Γιώργος Α. Παπανδρέου - Πρόεδρος Σοσιαλιστικής Διεθνούς - π. Πρωθυπουργός
Γιώργος Α. Παπανδρέου - Πρόεδρος Σοσιαλιστικής Διεθνούς - π. Πρωθυπουργός
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Σελίδα >   ΠΑΣΟΚ & Σ.Δ. >   Διεθνή >   Προεδρία Σοσιαλιστικής Διεθνούς >   Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας 

Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας

Κωνσταντινούπολη, Τουρκία, 22 Μαρτίου 2012

 Ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς με τον Πρωθυπουργό τησ Τουρκιάς
 Ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς με τον Πρωθυπουργό τησ Τουρκιάς
Γραφείο Τύπου ΠΑΣΟΚ

Ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Α. Παπανδρέου, συναντήθηκε σήμερα, στην Κωνσταντινούπολη, με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας, Recep Tayyip Erdogan.

Αμέσως μετά τη συνάντηση έκανε την ακόλουθη δήλωση:
 
"Με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας και καλό φίλο, Recep Tayyip Erdogan, είχαμε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση. Συζητήσαμε για τις εξελίξεις στην περιοχή και κυρίως για τις εξελίξεις στον Αραβικό Κόσμο και, φυσικά, για τις εξελίξεις στη γειτονική Συρία.
 
Εξάλλου, ο λόγος για τον οποίο είμαι εδώ, στην Τουρκία, είναι η συνάντηση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, προκειμένου να συζητήσουμε με τα κόμματα-μέλη μας από τις αραβικές χώρες, όπως και με άλλα μέλη μας, που ενδιαφέρονται και ανησυχούν για το θέμα αυτό, την ανάγκη δημοκρατικής μεταρρύθμισης και αλλαγής σε πολλές χώρες, όπως και στη Συρία.
 
Ακολουθούμε και υποστηρίζουμε, βεβαίως, τις πρωτοβουλίες του Kofi Annan και του Αραβικού Συνδέσμου. Υποστηρίζουμε αυτό που επιχειρούν να κάνουν και πιστεύουμε ακράδαντα ότι υπάρχει ανάγκη για ελεύθερες και ανοιχτές εκλογές στη Συρία, φυσικά, σε ένα κλίμα εκεχειρίας και με τη δυνατότητα για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας – οι ανθρωπιστικές Οργανώσεις να έχουν πρόσβαση σε όλες τις περιοχές της Συρίας, σε αυτή την ιδιαίτερα δύσκολη στιγμή.
 
Με τον Πρωθυπουργό, βεβαίως, μοιραστήκαμε τις σκέψεις μας και για πολλά άλλα θέματα που αφορούν στην περιοχή, για ευρύτερα θέματα, από το Ιράν μέχρι και την Αραβική Άνοιξη.
 
Έχω εργαστεί στο παρελθόν με τον Recep Tayyip Erdogan για τη βελτίωση των σχέσεών μας, τη συνεχή βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία.
 
Κατά τα τελευταία δέκα χρόνια, περίπου, οι σχέσεις αυτές δεν έχουν γίνει μόνο θερμότερες, αλλά έχουν επίσης αναπτυχθεί σε πολλούς τομείς, από την οικονομία μέχρι και τη συνεργασία μας στον τομέα του τουρισμού, όπως και σε πολλούς άλλους τομείς.
 
Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ακόμα προβλήματα και οφείλουμε να γνωρίζουμε αυτά τα προβλήματα. Συζητήσαμε γι’ αυτά, για το Κυπριακό, την υφαλοκρηπίδα, για τα θέματα που έχουν να κάνουν με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
 
Αυτά είναι θέματα που βρίσκονται συνεχώς στην ημερήσια διάταξη, και θα πρέπει να προχωρήσουν οι δύο χώρες μας περαιτέρω και να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την αντιμετώπισή τους. Ήταν μια πολύ θερμή και εποικοδομητική συνάντηση.
 
Πιστεύω ότι ήταν μια θετική συνάντηση και για τα αναγκαία συμπεράσματα, στα οποία θα καταλήξουμε ως Σοσιαλιστική Διεθνής.
 
Σας ευχαριστώ πολύ."
Κορυφή Σελίδας
Αρχική Σελίδα | Ποιος Είναι | Σχετικά | Όροι Χρήσης | Δήλωση Απορρήτου | Επικοινωνία