Γιώργος Α. Παπανδρέου - Πρόεδρος Σοσιαλιστικής Διεθνούς - π. Πρωθυπουργός
Γιώργος Α. Παπανδρέου - Πρόεδρος Σοσιαλιστικής Διεθνούς - π. Πρωθυπουργός
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Σελίδα >   ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ >   Εικόνες από το σήμερα >   Σκιαγραφήσεις >   Κάθε διάκριση αποτελεί μια πράξη εναντίον της ανθρώπινης αξιοπρέπειας 

Κάθε διάκριση αποτελεί μια πράξη εναντίον της ανθρώπινης αξιοπρέπειας


21 Μαρτίου – Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού και της Ξενοφοβίας

Η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων καθιερώθηκε το 1966 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών σε ανάμνηση ενός τραγικού συμβάντος, στη Νότιο Αφρική που συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη. Ο ΟΗΕ μας καλεί αυτή τη μέρα να ενώσουμε τις φωνές μας για τα θύματα του ρατσισμού, των φυλετικών διακρίσεων, της ξενοφοβίας και της μισαλλοδοξίας.

Σταθερη παραμένει η προσήλωσή μας στην αρχή της κατάργησης κάθε είδους διάκρισης απ’ όπου και εάν προέρχεται και στο σεβασμό των νόμων και των διεθνών συνθηκών και πρωτίστως της ανθρώπινης υπόστασης. Η πίστη μας στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των ατόμων ανεξαρτήτως προέλευσης, θρησκείας και σεξουαλικής συμπεριφοράς είναι ακέραιη. Στηρίζουμε κάθε πρωτοβουλία η οποία θα προβάλει και θα προάγει μια κοινωνία όπου οι ανθρώπινες αξίες θα αποτελούν θεμέλια μιας σύγχρονης πολιτισμένης κοινωνίας.

Έχουμε την δύναμη να ξεφύγουμε από τον φόβο μπροστά στην διαφορετικότητα του άλλου. Έχουμε την δύναμη να δούμε αυτόν τον πλουραλισμό των πολιτισμών στην χώρα μας ως πηγή έμπνευσης, δημιουργικότητας, καινοτομίας και συλλογικής μας δύναμης μπροστά στα σύγχρονα φαινόμενα; Έχουμε την δύναμη – η κοινή μας ιστορία να μην μας κρατά δέσμιους σε ανταγωνισμούς του παρελθόντος αλλά να μας απελευθερώνει – διδάσκοντάς μας για το πως καλύτερα θα συνεργαστούμε στο μέλλον.

Το βασικό στοιχείο που διαφοροποιεί τους λαούς, ο πολιτισμός τους, αναδεικνύεται ως η πιο σταθερή δίοδος επικοινωνίας. Μέσα στη ρευστότητα των κοινωνικών, πολιτικών και οικονομικών δομών ο πολιτισμός παραμένει το θεμελιακό μέσο ουσιαστικής επαφής και υπεισέρχεται άμεσα στη διαμόρφωση των σχέσεων μεταξύ των πολιτών διαφορετικής κουλτούρας, φυλής, θρησκείας κλπ. αποτρέποντας φαινόμενα κοινωνικού αποκλεισμού και ακόμα χειρότερα ρατσισμού.

Διακρίσεις 1Έχουμε να διαδραματίσουμε, ως πολίτες, ένα ρόλο στην πορεία της κοινωνίας μας, σεβόμενοι τον πολιτισμό που είναι κληρονομιά μας, σεβόμενοι όμως παράλληλα και την διαφορετικότητα των πολιτισμών των άλλων. Πολιτισμός είναι μια πρόταση για το Μέλλον που διαθέτει τα στοιχεία της ποιότητας, της διάρκειας και της ικανότητας να υπερβεί το εφήμερο. Πρόταση που εκ των πραγμάτων εκπορεύεται από το παρόν και το παρελθόν και σχετίζεται άμεσα με τις κοινωνικές δομές και τις αξίες που ζωογονούν τη συλλογική μας ύπαρξη.

Κάθε λαός φέρει ευθύνη απέναντι στον πολιτισμό του, την ιστορική πορεία του και την εξέλιξη του γενικότερα. Έχουμε να διαδραματίσουμε, ως λαοί και ως Έθνη, ένα ρόλο στην πορεία της ανθρωπότητας, σεβόμενοι τον πολιτισμό που είναι κληρονομιά μας, σεβόμενοι όμως παράλληλα και την διαφορετικότητα των πολιτισμών των άλλων λαών. Δημιουργούμε έτσι ένα κοινό γνώμονα πολιτισμού, κοινές πανανθρώπινες αξίες.

Αναζητώντας τις κοινά αποδεκτές αξίες του πολιτισμού, στόχος είναι οι διαφορετικότητες, αντί να αποτελούν πηγή σύγκρουσης, να οδηγήσουν στη δημιουργία ενός πνεύματος ευρείας αντίληψης και σεβασμού. Δηλαδή στην αποδοχή των και στην ειρηνική συνύπαρξη. Η αλληλοκατανόηση, ο αλληλοσεβασμός, η ειλικρινής επικοινωνία αποτελούν τα θεμελιώδη συστατικά του υποστρώματος στο οποίο οφείλουν να στηρίζονται και να αναπτύσσονται οι κοινές αξίες του πολιτισμού.

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού βρίσκει τη χώρα μας αντιμέτωπη με εκδηλώσεις ρατσιστικής συμπεριφοράς και ξενοφοβίας. Η ανεργία, η φτώχεια, οι κοινωνικοί αποκλεισμοί δημιουργούν αμυντικά αντανακλαστικά και ρατσιστικές εκφάνσεις που με τίποτα δεν συνάδουν με τον πολιτισμό μας και τη παιδεία μας..

Η συγκυρία αναδεικνύει το ερώτημα, το στοίχημα, την πρόκληση της ιστορίας που έχουμε μπροστά μας. Έχουμε την δύναμη ως λαός, ως έθνος, ως πολιτισμός να συνυπάρχουμε ειρηνικά με τη διαφορετικότητα, λόγω φυλής, θρησκείας και γενικότερα προέλευσης; Έχουμε την δύναμη να αναδείξουμε τον πλούτο των διαφορετικών μας πολιτισμών και παραδόσεων; Έχουμε την δύναμη να ξεφύγουμε από τον φόβο μπροστά στην διαφορετικότητα του άλλου; Έχουμε την δύναμη να δούμε αυτόν τον πλουραλισμό των πολιτισμών στην περιοχή μας ως πηγή έμπνευσης, δημιουργικότητας, καινοτομίας και συλλογικής μας δύναμης μπροστά στα σύγχρονα φαινόμενα; Έχουμε την δύναμη – η κοινή μας ιστορία να μην μας κρατά δέσμιους σε ανταγωνισμούς του παρελθόντος αλλά να μας απελευθερώνει – διδάσκοντάς μας για το πως καλύτερα θα συνεργαστούμε στο μέλλον;

                                Διακρίσεις 2

Στην περσινή έκθεση του Οργανισμού για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FRA) για τις Διακρίσεις και τις Μειονότητες στην Ε.Ε. διαπιστώνεται ότι: α) οι διακρίσεις, η παρενόχληση και τα ρατσιστικά εγκλήματα είναι πολύ πιο διαδεδομένα απ' όσο καταγράφεται στις επίσημες στατιστικές, β) τα μέλη μειονοτικών και μεταναστευτικών ομάδων που υφίστανται διακρίσεις και ρατσιστικά εγκλήματα δεν τα καταγγέλουν στις αρμόδιες αρχές, γ) διαπιστώνεται μεγάλος βαθμός παραίτησης των μεταναστών και των μειονοτήτων από την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους, καθώς δεν πιστεύουν ότι θα άλλαζε κάτι αν προσέφευγαν σε αρμόδιες αρχές και δ) οι Ρομά είναι οι πιο ευάλωτοι στις διακρίσεις ανάμεσα σε όλες τις μειονοτικές και μεταναστευτικές ομάδες.

Ο κίνδυνος που προέρχεται από το μίσος που διαχέεται μέσω του Διαδικτύου έχει αναγνωριστεί από καιρό από διεθνή κοινότητα και που αφιερώνει σοβαρή προσοχή σε αυτό το ζήτημα. Προεξάρχουσα θέση στην καταπολέμηση της διάδοσης του ρατσιστικού, ξενόφοβου και αντισημιτικού υλικού μέσω του Διαδικτύου έχει η ίδια η κοινωνία των πολιτών, που πρέπει να απομονώσει αυτά τα αυτά τα φαινόμενα. Το ίδιο ισχύει και για μια αντίστροφη συνθηματολογία, που με το σκεπτικό της αντίκρουσης, προχωρά σε υπέρμετρες γενικεύσεις και προβολές που σε τίποτα δεν βοηθούν, αλλά εντείνουν ένα κλίμα που ανάγει ένα μείζον θέμα παιδείας και πολιτισμού σε αρένα άκαρπης και άστοχης αντιπαράθεσης. 

Πρέπει να επαγρυπνούμε απέναντι σε ρατσιστικές συμπεριφορές και γεγονότα, συμπεριλαμβανομένων των εγκλημάτων μίσους και των κακόβουλων εκφράσεων  μίσους και των ρατσιστικών συναισθημάτων, μέσω του Διαδίκτυου. Είναι επαρκώς ανησυχητικά τα πρότυπα και εκφάνσεις ρατσισμού, καθώς αξιοποιείται προς τούτο η συνεχώς αυξανόμενη χρήση του Διαδικτύου με στόχο την εκφορά ρατσιστικού και ξενόφοβου λόγου. Το Διαδίκτυο συνιστά ένα σημαντικό κανάλι επικοινωνίας που συνδέει τους ανθρώπους στο "κυβερνοχώρο" σε πραγματικό χρόνο. Οι ιστοτόποι κοινωνικής δικτύωσης είναι τώρα τα κεντρικά σημεία για τη διάδοση των ρατσιστικών και ξενόφοβων απόψεων, ειδικά μεταξύ των νέων. Πρέπει να αντικρούσουμε τέτοιες απόψεις, ενώ όντας προσεκτικοί για να μην υπονομεύσουμε τη ελευθερία έκφρασης…

Διακρίσεις 3Η δυνατότητα του Διαδικτύου να υπερνικήσει στρεβλώσεις και προκαταλήψεις που βασίζονται σε χαρακτηριστικά συμπεριλαμβανομένων της φυλής, το χρώματος, της γλώσσας, της υπηκοότητας ή της εθνικής προέλευσης ή της θρησκείας είναι δεδομένη. Αυτή η δυνατότητα πρέπει να χρησιμοποιηθεί πλήρως.

Βασική συνιστώσα είναι να καθιερωθού και να επεκταθούν τα εκπαιδευτικά προγράμματα για τα παιδιά και τους νέους ώστε να διαχωρίζουν τη θέση τους από εκφάνσεις που παρακινούνται από τη ρατσιστική, ξενόφοβη, αντισημιτική ή άλλη σχετική προκατάληψη. Τα προγράμματα αυτά θα μπορούν να αξιοποιήσουν το Διαδίκτυο και να περιλαμβάνοτανι στην κατάρτιση βασικής εκπαίδευσης μέσω των σχολικών προγραμμάτων σπουδών

Βεβαίως τα αποτελεσματικά μέτρα που εξετάζουν την διάχυση του μίσους στο Διαδίκτυο και που δεν καταστέλουν τη ελευθερία λόγου και έκφρασης πρέπει να προσδιοριστούν αναλυτικότερα και να διαδοθούν/εξαπλωθούν. Η κοινωνία πολιτών πρέπει να ερευνήσει τους τρόπους ώστε η δημοτικότητα των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης να αποτελέσει μέσο που θα καταπολεμήσει το ρατσισμό. Οι προσπάθειες της κοινωνίας πολιτών να αξιοποιηθεί το Διαδίκτυο απέναντι στις εκδηλώσεις του μίσους θα πρέπει μοιραστούν και να γνωστοποιηθούν τα συμπεράσματα της, προκειμένου να ενθαρρυνθούν και να υποστηριχθούν ευρύτερα.

Η βιομηχανία Διαδικτύου πρέπει οφείλει να αναλάβει έναν ενεργό ρόλο για την αντιμετώπιση του ζητήματος της διάχυσης του μίσους και της ξενοφοβίας στο Διαδίκτυο και να αναπτύξει και να εφαρμόσει τους αποτελεσματικούς μηχανισμούς απάντησης στις σχετικές καταγγελίες σεβόμενη τη ελευθερία έκφρασης.

Ένα ερώτημα είναι αν η εθνική νομοθεσία παρέχει μια επαρκή βάση για να αποκριθεί στα εγκλήματα που παρακινούνται από τη ρατσιστική, ξενόφοβη, αντισημιτική ή άλλη σχετική προκατάληψη στο Διαδίκτυο. Η απόφαση-πλαίσιο για την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας του Συμβουλίου Υπουργών της Ε.Ε., που πρέπει να ενσωματωθεί στη χώρα μας έως τις 28/11/2010, βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας για την ενσωμάτωσή της. Στόχος της απόφασης είναι η προσέγγιση των νομοθετικών και κανονιστικών διατάξεων των κρατών-μελών στα αδικήματα ρατσισμού και ξενοφοβίας. Ορισμένες πράξεις που διαπράττονται για λόγους ρατσισμού ή ξενοφοβίας θα τιμωρούνται ως ποινικά αδικήματα με ένα έως τρία χρόνια στέρηση της ελευθερίας. Γενικά, στην επιμέτρηση των ποινών ο ρατσισμός και η ξενοφοβία θα θεωρούνται επιβαρυντικές περιστάσεις. Ειδικά, στα νομικά πρόσωπα θα επιβάλλονται χρηματικές ποινές και κυρώσεις όπως αποκλεισμός από δημόσιες παροχές ή ενισχύσεις, προσωρινή ή μόνιμη απαγόρευση άσκησης εμπορικής δραστηριότητας, επιβολή δικαστικής εποπτείας, δικαστική εκκαθάριση. Σε κάθε περίπτωση, η έναρξη έρευνας και η άσκηση δίωξης ρατσιστικών ή ξενοφοβικών αδικημάτων δεν θα εξαρτώνται από αναφορά ή καταγγελία ενός θύματος.

Κάθε διάκριση αποτελεί μια πράξη εναντίον της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Η έξαρση των εκφάνσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας, ακόμα δε περισσότερο όταν οδηγούν σε εγκλημαιτκές πράξεις, δεν αντιμετωπίζονται μόνο με τη χάραξη ενός πλαισίου εκ των υστέρων παρέμβασης. Απαιτούνται πρωτίστως δράσεις παιδείας που θα προάγουν τον πολιτισμό και το σεβασμό της ανθρώπινης υπάστασης, δεδομένου ότι ο ρατσιμός γεννά το φόβο και η αλληλεγγύη την ελπίδα και θα προλαβαίνουν την εκφορά και τις πράξεις ξενόφοβης συμπεριφοράς.

Κορυφή Σελίδας
Αρχική Σελίδα | Ποιος Είναι | Σχετικά | Όροι Χρήσης | Δήλωση Απορρήτου | Επικοινωνία