Γιώργος Α. Παπανδρέου - Πρόεδρος Σοσιαλιστικής Διεθνούς - π. Πρωθυπουργός
Γιώργος Α. Παπανδρέου - Πρόεδρος Σοσιαλιστικής Διεθνούς - π. Πρωθυπουργός
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Σελίδα >   ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ >   Εικόνες από το σήμερα >   Σκιαγραφήσεις >   Η καινοτομία της Διαβουλευτικής Δημοσκόπησης «ξεκινά» από το Μαρούσι 

Η καινοτομία της Διαβουλευτικής Δημοσκόπησης «ξεκινά» από το Μαρούσι

Δημοσκόπηση...
Δημοσκόπηση...

Μία καινοτόμος απόφαση του ΠΑΣΟΚ, να εφαρμόσει διαδικασίες που φέρνουν τον πολίτη και την κοινωνία κοντά στο επίκεντρο της πολιτικής, που δίνουν φωνή στον πολίτη και στην κοινωνία, που επιτρέπουν συνθήκες διαβούλευσης, διαφάνειας, διαλόγου, συνδέουν επιστημονικά αυτή τη διαβούλευση με δημοσκοπήσεις, με τη δημοσιότητα, με το Διαδίκτυο, εγκαινιάζεται στο Μαρούσι. Πρόκειται για μια καινοτομία διαβούλευσης σε ένα νέο σύστημα ανάδειξης υποψηφίων.

Είναι μια νέα επιστημονική μέθοδος, διαβουλευτική δημοσκόπηση είναι ο όρος, που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στη στην Ελλάδα. Συνδυάζει στοιχεία προκριματικών εκλογών, αλλά θα έλεγα αυτό το οποίο έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, είναι ότι συνδυάζει και μια αρχαία ελληνική παράδοση. Αναβιώνεται μία αρχαία ελληνική παράδοση, συνδυάζοντάς την πια με επιστημονική μεθοδολογία. Είναι η έννοια της κλήρωσης στην αρχαία ελληνική δημοκρατία. Συνδυάζει την ουσιαστική ενημέρωση και διαβούλευση των πολιτών. Αντιμετωπίζει πολλές απ' τις αδυναμίες που έχουν οι διαδικασίες είτε έμμεσης πολιτικής αξιολόγησης, αλλά πολλές φορές ακόμα και οι διαδικασίες άμεσων προκριματικών εκλογών.

Η διαδικασία αυτή συνιστά μια διεθνή πρωτιά, δεδομένου ότι θα χρησιμοποιηθεί για να υποβοηθήσει διαδικασία επιλογής υποψηφίων για τις τοπικές εκλογές, ουσιαστικά αξιοποιώντας την επιστήμη για την προώθηση πρακτικών που βοηθούν στο βάθεμα της δημοκρατίας και στη μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών.

Η διαδικασία που τώρα εγκαινιάζεται, είναι ταυτόχρονα διαδικασία και πολιτικής δοκιμής, σήμερα σε επίπεδο Δήμου, αργότερα αυτή η πολιτική διαδικασία θα είναι προσπελάσιμη  για αξιοποιήση και για επιλογές προσώπων και σε πιο ευρύτερη εφαρμογή, αλλά και για πολιτική Δημοσκόπηση Μαρούσισυζήτηση και για πολιτικές θέσεις, μέσα από τα αντίστοιχα τοπικά δημοψηφίσματα που θα έχουν τα δικά τους χαρακτηριστικά.

Η διαβουλευτική δημοσκόπηση αξιοποιεί δυο πρακτικές που είναι λίγο-πολύ γνωστές. Η μια πρακτική είναι αυτή της συνήθους δημοσκόπησης, όπου κανείς με μια δημοσκοπική διαδικασία διερευνά τις απόψεις των πολιτών. Η άλλη είναι η διαβούλευση όπου συγκεντρώνονται πολίτες ή άλλες ομάδες για να ανταλλάξουν απόψεις και να ενημερωθούν καλύτερα για συγκεκριμένα θέματα και να οδηγηθούν σε μια σύγκλιση απόψεων. Η λογική της διαβουλευτικής δημοσκόπησης είναι ότι αξιοποιεί την επιλογή ενός τυχαίου δείγματος από πολίτες, όχι μόνο για να καταγράψει τις απόψεις τους αλλά και για να τους επιτρέψει, μέσω μιας διαδικασίας ενημέρωσης και διαβούλευσης, να δούν όλες τις δυνατές προσεγγίσεις ενός θέματος και να ανταλλάξουν απόψεις για αυτό με άλλους πολίτες που, ενδεχομένως, έχουν διαφορετικές απόψεις από αυτούς. Επειδή ακριβώς το δείγμα είναι τυχαίο, μπορεί κανείς να προβάλει τις απόψεις αυτές για όλο τον πληθυσμό τον οποίο ενδιαφέρεται να μελετήσει.

Με επιστημονικό τρόπο θα επιλεγεί ένα τυχαίο δείγμα στο οποίο θα δοθεί το αρχικό ερωτηματολόγιο. Τυχαίο δείγμα σημαίνει ότι ο κάθε πολίτης του Αμαρουσίου που είναι ψηφοφόρος έχει την ίδια πιθανότητα να επιλεγεί σε αυτό το δείγμα. Είτε είναι 18 χρόνων, είτε είναι 75 χρόνων, είτε είναι εργάτης, είτε είναι συνταξιούχος, είτε επιχειρηματίας. Το δείγμα θα είναι από τους εκλογικούς καταλόγους του Αμαρουσίου. Είναι ψηφοφόροι του Αμαρουσίου. Όπως επιλέγεται κάθε δείγμα όταν κάνει κανείς μια δημοσκόπηση σε ένα συγκεκριμένο Δήμο ή σε μια περιοχή. Το δείγμα να προέρχεται από όλες τους πολίτες του δήμου. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την άποψη κάποιου ο οποίος μπορεί ενδεχομένως να ψηφίσει κάποιο άλλο κόμμα αλλά θα έχει απόψεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος και η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στον Μάιο.

Η διαδικασία

Στο πρώτο στάδιο της διαδικασίας διαλέγεται ένα τυχαίο δείγμα περίπου 1.000 ατόμων, όπως διαλέγεται  ένα τυχαίο δείγμα σε μια συνήθη δημοσκόπηση. Στην συνέχεια διερευνώνται οι απόψεις των πολιτών αυτών για μια σειρά από θέματα που υπάρχει ενδιαφέρουν να μελετηθούν. Στη συνέχεια διαμορφώνεται ένα υποστηρικτικό κείμενο στο οποίο αναλύονται οι θετικές και οι αρνητικές πλευρές κάθε εναλλακτικής πρότασης που είναι διαθέσιμη για τα προβλήματα αυτά. Αυτό το κείμενο δίνεται στους πολίτες του δείγματος οι οποίοι έχουν την ευκαιρία όχι μόνο να το μελετήσουν, αλλά και να ζητήσουν διευκρινήσεις.

Στην συνέχεια, αυτοί που ενδιαφέρονται να είναι υποψήφιοι για να λάβουν το χρίσμα από το ΠΑΣΟΚ, θα έχουν την ευκαιρία να διατυπώσουν γραπτά τις απόψεις τους για τα θέματα αυτά. Οι απόψεις αυτές θα διανεμηθούν στους πολίτες του δείγματος. Ακόλουθα από αυτό το δείγμα επιλέγεται, με τυχαίο τρόπο, ένα μικρότερο δείγμα 200 έως 300 πολιτών, οι οποίοι θα συγκεντρωθούν σε ένα συγκεκριμένο χώρο όπου θα γίνει η διαδικασία της διαβούλευσης. Αυτό είναι το δεύτερο στάδιο της διαδικασίας που την διαφοροποιεί από την συνήθη δημοσκόπηση.

Πόλη 2Η διαφοροποίηση από άλλες διαδικασίες διαβούλευσης είναι ότι εδώ αυτοί που διαβουλεύονται δεν έχουν κοινά χαρακτηριστικά (πχ μέλη ενός κόμματος), αλλά αποτελούν ένα μικρόκοσμο του δήμου, αφού έχουν επιλεγεί με τυχαία δειγματοληψία. Αυτό επιτρέπει στους πολίτες να ακούσουν όλες τις διαφορετικές απόψεις γύρω από τα θέματα που απασχολούν τον δήμο. Η δυνατότητα να ακούσει κανείς απόψεις από άτομα με διαφορετική προσέγγιση για ένα συγκεκριμένο θέμα δεν είναι συνήθης.

Στην αρχή της διαβούλευσης, οι πολίτες χωρίζονται σε μικρές ομάδες 20 περίπου ατόμων και ανταλλάσσουν απόψεις για τα προβλήματα, τις λύσεις τους και τις απόψεις των υποψηφίων για αυτά. Στην συνέχεια, όλοι οι πολίτες συγκεντρώνονται σε ένα μεγαλύτερο χώρο όπου κάθε ένας από τους υποψήφιους έχει την ευκαιρία να αναπτύξει τις απόψεις του προφορικά. Επίσης, οι πολίτες έχουν την ευκαιρία να ρωτήσουν τους υποψηφίους συγκεκριμένες ερωτήσεις ή απορίες που έχουν για τις θέσεις των υποψηφίων. Στο τέλος αυτής της διαδικασίας θα δοθεί ένα νέο ερωτηματολόγιο στους πολίτες αυτούς. Με αυτό το ερωτηματολόγιο θα διερευνηθούν δυο πράγματα: α) πόσο ο ενημερωμένος πολίτης έχει μεταβάλει άποψη για τα θέματα που θεωρεί ως προβλήματα του Δήμου και όσον αφορά την αντιμετώπισή τους και β) πώς ο ενημερωμένος πολίτης αξιολογεί την άποψη των υποψηφίων για κάθε ένα από τα προβλήματα αυτά. 

Η διαφορά που έχει αυτή η διαδικασία από μια συνήθη διαδικασία δημοσκόπησης, είναι ότι σε μια συνήθη διαδικασία δημοσκόπησης, ιδιαίτερα στις δημοτικές εκλογές, διερευνάται το πόσο γνωστός είναι κάποιος υποψήφιος. Δεν έχει την ευκαιρία ένας υποψήφιος που έχει απόψεις και που δεν έχει γίνει γνωστός είτε γιατί δεν είναι πολιτικό στέλεχος είτε γιατί δεν έχει ήδη μια προβολή στα μέσα ενημέρωσης με άλλο τρόπο, να πείσει τους πολίτες ότι είναι κατάλληλος να διοικήσει τον δήμο. Η διαβουλευτική δημοσκόπηση παρέχει αυτή την ευκαιρία.
Η όλη διαδικασία συμπληρώνεται με προβολή στα μέσα ενημέρωσης. Η προβολή στα μέσα ενημέρωσης έχει την έννοια ότι οι πολίτες που δεν έχουν επιλεγεί σε αυτό το δείγμα, (οι περισσότεροι αφού μόνο 200-300 θα είναι στο δείγμα), μπορούν να ταυτίσουν τον εαυτό τους με κάποιον μέσα απ? αυτό το δείγμα και να λάβουν απαντήσεις σε ερωτήματα που ενδεχομένως οι ίδιοι θα ήθελαν να θέσουν στους υποψηφίους, αλλά και να εκφράσουν άποψη για τα θέματα που απασχολούν τον Δήμο.

Το πλεονέκτημα της διαδικασίας είναι ότι δίνει στους πολίτες τη δυνατότητα και την ευχέρεια να συμμετέχουν περισσότερο και ουσιαστικά τόσο στην ανάδειξη των θεμάτων του Δήμου τους όσο και στην ανάδειξη του υποψηφίου για την θέση του δημάρχου.

Κορυφή Σελίδας
Αρχική Σελίδα | Ποιος Είναι | Σχετικά | Όροι Χρήσης | Δήλωση Απορρήτου | Επικοινωνία