χωρίς ανθρώπινες αξίες.

Στη συνέχεια έγινε εκτενής παρουσίαση των γεγονότων στο πάρκο Γκεζί από διανοούμενους, καλλιτέχνες, τον εκπρόσωπο της Διεθνούς Αμνηστίας και απλούς πολίτες, οι οποίοι συμμετείχαν στις ειρηνικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που αντιμετωπίστηκαν με σκληρή καταστολή.

Το επόμενο θέμα συζήτησης ήταν η Συρία, με τη συμμετοχή του Προέδρου του Συνασπισμού της Συριακής αντιπολίτευσης, Αχμάντ Τζάρμπα, εκπροσώπου του Αραβικού Συνδέσμου και ηγέτες κομμάτων της ευρύτερης περιοχής. Στην ανάγκη εξεύρεσης μιας ειρηνικής λύσης στο πρόβλημα της Συρίας επικέντρωσε την ομιλία του ο Πρόεδρος του CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Την πρωινή συνεδρίαση έκλεισε με την κεντρική ομιλία του ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος είπε μεταξύ άλλων:

"Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που βρίσκομαι εδώ ως Έλληνας, ως γείτονας. Πριν από μερικά χρόνια θα έμοιαζε αδύνατο οι δυό χώρες μας να μπορούν να έχουν οποιαδήποτε μορφή συνεργασίας. Όμως σήμερα, παρά τα θέματα που μας χωρίζουν, όπως η Κύπρος, είναι ενθαρρυντικό ότι χιλιάδες Τούρκοι έρχονται στα νησιά μας ως τουρίστες...

Και με την ευκαιρία της παρουσίας μου εδώ, θα ήθελα για άλλη μια φορά να τιμήσω τη μνήμη του Ισμαήλ Τζέμ, με τον όποιον εργαστήκαμε για την ελληνοτουρκική προσέγγιση...

Δεν ήταν μόνο η κοινή μας προσήλωση στην ειρήνη που μας ενέπνευσε, αλλά το γεγονός ότι θα κινούμασταν στο πλαίσιο μιας κοινής οικογένειας αξιών, της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενός κοινωνικού συμβολαίου που αντιπροσωπεύει η Ευρώπη. Η ευχή μου είναι, ακριβώς το ίδιο πνεύμα να επικρατήσει στην ταραγμένη γειτονιά μας...

Αλλά σήμερα, ακόμα και το σχέδιο που ονομάζουμε Ευρωπαϊκή Ένωση, αντιμετωπίζει κρίση. Και κακώς η κρίση που περνάει σήμερα η Ευρώπη χαρακτηρίζεται οικονομική. Είναι βαθιά πολιτική. Υπογραμμίζει μια βαθύτερη πολιτική διαίρεση. Από τη μιά πλευρά, υπάρχει η ανάγκη να δουλέψουμε με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη και αλληλεγγύη και από την άλλη υπάρχει μια βαθιά καχυποψία και επιστροφή σε εθνικιστικές πολιτικές."

Πρόσφατα, επισήμανε ο Γιώργος Παπανδρέου, πραγματοποίησα μια σειρά διαλέξεων στις ΗΠΑ, όπου πολλές φορές απευθυνόμουν σε περισσότερα από 2500 άτομα. Συχνά με ρωτούσαν γιατί είμαι σοσιαλιστής. Ήταν εντυπωσιακό πόσο θετικές ήταν οι αντιδράσεις όταν μιλούσα για το Κίνημα μας και τις τέσσερις βασικές αρχές που εκπροσωπούμε:

Δημοκρατία και ανθρώπινα δικαιώματα
Κοινωνική Δικαιοσύνη
Βιώσιμη ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον
Ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων
Κορυφή Σελίδας
Αρχική Σελίδα | Ποιος Είναι | Σχετικά | Όροι Χρήσης | Δήλωση Απορρήτου | Επικοινωνία