Γιώργος Α. Παπανδρέου - Πρόεδρος Σοσιαλιστικής Διεθνούς - π. Πρωθυπουργός
Γιώργος Α. Παπανδρέου - Πρόεδρος Σοσιαλιστικής Διεθνούς - π. Πρωθυπουργός
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Σελίδα >   ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ >   Εικόνες από το σήμερα >   Απο-δράσεις... >   Δράσεις για το Γουαντάναμο 

Δράσεις για το Γουαντάναμο

Δ.Α. Ελληνικό τμήμα
Δ.Α. Ελληνικό τμήμα

Γουαντάναμο: Η Διεθνής Αμνηστία διοργανώνει δράσεις για την 6η επέτειο στην Ελλάδα και στον κόσμο
Δράσεις για το Γουαντάναμο και δηλώσεις Ελλήνων Βουλευτών 

Δράση στην Αθήνα

Με αφορμή την 6η επέτειο από την ημέρα που μεταφέρθηκαν οι πρώτοι κρατούμενοι στο κέντρο κράτησης του Γουαντάναμο, η Διεθνής Αμνηστία διοργανώνει δρώμενο στο Σύνταγμα στο κέντρο της Αθήνας την Παρασκευή 11 Ιανουαρίου και ώρα 11 π.μ., ζητώντας να κλείσει το κέντρο κράτησης και να σταματήσουν όλες οι παράνομες κρατήσεις του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» των ΗΠΑ.

Ακτιβιστές της διεθνούς οργάνωσης θα αναπαραστήσουν με ειρωνικό τρόπο το «θέρετρο» του Γουαντάναμο όπου οι «διακοπές» είναι χωρίς επιστροφή, διακωμωδώντας τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης των ΗΠΑ ότι οι συνθήκες κράτησης στο κέντρο κράτησης του Γουαντάναμο είναι ανθρώπινες. Εθελοντές ντυμένοι με τις χαρακτηριστικές πορτοκαλί φόρμες θα κάθονται σε καρέκλες θαλάσσης ανάμεσα σε κοκκοφοίνικες τους οποίους θα φυλά ένας «φρουρός». Παράλληλα, θα παραδοθούν υπογραφές στην αμερικανική πρεσβεία που συλλέχθηκαν από τη Διεθνή Αμνηστία.

Ταυτόχρονα, δράσεις θα διοργανωθούν σε πολλές πόλεις του κόσμου. Ενδεικτικά αναφέρουμε Guantanamoότι στην Ουάσινγκτον μέλη της Διεθνούς Αμνηστίας και άλλοι ακτιβιστές ντυμένοι στα πορτοκαλί θα μαζευτούν στο πάρκο του National Mall απαιτώντας από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να κλείσει το Γουαντάναμο. Στο Λονδίνο, θα διοργανωθεί ολονυχτία δίπλα σε ένα αντίγραφο ενός κελιού από το κέντρο κράτησης του Γουαντάναμο, όπου κάθε ώρα ένας καινούργιος εθελοντής θα παίρνει συμβολικά τον ρόλο του κρατούμενου. Ενώ παράλληλα, θα διοργανωθεί συγκέντρωση από εκατοντάδες ακτιβιστές ντυμένους με τις πορτοκαλί φόρμες μπροστά από την αμερικανική πρεσβεία. Στην Παραγουάη, θα διοργανωθεί δρώμενο που θα αναπαριστά τις συνθήκες στο Γουαντάναμο. Στις Φιλιππίνες, θα πραγματοποιηθεί πορεία μοτοσικλετών και θεατρικό δρώμενο για να  ευαισθητοποιηθεί το κοινό. 

Λέμε όχι – δηλώσεις Ελλήνων Βουλευτών

Με στόχο την άσκηση πίεσης, η Διεθνής Αμνηστία έχει συλλέξει υπογραφές από πάνω από 1.100 βουλευτές από πολλές χώρες από ολόκληρο τον κόσμο, στους οποίους περιλαμβάνονται και 26 Έλληνες Βουλευτές.

Οι βουλευτές υπέγραψαν τη διακήρυξη της Διεθνούς Αμνηστίας που συνοψίζει τα συγκεκριμένα βήματα που θα έπρεπε να κάνει η κυβέρνηση των ΗΠΑ για να σταματήσει τις παράνομες κρατήσεις του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας», με πρώτο βήμα το κλείσιμο του στρατοπέδου κράτησης στο Γουαντάναμο.

Οι Έλληνες Βουλευτές που υπέγραψαν τη διακήρυξη είναι:
Νάσος Αλευράς (ΠΑΣΟΚ), Γιάννης Αμοιρίδης (ΠΑΣΟΚ), Μαρία Δαμανάκη (ΠΑΣΟΚ), Γιάννης Δραγασάκης (ΣΥΡΙΖΑ), Θάλεια Δραγώνα (ΠΑΣΟΚ), Θοδωρής Δρίτσας (ΣΥΡΙΖΑ), Απόστολος Κακλαμάνης (ΠΑΣΟΚ), Περικλής  Κοροβέσης (ΣΥΡΙΖΑ), Γιάννης Κουτσούκος (ΠΑΣΟΚ), Ηλίας Λαμπίρης (ΠΑΣΟΚ), Γιάννης Μανιάτης (ΠΑΣΟΚ), Αθανασία Μερεντίτη (ΠΑΣΟΚ), Γιάννης  Μπανιάς (ΣΥΡΙΖΑ), Πάνος Μπεγλίτης (ΠΑΣΟΚ), Θεόδωρος Πάγκαλος (ΠΑΣΟΚ), Μιχάλης Παπαγιαννάκης (ΣΥΡΙΖΑ), Γιώργος Παπαδημητρίου (ΠΑΣΟΚ), Γιώργος Α. Παπανδρέου (ΠΑΣΟΚ), Φεβρωνία Πατριανάκου – Καραΐσκου (ΝΔ), Φίλιππος Πετσάλνικος (ΠΑΣΟΚ), Αστέριος Ροντούλης (ΛΑ.ΟΣ.), Σοφία Σακοράφα (ΠΑΣΟΚ), Παναγιώτης Σγουρίδης (ΠΑΣΟΚ), Μιχάλης Τιμοσίδης (ΠΑΣΟΚ), Βασίλης Τόγιας (ΠΑΣΟΚ), Μιχάλης Χρυσοχοΐδης (ΠΑΣΟΚ).

Οι βουλευτές αυτοί ενώνουν τη φωνή τους με πάνω από 1000 συναδέλφους τους από τον Καναδά, το Μεξικό, τη Δανία, τη Βρετανία, το Ισραήλ, το Μπαχρέιν, τη Γαλλία, την Ισπανία και άλλες χώρες.

Επίσης 10 Έλληνες Βουλευτές πρόσθεσαν με δηλώσεις τους τη φωνή τους στις φωνές εκατοντάδων πολιτικών, ηγετών και προσωπικοτήτων από ολόκληρο τον κόσμο που εκφράζουν την αντίθεσή τους για το κέντρο κράτησης του Γουαντάναμο και για τις παράνομες κρατήσεις του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» των ΗΠΑ. Οι δηλώσεις τους δημοσιεύονται σε ξεχωριστό δελτίο Τύπου.

Κορυφή Σελίδας
Αρχική Σελίδα | Ποιος Είναι | Σχετικά | Όροι Χρήσης | Δήλωση Απορρήτου | Επικοινωνία