Γιώργος Α. Παπανδρέου - Πρόεδρος Σοσιαλιστικής Διεθνούς - π. Πρωθυπουργός
Γιώργος Α. Παπανδρέου - Πρόεδρος Σοσιαλιστικής Διεθνούς - π. Πρωθυπουργός
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Σελίδα >   ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ >   Εικόνες από το σήμερα >   Εκδηλώσεις - σχήματα >   Με τη Γαλέρα των κόμικς και πλώρη για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης… 

Με τη Γαλέρα των κόμικς και πλώρη για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης…

Για την... προβλήτα
Για την... προβλήτα

Ανοικτή πρόσκληση απευθύνει το περιοδικό Γαλέρα για την έκθεση "ΠΡΟΒΛΗΤΑ 2006", τη μεγάλη γιορτή των κόμικς στη Θεσσαλονίκη… Είναι η δεύτερη «κίνηση» ελλιμενισμού της Γαλέρας στη Θεσσαλονίκη μετά την επιτυχημένη έκθεση ‘Καρέ-Καρέ’. Μια πολύχρωμη γιορτή ξεκινάει σε λίγες μέρες στις αποθήκες του Οργανισμού Λιμένος της Θεσσαλονίκης, όπου θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά το 1ο Διεθνές Κόμικς Θεσσαλονίκης, από τις 25 Σεπτεμβρίου έως και την 1η Οκτωβρίου, με τιμώμενη χώρα την Ισπανία.

Την διοργάνωση του Φεστιβάλ την έχουν το περιοδικό Γαλέρα και το Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Για μια ολόκληρη εβδομάδα η προβλήτα του λιμανιού θα γεμίσει σκίτσα, χρώματα και μουσική, σε ένα συναρπαστικό ταξίδι στον κόσμο της Ένατης Τέχνης. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εκθέσεις έργων κόμικς από την Ελλάδα και την Ισπανία, προβολές ελληνικών και ισπανικών ταινιών, έκθεση ελληνικών και ισπανικών fanzines και περιοδικών κόμικς, ομιλίες και οπτικοακουστικές παρουσιάσεις από θεωρητικούς και Προβλήτα 2006δημιουργούς κόμικς κ.ά. Καλεσμένοι του Φεστιβάλ θα είναι ο Ισπανός σκιτσογράφος Miguel Brieva και ο Γιώργος Κωνσταντίνου, δημιουργός κόμικς που ζει και εργάζεται στην Ισπανία.

Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν προβολές ελληνικών και ισπανικών ταινιών, αλλά και ταινιών για τον Δον Κιχώτη (Ο Δον Κιχώτης του Όρσον Γουέλς, Δον Κιχώτης δίχως τέλος κ.ά.), ενώ προγραμματίζονται συναυλίες από γνωστά ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής. Επίσης, καθημερινά θα πραγματοποιούνται εκδηλώσεις με θέμα τα κόμικς (παραστάσεις, σχεδιασμός κόμικς μπροστά στο κοινό, ομιλίες και οπτικοακουστικές παρουσιάσεις, διαγωνισμοί κ.ά.).

Στα πλαίσια του "ΠΡΟΒΛΗΤΑ 2006" θα πραγματοποιηθούν:

- Εκθέσεις έργων κόμικς - Θα εκτεθούν έργα από την Ελλάδα και την Ισπανία, ενώ για πρώτη φορά στην Ελλάδα, θα παρουσιαστούν:

L en Astillero* Η έκθεση «Lanza en astillero» που παρουσιάστηκε στην Ισπανία το 2005 και περιλαμβάνει κόμικς 25 σημαντικών Ισπανών δημιουργών βασισμένα σε κεφάλαια του Δον Κιχώτη. Τα έργα δημιουργήθηκαν κατά παραγγελία της Castilla-La Mancha με αφορμή την επέτειο των 400 χρόνων από την έκδοση του Δον Κιχώτη.

* Έκθεση πρωτοτύπων γελοιογραφιών του Μποστ, εμπνευσμένων από την Δον Κιχώτη.

* Έκθεση σκίτσων του Φωκίωνα Δημητριάδη για τον Δον Κιχώτη, δημοσιευμένων επί κατοχής στα «Αθηναϊκά Νέα».

* Έκθεση των κόμικς του σημαντικού Ισπανού σεναριογράφου Felipe Cava από το «11Μ», ένα άλμπουμ σχεδιασμένο από 11 σχεδιαστές, που καταπιάνεται με την πολύνεκρη επίθεση της 11ης Μαρτίου 2004 στη Μαδρίτη.

* Παράλληλη έκθεση του Έλληνα σκιτσογράφου Πέτρου Ζερβού και του Ισπανού Miguel Brieva. Τα έργα τους θα εκτεθούν στον ίδιο χώρο, ενώ κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ θα γίνει παρουσίαση των δημιουργών και συζήτηση με τους ίδιους για το έργο τους.

* Έκθεση του Ισπανού δημιουργού Minguelanxo Prado.

* Έκθεση Ελλήνων δημιουργών κόμικς με θέμα τον Δον Κιχώτη.

Έκθεση Προβλήτα 2006* Έκθεση κόμικς και προσχεδίων του σκιτσογράφου Soloup με τίτλο Intermezzo, βασισμένη σε μια παράξενη συνάντηση του Δον Κιχώτη, από το δεύτερο βιβλίο του Θερβάντες.

* Ιστορίες κόμικς δημιουργών από τη Θεσσαλονίκη για την πόλη τους.

* Έκθεση του δημιουργού Γιώργου Κωνσταντίνου.

* Έκθεση ελληνικών και ισπανικών fanzines και περιοδικών κόμικς. Ισπανοί ανεξάρτητοι εκδότες θα παρουσιάσουν τα έντυπά τους στο ελληνικό κοινό.

- Εκδηλώσεις

* Με θέμα τα κόμικς (παραστάσεις, σχεδιασμός κόμικς μπροστά στο κοινό, ομιλίες και οπτικοακουστικές παρουσιάσεις, διαγωνισμοί
κ.ά.).

* Παρουσίαση έργων του Πέδρο Αλμοδοβάρ και της σχέσης του με τα κόμικς.

* Ομιλίες και οπτικοακουστικές παρουσιάσεις από δημιουργούς και θεωρητικούς των κόμικς και του κινηματογράφου, για τη σχέση του Δον Κιχώτη με τις απεικονίσεις του στα κόμικς και στο σινεμά

- Προβολές - ελληνικών και ισπανικών ταινιών, αλλά και ταινιών για τον Δον Κιχώτη (Ο Δον Κιχώτης του Όρσον Γουελς, Δον Κιχώτης δίχως τέλος κ.ά.)

- Συναυλίες - από γνωστά ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής. Το μουσικό μέρος του Φεστιβάλ περιλαμβάνει συναυλίες του Θανάση Παπακωνσταντίνου, των Χειμερινών Κολυμβητών, του συγκροτήματος Θέρος και της Μπάντας της Φλώρινας.

- Θεατρικές παραστάσεις.

Κορυφή Σελίδας
Αρχική Σελίδα | Ποιος Είναι | Σχετικά | Όροι Χρήσης | Δήλωση Απορρήτου | Επικοινωνία