Γιώργος Α. Παπανδρέου - Πρόεδρος Σοσιαλιστικής Διεθνούς - π. Πρωθυπουργός
Γιώργος Α. Παπανδρέου - Πρόεδρος Σοσιαλιστικής Διεθνούς - π. Πρωθυπουργός
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Σελίδα >   ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ >   Εικόνες από το σήμερα >   Εκδηλώσεις - σχήματα >   Αναδρομική έκθεση Γιάννη Μηταράκη στο Νέο Μουσείο Μπενάκη 

Αναδρομική έκθεση Γιάννη Μηταράκη στο Νέο Μουσείο Μπενάκη

Έκθεση Μηταράκη
Έκθεση Μηταράκη

Mεγάλη αναδρομική έκθεση που μας δίνει τη δυνατότητα να γνωρίσουμε το έργο ενός σημαντικού αλλά εντούτοις άγνωστου στους περισσότερους ζωγράφου, του Γιάννη Μηταράκη πραγματοποιείται από τις 20 Σεπτεμβρίου έως τις 5 Δεκεμβρίου 2006 στο Νέο Μουσείο Μπενάκη. Τα έργα προέρχονται από τη σημαντική δωρεά του γιου του καλλιτέχνη, Παύλου Μηταράκη στο Μουσείο Μπενάκη, τη Δημοτική Πινακοθήκη της Χίου, την προσωπική συλλογή του Παύλου Μηταράκη, καθώς και άλλες ιδιωτικές συλλογές. Η έκθεση αυτή αποσκοπεί στην όσο το δυνατόν πληρέστερη παρουσίαση του συνόλου του έργου του ζωγράφου.

Η έκθεση περιλαμβάνει ογδόντα πέντε ελαιογραφίες, σχέδια, καταλόγους, φωτογραφίες και Μηταράκης 1προσωπικά αντικείμενα του καλλιτέχνη από όλες τις περιόδους της καλλιτεχνικής του δημιουργίας, από τα χρόνια της μαθητείας του στην Γαλλία έως τις τελευταίες αφαιρετικές αναζητήσεις της δεκαετίας του '60. Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στις τρεις θεματικές ενότητες που καθορίζουν το έργο του ζωγράφου, τις «Ελιές», τη «Σαντορίνη» και τα «Μετέωρα».

Στο γενικότερο πλαίσιο της αξιοποίησης της δωρεάς Μηταράκη από το Μουσείο Μπενάκη, πραγματοποιείται επίσης η μελέτη του έργου και του αρχείου του ζωγράφου, καθώς και η έκδοση του καταλόγου της συλλογής από τον επίκουρο καθηγητή της Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Ευγένιο Ματθιόπουλο. Συγκριμένα την Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου και ώρα 19.00), στο αμφιθέατρο του Μουσείου (Κτήριο οδού Πειραιώς), παρουσιάζεται το βιβλίο του Ευγένιου Δ. Ματθιόπουλου, J. Mita. Η ζωή και το έργο του Γιάννη Μηταράκη (1897-1963), έκδοση Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα 2006, σ. 395.  Την πλούσια εικονογραφημένη αυτή έκδοση προλογίζουν ο Κώστας Κοσμαδάκης, Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΑΒΒ ΑΕ (χορηγός της έκδοσης), ο Άγγελος Δεληβορριάς, Διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, και ο δωρητής Παύλος Μηταράκης.

Στην εκτενή μελέτη του ο Ευγένιος Δ. Ματθιόπουλος προσπαθεί να ερμηνεύσει τις θεματικές αναζητήσεις και την τεχνοτροπική ανέλιξη του ζωγράφου, εντάσσοντας τα έργα του στα ευρύτερα ιστορικά-κοινωνικά συμφραζόμενά τους και συσχετίζοντας τις προσπάθειές του αφενός με τις αλλαγές του κυρίαρχου διεθνώς καλλιτεχνικού παραδείγματος και αφετέρου με τις μετεξελίξεις του τοπικού ορίζοντα προσδοκιών του κόσμου της τέχνης. Ο τόμος περιέχει εμπεριστατωμένο χρονολόγιο της ζωής του Γιάννη Μηταράκη, εικονογραφημένο με πολλές Μηταράκης 2φωτογραφίες και τεκμήρια από το αρχείο του, καθώς και μια επιλογή κριτικών δημοσιευμάτων από τον τύπο της εποχής, με κείμενα των Ζαχ. Παπαντωνίου, Μ. Καλλιγά, Μ. Χατζηδάκη, Γ. Πετρή, Άγγ. Γ. Προκοπίου, Ε. Βακαλό, Χρ. Χρήστου κ.ά., που, ως πρωτογενές υλικό, επιτρέπουν την ανασυγκρότηση του ορίζοντα υποδοχής της εκθεσιακής του δράσης.

Η έκδοση περιλαμβάνει επίσης λεπτομερή κατάλογο των ατομικών και ομαδικών εκθέσεων του ζωγράφου, ενδελεχή βιβλιογραφία-αρθρογραφία σχετική με το έργο του και πλήρη εικονογραφημένο κατάλογο των 203 ζωγραφικών έργων της δωρεάς του Παύλου Μηταράκη, που συντάχθηκαν και τεκμηριώθηκαν σχολαστικά από τον Κωνσταντίνο Παπαχρίστου. Την επιμέλεια των κειμένων του τόμου είχε η Μάρια Διαμάντη. Η φωτογράφηση των έργων πραγματοποιήθηκε από τον Βασίλη Τσώνη. Ο καλλιτεχνικός σχεδιασμός της έκδοσης έγινε από τους Θύμιο Πρεσβύτη και Θοδωρή Αναγνωστόπουλο, και η παραγωγή της από την Αδάμ Ελληνική Αναπαραγωγή.

Ο Γιάννης Μηταράκης (1898-1963) είναι ένας από τους σημαντικούς, αλλά σχετικά άγνωστους ζωγράφους στον ελλαδικό χώρο. Καταγόμενος από την Αλεξάνδρεια, έζησε στη Γαλλία κατά τον Μεσοπόλεμο και στην Ελλάδα από τη δεκαετία του 1930 ως το θάνατό του. Η δωρεά καλύπτει όλες τις περιόδους της καλλιτεχνικής του παραγωγής με αντιπροσωπευτικούς πίνακες. Ξεκινά με το πρώτο έργο του ζωγράφου και καταλήγει στις τελευταίες του δημιουργίες.

Κορυφή Σελίδας
Αρχική Σελίδα | Ποιος Είναι | Σχετικά | Όροι Χρήσης | Δήλωση Απορρήτου | Επικοινωνία