Γιώργος Α. Παπανδρέου - Πρόεδρος Σοσιαλιστικής Διεθνούς - π. Πρωθυπουργός
Γιώργος Α. Παπανδρέου - Πρόεδρος Σοσιαλιστικής Διεθνούς - π. Πρωθυπουργός
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Σελίδα >   ΠΑΣΟΚ & Σ.Δ. >   Συνεντεύξεις >   Συνέντευξη στην εκπομπή του Alpha "Καλημέρα σας" 

Συνέντευξη στην εκπομπή του Alpha "Καλημέρα σας"

Θεσσαλονίκη, Κεντρικά Γραφεία ΠΑΣΟΚ, 12 Σεπτεμβρίου 2007

Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου
Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου
ΠΑΣΟΚ

Συνέντευξη του Γιώργου Α. Παπανδρέου στην εκπομπή του Alpha "Καλημέρα σας" με τον Γιώργο Αυτιά

Γιώργος Αυτιάς:    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Παπανδρέου είναι μαζί μας. Κύριε Πρόεδρε καλή σας μέρα.

Γιώργος Παπανδρέου:    Καλημέρα κ. Αυτιά. Δυστυχώς, δεν είμαι δίπλα σας, διότι είμαι σε περιοδείες στην Bόρεια Ελλάδα, θα ήθελα να είμαι κοντά σας. Και όπως θα ακούτε βεβαίως, είμαι από τις ομιλίες κάπως βραχνός, οπότε δεν θα μπορέσω να φωνάξω και πολύ δυνατά.

Γιώργος Αυτιάς:   Φωνάξατε πολύ στην Κοζάνη χθες, θα τα πούμε αυτά στη συνέχεια..

Γιώργος Παπανδρέου:   Είναι από τον ενθουσιασμό και την αγάπη του κόσμου και προσπαθούσα ν' ανταποδώσω.

Γιώργος Αυτιάς:   Τα καταγράφω όλα αυτά κ. Πρόεδρε, με τιμάτε δυο φορές, και την προηγούμενη τετραετία και τώρα. Μάλλον, τρία και κάτι και θέλω να μπούμε κατ' ευθείαν στα θέματά μας. Η σημερινή μας κουβέντα κ. Πρόεδρε δε θα είναι η πολιτική, θα είναι η οικονομία, η καθημερινότητα, η κοινωνία. Ίσως δυσκολευτείτε σ' αυτή τη συνέντευξη αρκετές φορές, αλλά θέλω από σας όλη την αλήθεια. Και πάμε λοιπόν στα θέματά μας.

Γιώργος Παπανδρέου:   Κύριε Αυτιά, δεν έχω κανένα πρόβλημα να δυσκολευτώ, διότι το βασικό είναι η δυσκολία που έχει σήμερα ο πολίτης, με τον οποίο μιλάω συνέχεια και γυρίζω ανά την Ελλάδα, βλέπω τα προβλήματα. Υπάρχει πολύς κόσμος με μεγάλα προβλήματα, κυρίως αυτό της ακρίβειας, δεν τα βγάζει πέρα, έχει πάρει δάνεια, δεν μπορεί να τα ξεπληρώσει, έρχονται και μου λένε «τι θα κάνουμε, δεν μπορούμε να μαζέψουμε κάποια λεφτά για το αύριο, έχουμε προβλήματα στο να τα βγάλουμε πέρα».

Η ακρίβεια, είτε για τον συνταξιούχο, είτε για τον νέο εργαζόμενο των 700 ευρώ, είναι απ' τα μεγαλύτερα προβλήματα, ένα πρόβλημα που έχει σήμερα μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας. Πρόκειται για αυτή την κοινωνική αδικία, όπου βλέπουμε πολλούς πλούσιους να γίνονται πολύ πιο πλούσιοι στην χώρα μας, με την πολιτική της σημερινής κυβέρνησης και, τους περισσότερους, να χάνουν σημαντικά, από τη «δίκαιη» αναδιανομή του πλούτου.

Γιώργος Αυτιάς:   Αν ήσασταν εδώ στο στούντιο, θα σας έδειχνα αυτό τον τόμο. Συνοψίσαμε τα ερωτήματα και πάω κ. Πρόεδρε: Αγροτικές συντάξεις: Κύριε Πρόεδρε, οι αγροτικές συντάξεις από 1/1/08 θα είναι 330 ευρώ από πλευράς κυβέρνησης με νόμο. Σας ακούω λοιπόν να λέτε το τελευταίο χρονικό διάστημα ότι η αγροτική σύνταξη θα πάει στα 550 ευρώ για τα μεμονωμένα άτομα και στα 950 ευρώ για το ζευγάρι συνταξιούχων. Από πότε κ. Πρόεδρε; Δηλαδή ο ανασφάλιστος θα παίρνει ίδια σύνταξη με τον αγρότη, εάν σας τιμήσει ο ελληνικός λαός;

Γιώργος Παπανδρέου:   Βεβαίως. Πρώτα απ' όλα, θέλω να ξέρετε ότι στην παράταξή μας έχουμε μια μακρά παράδοση στο θέμα του συνταξιοδοτικού συστήματος, ξεκινώντας και από τον Γεώργιο Παπανδρέου, όταν μιλούσε τότε για την σύνταξη του αγρότη και του έλεγαν «μα δεν γίνεται αυτό το πράγμα, θα φαλιρίσει το κράτος». Δεν φαλίρισε το κράτος, αντιθέτως, και ο Ανδρέας Παπανδρέου έδωσε σύνταξη στην αγρότισσα, αργότερα, η κυβέρνηση Σημίτη το ΕΚΑΣ και, βεβαίως, πολλά άλλα τα οποία έχουν γίνει.

Να σας θυμίσω τα ΚΑΠΗ, την «Βοήθεια στο Σπίτι», πολύ σημαντικές προσπάθειες για την εξυγίανση και του ασφαλιστικού συστήματος.

Εμείς δεσμευόμαστε για σύνταξη 550 ευρώ για τον μεμονωμένο αγρότη και ανασφάλιστο και 950 ευρώ για το ζευγάρι των αγροτών και ανασφάλιστων.

Γιώργος Αυτιάς:   Αμέσως κ. Πρόεδρε;

Γιώργος Παπανδρέου:   Ξεκινά ήδη κλιμακωτά, από την αρχή του 2008, και θα φτάσει, μέχρι το τέλος της θητείας μου, στα 550 και 950 ευρώ.

Γιώργος Αυτιάς:   Συνοψίζω: Στην τετραετία δηλαδή λέτε εσείς, για να το καταλάβει ο κόσμος καλά και αυτό κάνω με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς...

Γιώργος Παπανδρέου:   Βεβαίως. Ήδη, η πρώτη αύξηση θα γίνει από τον Γενάρη του 2008.

Γιώργος Αυτιάς:   Και στο συμπλήρωμα της τετραετίας, 550 για το μεμονωμένο αγρότη και 950 για το ζευγάρι.

Γιώργος Παπανδρέου:   Ακριβώς.

Γιώργος Αυτιάς:   Κύριε Πρόεδρε, έχω διαβάσει αρκετές φορές το Πρόγραμμά σας, αυτό είναι: «Μαζί για την Κοινωνία». Αυτό μ' ενδιαφέρει περισσότερο, το «Μαζί για την Κοινωνία». Βλέπω να λέτε ότι θα διευρύνετε το ΕΚΑΣ για 300.000 συνταξιούχους. Προσέξτε κ. Πρόεδρε, το ερώτημα είναι κρίσιμο: Όποιος παίρνει κ. Πρόεδρε το ΕΚΑΣ, έχει συμμετοχή στα φάρμακα, μόνο 10%. Και αυτός που είναι εκτός ΕΚΑΣ, έχει 25% συμμετοχή. Εάν εσείς διευρύνετε σε 300.000 κόσμο το ΕΚΑΣ, δηλαδή 300.000 περισσότεροι συνταξιούχοι παίρνουν το ΕΚΑΣ, θα μειωθεί και η τιμή των φαρμάκων κ. Πρόεδρε του ΠΑΣΟΚ;

Γιώργος Παπανδρέου:   Βεβαίως, αυτό το οποίο εμείς υποσχόμαστε, είναι ότι όσοι εντάσσονται στο ΕΚΑΣ, θα έχουν την ίδια μεταχείριση, δηλαδή τη μειωμένη συμμετοχή στα φάρμακα.

Θέλω εδώ να θυμίσω ότι, στο Πρόγραμμά μας, μιλάμε σχεδόν για διπλασιασμό των δικαιούχων του ΕΚΑΣ, άλλοι 100.000, αλλά και για την αλλαγή των κριτηρίων του ΕΚΑΣ, ώστε να μπορούμε να εντάξουμε περισσότερους με υψηλότερα εισοδηματικά κριτήρια, διότι αυτό το οποίο έγινε επί Νέας Δημοκρατίας, είναι το εξής: Άλλαξαν τα κριτήρια και βγήκαν πολλοί απ' έξω. Μάλιστα, υπήρξε κάποια αύξηση, αλλά ουσιαστικά, η αύξηση υπήρξε λόγω του ότι βγήκαν πάρα πολλοί έξω απ' το ΕΚΑΣ.

Εμείς θα τους ξαναεντάξουμε, θ' αυξήσουμε τον αριθμό και θ' αλλάξουμε τα κριτήρια, για να μπορούμε να έχουμε μια ουσιαστική κάλυψη αυτών των ανθρώπων.

Θέλω να πω και κάτι άλλο: Ότι, με τη μηχανοργάνωση του ΙΚΑ και των άλλων Ταμείων, θα μπορέσουμε να χτυπήσουμε τη σπατάλη, εγώ θα σας έλεγα και τη διαφθορά που, πολλές φορές, υπάρχει στις συναλλαγές με τις υπηρεσίες, ιδιαίτερα στα θέματα των φαρμάκων, και θα μπορέσουμε να μειώσουμε, ακόμα περισσότερο και για περισσότερους το κόστος των φαρμάκων, τη συμμετοχή των ασφαλισμένων στα φάρμακα.

Γιώργος Αυτιάς:   Σας το ρώτησα αυτό, γιατί η διεύρυνση του ΕΚΑΣ αυτόματα δημιουργεί και αυτό το πολλαπλασιαστικό όφελος. Θα ρωτούσα και τον αξιότιμο Πρόεδρο της Κυβερνήσεως που θα εντάξει το ΕΚΑΣ στη σύνταξη αν γινόταν αυτό κι αν μου δινόταν η ευκαιρία. Κύριε Πρόεδρε, θα σταθώ σ' αυτό που λέει ο πιο πολύς κόσμος: «Είμαι ανασφάλιστος. Γιατί; Γιατί είχα ξεκινήσει μια δουλειά, έπαθε η καρδιά μου, το πόδι μου, το μάτι μου, το χέρι μου». Δηλαδή είναι πολύς ο πονεμένος κόσμος κ. Πρόεδρε του ΠΑΣΟΚ. Μέσα σ' αυτό τον κόσμο όμως είναι και μια κατηγορία γυναικών κ. Παπανδρέου που έμειναν στο σπίτι δίπλα στο σύζυγο, φτιάξανε μια οικογένεια, σιδέρωνε, τηγάνιζε, έπλενε, έκανε την ψυχολόγο, τη νοικοκυρά, την υπηρέτρια μέσα στο σπίτι, αλλά αυτή η γυναίκα είναι εντελώς ανασφάλιστη, δεν έχει πού την κεφαλήν κλείναι. Αυτή η γυναίκα, η νοικοκυρά, η μόνη, που δεν είναι ασφαλισμένη, που δεν έχει απολύτως τίποτε, θα πάρει κάτι; Μήπως θα πάρει τα 550 ευρώ που λέτε; Το έχετε σκεφτεί αυτό; Γιατί δεν το έχω ακούσει στο Πρόγραμμά σας.

Γιώργος Παπανδρέου:   Να είμαι σαφής: Πρώτα απ' όλα, κι εγώ συμφωνώ, κ. Αυτιά, ότι μιλάμε για ένα άτομο, για την γυναίκα, την μητέρα, την νοικοκυρά, αυτήν που δούλεψε όλη τη ζωή της. Βεβαίως, δεν έχει αναγνωριστεί η δουλειά της από την κοινωνία, παρ' ότι όλοι μας γνωρίζουμε, μέσα στην ψυχή μας, τι κάνει η μητέρα, τι κάνει η γυναίκα στο σπίτι, αλλά αυτή η κοινωνική αδικία, δυστυχώς, έχει μια μεγάλη παράδοση πολλών ετών, πολλών γενεών θα έλεγα.

Και αυτό είναι κάτι, το οποίο μια σύγχρονη κοινωνία πρέπει να αντιμετωπίσει. Γι' αυτό λέμε εμείς, ότι η ανασφάλιστη γυναίκα θα έχει και αυτή το ίδιο δικαίωμα των 550 ευρώ. Θα έχει το ίδιο δικαίωμα.

Γιώργος Αυτιάς:   Έχουμε, λοιπόν, αυτό που μας λέτε σήμερα και αυτό μπορεί να μην καταγράφεται ...

Γιώργος Παπανδρέου:   Δεν θα πρέπει να έχει κανένα φόβο, είναι σίγουρο ότι η πολιτεία θα σκύψει επάνω στο πρόβλημά της, 550 ευρώ για την ανασφάλιστη μητέρα, για την γυναίκα που δεν έχει δουλέψει στη ζωή της, ή δεν έχει πάρει κάποια ένσημα για να μπορεί να καλύψει μια σύνταξη.

Γιώργος Αυτιάς:   Μάλιστα. Κύριε Πρόεδρε, υπάρχει και ένας νόμος. Όταν εφαρμόστηκε ήταν σωστός, τώρα στο τέλος του χρόνου σκληραίνει. Λέει ο νόμος αυτός, όποιος έχει 3.500 ένσημα, γιατί δεν μπόρεσε να συγκεντρώσει άλλα, είτε γιατί τον διώξανε από τη δουλειά, είτε γιατί είχε υποχρεώσεις στην οικογένεια ή οτιδήποτε άλλο. 31/12/2007 όποιος έχει 3.500 ένσημα παίρνει κατώτατη σύνταξη, 1/1/2008 όποιος έχει 3.500 ένσημα δεν μπορεί κ. Πρόεδρε, γιατί ο νόμος τελειώνει την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Ρωτάω κ. Πρόεδρε, προτίθεστε να ανανεώσετε αυτό το νόμο, να του δώσετε μεγαλύτερη χρονική διάρκεια ή να εντάξετε αυτούς με τα 3.500 ένσημα στο πεδίο των ανασφάλιστων στα 550,00 €, ώστε να μην υπάρξουν αυτές οι αδικίες;

Γιώργος Παπανδρέου:   Και τα δύο, κ. Αυτιά. Και θα επεκτείνουμε τη λειτουργία, την εφαρμογή αυτού του νόμου, αλλά παράλληλα, υπάρχουν και πολλοί που δεν συμπληρώνουν τα 3.500 ένσημα, όπως ξέρετε, αυτοί θα καλύπτονται από το ποσό που έχουμε για τους ανασφάλιστους. Είναι σίγουρο ότι και αυτοί θα έχουν τη βασική σύνταξη.

Αυτή είναι η έννοια του ασφαλιστικού συστήματος για μας, ότι δεν θα υπάρχει κανένας ανασφάλιστος στη χώρα μας, δεν θα υπάρχει κανένας ο οποίος θα βρίσκεται στο δρόμο, θα έχει αυτή τη βασική σύνταξη. Και βεβαίως αυτή, η βασική σύνταξη μπορεί να συμπληρωθεί, εάν έχει ασφαλιστικά δικαιώματα, αν έχει δουλέψει στη ζωή του, δηλαδή να αυξηθεί περαιτέρω, ανάλογα με τα ασφαλιστικά δικαιώματα τα οποία είχε συλλέξει κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Αυτό δημιουργεί ένα κίνητρο και για όσους, αυτή την στιγμή, θέλουν να έχουν μια καλύτερη σύνταξη και ακόμα είναι στην ενεργή ζωή της εργασίας, να μπορέσουν να έχουν τη σιγουριά, πρώτα απ' όλα, της βασικής σύνταξης, αλλά και την δυνατότητα να αυξήσουν περαιτέρω αυτή τη βασική σύνταξη, με τη δουλειά την οποία θα κάνουν, τα ένσημα τα οποία θα βάλουν.

Γιώργος Αυτιάς:   Κύριε Πρόεδρε, αγανακτείτε καθόλου στη ζωή σας; Εσείς είσαστε ένα ήρεμος άνθρωπος και έρχονται στιγμές που πάει ο πολίτης στο ΙΚΑ, κ. Παπανδρέου δεν ξέρω αν το πρωί ξυπνάτε πολύ νωρίς που κάνουμε τις συνδέσεις στις 07:30 το πρωί, 07:00 η ώρα το πρωί στο ΙΚΑ, από τις 05:00 το πρωί πάνε και βάζουν τα βιβλιάρια το ένα πάνω από το άλλο κι αυτό γίνεται χρόνια. Γινόταν και επί δική σας κυβερνήσεως και το ξέρετε πολύ καλά, γίνεται και τώρα. Οι ουρές στο ΙΚΑ και στα ασφαλιστικά ταμεία κ. Πρόεδρε είναι η μεγάλη, μία από τις άλλες πληγές του ασφαλιστικού. Πώς θα τελειώσει αυτή η ιστορία; Πάει κάποιος στο ΙΚΑ και τους λέει, παιδιά πονάω, θέλω γιατρό και του λένε, έλα μετά από δυο μήνες. Βρε τους λέει, πονάω, έχω ανάγκη. Αναγκάζεται να πάει σε ιδιώτη γιατρό κ. Πρόεδρε, να πληρώσει 80,00 € και όταν επιστρέψει στο ΙΚΑ ή στο ΝΑΤ ή στο ΤΕΒΕ του λένε, πάρε 12,00 € γιατί τόσο πληρώνουμε εμείς. Τι θα γίνει κ. Πρόεδρε, πώς θα εξαλειφθούν οι ουρές, πώς θα έχει το γιατρό του ο Έλληνας, ο ασφαλισμένος που τα έχει πληρώσει όλα τα χρόνια;

Γιώργος Παπανδρέου:   Κύριε Αυτιά, έχετε απόλυτο δίκιο. Η αγανάκτηση είναι μεγάλη, έχω πάει κι εγώ στο ΙΚΑ πολλές φορές και σε πολλά Ταμεία σε ουρές, έχω μιλήσει με τον κόσμο. Και μάλιστα, θυμάμαι σε μια μεγάλη συγκέντρωση το 2004, όταν μίλησα για τους συνταξιούχους, υπήρξε μεγάλος ενθουσιασμός, όταν είπα κάτι πολύ απλό.

Λέω, πολλές φορές, ως Πολιτεία, μπορεί να μην έχουμε όλα τα λεφτά, για να μπορέσουμε να δώσουμε τόσο μεγάλες συντάξεις, όσο θα θέλαμε. Εμείς, έχουμε σκύψει επάνω στο πρόβλημα και θέλουμε να σκύψουμε επάνω στο πρόβλημα, να δώσουμε την σιγουριά, να δώσουμε την σύνταξη, που είναι μία σύνταξη ουσιαστική και σωστή.

Αυτό, όμως, που μπορούμε να κάνουμε τουλάχιστον είναι, να δώσουμε αξιοπρέπεια σ' αυτούς τους ανθρώπους, σεβασμό σ' αυτούς τους ανθρώπους. Δεν μπορεί, δεν νοείται, ένας άνθρωπος, ο οποίος έχει δουλέψει όλη του τη ζωή, έχει προσφέρει σ' αυτό τον τόπο, έχει πονέσει γι' αυτό τον τόπο, σ' αυτή την τρίτη ηλικία, την ευαίσθητη, να μην έχει την αξιοπρέπειά του, να μην έχει τον σεβασμό που του ανήκει. Του ανήκει και του τον χρωστάμε.

Αυτό, κ. Αυτιά, είναι πολύ βασικό για μένα, είναι κάτι για το οποίο θα φροντίσω προσωπικά.

Γιώργος Αυτιάς:   Το οφείλουμε στους μεγαλύτερους από εμάς κ. Παπανδρέου.

Γιώργος Παπανδρέου:   Το οφείλουμε απολύτως. Και να σας πω κάτι. Εγώ αγανακτώ και για κάποιον άλλο λόγο, έχω ζήσει σε πάρα πολλές χώρες, έχω δει πάρα πολλά συστήματα υγείας, πρόνοιας, κοινωνικών υπηρεσιών και έχω δει, ότι δεν έχουμε λόγο εμείς, να έχουμε αυτές τις ουρές.

Πολλές φορές μου λένε, μα θα γίνουμε Σουηδία; Γιατί να μην γίνουμε, γιατί να μην πάρουμε κάποιες απλές πρακτικές από άλλες χώρες, όταν πάει κάποιος, με οποιοδήποτε πρόβλημα, να εξυπηρετείται άμεσα.

Γι' αυτό, εμείς έχουμε θεσπίσει στο Πρόγραμμά μας - και θα το εφαρμόσουμε - την λεγόμενη Κάρτα Υγείας. Τι σημαίνει Κάρτα Υγείας; Αντί να υπάρχουν τα πολλά χαρτιά, αντί να υπάρχουν τα χιλιάδες πιστοποιητικά, η μία υπηρεσία να στέλνει τον ασφαλισμένο στην άλλη υπηρεσία, να μην ξέρει για τη διαδοχική του σύνταξη, να μην ξέρει ποια ακριβώς φάρμακα θα πάρει, να πρέπει να πάρει άλλη βεβαίωση, για το αν έχει την χι ή την άλλη ασθένεια, ή το άλλο δικαίωμα, όλα αυτά, κ. Αυτιά, να αποτυπώνονται σε μια απλή Κάρτα.

Γιώργος Αυτιάς:   Και μ' αυτή την Κάρτα απευθύνεται σε οποιονδήποτε γιατρό;

Γιώργος Παπανδρέου:   Σε οποιονδήποτε γιατρό, σε οποιαδήποτε υπηρεσία, σε οποιοδήποτε νοσοκομείο, σε οποιοδήποτε Ταμείο, αν είναι στην Αθήνα, αν είναι διακοπές κάπου αλλού, αν έχει ταξιδέψει στην Ευρώπη, να μπορεί η υπηρεσία να έχει άμεσα όλη την πληροφορία και να μην ταλαιπωρείται ο ασφαλισμένος.

Γιώργος Αυτιάς:   Ένα διαβατήριο υγείας δηλαδή λέτε εσείς; Ένα διαβατήριο υγείας που θα ανοίγει όλες τις πόρτες.

Γιώργος Παπανδρέου:   Ακριβώς, ένα διαβατήριο υγείας και ένα διαβατήριο για τον ασφαλισμένο.

Γιώργος Αυτιάς:   Χωρίς να του λέει, έλα σφράγισέ το στην αρχή του χρόνου, χωρίς να του λέει ...

Γιώργος Παπανδρέου:   Όχι, θα έχει τελειώσει αυτό, δεν θα χρειάζεται καμία άλλη διαδικασία. Θα ενημερώνεται, κάθε φορά που θα πηγαίνει στην υπηρεσία, θα είναι αυτόματη η ενημέρωση, διότι θα περνάει μέσα από τον κεντρικό υπολογιστή. Αυτό βεβαίως, να ξέρετε κ. Αυτιά, ότι ένας λόγος που δεν έχει γίνει, είναι ότι υπάρχουν συμφέροντα που δεν το θέλουν αυτό.

Γιώργος Αυτιάς:   Θα τα καταγγείλετε αυτά τα συμφέροντα, θα τα καταγγείλετε κ. Πρόεδρε;

Γιώργος Παπανδρέου:   Θα τα χτυπήσουμε. Όχι μόνο θα τα καταγγείλουμε, δεν αρκεί η καταγγελία, θα τα χτυπήσουμε αυτά τα συμφέροντα.

Γιώργος Αυτιάς:   Δηλαδή θα βγει ο Γιώργος ο Παπανδρέου και θα πει, αυτός κι αυτός κι αυτός δεν μ' αφήνουν, ή εμποδίζουν το να γίνει αυτό;

Γιώργος Παπανδρέου:   Απολύτως - απολύτως. Για να υπάρξει η προσπάθεια να εφαρμοστεί αυτή η μηχανοργάνωση, γιατί ξέρετε τι σημαίνει μηχανοργάνωση; Σημαίνει κάτι απλό, διαφάνεια. Σημαίνει, ότι δεν μπορεί να παίζουν με τα λεφτά του ελληνικού λαού, διάφορες εταιρείες ή διάφοροι κερδοσκόποι, αυτή ακριβώς είναι η διαφάνεια. Εγώ θα τα χτυπήσω.

Γιώργος Αυτιάς:   Και έλεγχος φαρμάκων κ. Πρόεδρε, αυτό σημαίνει και έλεγχος φαρμάκων.

Γιώργος Παπανδρέου:   Και έλεγχος φαρμάκων, βεβαίως.

Γιώργος Αυτιάς:   Και κατευθυνόμενη συνταγογραφία.

Γιώργος Παπανδρέου:   Ακριβώς, διότι θα ξέρουμε πια, ποιος γιατρός δίνει σε ποιον, ποια συνταγή και, αν αυτή η συνταγή είναι σωστή, ή υπάρχει απλώς μια προσπάθεια μιας κερδοσκοπικής αντιμετώπισης, από διάφορες εταιρείες, ακόμα και από κάποιους επαγγελματίες.

Γιώργος Αυτιάς:   Μάλιστα.

Γιώργος Παπανδρέου:   Αυτά θα σταματήσουν με τη διαφάνεια και την Κάρτα Υγείας. Θα ισχύσει και, αυτό, θα σταματήσει την ταλαιπωρία.

Γιώργος Αυτιάς:   Κύριε Πρόεδρε επιταχύνω το ρυθμό των ερωτήσεων.

Γιώργος Παπανδρέου:   Βεβαίως.

Γιώργος Αυτιάς:   Σας είπα τα πολιτικά τα αφήνω για τους καλούς μου συναδέλφους. Αυτή η καθημερινότητα - αλήθεια τον καφέ πώς τον πίνετε, γλυκό, μέτριο;

Γιώργος Παπανδρέου:   Τώρα πίνω τσάι, για τον λαιμό.

Γιώργος Αυτιάς:   Α, τσάι. Πάω κ. Πρόεδρε στα ακίνητα. Θα αυξήσετε τους φόρους στα ακίνητα; Είναι ευθεία η ερώτηση, θέλω ευθεία απάντηση. Ο Γιώργος ο Παπανδρέου, τους φόρους στα ακίνητα θα τους αυξήσει; Και βέβαια εδώ κάποιος θα πει, για κάτσε Γιώργο Αυτιά άλλο το δυαράκι ή το τριαράκι ή τα δύο διαμερίσματα για ένα μεσαίο και άλλο τα 15, τα 30, τα 40 διαμερίσματα για κάποιον άλλον. Τι σκέπτεστε για τους φόρους των ακινήτων κ. Πρόεδρε του ΠΑΣΟΚ;

Γιώργος Παπανδρέου:   Θα κάνουμε το αντίθετο απ' ό,τι λέει η Νέα Δημοκρατία.

Γιώργος Αυτιάς:   Δηλαδή;

Γιώργος Παπανδρέου:   Η Νέα Δημοκρατία, αυτή τη στιγμή, με τον φόρο κληρονομιάς και με τους φόρους για τα ακίνητα, μιλάει για την ουσιαστική πριμοδότηση, για προνόμια για τους πλουσιότερους. Έχετε, κ. Αυτιά, βίλα στην Μύκονο; Θα έχετε πολλές φοροαπαλλαγές. Έχετε δυαράκι ή τριαράκι; Θα πληρώνετε, ουσιαστικά, ένα νοίκι στο κράτος, για όλη σας τη ζωή. Αυτή είναι η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας.

Εμείς, λέμε το εξής. Η δίκαιη διανομή του πλούτου σημαίνει και ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα. Έχεις και κατέχεις, είσαι από αυτούς που έχουν σημαντικά ποσά; Θα πληρώσεις παραπάνω.

Πώς θα κάνουμε, κ. Αυτιά, το κοινωνικό σύστημα; Πώς θα δώσουμε καλύτερες συντάξεις;

Γιώργος Αυτιάς:   Θα μπει ένα πλαφόν κ. Πρόεδρε, από κάποια εκατομμύρια και άνω;

Γιώργος Παπανδρέου:   Σήμερα, υπάρχει ένα αφορολόγητο πλαφόν, των 100.000 ευρώ. Θα το διπλασιάσουμε. Αυτό θα βοηθήσει περαιτέρω τις χαμηλότερες και μεσαίες τάξεις. Δεν θα επιβάλλουμε σε αυτούς έναν φόρο, για να πληρώσουν αυτοί, για τις φοροαπαλλαγές των πλουσίων.

Γιώργος Αυτιάς:   Μάλιστα.

Γιώργος Παπανδρέου:   Όπως έγινε βεβαίως επί κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, όταν στην πράξη, δώσανε φοροαπαλλαγές στους πλούσιους, μέσα από τη μη φορολόγηση των διανεμόμενων κερδών, περίπου πάνω από 1 δις ευρώ το χρόνο, ενώ δεν μπορούσε αυτή η κυβέρνηση να δώσει ένα επίδομα θέρμανσης, όταν κάποιοι φτωχότεροι σε δύσκολες περιοχές είχαν την ανάγκη, που ήταν ένα μικρό ποσό ή, δεν μπορούσαν να δώσουν την αύξηση, για την οποία μιλούσε ο κ. Καραμανλής, στις 5 Μαρτίου νομίζω ήταν, εν πάση περιπτώσει, λίγες μέρες πριν από τις προηγούμενες εκλογές, σε εσάς κ. Αυτιά, είπε ότι «εγώ αυτά που λέω, θα τα κάνω». Δεν τα έκανε. Δεν έκανε αυτά που έλεγε.

Όπως βεβαίως τώρα, τις τελευταίες μέρες, υπόσχεται, αλλά υπόσχεται χωρίς αξιοπιστία πια. Δεν τον πιστεύει κανείς.

Γιώργος Αυτιάς:   Κύριε Πρόεδρε να φανταστώ ότι θα δημιουργήσετε ένα περιουσιολόγιο, δηλαδή τι έχει ο κάθε Έλληνας και αυτό μπορείτε να το βρείτε και μέσα από το Ε9, μέσα από τις υπηρεσίες του κράτους, θα βάλετε ένα πλαφόν στο ύψος της ακίνητης περιουσίας και από εκεί και πέρα θα πείτε έλα εδώ κύριε, έχεις 40, 50 σπίτια, 30, 10, 20, δεν ξέρω πόσο, εσύ πρέπει να συνεισφέρεις στην κοινωνία περισσότερα.

Γιώργος Παπανδρέου:   Ακριβώς.

Γιώργος Αυτιάς:   Είστε απόλυτα σαφής. Φόροι κληρονομιάς.

Γιώργος Παπανδρέου:   Θέλουμε να βοηθήσουμε την μεσαία και την χαμηλότερη τάξη, εκεί είναι το βάρος, εκεί είναι η έννοια της κοινωνικής συνοχής και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Γιώργος Αυτιάς:   Κύριε Πρόεδρε ο κ. Καραμανλής εξήγγειλε αφορολόγητο πρώτης κατοικίας, σωστό μέτρο όπως και ο διπλασιασμός του αφορολογήτου όπως είπατε και εσείς και χαίρομαι...

Γιώργος Παπανδρέου:   Αυτό υπάρχει και στο Πρόγραμμά μας, κ. Αυτιά, δεν είναι κάτι καινούριο.

Γιώργος Αυτιάς:   Όταν έρχεται ο Καραμανλής και λέει μειώνω το φόρο κληρονομιάς, ξέρετε τι είναι να πληρώνει κάποιος 77.000 ευρώ και τώρα να πληρώνει 2.000 ευρώ για μια περιουσία 200 - 300 χιλιάδων ευρώ. Δεν ήταν σωστό αυτό το μέτρο; Δηλαδή σε αυτό τον τόπο ο Καραμανλής δεν έκανε τίποτε σωστό; Ήταν και αυτό λάθος δηλαδή;

Γιώργος Παπανδρέου:   Πρώτα απ' όλα, δεν το έχει κάνει, απλώς το έχει εξαγγείλει.

Γιώργος Αυτιάς:   Το έχει εξαγγείλει, ναι.

Γιώργος Παπανδρέου:   Δεύτερον, αυτό που εξήγγειλε, είναι το αντίθετο, ουσιαστικά, από αυτό που λέγαμε προηγουμένως. Γι´ αυτό σας απάντησα. Δηλαδή, ότι εμείς μιλάμε για την αύξηση του αφορολόγητου στον φόρο κληρονομιάς, ενώ ο κ. Καραμανλής, για να δώσει στους πλουσιότερους, που έχουν τεράστιες περιουσίες, ουσιαστικά, ελάχιστο κόστος με τον φόρο κληρονομιάς. Χαρίζει δηλαδή στον ιδιοκτήτη μιας βίλας ενός εκατομμυρίου ευρώ στην Μύκονο, άλλα 100.000 ευρώ. Γιατί; Τι χρειάζεται αυτός να του χαρίσουμε και ποιος θα τα πληρώσει αυτά; Αυτά, θα τα πληρώσει ο μικρός, όπως είπατε, το δυαράκι, το τριαράκι, το οποίο θα πληρώνει ένα νοίκι, ουσιαστικά, στο κράτος όλη του τη ζωή, με την πολιτική του κ. Καραμανλή, με την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας.

Είμαστε αντίθετοι σε αυτό το μέτρο, διότι αυτό το μέτρο δεν βοηθάει τον κόσμο, δεν βοηθάει τον μέσο Έλληνα πολίτη, βοηθάει τους λίγους, βοηθάει τους πλούσιους. Είμαστε σε αντίθεση με αυτή τη λογική, διότι αυτή δεν μας εκφράζει ως κόμμα προοδευτικό, ως κόμμα δημοκρατικό.

Γιώργος Αυτιάς:   Κύριε Πρόεδρε, κάθε μήνα πληρώνεστε έτσι δεν είναι; Δεν έτυχε ποτέ να σας πουν ελάτε τον άλλο μήνα να σας πληρώσουμε, έτσι δεν είναι; Και εμένα και βουλευτές κλπ. έτσι δεν είναι; Και εργαζομένους στο δημόσιο. Κύριε Πρόεδρε, γιατί τα επιδόματα...

Γιώργος Παπανδρέου:   Και όπου έχω δουλέψει, και στο εξωτερικό, ευτυχώς, ήταν το σύστημα τέτοιο, είτε στον Καναδά, είτε στην Σουηδία, είτε στην Αγγλία, όπου τα εργατικά δικαιώματα ήταν τόσο ισχυρά, που δεν μπορούσαν να μην με πληρώσουν στην ώρα μου.

Γιώργος Αυτιάς:   Και έχετε κάνει πολλές δουλειές, έτσι δεν είναι;

Γιώργος Παπανδρέου:   Πολλές δουλειές έχω κάνει, πολλών ειδών δουλειές, και ως φοιτητής, και ως μετανάστης.

Γιώργος Αυτιάς:   Όπως;

Γιώργος Παπανδρέου:   Να σας πω, όλες τις δουλειές έχω κάνει στην Σουηδία, με τους περισσότερους μετανάστες, ήμασταν καθαριστές. Έχω καθαρίσει την μισή Στοκχόλμη.

Στον Καναδά ήμουν κηπουρός, δούλεψα σε βενζινάδικο, υλοτόμος, οικοδόμος, σε εργοστάσιο τσιμέντων, έχω δουλέψει ελαιοχρωματιστής, στην Αμερική έχω δουλέψει σε εστιατόριο όπου μαγείρευα και, στην Αγγλία, δούλευα σε τουριστικό γραφείο. Και βεβαίως, έχω δουλέψει και ως καθηγητής κοινωνιολογίας σε διάφορα ιδρύματα.

Γιώργος Αυτιάς:   Θα κρατήσω αυτή την ερώτηση για το τέλος, να την αποσαφηνίσουμε. Και όμως στην Ελλάδα κ. Πρόεδρε άνθρωποι φτωχοί παίρνουν το επίδομα πρόνοιας κάθε δύο μήνες. Είναι ντροπή για το κοινωνικό σύστημα της πατρίδας μας κ. Πρόεδρε του ΠΑΣΟΚ από καταβολής έθνους να πηγαίνουν κάθε δίμηνο οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη να παίρνουν 440 ευρώ επίδομα πρόνοιας. Επειδή στις προηγούμενες εκλογές σας είχα ρωτήσει για το ΛΑΦΚΑ και είχατε δεσμευτεί, ήταν και ο Αλέξης Μητρόπουλος εδώ και είπατε δεσμεύομαι για το ΛΑΦΚΑ, κύριε Πρόεδρε δεν είναι ντροπή εν έτει 2007 οι άνθρωποι που παίρνουν το επίδομα της κοινωνικής πρόνοιας να πληρώνονται κάθε δίμηνο με 440 ευρώ και να μην υπάρχει ένας δείκτης προστασίας κάθε μήνα; Έχουν και αυτοί παιδιά κ. Πρόεδρε και αυτοί είναι άνθρωποι που έχουν ανάγκη και όταν το έχω θέσει σε άλλες κουβέντες ξέρετε τι μου λένε; Γιωργάκη είσαι λαϊκιστής. Και τους λέω εσείς κάθε πότε πληρώνεστε; Κάθε μήνα και αν δεν πληρωθείτε μια μέρα διαφορά χαλάτε τον κόσμο. Θα προχωρήσετε κ. Πρόεδρε στο να λυθεί αυτή η μεγάλη αδικία;

Γιώργος Παπανδρέου:   Έχετε δίκιο, δεν είναι και η μόνη κατηγορία βεβαίως, είναι και οι πολύτεκνοι που παίρνουν επιδόματα ανά δίμηνο.

Γιώργος Αυτιάς:   Ακριβώς.

Γιώργος Παπανδρέου:   Είναι κάτι, το οποίο πρέπει να διορθωθεί, για να μπορεί να έχει ένα σωστό προγραμματισμό η οικογένεια και, ειδικά, αυτοί οι άνθρωποι που έχουν ιδιαίτερη ανάγκη. Προς αυτήν την κατεύθυνση, εγώ θα δουλέψω, για να διορθώσουμε αυτή την αδικία.

Γιώργος Αυτιάς:   Είπατε για τους τρίτεκνους, εδώ διάβασα όλο το πρόγραμμα, εδώ είναι και αυτό θα το κρατήσω, γιατί ξέρετε τα προγράμματα μένουν όπως και οι συνεντεύξεις.

Γιώργος Παπανδρέου:   Πολύ σωστά. Και εμείς είμαστε δεσμευμένοι, κ. Αυτιά, και εγώ είμαι δεσμευμένος να υλοποιήσω το Πρόγραμμα. Όχι όπως έκανε η Νέα Δημοκρατία. Υπάρχει τεράστια απογοήτευση στον κόσμο από τη Νέα Δημοκρατία και, βεβαίως, και μια αμφισβήτηση - θα έλεγα - γενικότερα του πολιτικού συστήματος, διότι όταν έρχεται μια κυβέρνηση, η οποία έχει υποσχεθεί πολλά και δεν κάνει ουσιαστικά τίποτε από αυτά, βεβαίως, αυτό απογοητεύει βαθιά τον ελληνικό λαό.

Αλλά μπορώ να δεσμευτώ ότι, εμείς, αυτό το Πρόγραμμα, δεν το φτιάξαμε στο πόδι, το δουλέψαμε, το βασανίσαμε, το συζητήσαμε, είναι τεκμηριωμένο, ξέρουμε πού θα βρούμε και τα λεφτά, ξέρουμε πώς θα το υλοποιήσουμε. Θα γίνει πράξη.

Γιώργος Αυτιάς:   Κύριε Πρόεδρε, η λέξη τρίτεκνοι εδώ απουσιάζει. Δεν έχω δει τη λέξη τρίτεκνος εδώ. Έχετε άλλη πολιτική για την οικογένεια; Γιατί και οι τρίτεκνοι είναι μια μεγάλη κοινωνική ομάδα. Είναι 150.000 κόσμος και άλλες 250.000 - 300.000 κόσμος οι πολύτεκνοι. Έχετε άλλη φιλοσοφία για τους ανθρώπους που έχουν πάνω από 3 παιδιά;

Γιώργος Παπανδρέου:   Πρώτα απ' όλα, θέλω να τονίσω ότι αυτή η κυβέρνηση είπε πολλά για τους τρίτεκνους και δεν έκανε αυτά τα οποία είχε υποσχεθεί. Έδωσε 123 ευρώ, αλλά δεν τους εξομοίωσε, όπως ξέρετε, με τους πολύτεκνους.

Εμείς, έχουμε πράγματι μιαν άλλη πολιτική. Εμείς λέμε το εξής και θέλω να είμαι υπεύθυνος, κ. Αυτιά, γιατί είναι σημαντικό. Έχει σχέση και με το δημογραφικό, έχει σχέση και με όλα τα παιδιά των Ελλήνων. Αυτό που θέλουμε εμείς, είναι να αντιμετωπίσουμε το δημογραφικό, όχι μέσα από την κατηγοριοποίηση των πολιτών, αλλά μέσα από τις πραγματικές ανάγκες που έχει ο κάθε πολίτης.

Γιώργος Αυτιάς:   Δηλαδή;

Γιώργος Παπανδρέου:   Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Υπάρχει μια οικογένεια, η οποία είναι φτωχή και έχει ένα παιδί. Δεν έχει ανάγκη στήριξης αυτή η οικογένεια; Υπάρχει μια άλλη οικογένεια, που έχει τέσσερα παιδιά, αλλά είναι πλούσια. Έχει ανάγκη στήριξης;

Γιώργος Αυτιάς:   Τι λέτε γι' αυτό εσείς;

Γιώργος Παπανδρέου:   Εγώ λέω το εξής, ότι εμείς, πρέπει να βοηθήσουμε κάθε παιδί και, γι' αυτό, μιλάμε, πρώτον, για 2.000 ευρώ με την γέννηση κάθε παιδιού, από το πρώτο κιόλας παιδί, 1.000 ευρώ σε προθεσμιακό λογαριασμό - και μπορεί να αυξηθούν αυτά τα χρήματα κατά τη διάρκεια της ζωής του νέου - μέχρι τα 18 του, οπότε θα ανοίξει τον λογαριασμό και θα μπορεί να τα αξιοποιήσει σοβαρά και να διαμορφώσει, αν θέλετε, και μια συνείδηση για την αξιοποίηση και την αποταμίευση των χρημάτων.

Και τρίτον, αυτό για το οποίο εμείς δεσμευόμαστε είναι ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος. Δηλαδή, όταν έχεις σύγχρονες υπηρεσίες υγείας, 24ωρη περίθαλψη στη γειτονιά, τα αστικά κέντρα υγείας ουσιαστικά, όταν έχεις τον διπλασιασμό των βρεφονηπιακών σταθμών, όταν έχεις το ολοήμερο σχολείο, όταν έχεις την Κοινωνική Πρόνοια, τη Βοήθεια στο Σπίτι, τότε έχεις και κοινωνικό κράτος.

Γιώργος Αυτιάς:   Συμπληρωματικά εννοείτε όλα αυτά θα λειτουργούν;

Γιώργος Παπανδρέου:   Όλα αυτά, είναι ο λεγόμενος κοινωνικός μισθός, που έλεγε ο Ανδρέας, ο πατέρας μου.

Γιώργος Αυτιάς:   Το κοινωνικό μέρισμα.

Γιώργος Παπανδρέου:   Μάλιστα, τον κοινωνικό μισθό, ουσιαστικά, που είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο, για να μπορέσει να βοηθήσει την οικογένεια. Ξέρετε τι μου λένε πάρα πολλά νέα ζευγάρια; Λένε, να κάνουμε παιδιά, πώς θα τα μεγαλώσουμε;

Γιώργος Αυτιάς:   Και πού θα τα αφήσω;

Γιώργος Παπανδρέου:   Πού θα τα αφήσω; Άρα, λοιπόν, εμείς λέμε ότι διπλασιάζουμε τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και θα στηρίξουμε, ανάλογα βεβαίως με το εισόδημα, τις οικογένειες, να πάνε το παιδί τους σε έναν σταθμό. Πέστε ότι δεν υπάρχει ένας δημόσιος βρεφονηπιακός σταθμός στην περιοχή ή δεν υπάρχει θέση.

Γιώργος Αυτιάς:   Θα επιδοτήσετε να πάει στον ιδιωτικό σταθμό;

Γιώργος Παπανδρέου:   Πιθανώς, θα υπάρχει ένας, ιδιωτικός σταθμός, θα το επιδοτήσουμε αυτό, για να μπορεί να πάει το παιδί σ´ αυτό τον σταθμό.

Γιώργος Αυτιάς:   Ένα λεπτό, το επίδομα των 2.000,00 € θα το πάρει και ο πλούσιος και ο φτωχός ή θα βάλετε ένα κριτήριο και θα πείτε ...

Γιώργος Παπανδρέου:   Όχι, θα βάλουμε ένα εισοδηματικό κριτήριο.

Γιώργος Αυτιάς:   Ένα εισοδηματικό κριτήριο αρκετά υψηλό να βάλετε, για να πάρει πολύς κόσμος.

Γιώργος Παπανδρέου:   Αρκετά υψηλό, ακριβώς. Αλλά το δεύτερο είναι ότι, εμείς, θα στηρίξουμε τα ολοήμερα σχολεία και αυτό μέσα από τις τομές που κάνουμε στον χώρο της παιδείας και στον χώρο της υγείας. Έτσι, θα μειωθεί κατακόρυφα το κόστος, που σήμερα πέφτει στις πλάτες της οικογένειας.

Ξέρετε ότι ο Γεώργιος Παπανδρέου δημιούργησε την δωρεάν παιδεία το 1964.

Γιώργος Αυτιάς:   Και τα συσσίτια κ. Πρόεδρε, εγώ το έζησα στη Σάμο το ξέρετε αυτό;

Γιώργος Παπανδρέου:   Και τα συσσίτια. Και εγώ τα θυμάμαι τα συσσίτια αυτά.

Γιώργος Αυτιάς:   Τα συσσίτια στη Σάμο. Το πρωί ξεκινάγαμε από το σπίτι με ένα πιάτο, με το κύπελλο, κουτάλι, πιρούνι, μαχαίρι και την πετσέτα, το έζησα αυτό στη Σάμο, ήταν για όλους. Βέβαια να μην επιστρέψουμε σε εκείνες τις εποχές, αλλά αυτό το έζησα, οι συνομήλικοί μου των 52 ετών ήδη τώρα αντιλαμβάνονται αυτή την εξέλιξη.

Γιώργος Παπανδρέου:   Το θυμάμαι κι εγώ, είσαστε νεώτερος, αλλά είμαστε κοντά στις ηλικίες, το θυμάμαι.

Γιώργος Αυτιάς:   25 Ιουλίου του '56. Κύριε Πρόεδρε, ανεργία, εδώ είναι το μεγάλο θέμα. Κύριε Πρόεδρε, με δύο πτυχία, αγγλικά και γαλλικά και να έρχεται να σου λέει, να πάω στο φωτοτυπικό να κουβαλάω τα χαρτιά; Θέλω μια δουλειά, σου λέει, 400,00 €, 500,00 €, 4ωρο, οτιδήποτε. Είναι κρίμα κ. Παπανδρέου, δεν μπορεί να έχουν περάσει τρία Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης από την Ελλάδα και να έχουμε τόση μεγάλη ανεργία; Και δεν μπορεί κ. Πρόεδρε, νέοι άνθρωποι που τελειώνουν τα πανεπιστήμια να μην έχουν πού την κεφαλή κλείναι. Κάτι πρέπει να γίνει.

Γιώργος Παπανδρέου:   Έχετε δίκιο γι' αυτό. Εμείς λέμε ότι, τα μεγάλα έργα της επόμενης τετραετίας, δεν είναι μόνον οι δρόμοι και οι γέφυρες ή τα στάδια, είναι η επένδυση στον άνθρωπο, είναι η επένδυση στη γνώση. Διότι εμείς, μιλάμε για ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης. Θα σας το πω πολύ απλά.

Το σημερινό μοντέλο ανάπτυξης, που έχει ακολουθήσει η Νέα Δημοκρατία, είναι η φτηνή εργασία. Φτηνή εργασία, γιατί; Θα έχει κέρδος ο επιχειρηματίας, θα επενδύσει και, έτσι, θα είμαστε και ανταγωνιστικοί. Δεν είναι έτσι. Εμείς, δεν μπορούμε να γίνουμε ούτε Βουλγαρία, ούτε Τουρκία, δεν μπορεί να φτάσουμε στον χαμηλό μισθό της Βουλγαρίας.

Γιώργος Αυτιάς:   Στα 330,00 € της Βουλγαρίας. Σωστό. Άρα;

Γιώργος Παπανδρέου:   Ακριβώς. Άρα, αυτό που πρέπει να κάνουμε, είναι να παράγουμε ποιότητα. Δηλαδή, το προϊόν μας να έχει αξία, να μην είναι φτηνό προϊόν, να είναι ακριβότερο προϊόν, αλλά να είναι ποιότητας.

Πώς θα είναι ποιότητας; Όταν δώσουμε σιγουριά στον νέο, όταν του δώσουμε ευκαιρίες, όταν του δώσουμε επένδυση στην γνώση.

Άρα, λοιπόν, πρέπει να πάμε σε μία πολιτική, όπου το κοινωνικό κράτος παίρνει τον άνεργο, του δίνει την σιγουριά, αλλά δεν τον κρατάει στο ψυγείο, του λέει, θα σε εκπαιδεύσω, θα σε μετεκπαιδεύσω, θα σου δώσω απασχόληση, κοινωνική εργασία στον Δήμο, στο δάσος, σε κεντρική υπηρεσία, για να είναι ενεργός.

Δεύτερον, εμείς λέμε για την εισαγωγή των νέων στην εργασία με πλήρη ασφάλιση.

Γιώργος Αυτιάς:   Με το τελείωμα του Πανεπιστημίου;

Γιώργος Παπανδρέου:   Με το τελείωμα του Πανεπιστημίου. Ξέρετε, υπάρχουν πάρα πολλά παιδιά, που έχουν και οικογένειες, τα οποία είναι 30 ετών και δεν έχουν δουλέψει ούτε μια ώρα, δεν έχουν μπει στη δουλειά. Όταν έχεις φτάσει 30 ετών, είναι πολύ δύσκολο, κ. Αυτιά, το ξέρετε αυτό.

Γιώργος Αυτιάς:   Έχετε απόλυτο δίκιο σ' αυτό.

Γιώργος Παπανδρέου:   Είναι πολύ δύσκολο να πιάσει το χέρι σου, να μπει στη λογική της δουλειάς. Εγώ ξεκίνησα, την πρώτη μου δουλειά στα 16. Είναι άλλο, να έχουν πιάσει δουλειά τα χέρια σου, να έχεις πάρει τον πρώτο σου μισθό, να ξέρεις τι σημαίνει αυτό. Και είναι άλλο, στα 30 σου, να μην έχεις δουλειά.

Γιώργος Αυτιάς:   Από τα 16 ένσημα κ. Πρόεδρε;

Γιώργος Παπανδρέου:   Από τα 16 δεν είχα πάρει ένσημα εκεί, στο βενζινάδικο που δούλευα δεν πήρα ένσημα, δεν υπήρχε η διαδοχική ασφάλιση.

Γιώργος Αυτιάς:   Το πρώτο μεροκάματο το θυμάστε;

Γιώργος Παπανδρέου:   Το πρώτο μεροκάματο ήταν 2 δολλάρια την ώρα επί 8 ώρες, δηλαδή 16 δολλάρια.

Γιώργος Αυτιάς:   Επί 8 ώρες, στην Αμερική ήταν αυτό ή στη Σουηδία;

Γιώργος Παπανδρέου:   Στον Καναδά.

Γιώργος Αυτιάς:   Στον Καναδά ήταν.

Γιώργος Παπανδρέου:   Στον Καναδά ήταν, ναι.

Γιώργος Αυτιάς:   Έχετε απολυθεί ποτέ από τη δουλειά σας κ. Πρόεδρε, εκείνες τις δουλειές που κάνατε;

Γιώργος Παπανδρέου:   Όχι, δεν έχω απολυθεί, αλλά βεβαίως ...

Γιώργος Αυτιάς:   Δεν έχει γευτεί την πίκρα του απολυμένου, γιατί είναι πολλοί απολυμένοι στην Ελλάδα κ. Παπανδρέου για πολλά χρόνια.

Γιώργος Παπανδρέου:   Ναι, έχετε δίκιο.

Γιώργος Αυτιάς:   Γι' αυτό σας ρώτησα. Και πολλές φορές οι απολύσεις δεν έχουν σχέση με την αξιολόγηση του απολυμένου, έχουν σχέση με άλλες εξελίξεις. Θα δημιουργήσετε ένα ισχυρό πλέγμα να μην μπορεί ο προϊστάμενος να λέει αυθαίρετα κ. Παπανδρέου, φεύγεις Αυτιά γιατί δεν σε γουστάρω και θα πάρω τον Γιώργο Παπανδρέου γιατί είναι ο τάδε, θα το καταφέρετε αυτό;

Γιώργος Παπανδρέου:   Έχετε δίκιο, το θέμα των συνθηκών της εργασίας είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα. Εγώ που γυρνάω τα μαγαζιά, πολλές φορές, οι υπάλληλοι μου λένε, μα δουλεύουμε 12 ώρες, δουλεύουμε 14 ώρες, αλλά τι να κάνουμε, άμα διαμαρτυρηθούμε, θα μας διώξουν και θα πάρουν κάποιον άλλον.

Γιώργος Αυτιάς:   Θα απολυθούν. Έχετε απόλυτο δίκιο, γινόταν πολλά χρόνια αυτό.

Γιώργος Παπανδρέου:   Αυτό είναι κάτι που πρέπει να σταματήσει, πρέπει να υπάρχει μια σωστή εποπτεία. Όπως σας είπα, επίσης, για τους άνεργους, εμείς το επίδομα ανεργίας θα το αυξήσουμε.

Γιώργος Αυτιάς:   Πόσο θα πάει κ. Πρόεδρε;

Γιώργος Παπανδρέου:   Στο 70% του βασικού μισθού. Και θα αρχίσει ήδη από τον πρώτο μας προϋπολογισμό, για να φτάσει μέχρι το τέλος της τετραετίας στο 70%. Και αυτό το επίδομα ανεργίας, εμείς θέλουμε να το μετατρέψουμε και σε επίδομα απασχόλησης ή αυτοαπασχόλησης. Δηλαδή, να μπορέσει να βοηθηθεί ο άνεργος, να μπει σε μία δουλειά.

Ξέρετε, υπάρχουν και κάποιοι άλλοι. Υπάρχουν οι λεγόμενοι άνεργοι των 50 ετών, 55 ετών.

Γιώργος Αυτιάς:   Μεγάλη πληγή κ. Πρόεδρε.

Γιώργος Παπανδρέου:   Που δεν έχουν συμπληρώσει ένσημα. Είναι μεγάλη πληγή και είναι πολύ δύσκολο γι' αυτούς, σε μια τέτοια ηλικία, να βρουν δουλειά.

Γιώργος Αυτιάς:   Τι θα κάνετε γι' αυτούς τους ανθρώπους;

Γιώργος Παπανδρέου:   Σ' αυτούς, εμείς λέμε το εξής: Δεν μ' αρέσει η λογική, τους δίνουμε μια σύνταξη και τους βάζουμε στο περιθώριο. Λέμε, κοινωνική εργασία. Δηλαδή, ενισχύουμε μέσα από τους Δήμους, μέσα από άλλους φορείς, την συμπλήρωση του χρόνου με κοινωνική εργασία, για να μπορούν να συμπληρώσουν τα ένσημα και να παραμείνουν ενεργοί πολίτες στην κοινωνία.

Γιώργος Αυτιάς:   Κύριε Πρόεδρε, κατηγορείτε τον κ. Καραμανλή -κι εδώ θέλω με απόλυτη σαφήνεια να μου απαντήσετε- ότι έχει κριθεί η ατζέντα για το Ασφαλιστικό. Είναι πολύ βαρύ κ. Πρόεδρε αυτό, ότι η Νέα Δημοκρατία κρύβει αύξηση ορίων ασφάλισης και αύξηση ορίων συνταξιοδότησης. Κύριε Πρόεδρε, έχει δεσμευθεί ο κ. Καραμανλής ότι δε θ' αυξήσει τα όρια συνταξιοδότησης και δεν θα αυξήσει και τις εισφορές. Αυτό σας το επιχείρημα που ακούω, όχι μόνο από σας, και από πολλά στελέχη, πού εδράζεται; Έχετε κάτι χειροπιαστό; Έχετε κάποιο στοιχείο για να κατηγορείτε κατ' αυτό τον τρόπο τον Πρωθυπουργό της χώρας;

Γιώργος Παπανδρέου:   Δυστυχώς, κ. Αυτιά, δεν είναι μια κατηγορία στον αέρα. Είναι η συνέχεια της πολιτικής, που έχουμε δει τα τέσσερα χρόνια.

Γιώργος Αυτιάς:   Δηλαδή;

Γιώργος Παπανδρέου:   Τέσσερα χρόνια, έχουμε δει, πρώτα απ' όλα, την υπονόμευση της ευρωστίας του ίδιου του ασφαλιστικού συστήματος. Όταν παρέλαβε ένα ΙΚΑ, με περίπου 1,5 δις πλεόνασμα και μας παραδίδει ένα ΙΚΑ με περίπου 1,5 δις έλλειμμα, μιλάμε για τεράστιο πρόβλημα.

Όταν το κράτος δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του απέναντι στα Ασφαλιστικά Ταμεία, δηλαδή όταν δεν καταβάλει το 1% που πρέπει να δίνει στα Ασφαλιστικά Ταμεία και, σήμερα έχουμε, ένα χρέος που φτάνει τα 8 δις ευρώ, τα οποία χρωστάει το κράτος στα Ασφαλιστικά Ταμεία, όταν χαρίζει υποχρεώσεις μεγάλων επιχειρήσεων, αλλά και Τραπεζών, υποχρεώσεις για το ασφαλιστικό σύστημα, για τους ασφαλισμένους, και τα φορτώνει αυτά στο ΙΚΑ, δηλαδή στον απλό εργαζόμενο, αυτά όλα υπονομεύουν το ασφαλιστικό σύστημα.

Και βεβαίως, ο κ. Καραμανλής και η κυβέρνησή του δεν σεβάστηκε τον κόπο του ελληνικού λαού, δεν σεβάστηκε τα Ταμεία. Αυτό το οργανωμένο σχέδιο, συντονισμένα, 24 Ταμεία να επενδύσουν στα δομημένα ομόλογα και να κάνουν διαδρομές αυτά τα ομόλογα, για να μπαίνουν σε κάποιες βαλίτσες, για κάποιο μαύρο χρήμα, όπως λέει και ο κ. Ζορμπάς, αυτό δείχνει ότι δεν υπάρχει, όχι αξιοπιστία, αλλά δεν υπάρχει σεβασμός στο χρήμα του απλού συνταξιούχου.

Με αυτή την υπονόμευση, με αυτή τη συνέχεια, εάν θα εκλεγόταν ο κ. Καραμανλής, θα είχαμε τον περαιτέρω κατήφορο και, θα ήταν αναγκασμένος, θα έλεγε στον ελληνικό λαό «μα, είναι χάλια, εγώ πρέπει να αλλάξω τα όρια ηλικίας, πρέπει να αλλάξω τις συντάξεις».

Ήδη, στους ελεύθερους επαγγελματίες, το ξέρετε καλά, προσπάθησαν να μειώσουν τις συντάξεις κατά 30%. Δηλαδή, πώς μας λέει τώρα ο κ. Καραμανλής, ότι δεν θα τις μειώσει, όταν επί κυβέρνησής του προσπάθησε - και αντιδράσαμε, αντέδρασαν και οι φορείς - να μειώσει τις συντάξεις;

Γιώργος Αυτιάς:   Θα μπορούσε βέβαια να πει η άλλη πλευρά ότι και επί κυβερνήσεως Σημίτη τα Ταμεία αγόρασαν μετοχές, καταβαραθρώθηκαν οι μετοχές και χάθηκαν πολλά δις δραχμές. Αυτό το θέμα είναι τεράστιο κ. Πρόεδρε και σας άκουσα να λέτε τι ακριβώς θα κάνετε στο μέλλον. Με τους συμβασιούχους τι θα κάνετε κ. Πρόεδρε;

Γιώργος Παπανδρέου:   Εγώ θα σας πω όμως και κάτι ακόμα, γιατί υπάρχει κι ένα θέμα, που έχει σχέση με την κρυφή ατζέντα: Ξέρετε, το μεγάλο θέμα των ορίων ηλικίας.

Γιώργος Αυτιάς:   Που μας έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση...

Γιώργος Παπανδρέου:   Των γυναικών, βεβαίως. Εγώ να σας πω ότι, πράγματι, θεωρητικώς και σε μια σύγχρονη χώρα, δεν θα έπρεπε να υπάρχει ιδιαίτερα μεγάλη διαφορά, μεταξύ των ορίων ηλικίας γυναικών και ανδρών. Αυτό συνεπάγεται, όμως, ότι υπάρχει μια προϋπόθεση για να φτάσουμε σε μια ισότιμη σχέση, σε μια ισότητα, σε ό,τι αφορά τα όρια ηλικίας, να υπάρχει, όπως είπαμε και προηγουμένως, μια κοινωνική υποδομή, που απελευθερώνει την γυναίκα από τα βάρη.

Παραδείγματος χάριν, όταν μιλάμε για την Σουηδία, όπου έχω ζήσει, βεβαίως, η γυναίκα έχει άδεια για το παιδί, έχει χρηματοδότηση για το παιδί μόλις το γεννήσει, έχει όλες τις παροχές για τα βρεφονηπιακά κέντρα, έχει όλες τις παροχές για την υγεία του παιδιού, έχει όλες τις παροχές για την εκπαίδευση του παιδιού. Δεν έχει βάρος. Είναι ελεύθερη να εργαστεί, είναι ελεύθερη να εργαστεί όπως και ο άντρας. Και μάλιστα, πολλές φορές, αλλάζουν οι ρόλοι, μπορεί για δυο χρόνια να καθίσει ο άντρας σπίτι, ο σύζυγος σπίτι, και όχι η γυναίκα.

Γιώργος Αυτιάς:   Αυτή η εναλλαγή των εργασιακών σχέσεων λέτε.

Γιώργος Παπανδρέου:   Μπορεί να πάει η γυναίκα να δουλεύει και να μείνει ο άντρας να κρατήσει το παιδί για δυο χρόνια. Αυτή την πολιτική δικαιούται.

Όταν φτάσουμε, λοιπόν, όχι στην Σουηδία, αλλά τουλάχιστον κάπου προς τα εκεί, τότε να μιλήσουμε για τα όρια εξίσωσης στις συντάξεις. Εδώ, όμως, έχω ένα έγγραφο, το οποίο μου περιήλθε από το Υπουργείο Εξωτερικών. Είναι ένα έγγραφο, που δείχνει ότι η ελληνική κυβέρνηση, ο κ. Τσιτουρίδης και η κυρία Μπακογιάννη, ουσιαστικά, λένε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ζητάνε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να αλλάξει, τα όρια ηλικίας προς το χειρότερο.

Γιώργος Αυτιάς:   Τι ημερομηνία έχει αυτό κ. Πρόεδρε;

Γιώργος Παπανδρέου:   Αυτό έχει ημερομηνία 22 Σεπτεμβρίου του 2006. Μπορώ να σας το δώσω.

Γιώργος Αυτιάς:   Και τι λέει;

Γιώργος Παπανδρέου:   Και λέει, ότι «η κυβέρνηση είναι σύμφωνη με την αλλαγή των ορίων ηλικίας εις βάρος των γυναικών». Αυτή είναι η κρυφή ατζέντα, κ. Αυτιά και, βεβαίως, εμείς θα το επαναδιαπραγματευθούμε, αλλά δεν είναι αυτό το πρόβλημα. Είναι ότι αυτή η κυβέρνηση, άλλα λέει, κι άλλα κάνει.

Γιώργος Αυτιάς:   Αυτό το στοιχείο έχει περιέλθει το τελευταίο χρονικό διάστημα σ' εσάς;

Γιώργος Παπανδρέου:   Θα το δώσω στη δημοσιότητα, είναι δημόσιο έγγραφο αυτό. Εν πάση περιπτώσει, απλώς, είναι από αυτά τα οποία κρύβονται και κρύβονται πίσω από τα μεγάλα λόγια, κ. Αυτιά, ενώ επί της ουσίας, όπως βλέπετε, κάνουν το αντίθετο.

Για να το καταλάβετε, θέλουν δηλαδή να αλλάξουν τα όρια ηλικίας κι επειδή δεν θέλουν να το πουν, το πέρασαν μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να δημιουργήσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση την ανάγκη, να κινηθεί δικαστικά, για να επιβάλει αυτό το μέτρο στην Ελλάδα.

Γιώργος Αυτιάς:   Εγώ θα ήθελα αν είναι εύκολο κ. Πρόεδρε να μου το στείλετε σήμερα, για να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει.

Γιώργος Παπανδρέου:   Βεβαίως, αμέσως θα σας το δώσω.

Γιώργος Αυτιάς:   Θέλω μια χάρη, μπορώ; Γιατί εσείς είστε και πολύ τυπικός σ' αυτά. Επειδή με πιέζουν για ένα πολύ μικρό διάλειμμα, για να ολοκληρώσουμε την κουβέντα μας, να πιείτε κι εσείς μια γουλιά τσάι και επανερχόμαστε αμέσως.

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

Γιώργος Αυτιάς:   Κύριε Πρόεδρε, αυτά τα τηλεφωνήματα -θα σας τα στείλω στο γραφείο σας- είναι από απλούς ανθρώπους. Μέχρι ακόμη και αν υπηρετήσατε στο στρατό. Και τους λέω, υπηρετήσαμε και σε γειτονικά στρατόπεδα, στη Βόρεια Ελλάδα. Ρωτάνε ακόμη αν έχετε πάει και φαντάρος, ναι.

Γιώργος Παπανδρέου:   Σωστά. Πρώτα απ' όλα, να σας ευχαριστήσω, διότι κάνετε μια σοβαρή δουλειά, ο κόσμος, μέσα από τη δουλειά σας, αναδεικνύει τα προβλήματα της κοινωνίας.

Και πρέπει να έχουμε πάντα στο νου μας, να αξιοποιούμε τους τηλεοπτικούς σταθμούς. Όχι να γίνουμε εμείς, ως κυβέρνηση, τηλεοπτικός σταθμός, διότι δυστυχώς, αυτό έχει κάνει η Νέα Δημοκρατία, αλλά να ακούσουμε, να αφουγκραζόμαστε αυτά τα προβλήματα, μέσα από τους τηλεοπτικούς σταθμούς.

Γιώργος Αυτιάς:   Θα σας τα στείλω κύριε Πρόεδρε.

Γιώργος Παπανδρέου:   Αλλά να σας πω και κάτι, ένα μικρό ανέκδοτο για το θέμα της στρατιωτικής θητείας. Θυμάμαι, όταν ήμουν φαντάρος και είχα κατεβεί στην Αθήνα, γιατί ήμουν στον Έβρο και πήγαινα κάπου με μία άδεια, μπαίνω σε ένα ταξί, ο οδηγός του οποίου ήταν μάλλον νεοδημοκράτης, και μου λέει: Μα ο γιος του Ανδρέα είναι στο Βιετνάμ, λέει, αυτός είναι Αμερικάνος, αυτός ήταν στο West Point. Του λέω: Τον ξέρετε καλά; Μα είναι σίγουρο, μου λέει, μα είναι σίγουρο. Του έδειξα μετά την ταυτότητά μου και μου ζήτησε συγγνώμη.

Γιώργος Αυτιάς:   Και γίνατε φίλοι από κει και πέρα ε;

Γιώργος Παπανδρέου:   Ναι.

Γιώργος Αυτιάς:   Αυτά συμβαίνουν γιατί ο απλός κόσμος, και ξέρετε, όταν ο πολιτικός κατέβει στην κοινωνία, ο πολίτης... Για μένα είχαν πει ότι έχω πύργο στον Πειραιά, σας μιλάω ειλικρινά. Και όταν βρήκα ποιος τον είχε, του λέω: ρε άνθρωπε, είναι δυνατόν να λες τόσα ψέματα; Και μου λέει: Δεν είχα πώς να δικαιολογήσω το εισόδημά μου. Θέλω να πω κύριε Πρόεδρε ότι τους πολιτικούς, τους δημοσιογράφους, τους ανθρώπους που είναι μπροστά, τους θεωρούν ότι είναι διαφορετικοί. Πάω στα θέματα, κύριε Πρόεδρε. ΦΠΑ. Πάμε σε αύξηση ΦΠΑ; Θα αυξήσετε τον ΦΠΑ κύριε Πρόεδρε;

Γιώργος Παπανδρέου:   Εμείς, δεν αυξάνουμε τον ΦΠΑ και στόχος μας είναι και να τον μειώσουμε. Δηλαδή, όπως ξέρετε πολύ καλά, είναι αδικία όταν αυξάνουμε τους έμμεσους φόρους για τα χαμηλότερα και τα μεσαία στρώματα. Είτε είναι στα τσιγάρα, είτε είναι οτιδήποτε άλλο. Γι' αυτό λέμε, όχι στην αύξηση του ΦΠΑ. Είναι δέσμευσή μας, είναι κάτι, για το οποίο δεν δεσμεύτηκε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Και βεβαίως, τον αύξησε κατά τη διάρκεια της θητείας της.

Γιώργος Αυτιάς:   Ωραία. Εγώ τώρα κρατώ το εξής: Δεν θα αυξήσετε τον ΦΠΑ. Στα ακίνητα ήσασταν ξεκάθαρος, ότι εμείς θα βάλουμε ένα όριο και από κει και πέρα όποιος έχει πολλά σπίτια θα του πούμε: κύριε έλα εδώ, πρέπει να συνεισφέρεις. Από πού αλλού θα βρει λεφτά, χρήματα, ο Γιώργος Παπανδρέου για να λύσει το ασφαλιστικό; Κύριε Πρόεδρε, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης χθες το βράδυ είπε μια μεγάλη αλήθεια. «Μιλάμε για λύση του ασφαλιστικού, δεν έχουμε λεφτά και μαλώνουμε πώς θα τα μοιράσουμε». Αν είχαμε τα λεφτά κύριε Πρόεδρε στο ασφαλιστικό, θα είχε λυθεί και το θέμα του ασφαλιστικού και δεν θα κουβεντιάζαμε ούτε για όρια ηλικίας, ούτε για αύξηση εισφορών. Από πού λοιπόν ο Γιώργος Παπανδρέου θα βρει τα λεφτά;

Γιώργος Παπανδρέου:   Πρώτα απ' όλα, κύριε Αυτιά, σ' αυτή τη λογική, ότι «δεν έχουμε λεφτά», εγώ διαφωνώ. Μπορεί να μην είμαστε η πιο πλούσια χώρα στον κόσμο, αλλά είχαμε φτάσει στους 25 πλουσιότερους. Το θέμα είναι πώς κατανέμουμε τα λεφτά, πρώτον.

Άρα λοιπόν, το πρώτο είναι ένα φορολογικό σύστημα πιο δίκαιο, το οποίο εμείς εκπροσωπούμε, μέσα από το Πρόγραμμά μας και για το οποίο δεσμευόμαστε. Αυτό είναι το πρώτο. Όπως σας είπα, θα πρέπει οι πλούσιοι να πληρώσουν κάτι παραπάνω και, βεβαίως, να μπορούμε να δώσουμε τις κοινωνικές παροχές που χρειάζεται η χώρα.

Δεύτερον. Οι κοινωνικές παροχές, για μας, δεν είναι απλώς ένα θέμα δικαιοσύνης. Όταν ένας νέος δεν αισθάνεται σίγουρος, όταν αισθάνεται ότι δεν τα βγάζει πέρα, δεν θα είναι δημιουργικός. Δεν θα σκεφθεί ότι θα μπορέσει να πάει μπροστά η χώρα, ότι πάει μπροστά η δική του η ζωή, άρα και η χώρα. Δηλαδή, πρέπει να πάει σε μια ποιοτική ανάπτυξη η χώρα μας.

Δεν θα αισθανθεί συνοχή η κοινωνία, δεν θα αισθανθεί ότι πρέπει να συμβάλει. Θα κλειστεί στο καβούκι του ο πολίτης. Και όταν κλείνεται στο καβούκι του, σε μια εποχή ραγδαίων αλλαγών, δεν μπορούμε να παρακολουθήσουμε τις αλλαγές.

Άρα λοιπόν, για την ανάπτυξη της χώρας μας, είναι απαραίτητο, κύριε Αυτιά, να δώσουμε σιγουριά και ασφάλεια. Αυτή είναι η αντίληψή μας, αν θέλετε είναι μια αντίληψη των σοσιαλιστικών κομμάτων, των δημοκρατικών και προοδευτικών κομμάτων της Ευρώπης και αλλού.

Γιώργος Αυτιάς:   Τα καταγράφω.

Γιώργος Παπανδρέου:   Είναι μια αντίληψη, όμως, κύριε Αυτιά, που έχει αποδειχθεί ότι είναι έτσι. Οι χώρες με τη μεγαλύτερη πρόοδο, με τις μεγαλύτερες αλλαγές, με τις πιο μεγάλες τεχνολογικές εξελίξεις, είναι χώρες όπως η Φιλανδία. Γιατί; Διότι ο πολίτης εκεί αισθάνεται σιγουριά. Και αισθανόμενος σιγουριά, θα πάρει το ρίσκο, θα κάνει τις αλλαγές, θα δοκιμάσει ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας μια νέα δουλειά, μία νέα προσπάθεια. Διότι ξέρει, ότι δεν χρειάζεται να φοβάται.

Να σας πω και κάτι άλλο; Εμείς, πρέπει να επενδύσουμε στον άνθρωπο. Πριν, μιλήσαμε για τους ανέργους. Εμείς λέμε για δεκαπλασιασμό των υποτροφιών για τους μεταπτυχιακούς φοιτητές -μέσα από το ΙΚΥ- για το εξωτερικό, και τετραπλασιασμό για τους υπότροφους του ΙΚΥ για το εσωτερικό. Να στηρίξουμε, δηλαδή, τον νέο άνθρωπο.

Παράλληλα, μιλάμε επίσης για το χτύπημα της εισφοροδιαφυγής.

Γιώργος Αυτιάς:   Αυτό είναι τεράστιο θέμα.

Γιώργος Παπανδρέου:   Ξέρετε ότι, αυτά τα τέσσερα χρόνια, αυξήθηκε η εισφοροδιαφυγή κατά 30%; Ξέρετε πόσα δισεκατομμύρια είναι αυτά;

Επίσης, μιλάμε για την συγχώνευση των Ταμείων, την καλύτερη μηχανοργάνωση των Ταμείων, το χτύπημα της σπατάλης, και βεβαίως, την αξιοποίηση του δημόσιου πλούτου, των δημόσιων ακινήτων και της κινητής περιουσίας.

Μάλιστα, ο κ. Ανδρουλάκης, ο φίλος μου ο Μίμης, που έχει δουλέψει, ξέρετε, πάνω στα θεσμικά θέματα, στο θέμα του χάσματος των γενεών σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό, είχε μια πολύ σωστή πρόταση, την επεξεργαστήκαμε, την αξιολογήσαμε και την έχουμε εντάξει στο Πρόγραμμά μας. Είναι το Εθνικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης των Γενεών.

Ουσιαστικά, από μετοχοποιήσεις, ή από την αξιοποίηση του δημόσιου πλούτου μέσα από τα ακίνητα, θα έχουμε σοβαρά ποσά, που θα μείνουν σε αυτό το κεφάλαιο, και θα μείνουν χωρίς να ανοιχθεί με προθεσμιακό αν θέλετε λογαριασμό, για να ανοίξει σε μια επόμενη στιγμή, για να μπορούν τα παιδιά, οι νέοι, να έχουν σιγουριά για την σύνταξή τους, για την ευρωστία του συνταξιοδοτικού συστήματος αργότερα.

Γιώργος Αυτιάς:   Δηλαδή λέτε εσείς, λέτε: πουλάω ένα κομμάτι του ΟΤΕ,...

Γιώργος Παπανδρέου:   Ας πούμε.

Γιώργος Αυτιάς:   Παίρνω 100 δις € για παράδειγμα, τα 10 δις τα βάζω στο ασφαλιστικό, που θα ανοιχτεί μετά από 15 χρόνια.

Γιώργος Παπανδρέου:   Ακριβώς.

Γιώργος Αυτιάς:   Πουλάω ένα κομμάτι της ΕΥΔΑΠ. Γιατί δεν έγινε τόσα χρόνια; Κύριε Πρόεδρε, εσείς βέβαια ήσασταν Υπουργός Εξωτερικών και Παιδείας, δεν ήσασταν στα οικονομικά. Αν το είχε ξεκινήσει η κυβέρνηση Σημίτη αυτό, δεν θα είχαμε τόσα δισεκατομμύρια € στην άκρη; Δηλαδή πολλά ωραία πράγματα τα καταλαβαίνουν τα κόμματα όταν πάνε στην αντιπολίτευση. Σας δίδαξε η αντιπολίτευση κύριε Πρόεδρε; Σας έδωσε ένα σκληρό μάθημα πολιτικής;

Γιώργος Παπανδρέου:   Να σας πω, όμως, κάτι.

Γιώργος Αυτιάς:   Ναι.

Γιώργος Παπανδρέου:   Πρώτα απ' όλα, όπως ξέρετε πολύ καλά, τα ασφαλιστικά Ταμεία παλαιότερα, ούτε τόκο δεν παίρνανε για τα χρήματα που είχανε, για τα αποθεματικά τους.

Γιώργος Αυτιάς:   Το γνωρίζουμε, από το '50 και μετά, ναι.

Γιώργος Παπανδρέου:   Εμείς, η πρώτη μας κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου άρχισε και τα Ταμεία είχαν έντοκα τα αποθεματικά τους.

Γιώργος Αυτιάς:   Δημήτρης Τσοβόλας, το θυμάμαι πολύ καλά.

Γιώργος Παπανδρέου:   Μπράβο, ακριβώς.

Γιώργος Αυτιάς:   Και ακολούθησε ο κ. Σουφλιάς. Έτσι είναι.

Γιώργος Παπανδρέου:   Και δεύτερον, επί Κώστα Σημίτη, είχαμε την αξιοποίηση του αποθεματικού, που έφτασε νομίζω στα 25 δις, από 5 δις που είχε παραλάβει η πρώτη κυβέρνηση. Δηλαδή, πολύ σημαντικά ποσά.

Άρα λοιπόν, έχουν γίνει βήματα. Θέλετε να πω, ότι πρέπει να γίνουν κι άλλα; Μα ακριβώς. Και εμείς, είμαστε ένα Κίνημα που μαθαίνουμε, αναπτυσσόμαστε και αλλάζουμε. Κι εγώ προχωράω μπροστά, κύριε Αυτιά. Είμαι περήφανος για το έργο του ΠΑΣΟΚ, είμαι περήφανος για ό,τι κάναμε στις προηγούμενες θητείες μας, αλλά παράλληλα, εγώ είμαι υποχρεωμένος -και αυτή είναι η εντολή που μου έχει δώσει ο ελληνικός λαός, και που θα μου δώσει και αύριο- να πάω την χώρα μπροστά.

Να μην ασχολούμαστε με την αντιπολίτευση της αντιπολίτευσης, όπως έκανε τέσσερα χρόνια η Νέα Δημοκρατία. Τέσσερα χρόνια στη Βουλή, σε κάθε θέμα που εμείς προτείναμε, είτε ήταν για την παιδεία, είτε ήταν για τη διαφθορά, είτε ήταν για την εξωτερική πολιτική, μας λέγανε: μα εσείς τι κάνετε; Αυτή είναι μία πολιτική, που δεν θα κάνουμε εμείς. Εμένα, δεν με ενδιαφέρει να κάνω αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση, με ενδιαφέρει να πάω την χώρα μπροστά, και θα την πάω μπροστά.

Γιώργος Αυτιάς:   Ο κ. Λαλιώτης θα έχει θέση στην κυβέρνησή σας αν ο ελληνικός λαός την Κυριακή το βράδυ σάς δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης;

Γιώργος Παπανδρέου:   Βεβαίως, είναι δύσκολο να μιλήσω για πρόσωπα και για τοποθετήσεις, είναι σίγουρο ότι, σημαντικά στελέχη μας, θα είναι στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Να αξιοποιήσουμε όλοι την εμπειρία, όμως να αξιοποιήσουμε νέους ανθρώπους, με νέες, άφθαρτες ιδέες και με φαντασία, αλλά που έχουν και αυτοί σημαντική εμπειρία και γνώση.

Γιώργος Αυτιάς:   Διαβάζω σήμερα στο «ΒΗΜΑ» για τον κ. Σημίτη. Ο κ. Σημίτης θα είναι στα οικονομικά αν ο λαός, γιατί ο λαός είναι ο κυρίαρχος, στα οικονομικά ή στα εξωτερικά ο κ. Σημίτης ή όποιο διαλέξει εκείνος;

Γιώργος Παπανδρέου:   Μπορεί ούτε στο ένα, ούτε στο άλλο, αλλά πάντως, η ανασυγκρότηση, την οποία θέλουμε να κάνουμε στο κράτος μας, είναι πολύ σημαντική δουλειά και, ένας πρώην Πρωθυπουργός, με τέτοια εμπειρία, δεν θα μπορούσε να λείπει από έναβ σημαντικό θεσμικό ρόλο για την επόμενη ημέρα.

Γιώργος Αυτιάς:   Κύριε Πρόεδρε σας έχω δει να τρέχετε, είστε και αθλητικός τύπος και διατηρείστε καλά. Στο σούπερ μάρκετ πάτε κ. Πρόεδρε; Δεν έχω δει ποτέ, θα ήθελα να δω τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ζει αυτή την αγωνία του καταναλωτή. Πάτε σούπερ μάρκετ; Έχετε αίσθηση της καθημερινότητας; Δηλαδή, τόσο έχει αυτό, τόσο έχει εκείνο, βγαίνω δεν βγαίνω, κάνατε κανένα τεστ στον εαυτό σας να μείνετε με 600 ευρώ ένα μήνα και να ζήσετε με αυτά;

Γιώργος Παπανδρέου:   Μπορώ να σας πω ότι, παρά τον λίγο χρόνο που έχω λόγω της δουλειάς- διότι ένας πολιτικός τρέχει από μια πόλη σε μια άλλη και έχω και την, αν θέλετε, επιπλέον επιβάρυνση στο χρόνο μου, διότι είμαι και Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και, άρα, ταξιδεύω ανά τον κόσμο πολλές φορές- είναι χαρά για μένα να βγαίνω με την σύζυγό μου, με τα παιδιά μου.

Γιώργος Αυτιάς:   Πάτε;

Γιώργος Παπανδρέου:   Είναι βεβαίως πιο μεγάλα και, συνήθως, δεν μας ακολουθούν πια, ο γιος μου είναι 25 και η κόρη μου 16 προς 17, αλλά πηγαίνουμε βεβαίως και, με αυτό τον τρόπο, ξεσκάμε λιγάκι, αλλά πράγματι, υπάρχει πρόβλημα, βλέπουμε τις τιμές να ανεβαίνουν. Η ακρίβεια είναι από τα μεγαλύτερα προβλήματα που έχει η χώρα μας. Γι´ αυτό μιλάμε πρώτα απ' όλα, να χτυπήσουμε τα καρτέλ, δηλαδή να υπάρξει ένας ουσιαστικός ανταγωνισμός. Και αυτό, θα μειώσει τις τιμές.

Το δεύτερο είναι να βοηθήσουμε τον αγροτικό τομέα για να έχουμε ποιοτικά προϊόντα. Ξέρετε, ένα από τα προβλήματα που έχει η χώρα μας, είναι ότι παρότι είμαστε μια πολύ όμορφη χώρα και με πλούσιες δυνατότητες, έχουμε μπει σε διατροφικές συνήθειες, αρκετά ανθυγιεινές, σε ό,τι αφορά τα λιπάσματα, σε ό,τι αφορά τα φυτοφάρμακα, σε ό,τι αφορά, πολλές φορές, και τα βιομηχανικά προϊόντα, τις μεταποιήσεις πολλών προϊόντων. Άρα, εμείς θέλουμε να δώσουμε μεγάλο βάρος και στην ποιότητα της διατροφής.

Και τρίτον, να βοηθήσουμε και τον αγρότη να πάρει καλύτερη τιμή, αλλά να σπάσει και αυτό το σύστημα του μεσάζοντα, ο οποίος παίρνει, αυτή τη στιγμή, πάρα πολλά χρήματα, ενώ πληρώνει πολύ περισσότερα ο καταναλωτής. Αυτό σημαίνει και ισχυρό καταναλωτικό κίνημα, ισχυρές εποπτικές αρχές και ισχυρό συνεταιριστικό κίνημα που, δυστυχώς, δεν έχουμε, κ. Αυτιά, το ξέρετε καλά, δεν έχουμε στην Ελλάδα μας σωστούς συνεταιριστικούς οργανισμούς.

Είναι μια μεγάλη αλλαγή, που πρέπει να κάνουμε για τον αγροτικό τομέα, για πολλούς λόγους.

Γιώργος Αυτιάς:   Κύριε Πρόεδρε σε αυτή την προεκλογική περίοδο βλέπουμε ότι οι σύζυγοι των πολιτικών είναι κοντά. Όποτε μπορεί η σύζυγός σας είναι κοντά σας. Όταν το βράδυ μετά από μια κοπιαστική πορεία ή συγκέντρωση κλπ. κλπ. συναντηθείτε σας κάνει παρατήρηση, σας λέει ότι εκεί ήσασταν οξύς, εκεί ήσασταν πιο χαλαρός, εκεί το ένα, εκεί το άλλο, ποια είναι η συμπεριφορά της συζύγου σας το βράδυ, γιατί λίγο πολύ, ο κάθε άντρας που επιστρέφει το βράδυ στο σπίτι του κάτι ακούει.

Γιώργος Παπανδρέου:   Σωστά. Πρώτα απ' όλα, είναι συμπαραστάτης και αλληλέγγυα στους αγώνες που κάνω και, αυτό, είναι το βασικό για μια σύζυγο, να υπάρχει αυτή η αγάπη και αυτή η στοργή, που χρειάζεται νομίζω κάθε άνθρωπος. Αλλά οπωσδήποτε, εκτιμώ τη γνώμη της, είναι δημιουργικά κριτική και, αυτό, είναι πολύ χρήσιμο. Είμαι άνθρωπος, που μου αρέσει να ακούω την κριτική, ακούω τις γνώμες των άλλων, διότι μόνον έτσι προχωράει μπροστά ένας πολιτικός, που θέλει πραγματικά να βοηθήσει τον τόπο.

Άρα, η οικογένειά μας είναι μια πολύ δημοκρατική οικογένεια, με την έννοια ότι όλοι έχουν άποψη και τις σέβομαι αυτές, τις καλλιεργώ αυτές τις απόψεις, τις διαφορετικές απόψεις, για να μπορούμε να έχουμε πραγματικά μια καλή συζήτηση και γόνιμη, θα έλεγα, συζήτηση μέσα στην οικογένειά μας.

Γιώργος Αυτιάς:   Την Παρασκευή ο κ. Καραμανλής έχει γενέθλια. Κλείνει τα 51 και μπαίνει στα 52. Θα του ευχηθείτε;

Γιώργος Παπανδρέου:   Βεβαίως. Δεν το ήξερα, αλλά το έμαθα και, οπωσδήποτε θα του ευχηθώ, διότι άλλο είναι η προσωπική σχέση και, άλλο βεβαίως, η πολιτική σχέση. Πρέπει κανείς να τα ξεχωρίζει αυτά, άλλο το ανθρώπινο κομμάτι, είμαστε όλοι άνθρωποι, έχουμε όλοι μας τις ευαισθησίες μας. Από την άλλη μεριά, ως πολιτικός, πρέπει κανείς να είναι υπεύθυνος, πρέπει να είναι πολλές φορές και σκληρός στην κριτική του αν θέλει να πάει μπροστά η χώρα. Και εγώ, βάζω πάνω απ' όλα, στον πολιτικό μου ρόλο, το θέμα του δημόσιου συμφέροντος, του συμφέροντος της χώρας.

Γιώργος Αυτιάς:   Κύριε Πρόεδρε το νούμερο 2 στο ΠΑΣΟΚ είναι γυναίκα ή άνδρας;

Γιώργος Παπανδρέου:   Εγώ θα έλεγα ότι έχουμε πολλούς, που είναι πολύ ικανά στελέχη, και γυναίκες, και άνδρες και, αυτό νομίζω δείχνει ότι, το Κίνημά μας έχει και ιστορία, και μέλλον, αλλά έχει και πολλά έμπειρα στελέχη, ικανά στελέχη για την αυριανή διακυβέρνηση.

Μπορεί να αισθάνεται ο πολίτης που θα ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ σιγουριά και ασφάλεια ότι, αύριο, το ΠΑΣΟΚ θα είναι μια κυβέρνηση που θα παρεμβαίνει, δεν θα παρακολουθεί τις εξελίξεις, που θα συντονίζει, δεν θα υπάρχει ο αποσυντονισμός, που θα υπάρχει μια προτεραιότητα κοινωνικής δικαιοσύνης, και όχι ένα απλώς επικοινωνιακό πρόγραμμα.

Είναι μια κυβέρνηση, η αυριανή κυβέρνηση η δική μας, η δική μου, που θα δώσει σιγουριά, ασφάλεια για τη χώρα και για το μέλλον της.

Γιώργος Αυτιάς:   Κύριε Πρόεδρε πετάξατε το γάντι σε ΚΚΕ και Συνασπισμό λένε «ΤΑ ΝΕΑ» σήμερα. Είδατε αθηναϊκές εφημερίδες;

Γιώργος Παπανδρέου:   Έχω δει, ναι.

Γιώργος Αυτιάς:   Δείτε τον τίτλο. Αλήθεια φοβάστε ότι ίσως η Αριστερά υφαρπάξει ψήφους από το κόμμα σας; Με αφορμή το πρωτοσέλιδο.

Γιώργος Παπανδρέου:   Αυτό το οποίο λέμε απλώς, είναι ότι υπάρχουν επιλογές σε αυτή τη χώρα, υπάρχει επιλογή, είναι πολύ διαφορετικές οι επιλογές και είναι ευθύνη του κάθε ψηφοφόρου, να γνωρίζει ποιες είναι οι επιλογές και, επιλογή είναι, αν θα υπάρξει κυβέρνηση πλειοψηφίας ΠΑΣΟΚ, ή κυβέρνηση πλειοψηφίας της Νέας Δημοκρατίας. Εμείς, λέμε ότι θα υπάρξει κυβέρνηση πλειοψηφίας ΠΑΣΟΚ, και καλούμε όλους να στηρίξουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Γιώργος Αυτιάς:   Το τελευταίο ερώτημα κ. Πρόεδρε, δεν μπορώ θα σκάσω άμα δεν το θέσω. Μιλάμε για το ασφαλιστικό. Άλλοι είναι με εκούσια συνταξιοδότηση, άλλοι είναι με πρόωρη συνταξιοδότηση και άλλοι είναι με συμπλήρωση ορίων ηλικίας. Αλήθεια, για τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ υπάρχει συνταξιοδότηση είτε εκούσια, είτε πρόωρη, είτε με συμπλήρωση ετών παραμονής στην αρχηγεία;

Γιώργος Παπανδρέου:   Πρώτα απ´ όλα, θέλω να πω ότι το μεγάλο στοίχημα μπροστά μας, είναι να αλλάξει η Ελλάδα, να πάει μπροστά. Πραγματικά, αυτή η κυβέρνηση έχει πάει την χώρα πολύ πίσω. Αυτός είναι ο δικός μου, ο μοναδικός στόχος, να πάμε την Ελλάδα μπροστά.

Από εκεί και πέρα, έχω πει, όποιος είναι σε θέση εξουσίας, σε όποια θέση εξουσίας, πρέπει να έχει στην τσέπη του, όχι την συνταξιοδότησή του, αλλά την παραίτησή του, διότι ουσιαστικά, η θέση εξουσίας είναι θέση προσφοράς, είναι θέση υπευθυνότητας, είναι θέση ευθύνης. Δεν είναι μια καρέκλα, την οποία έχουμε εφ' όρου ζωής. Μόνον όταν προσφέρεις, πας μπροστά.

Αυτή είναι η δική μου φιλοσοφία πάντα θα είναι έτσι η δική μου φιλοσοφία. Αυτή τη στιγμή, ο στόχος είναι η μεγάλη ανατροπή, για να πάει η Ελλάδα μπροστά.

Γιώργος Αυτιάς:   Κύριε Πρόεδρε σας ευχαριστώ πολύ γι´ αυτή την κουβέντα που κάναμε. Έχω τη γνώμη ότι από αυτά που μου είπατε αν τολμήσει κάποιος την Κυριακή ω μη γένοιτο να πει το παραμικρό για σας δεν θα δεχτείτε αμφισβήτηση, αυτό κατάλαβα και αν κάνω λάθος διορθώστε με.

Γιώργος Παπανδρέου:   Δεν είναι αυτό το πρόβλημα, κ. Αυτιά. Το θέμα είναι να πάει η Ελλάδα μπροστά και, γι´ αυτό, εγώ ζητώ την ευκαιρία, ζητώ να μου δώσει ο ελληνικός λαός την ευκαιρία, να δείξουμε πραγματικά, όχι απλώς ότι είμαστε καλύτεροι, γιατί είμαστε καλύτεροι, αλλά ότι είμαστε και διαφορετικοί. Και μάλιστα, διαφορετικοί γι´ αυτόν τον άνθρωπο που πονάει σήμερα την Ελλάδα και που έχει προβλήματα στη ζωή του. Είμαστε εκείνοι, που μιλάμε για την Δίκαιη Κοινωνία. Και θα το κάνουμε πράξη, κ. Αυτιά.

Γιώργος Αυτιάς:   Κύριε Πρόεδρε σας ευχαριστώ πολύ γι´ αυτή την κουβέντα που κάναμε και με τη σειρά μου ό,τι λέω και στον πρωτοεμφανιζόμενο βουλευτή, υποψήφιο βουλευτή καλή επιτυχία, να ξέρετε ότι οι ευχές μου θα σας συνοδεύουν. Σας εύχομαι ό,τι το καλύτερο και Κυριακή το βράδυ απ' ότι κατάλαβα όποιος τολμήσει να αμφισβητήσει τον Γιώργο Παπανδρέου, παίρνετε το ξίφος και συνεχίζετε, απ' ό,τι κατάλαβα.

Γιώργος Παπανδρέου:   Πάλι μου το γυρίζετε, κ. Αυτιά. Νομίζω ότι το στοίχημα δεν είναι, τι θα κάνει ο Γιώργος Παπανδρέου, αλλά τι θα κάνει η Ελλάδα. Αυτό είναι το στοίχημα και αυτό είναι το στοίχημα της Κυριακής. Και το στοίχημα της Κυριακής, θα το κερδίσουμε.

Γιώργος Αυτιάς:   Σας ευχαριστώ που με τιμήσατε κ. Πρόεδρε και τώρα θα εξειδικεύσουμε όλα αυτά τα θέματα που μας είπατε. Καλή σας μέρα.

Γιώργος Παπανδρέου:   Να είστε καλά. Καλή σας μέρα.

Κορυφή Σελίδας
Αρχική Σελίδα | Ποιος Είναι | Σχετικά | Όροι Χρήσης | Δήλωση Απορρήτου | Επικοινωνία