Γιώργος Α. Παπανδρέου - Πρόεδρος Σοσιαλιστικής Διεθνούς - π. Πρωθυπουργός
Γιώργος Α. Παπανδρέου - Πρόεδρος Σοσιαλιστικής Διεθνούς - π. Πρωθυπουργός
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Σελίδα >   ΠΑΣΟΚ & Σ.Δ. >   Συνεντεύξεις >   Το Βήμα-Συνέντευξη του Γιώργου Παπανδρέου: Θα συγκρουστώ!.. 

Το Βήμα-Συνέντευξη του Γιώργου Παπανδρέου: Θα συγκρουστώ!..

Το Βήμα, 6 Ιουνίου 2004

Αποκλειστική συνέντευξη προς «Το Βήμα»
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Θα συγκρουστώ!..
Πώς εκτιμά τα εσωκομματικά του ΠαΣοΚ

Την πρόθεσή του να συγκρουστεί ευθέως με όσους μηχανισμούς επιχειρήσουν να παρεμποδίσουν την ανασυγκρότηση του ΠαΣοΚ διατυπώνει ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Γ. Παπανδρέου σε εφ' όλης της ύλης συνέντευξή του προς «Το Βήμα» μία εβδομάδα πριν από τις ευρωεκλογές. «Δεν παρακάμπτω κανέναν, όλοι θα αξιοποιηθούν» λέει, αλλά προσθέτει ότι δεν διαπραγματεύεται τις αλλαγές που σχεδιάζει.

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ μιλάει για τη μάχη των ευρωεκλογών, την κατάσταση στο κόμμα του και τις μεγάλες αλλαγές που οραματίζεται
 
" Είμαι αποφασισμένος να συγκρουστώ "

H διαδικασία ανασυγκρότησης, η ανασφάλεια των στελεχών, το όνομα και τα σύμβολα του κόμματος

Του Γιώργου Λακόπουλου
 
Με σκληρές διατυπώσεις για την κυβερνητική πολιτική και τολμηρές ιδέες για το μέλλον του κόμματός του ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Γ. Παπανδρέου ομιλεί εφ' όλης της ύλης στο «Βήμα» μία εβδομάδα πριν από τις ευρωεκλογές και είναι αποκαλυπτικός. «Είμαι αποφασισμένος να συγκρουστώ» επισημαίνει για το ενδεχόμενο να υπάρχουν εσωκομματικές αντιδράσεις στο εγχείρημα συγκρότησης του ΠαΣοΚ. Ο κ. Παπανδρέου δικαιολογεί τις επιφυλάξεις στελεχών τονίζοντας ότι «σε κάθε αλλαγή υπάρχει μια εύλογη ανασφάλεια», αλλά επιμένει. «Πρέπει να αλλάξουμε και εμείς μαζί με το κόμμα» τονίζει με έμφαση. «Δεν παρακάμπτω κανέναν, όλοι θα αξιοποιηθούν» λέει αλλά δεν διαπραγματεύεται τις αλλαγές που σχεδιάζει. «Είναι αίτημα του ελληνικού λαού, αίτημα των εκατομμυρίων μελών, ψηφοφόρων και φίλων. Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους».

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ υπεραμύνεται του ψηφοδελτίου του: «Πιστεύω απόλυτα ότι η ευρωκοινοβουλευτική μας ομάδα είναι η καλύτερη» και επιτίθεται με δριμύτητα στην κυβέρνηση: «Χωρίς να έχει όραμα για την Ελλάδα ουσιαστικά συνεχίζει να αντιπολιτεύεται το ΠαΣοΚ». Την κατηγορεί ότι με την πρόχειρη απογραφή έβαλε υπό επιτήρηση την οικονομία και στα εθνικά θέματα απεμπόλησε τα επιχειρήματα της χώρας. Ο κ. Παπανδρέου κάνει αυτοκριτική για το αποτέλεσμα του Μαρτίου: «Το ΠαΣοΚ έδωσε την εντύπωση τα τελευταία χρόνια ότι απομακρύνθηκε από τα λαϊκά στρώματα, ταυτίστηκε με την εξουσία και φάνηκε υπεροπτικό», αλλά αφήνει και κάποιες αιχμές για τον λίγο χρόνο που είχε στη διάθεσή του: «Θα μπορούσαμε πολύ καλύτερα να είχαμε οργανώσει τις εκλογές».


- Κύριε πρόεδρε, υπάρχει εντύπωση ότι το ΠαΣοΚ δεν ενδιαφέρεται για τις ευρωεκλογές. Είναι επιλογή σας να τις υποβαθμίσετε ή απλώς συνεχίζεται η απογοήτευση από το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών;

«Όχι μόνο δεν θέλουμε να τις υποβαθμίσουμε αλλά θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντικές αυτές οι εκλογές για τους εξής λόγους: πρώτα απ' όλα για την Ευρώπη. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε τη σημασία που έχουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί για την καθημερινή μας ζωή. Από την εργατική νομοθεσία ως τα περιβαλλοντικά θέματα, τον τύπο της ανάπτυξης, την ενίσχυση των φτωχότερων στρωμάτων, το ζήτημα της απασχόλησης και της μεταναστευτικής πολιτικής ως το θέμα της εξωτερικής πολιτικής».

- Γιατί όμως να ψηφίσει κάποιος εσάς γι' αυτά τα θέματα;

«Εμείς θεωρούμε ότι η σοσιαλιστική φωνή στην Ευρώπη, όχι μόνο του ΠαΣοΚ αλλά και γενικότερα των σοσιαλιστικών δυνάμεων, πρέπει να δυναμώσει γιατί έχει σημαντικές διαφορές από τη συντηρητική παράταξη. Πρώτα απ' όλα έχει διαφορές σε ό,τι αφορά την αντίληψη της αγοράς. Εμείς βάζουμε πρώτα τον άνθρωπο. Ύστερα είμαστε ενάντια στους κοινωνικούς αποκλεισμούς. Υπάρχει μια φοβική αντίληψη της Δεξιάς στην Ευρώπη. Μια άρνηση μπροστά στο καινούργιο που την καλλιεργούν στις χώρες όπου είναι κυβέρνηση. H τρίτη διαφορά είναι ότι είμαστε μια δύναμη που στηρίζει την ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον. Π.χ., στο θέμα των μεταλλαγμένων εμείς έχουμε πάρει μια σαφή θέση. Λέμε ότι, πέραν των πιθανών κινδύνων για την υγεία μας και το περιβάλλον, προσφέρουν μόνο μια ποσοτική αύξηση και όχι μια ποιοτική διατροφή. Υπήρξε εισηγητής από τη ΝΔ ο οποίος εισηγήθηκε στην Ευρωβουλή μέτρα υπέρ των μεταλλαγμένων».

- H ΝΔ, ανεξάρτητα από όλα αυτά, έχει συγκροτήσει μια ομάδα ευρωβουλευτών από έμπειρα στελέχη, ενώ εσείς στέλνετε στο Κοινοβούλιο πρόσωπα άπειρα.

«Πιστεύω απόλυτα ότι η ευρωκοινοβουλευτική μας ομάδα είναι η καλύτερη. Είναι νέοι άνθρωποι αλλά έχει ο καθένας τους τεράστια εμπειρία στον χώρο του και λειτουργούν ως ομάδα συμπληρωματικά. Υπάρχουν υποψήφιοι που έχουν δουλέψει από την Ευρωβουλή ή το Συμβούλιο ως την Επιτροπή και γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα. Θεωρώ ότι αυτή η ομάδα συνδυάζει την εμπειρία με τη δυναμική και το όραμα. Εγώ τιμώ τους παλαιότερους συναδέλφους, όπως ο κ. Βαρβιτσιώτης, ο οποίος είναι επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ, αλλά πραγματικά αναρωτιέμαι αν μπορεί σήμερα να εκφράσει τη διευρυμένη Ευρώπη».

- Θέλω να μου πείτε συγκεκριμένους λόγους για τους οποίους ο πολίτης πρέπει να ψηφίσει το ΠαΣοΚ.

«Όπως σας είπα, ο πρώτος λόγος είναι μια σοσιαλιστική Ευρώπη. Ο δεύτερος λόγος είναι η ανάγκη να δώσει ο ελληνικός λαός μια ισχυρή φωνή στην αξιωματική αντιπολίτευση. Να την καταστήσει αντίβαρο στις αδυναμίες και στις υπεκφυγές της ΝΔ. Και ο τρίτος είναι ότι το ΠαΣοΚ προχωρεί σε μια διαδικασία ανασυγκρότησης και η ψήφος στο ΠαΣοΚ γίνεται μοχλός για την καλύτερη προοπτική του ώστε να γίνει και πάλι μια δύναμη άρρηκτα δεμένη με την ελληνική κοινωνία».

- Θεωρείτε ότι έχει δώσει δείγματα γραφής η κυβέρνηση;

«Θεωρώ ότι έχει ήδη δώσει πολλά δείγματα για τόσο λίγο χρόνο. Αρχισαν με την οικονομία και με την υποτιθέμενη απογραφή έκανε μια συνειδητή προσπάθεια με διπλό στόχο: από τη μία πλευρά να αποδεσμευθεί από τις υποσχέσεις που έδωσε και από την άλλη να φορτώσει τα πάντα στο ΠαΣοΚ. H ΝΔ, χωρίς να έχει όραμα για την Ελλάδα, ουσιαστικά συνεχίζει να αντιπολιτεύεται το ΠαΣοΚ. Αυτό το έκανε στην οικονομία, το έκανε στους Ολυμπιακούς Αγώνες, με κίνδυνο να τους απαξιώσει διεθνώς, αλλά και σε διάφορους άλλους τομείς, όπου αποκαλύπτεται η αδυναμία της να αντιμετωπίσει τα προβλήματα, όπως η ακρίβεια κ.ά. Μια τέτοια πολιτική θα έχει πολύ αρνητικές συνέπειες για τη χώρα. Γιατί η μικροκομματική και μίζερη τακτική της να χτυπήσει το ΠαΣοΚ και να απεμπλακεί η ίδια από τις προεκλογικές δεσμεύσεις της αιχμαλωτίζει τελικά τη χώρα υπό κηδεμονία και την κάνει να μοιάζει με ακυβέρνητο καράβι».

- Το ΠαΣοΚ ήταν κόμμα των λαϊκών στρωμάτων. Φαίνεται ότι αυτά σας γύρισαν την πλάτη στις εκλογές.

«Είναι αλήθεια ότι το ΠαΣοΚ έδωσε την εντύπωση τα τελευταία χρόνια πως απομακρύνθηκε από τα στρώματα αυτά. Εβαλε βέβαια υψηλούς στόχους και τους περισσότερους τους πέτυχε. Και πιστεύω ότι ωφελήθηκαν και τα λαϊκά στρώματα από τους στόχους αυτούς. Είναι σαφές όμως ότι υπάρχει το αίσθημα της άνισης κατανομής του οφέλους. Και γι' αυτό ακριβώς ένας βασικός στόχος της ανασυγκρότησης είναι η επανασύνδεση με τις ασθενέστερες κοινωνικές τάξεις. Γι' αυτό μιλάμε για συμμετοχική δημοκρατία. Θέλουμε να δώσουμε το δικαίωμα στον πολίτη και ιδιαίτερα στον μη προνομιούχο Ελληνα, όπως θα λέγαμε παλαιότερα, να έχει πολιτικό λόγο. Αυτό θα του δώσει δύναμη και θα δώσει ύστερα πολιτική δύναμη και σε εμάς».

- Το ΠαΣοΚ τι κόμμα είναι σήμερα; Είναι ένα κόμμα σοσιαλιστικό;

«Το ΠαΣοΚ είναι ένα σοσιαλιστικό και δημοκρατικό κόμμα. Αυτές οι δύο ουσιαστικές ιδιότητες του ΠαΣοΚ έχουν ιδιαίτερο νόημα και αποτελούν τις αρχές μας, αν ξεκινήσει κανείς από το '74. Είναι το κόμμα της κοινωνικής δικαιοσύνης και της λαϊκής κυριαρχίας, που σημαίνει σήμερα δημοκρατική αποκέντρωση, συμμετοχή, ανάπτυξη της περιφέρειας και προστασία του περιβάλλοντος».

- Αυτό που ονομάστηκε περίοδος εκσυγχρονισμού πώς θα το αποτιμούσατε; Προσέφερε στη χώρα ή και στο ΠαΣοΚ;

«H περίοδος αυτή είχε μια πολύ σημαντική προσφορά. Κυρίως γιατί διαμόρφωσε μια νέα πορεία της οικονομίας μας με αδιαμφισβήτητα θετικά αποτελέσματα, αν και μπορεί κανείς να κάνει την κριτική του για το κατά πόσο τα οφέλη όλης αυτής της ανάπτυξης κατανεμήθηκαν σωστά στην ελληνική κοινωνία. Και βέβαια οι μεγάλες επιτυχίες της χώρας μας στην εξωτερική πολιτική και στην ολοκλήρωση των μεγάλων έργων υποδομής».

- Υπήρξε όμως εκσυγχρονισμός της κοινωνίας και του κράτους;

«Εκεί υπήρξε όντως καθυστέρηση και αδυναμία. Γι' αυτό πιστεύω ότι πρέπει να μιλήσουμε ανοιχτά και τολμηρά για το είδος της παιδείας που πρέπει να έχουμε, για το είδος της ανάπτυξης που πρέπει να έχουμε, για το πρόβλημα του κρατισμού. Χρειάζεται μια γενναία τομή, με ουσιαστική αποκέντρωση και πλήρη την αναμόρφωση της δομής και της λειτουργίας του κράτους».

- Πολλοί διαμαρτύρονται ότι ως κόμμα δεν κάνατε ακόμη εκτίμηση για τον λόγο που χάσατε. Εσείς ως πρόεδρος του κόμματος έχετε εξήγηση για την ήττα;

«Έχουν γίνει οι πρώτες εκτιμήσεις. Όμως και λόγω των ευρωεκλογών ήταν αδύνατον να ασχοληθούμε πιο πολύ σε βάθος και με τα εσωτερικά του ΠαΣοΚ. Αυτό θα γίνει αμέσως μετά τις ευρωεκλογές και η βαθύτερη αξιολόγηση των αιτιών θα είναι μέρος της προσυνεδριακής δουλειάς. H προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι όντας πολλά χρόνια κυβέρνηση το ΠαΣοΚ ταυτίστηκε με την εξουσία και φάνηκε υπεροπτικό. Ακόμη, σε μερικές αλλά χαρακτηριστικές περιπτώσεις αισθάνθηκε ο πολίτης ότι υπήρξε αλαζονεία κάποιων στελεχών και αυτό δημιούργησε την εντύπωση της απόστασης και του κατεστημένου».

- Μερικοί λένε ότι σε αυτές τις εκλογές δεν έχασε ο Παπανδρέου, έχασε η πολιτική Σημίτη. Συμμερίζεστε αυτές τις εκτιμήσεις;

«Συλλογικά δουλέψαμε, συλλογικά έχουμε την ευθύνη. Βεβαίως υπάρχει πάντα ένας αρχηγός στο κόμμα που παίρνει επάνω του το βάρος. Υπήρχε όμως το αίτημα της ανανέωσης και στο αίτημα αυτό ανταποκρίθηκε ο K. Σημίτης. Στη συνέχεια δεν υπήρχε ο απαραίτητος χρόνος για να αναδείξω τα νέα στοιχεία της πολιτικής μας, ώστε να πάμε στις εκλογές με τρόπο όχι απλώς πιο πειστικό αλλά και πιο αποτελεσματικό για το τι ακριβώς θέλουμε και οραματιζόμαστε».

- Αν είχατε λίγο χρόνο ακόμη, πιστεύετε ότι το αποτέλεσμα θα ήταν καλύτερο;

«Είμαι βέβαιος ότι ακόμη και σε πρακτικό επίπεδο θα μπορούσαμε πολύ καλύτερα να είχαμε οργανώσει τις εκλογές. Μην ξεχνάτε ότι τα πολλά χρόνια διακυβέρνησης αποδιάρθρωσαν και τη λειτουργία του κόμματος. Το μετέτρεψαν σε ένα πεδίο συγκέντρωσης μηχανισμών και διεκδίκησης κάποιων θέσεων εξουσίας, και έτσι το ίδιο το κόμμα δεν είχε τις δυνατότητες και τα αντανακλαστικά να ανταποκριθεί σε μια νέα κατάσταση και μια νέα πορεία».

- Ωραία. Και έρχεστε εσείς τώρα και λέτε ότι όλα αυτά θα τα αλλάξουμε. Πιστεύετε ότι υπάρχουν κάποιοι μέσα στο ΠαΣοΚ που αντιστέκονται σε αυτή την πολιτική σας;

«Σε κάθε αλλαγή υπάρχει μια εύλογη ανασφάλεια. Εγώ αυτό που προσπαθώ να μεταδώσω σε όλους είναι ότι αυτή η ανασφάλεια πρέπει να μετατραπεί σε δημιουργική δύναμη και ενέργεια. Πρέπει να αλλάξουμε κι εμείς μαζί με το κόμμα. Γιατί η αλλαγή του ενός προωθεί την αλλαγή του άλλου. Είναι μια αλλαγή αντίληψης και νοοτροπίας δομών και θεσμών αλλά και γενεών. Ο ίδιος ο Κώστας Σημίτης έκανε μια κίνηση αλλαγής γενεών. Να ανοίξουμε κι εμείς σε μια νεότερη γενιά τις πόρτες μας».

- Αντιλαμβάνομαι ότι εντοπίζετε κάποιες εστίες αντίστασης. Πώς θα τις αντιμετωπίσετε;

«Νομίζω, πρώτα από όλα, ότι όλοι κατανοούν πως η προσπάθεια που ξεκίνησε δεν είναι μια προσωπική μου υπόθεση, είναι ένα λαϊκό αίτημα. Είναι αίτημα του ελληνικού λαού, αίτημα του κινήματός μας, των εκατομμυρίων μελών, ψηφοφόρων και φίλων. Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους».

- Δεν είναι όμως. Κάποιοι λένε ότι «εμείς κρατήσαμε το ΠαΣοΚ στις δύσκολες εποχές και έρχεται ο Γιώργος τώρα και μας παρακάμπτει»...

«Δεν παρακάμπτω κανέναν. Όλοι χρειάζονται και όλοι θα αξιοποιηθούν. Πιστεύω όμως ότι υπάρχουν πολλές δραστηριότητες τις οποίες εμείς με την εσωστρέφειά μας έχουμε ουσιαστικά αποκλείσει. Αυτό δεν είναι πολιτική αλλά ένα δευτερεύον φαινόμενο της εσωτερικής λειτουργίας ενός κόμματος. H πολιτική είναι τι κάνεις και πώς παρεμβαίνεις στην κοινωνία. Πώς διαμορφώνεις συνειδήσεις, πώς αναπτύσσεις και προωθείς προτάσεις, πώς κινητοποιείς τους πολίτες».

- Το ΠαΣοΚ είχε μια ηγετική ομάδα. Θέλετε να την αλλάξετε ή θέλετε να καταργήσετε την έννοια της ηγετικής ομάδας;

«Θέλω να διαμορφωθεί έτσι το κόμμα ώστε η όποια ηγετική ομάδα να προκύπτει από φυσιολογικές, αξιοκρατικές και ανοιχτές δημοκρατικές διαδικασίες. Να μην προκύπτει από γραφειοκρατικούς μηχανισμούς, εσωτερικές συναλλαγές και έλεγχο διαφόρων εκλογικών σωμάτων σε όλα τα επίπεδα λήψης των αποφάσεων».

- Αυτοί οι μηχανισμοί ωστόσο υπάρχουν. Δεν φοβάστε ότι θα σας υπονομεύσουν;

«Εκεί είμαι αποφασισμένος να συγκρουστώ - όχι με πρόσωπα αλλά με λογικές και παρωχημένες νοοτροπίες. Και περιμένω από όλους να αισθανθούν την υποχρέωση που έχουμε αναλάβει απέναντι στη λαϊκή εντολή του 41% περίπου των Ελλήνων και του ενός εκατομμυρίου των μελών και φίλων του ΠαΣοΚ».

- Αυτή η σύγκρουση μπορεί να φτάσει ως τη θέση ότι «αν με εμποδίσετε να εφαρμόσω την πολιτική μου, σηκώνομαι και φεύγω»;

«Δεν θα φυγομαχήσω ποτέ, ούτε βέβαια θεωρώ ότι ο πολιτικός έχει μια μόνιμη καρέκλα. Θα δώσω τη μάχη και είμαι αισιόδοξος για το αποτέλεσμα».

- Υπάρχει μια ασάφεια για το πώς θα είναι αυτό το ΠαΣοΚ που σχεδιάζετε. Πώς θα είναι τα όργανά του, πώς θα εκλέγονται, πώς θα λειτουργούν. Υπάρχει ένα πλαίσιο;..

«Το ευρύτερο πλαίσιο είναι ένα κόμμα αποκεντρωμένο στη δομή του. Ένα κόμμα που λειτουργεί χωρίς γραφειοκρατία, με στελέχη πολιτικά αλλά και επαγγελματικά, με διευκρίνιση των ρόλων, με διοικητική δομή που στηρίζει τα πολιτικά όργανα, με μεθόδους και νέες τεχνολογίες στη διάθεσή του. Αυτά είναι πολύ βασικά. Γιατί για να έχεις λειτουργικότητα απαιτούνται σύγχρονες προϋποθέσεις και αναδιοργάνωση της ίδιας της δομής αλλά και της υποδομής, ώστε να εξυπηρετεί δημιουργικά τα στελέχη, τα θεσμικά όργανα, τους βουλευτές, ακόμη και τα μέλη στην επαφή τους με την οργάνωση».

- Κεντρικά πολιτικά όργανα θα υπάρχουν;

«Βεβαίως. Οι ονομασίες τους είναι δευτερεύον ζήτημα, αλλά το ουσιαστικό είναι να αποτυπώνεται η τοπική κοινωνία σε κάθε περιφέρεια, να συνδέεται η οργάνωση με τη γειτονιά και τον πολίτη, με έναν τρόπο που φανερώνει μια σύγχρονη αντίληψη. Το κλασικό κόμμα, το σοσιαλιστικό κόμμα που δημιουργήθηκε από το ΠαΣοΚ εδώ στην Ελλάδα, είχε πρότυπα μαζικού κινήματος που είχαν σχέση περισσότερο με τη βιομηχανική κοινωνία. Όμως αυτή η οργάνωση είχε μια έντονα ιεραρχική δομή και ζητούσε από τα μέλη του κυρίως να είναι υπάκουα, και πειθαρχημένα, με μια λογική ομοιογενοποιημένης στρατιάς απέναντι σε έναν αντίπαλο».

- Άρα θέλετε ένα κόμμα πιο κοντά στην ηλεκτρονική εποχή;

«Πιο χειραφετημένο. Είναι αναγκαία πια η χειραφέτηση, η απελευθέρωση όλων των δυνάμεων, διότι και ο πολίτης έχει απελευθερωθεί. Είμαστε περήφανοι σαν ΠαΣοΚ γιατί έχουμε προωθήσει τη δημοκρατία και τους θεσμούς στην κοινωνία μας. Τώρα ο πολίτης ζητάει άλλες σχέσεις. Δεν θέλει να αισθάνεται παθητικός. Θέλει να έχει την ελευθερία της έκφρασης, να μπορεί να έχει διαφορετική άποψη και βέβαια και πολλές ταυτότητες. Μπορεί να θέλει να έχει σχέση με το ΠαΣοΚ αλλά να ασχολείται και με το περιβαλλοντικό κίνημα, μια μη κυβερνητική οργάνωση. Δεν είναι ο μονοδιάστατος άνθρωπος. Άρα το Κίνημά μας πρέπει να γίνει ένας χώρος ανοικτός, χώρος συζήτησης, ενημέρωσης, πληροφόρησης και επιμόρφωσης του πολίτη, ο οποίος θα έχει τη δυνατότητα να παίρνει αποφάσεις σε τοπικό και σε περιφερειακό επίπεδο. Αυτά όλα τα στοιχεία πρέπει να αποτυπωθούν και στο νέο οργανικό σχήμα του ΠαΣοΚ».

- Το όνομα και τα σύμβολα θα τα αλλάξετε;

«Δεν θεωρώ ότι αυτό είναι το ζητούμενο. Αν υπήρχε απαίτηση από τη βάση, θα μπορούσαμε να δούμε και κάτι τέτοιο. Αλλά πιστεύω ότι τα σύμβολα συνδέονται με την παράδοση και αυτή η παράδοση για πάρα πολύ κόσμο, όπως και για μένα, είναι μια παράδοση για την οποία είμαι πολύ περήφανος. Μπορεί τα σύμβολα να πάρουν μια πιο σύγχρονη διάσταση αλλά η βασική τους μορφή δεν πρέπει να αλλάξει».

- Έχετε πει ότι η προεδρική εκλογή δεν μπορεί να οδηγήσει σε εκλογές την επόμενη άνοιξη. Αυτό σημαίνει ότι θα δεχθείτε όποιο πρόσωπο σας προτείνει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ή έχετε εσείς κάποιον υπ' όψιν σας, τον οποίο δεν θα μπορεί να απορρίψει η κυβέρνηση;

«Αυτό το οποίο έχω πει είναι ότι οι κυβερνήσεις του ΠαΣοΚ με την επιλογή του Κωστή Στεφανόπουλου έδειξαν την αξιοπιστία τους και την πρόθεσή τους για μια ευρεία συναίνεση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα στη δεύτερη εκλογή του Κωστή Στεφανόπουλου να έχουμε μια ομόφωνη απόφαση. Μια τέτοια αντιμετώπιση περιμένουμε από μια οποιαδήποτε κυβέρνηση».

- Ο κ. Στεφανόπουλος προερχόταν από τη συντηρητική παράταξη αλλά εξελέγη με επιλογή της δικής σας παράταξης. Περιμένετε κάτι αντίστροφο; Ο επόμενος πρόεδρος της Δημοκρατίας να προέρχεται από την παράταξή σας;

«Δεν υπάρχουν πια απόλυτες αναλογίες, ούτε θέλω να προσωποποιήσω το θέμα. Είναι ακόμη πολύ νωρίς. Περιμένω να υπάρξει μια ουσιαστική προσπάθεια να αναζητηθεί και να βρεθεί ένα πρόσωπο ευρείας συναίνεσης».

- Θα μπορούσε να είναι ο κ. Σημίτης αυτό;

«Δεν θέλω να μιλήσω για πρόσωπα, γιατί αυτό θα έφερνε εκτροπή της συζήτησης. Επιμένω στη λογική ότι μια ευρύτερη συναίνεση πρέπει να υπάρξει».

ΕΛΛΑΔΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Τι περιθώρια υπάρχουν για Κυπριακό και Αιγαίο

- Χθες δόθηκε στη δημοσιότητα η έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Αναν. Πιστεύετε ότι αφήνει περιθώρια να τεθεί ξανά το θέμα ή το Κυπριακό έμεινε άλυτο οριστικά;

«Νομίζω ότι αποτυπώνει την πραγματικότητα όταν λέει πως πρέπει να υπάρχουν θαρραλέες ηγεσίες οι οποίες είναι έτοιμες να διαπραγματευθούν ουσιαστικά. Που είναι έτοιμες να αναλάβουν την ευθύνη να μιλήσουν ειλικρινά στους λαούς τους για τον τελικό συμβιβασμό και να τον υποστηρίξουν. Νομίζω ότι προκύπτει σαφώς το μήνυμα πως δεν έγιναν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις. Αυτό ήταν και το δικό μου αίσθημα για την παρουσία της ελληνικής κυβέρνησης. Δεν υπήρξε ουσιαστική παρουσία».

- H αποσύνδεση του Κυπριακού από τα ελληνοτουρκικά, την οποία πια επισήμως προχωρεί η κυβέρνηση, σας βρίσκει σύμφωνο;

«Είναι ένα ακόμα από τα ανησυχητικά δείγματα γραφής της κυβέρνησης. Γιατί έσπευσε η ΝΔ να πει ότι εμείς αποσυνδέουμε το Κυπριακό από την πορεία της Τουρκίας στην EE και ότι εμείς δεν θα βάλουμε βέτο στην Τουρκία τον Δεκέμβριο; Ακόμα και να έχει αυτόν τον σκοπό, γιατί έπρεπε να το πει δημόσια; Όταν λέει ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις θα προχωρήσουν ανεξάρτητα από την επίλυση του Κυπριακού, ουσιαστικά λέει ότι δεν την ενδιαφέρει τι θα γίνει στην Κύπρο. Θεωρώ ότι αυτή είναι όχι μόνο μια λάθος επιλογή αλλά και μη ρεαλιστική επιλογή. Τα θέματα της Κύπρου θα επανέρχονται διαρκώς, τα προβλήματα θα επιστρέφουν. Όσο και να θέλει η ΝΔ να απεμπλέξει την Κύπρο από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η πραγματικότητα δεν θα την αφήσει. H ΝΔ κατάφερε σε δυο-τρεις μήνες να απεμπολήσει τα ισχυρότερα όπλα που είχε η χώρα. Έκανε μεγάλες υποχωρήσεις και όλα αυτά θα τα βρούμε μπροστά μας σύντομα, γιατί ουσιαστικά έχει ήδη υποθηκευτεί η διαπραγματευτική μας ικανότητα».

- Σχεδόν 70 ημέρες πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, που κυριαρχεί το θέμα της ασφάλειας; Εσείς πώς το βλέπετε;

«Θεωρώ ότι η ασφάλεια των Αγώνων είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα και πρέπει να πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα. Όμως δεν πρέπει να μοιάζει με στρατόπεδο η Αθήνα στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Αντιθέτως πρέπει να αναδειχθεί το αίσθημα της ειρηνικής συνύπαρξης όλων των αθλητών και επισκεπτών που προέρχονται από τόσες διαφορετικές χώρες. Θεωρώ ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι αρκετά και η όποια υπερβολή από εδώ και πέρα έχει σχέση είτε με συμφέροντα είτε με υπερβολικό φόβο. Πρέπει να τονίζουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι η Ελλάδα είναι ασφαλής αλλά και ότι θα γίνουν πολύ καλοί Αγώνες, με απόλυτη ασφάλεια, χωρίς καμία στρατοκρατική αντίληψη και με ανθρώπινο μέτρο».

Γιώργος Λακόπουλος

Κορυφή Σελίδας
Αρχική Σελίδα | Ποιος Είναι | Σχετικά | Όροι Χρήσης | Δήλωση Απορρήτου | Επικοινωνία