Γιώργος Α. Παπανδρέου - Πρόεδρος Σοσιαλιστικής Διεθνούς - π. Πρωθυπουργός
Γιώργος Α. Παπανδρέου - Πρόεδρος Σοσιαλιστικής Διεθνούς - π. Πρωθυπουργός
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Σελίδα >   ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ >   Εικόνες από το σήμερα >   Απο-δράσεις... >   Εκπαίδευση – Φτώχεια: 1-0 

Εκπαίδευση – Φτώχεια: 1-0


Εκστρατεία, με την ονομασία 1GOAL προκειμένου να  συγκεντρωθούν 30 εκατομμύρια υπογραφές μέσα σε ένα χρόνο από θεατές και φιλάθλους από όλο τον κόσμο πραγματοποιεί η ActionAid. Στόχος είναι οι υπογραφές αυτές να χρησιμοποιηθούν προκειμένου να διασφαλιστεί η τήρηση της παγκόσμιας δέσμευσης των αναπτυγμένων κρατών για Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση για όλα τα παιδιά μέχρι το 2015. Ας ενισχύσουμε με την υπογραφή μας την καμπάνια της ActionAid εδώ http://www.actionaid.gr/1goal

Η ActionAid αξιολογεί πως η αντιμετώπιση της παγκόσμιας φτώχειας απαιτεί παρέμβαση στα συστήματα και στις πρακτικές που κρατούν τους ανθρώπους σε συνθήκες φτώχειας και αλλαγές προς αντίστοιχους μηχανισμούς που υποστηρίζουν την ανάπτυξη των τοπικών κοινοτήτων, προστατεύοντας τα θεμελιώδη δικαιώματα των ανθρώπων, και τις προσπάθειές τους να ζήσουν με αξιοπρέπεια.

Παραθέτουμε από τον κόμβο της ActionAid Ελλάς τα δεδομένα της εκστρατείας 1GOAL:

• Η πραγματικότητα σε αριθμούς

  - 75 εκατ. παιδιά βρίσκονται εκτός σχολείου σήμερα

  - 770 εκατ. άνθρωποι δεν μπορούν να γράψουν και να διαβάσουν

ActionAid 1  - 1 στις 4 γυναίκες δεν έχει τη βασική εκπαίδευση

  - Tο εισόδημα ενός ανθρώπου μπορεί να αυξηθεί κατά 10% για κάθε χρόνο παρακολούθησης στο σχολείο

  - Ένα παιδί έχει 50% λιγότερες πιθανότητες να μολυνθεί από το HIV/AIDS εάν ολοκληρώσει το δημοτικό.

* Τι είναι η εκστρατεία 1GOAL; Το 1GOAL είναι η νέα Παγκόσμια Εκστρατεία για την Εκπαίδευση με την υποστήριξη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας για το Ποδόσφαιρο (FIFA). Το 2010, το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου (Moυντιάλ) θα διεξαχθεί για πρώτη φορά στην Αφρική και εκατομμύρια άνθρωποι θα εστιάσουν την προσοχή τους εκεί. Με την ευκαιρία αυτή, η FIFA στηρίζει την εκστρατεία 1GOAL και δεσμεύεται να δημιουργήσει μια παράδοση παιδείας στην Αφρική αλλά και σε όλες τις φτωχές χώρες παγκοσμίως, με την στήριξη των εκατομμυρίων φιλάθλων του Moυντιάλ. Στην Ελλάδα την εκστρατεία συντονίζει η ActionAid Ελλάς υπό την αιγίδα της UNESCO και με την υποστήριξη της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσποδίας και της Superleague!

Ποιος είναι ο στόχος; Να συγκεντρωθούν 30 εκατομμύρια υπογραφές μέσα σε ένα χρόνο από θεατές και φιλάθλους από όλο τον κόσμο. Οι υπογραφές αυτές θα χρησιμοποιηθούν προκειμένου να διασφαλιστεί η τήρηση της παγκόσμιας δέσμευσης των αναπτυγμένων κρατών για Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση για όλα τα παιδιά μέχρι το 2015.

Ποιοι στηρίζουν την εκστρατεία 1GOAL; Την εκστρατεία υποστηρίζουν μέχρι στιγμής δεκάδες προσωπικότητες από ολόκληρο τον κόσμο, ανάμεσά τους ο Μπόνο, ο Κέβιν Σπέισι, ο Σερ Μπομπ Γκέλντοφ, ο Γκόρντον Μπράουν, o Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο Τιερί Ανρί, ο Νουάνκο Κανού, η Τζέσικα Άλμπα, η Βασίλισσα Ράνια της Ιορδανίας, ο Σεπ Μπλάτερ και άλλοι πολλοί!
Αυτός ο αγώνας είναι για να πάνε 75 εκατομμύρια παιδιά σχολείο και να ξεφύγουν από τη φτώχεια. Ας τελειώσει με το σκορ: Εκπαίδευση - Φτώχεια, 1-0!

Γιατί διαλέξαμε το ποδόσφαιρο; Ένα παιχνίδι έχει τη δύναμη να ενώσει τον κόσμο. Με περισσότερους από ένα δισεκατομμύριο θεατές, το Παγκόσμιο Κύπελλο αποτελεί το πιο δημοφιλές αθλητικό γεγονός στον κόσμο. Το Μουντιάλ του 2010 θα είναι το πρώτο στα χρονικά που διεξάγεται στην Νότιο Αφρική, όπου ζει το 50% των αναλφάβητων ανθρώπων σήμερα. Με όλα τα βλέμματα στραμμένα στην Αφρική τον επόμενο Ιούνιο, έχουμε την ευκαιρία να ενημερώσουμε για την ανάγκη εκπαίδευσης σε κάποιες από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου.

ActionAid 2Η ActionAid είναι μέλος της Παγκόσμιας Εκστρατείας για την Εκπαίδευση και τα τελευταία επτά χρόνια πραγματοποιούμε την Παγκόσμια Εβδομάδα Δράσης για την Εκπαίδευση σε συνεργασία με σχολεία από όλη τη χώρα. Φέτος, θα οργανώσουμε μαζί δράσεις γύρω από το ποδόσφαιρο και το δικαίωμα στην εκπαίδευση. Στην Ελλάδα ζητάμε την άμεση ανταπόκριση της κυβέρνησης στην εκπαιδευτική κρίση των αναπτυσσόμενων χωρών. Συγκεκριμένα, διεκδικούμε από την ελληνική κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει προγράμματα πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στις Λιγότερο Αναπτυγμένες Χώρες μέσω της Πρωτοβουλίας Εσπευσμένης Δράσης.

Ποιά είναι η ActionAid:

Η ActionAid είναι ένας διεθνής αναπτυξιακός οργανισμός που δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 40 χώρες και συνεργάζεται με τους κατοίκους των φτωχότερων χωρών του κόσμου για την καταπολέμηση της φτώχειας και της ανισότητας.
 
Το όραμά και η αποστολή μας είναι ένας κόσμος χωρίς απόλυτη φτώχεια, ανισότητα και αδικία όπου όλοι οι άνθρωποι ζουν αξιοπρεπώς και απολαμβάνουν τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα τους. Δουλεύουμε μαζί με τους φτωχούς και περιθωριοποιημένους ανθρώπους του αναπτυσσόμενου κόσμου, σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους.

Σύμβουλος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών σε θέματα παγκόσμιας ανάπτυξης από το 1991, η ActionAid, ασκεί πίεση στα διεθνή κέντρα λήψης αποφάσεων ώστε να αναθεωρηθούν αποφάσεις και πρακτικές που πλήττουν την ανάπτυξη των φτωχών περιοχών του πλανήτη μας.

• Η ActionAid Ελλάς

Η ActionAid ξεκίνησε τη δράση της στην Ελλάδα το 1998. Στα χρόνια που μεσολάβησαν, τους στόχους και το όραμά της δυνάμωσαν με την αμέριστη υποστήριξή τους περισσότεροι από 38.000 Έλληνες που με την προσφορά τους υποστηρίζουν μακροπρόθεσμα τη βελτίωση της ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων σε 42 πολύ φτωχές κοινότητες σε 13 χώρες της Αφρικής, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής.

Η ActionAid Ελλάς, μέσα από τα προγράμματα υποστήριξης που προτείνει, γίνεται η γέφυρα αλληλεγγύης που συνδέει τους Έλληνες πολίτες με τα παιδιά, τις οικογένειες και τις κοινότητες των αναπτυσσόμενων χωρών. Παράλληλα, η ActionAid Ελλάς, ως ενεργό μέλος της ActionAid συμμετέχει στις διεθνείς εκστρατείες και τα παγκόσμια δίκτυα άσκησης πίεσης για να επηρεάσει την πολιτική των διεθνών οργανισμών, των οποίων οι αποφάσεις έχουν άμεση επίδραση στη ζωή των φτωχών του κόσμου. 
 
Στο πλαίσιο της διεθνούς στρατηγικής για την καταπολέμηση της φτώχειας στον πλανήτη, η ActionAid Ελλάς αναπτύσσει έντονη δράση και στην Ελλάδα ενημερώνοντας και ευαισθητοποιώντας τους Έλληνες πολίτες αλλά και τους μαθητές των ελληνικών σχολείων για τα παγκόσμια πρόβληματα μέσω εκστρατειών ενημέρωσης  και εκπαιδευτικών προγράμματων.

• Η διεθνής μας στρατηγική «Rights to End Poverty» έχει 4 βασικούς στόχους:

1. Την υποστήριξη και ενδυνάμωση των φτωχών και περιθωριοποιημένων ανθρώπων προκειμένου να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους και να αξιοποιήσουν το δυναμικό τους. Αυτό πραγματοποιείται εφοδιάζοντάς τους με τα αγαθά, τις υπηρεσίες, τις γνώσεις και τις δεξιότητες που έχουν ανάγκη, ώστε οι ίδιοι να είναι σε θέση να επιφέρουν πραγματικές και μόνιμες αλλαγές στη ζωή τους.

  2. Την αφύπνιση και ενημέρωση της κοινής γνώμης με σκοπό τη διαμόρφωση ενός κλίματος αλληλεγγύης ανάμεσα στις ανεπτυγμένες οικονομικά χώρες και τις αναπτυσσόμενες και την ενίσχυση του παγκόσμιου κινήματος κατά της φτώχειας.

  3. Την άσκηση πίεσης και επιρροής στη διεθνή κοινότητα και τα κέντρα λήψεως αποφάσεων, για τη χάραξη μιας πιο υπεύθυνης και αποτελεσματικής πολιτικής απέναντι στους φτωχότερους λαούς της γης.

  4. Την ενδυνάμωση της θέσης και του ρόλου των γυναικών στην οικογένεια και στην τοπική κοινωνία, αναγνωρίζοντας παράλληλα τις διαφορετικές ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες γυναικών και ανδρών.

ActionAid 3Δουλεύοντας μαζί για μια ζωή χωρίς φτώχεια! - Η νέα μας στρατηγική! (2007-2010)

Η νέα στρατηγική της ActionAid Ελλάς αποτελεί ένα δυναμικό πλάνο δράσης και σκοπό έχει να ενδυναμώσει την θέληση όλων των εταίρων και των συνεργατών μας και να μας δώσει τη δυνατότητα να επικοινωνήσουμε στο κοινό και στους υποστηρικτές μας το πλαίσιο του έργου μας για την καταπολέμηση της φτώχειας.

Απώτερος σκοπός μας είναι να μεγιστοποιήσουμε την αποτελεσματικότητά μας και να επεκτείνουμε τη δράση μας. Οι προτεραιότητές μας για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, σε διεθνές επίπεδο είναι:

- Η ενδυνάμωση της εταιρικής μας εικόνας επικοινωνώντας στο εξωτερικό μας περιβάλλον: την αντίληψή μας για τις αιτίες της φτώχειας και της αδικίας, την ταυτότητά μας και την ιδιαίτερη προσέγγισή μας που βασίζεται στα αναφαίρετα ανθρώπινα δικαιώματα

- Προκειμένου να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους φτωχούς και περιθωριοποιημένους ανθρώπους και να καταπολεμούμε τις βασικές αιτίες της φτώχειας. θα αυξήσουμε τους πόρους μας επιδιώκοντας ταυτόχρονα να διαφοροποιήσουμε τις πηγές των εσόδων μας, ώστε να παράγουμε ακόμα περισσότερο έργο

- Η πραγματοποίηση εκστρατειών για αλλαγές στην αναπτυξιακή πολιτική υπέρ των δικαιωμάτων των φτωχών και περιθωριοποιημένων ανθρώπων, καθώς και η ευαισθητοποίηση και η κινητοποίηση του κοινού για τη στήριξη αυτών των αλλαγών

- Η ανάπτυξη συνεργασιών με φορείς και δίκτυα της κοινωνίας των πολιτών σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να μεγιστοποιήσουμε τις προσπάθειές μας για την εξάλειψη της φτώχειας και της αδικίας

- Η στενή συνεργασία με την ΑctionΑid International, η διαδραμάτιση ενεργού ρόλου στην εξέλιξη του οργανισμού και η μέγιστη συνεισφορά στην αποστολή μας

Τα επόμενα 4 χρόνια, το έργο μας θα επικεντρωθεί στο Δικαίωμα για επαρκή Τροφή και πόσιμο νερό και στα Δικαιώματα των Γυναικών, ενώ θα συνεχίσουμε την επιτυχημένη μας δράση προωθώντας το Δικαίωμα στην Εκπαίδευση.

Κορυφή Σελίδας
Αρχική Σελίδα | Ποιος Είναι | Σχετικά | Όροι Χρήσης | Δήλωση Απορρήτου | Επικοινωνία