Γιώργος Α. Παπανδρέου - Πρόεδρος Σοσιαλιστικής Διεθνούς - π. Πρωθυπουργός
Γιώργος Α. Παπανδρέου - Πρόεδρος Σοσιαλιστικής Διεθνούς - π. Πρωθυπουργός
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Σελίδα >   ΠΑΣΟΚ & Σ.Δ. >   Ομιλίες / Άρθρα >   Ομιλίες >   Ομιλία του Γιώργου Α. Παπανδρέου με τίτλο «Κοινωνία των πολιτών και της γνώσης: το νέο μας όραμα» 

Ομιλία του Γιώργου Α. Παπανδρέου με τίτλο «Κοινωνία των πολιτών και της γνώσης: το νέο μας όραμα»

Ίδρυμα Ευγενίδου, 2 Μαρτίου 2004

ΠΑΣΟΚ

Σήμερα το μεσημέρι, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κ. Γιώργος Α. Παπανδρέου μίλησε, στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου, με τίτλο «Κοινωνία των πολιτών και της γνώσης: το νέο μας όραμα»
 
Διονύσης Σιμόπουλος (Πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδου):  Θα μου το επιτρέψετε σήμερα. Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, είναι πολύ μεγάλη η χαρά μας να σας καλωσορίζουμε σήμερα στο νέο ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου, το μεγαλύτερο και καλύτερα εξοπλισμένο ψηφιακό Πλανητάριο στον κόσμο και αυτό χάρη στον οραματισμό και τη γενναιοδωρία του αείμνηστου Προέδρου μας Νίκου Βερνίκου - Ευγενίδη και χωρίς καμιά επιβάρυνση είτε του κρατικού προϋπολογισμού ή της Ε.Ε.
 
Πρόκειται για μια από τις πιο σημαντικές πρωτοβουλίες του Ιδρύματος Ευγενίδου, μια προσφορά στην ελληνική κοινωνία και ειδικότερα στη νεολαία, με στόχο να εμπνεύσει και να ενισχύσει το ενδιαφέρον των νέων ανθρώπων για τις γνώσεις. Το περιεχόμενο των υπηρεσιών μας είναι όχι μόνο επιμορφωτικό, αλλά και καινοτόμο, διαχέοντας στο ευρύ κοινό της χώρας μας τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας.
 
Στη διάρκεια των 50 χρόνων της ζωής του το Ίδρυμα Ευγενίδου δεν έπαψε να λειτουργεί ως σημείο συνάντησης της επιστήμης και της τεχνολογίας στην ελληνική κοινωνία.
 
Σήμερα το Ίδρυμα, με ανανεωμένο και ζωντανό όραμα, επιδιώκει να αναδειχτεί ως ο χώρος όπου οι νέοι από μικρή ηλικία θα δέχονται τα ερεθίσματα της επιστήμης και της τεχνολογίας και θα αναπτύσσουν τις ευαισθησίες εκείνες που είναι απαραίτητες για μια τεχνολογία με ανθρώπινο πρόσωπο.
 
Στόχος μας είναι η γενιά των παιδιών μας να είναι καλύτερη από τη δική μας και για να το επιτύχουμε αυτό η παιδεία και ο πολιτισμός είναι ένας πραγματικός μονόδρομος. Γι’ αυτόν τον λόγο ο χώρος του Ιδρύματος Ευγενίδου λειτουργεί σαν μια ανοιχτή πλατφόρμα διαλόγου για κάθε πλευρά της κοινωνίας φέρνοντας σε επαφή ανθρώπους όλων των ηλικιών, με νέες ιδέες, νέες προσδοκίες και νέα οράματα.
 
Σήμερα αποτελεί ιδιαίτερη τιμή και χαρά να καλωσορίσουμε στο νέο ψηφιακό Πλανητάριο τον Γιώργο Παπανδρέου, έναν νέο άνθρωπο της πολιτικής ζωής του τόπου μας που θέλει να μοιραστεί το όραμα του για τη δημιουργία μιας κοινωνίας του διαλόγου, της γνώσης και της συμμετοχής. Γι’ αυτό κι εσάς κ. Πρόεδρε κι εσάς κυρίες και κύριοι, σας ευχαριστούμε για την τιμή που μας κάνετε να διαλέξετε αυτόν τον χώρο για την παρουσίαση του οράματος σας.
 
Πριν όμως περάσετε στο βήμα θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα μερικών λεπτών από την κοσμική Οδύσσεια, την εναρκτήρια παράσταση του νέου ψηφιακού Πλανηταρίου, μια παραγωγή του Ιδρύματος Ευγενίδου που έχει ως στόχο να παρουσιάσει τι έμαθε ο άνθρωπος για το σύμπαν από την αρχαιότητα και μέχρι σήμερα. Σας ευχαριστώ πολύ.
 
Γιώργος Παπανδρέου:  Να συγχαρούμε το Ευγενίδιο Ίδρυμα. Νομίζω ότι μείναμε όλοι εντυπωσιασμένοι από την παρουσίαση και ευχαριστώ τον Πρόεδρο του Ιδρύματος Ευγενίδου που μας φιλοξενεί σήμερα εδώ. H εντυπωσιακή αυτή παρουσίαση ότι η κοινωνία της γνώσης, της πληροφορίας, μπορεί να είναι πραγματικά αποκαλυπτική και χρήσιμη για την εκπαίδευση, τη ψυχαγωγία, για μια διαφορετική κοινωνία της γνώσης.
 
Έχω σήμερα να σας ανακοινώσω μέτρα, -πέρα από σκέψεις-, γύρω από την κοινωνία της γνώσης και την κοινωνία των πολιτών. Ίσως είναι και πολλά, αλλά όλα έχουν τον ίδιο στόχο: πώς θα χρησιμοποιήσουμε αυτή τη νέα τεχνολογία, πώς μπαίνοντας στην κοινωνία της γνώσης θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε τη λειτουργία της Πολιτείας, τη λειτουργία της δημοκρατίας, να διαμορφώσουμε μια λειτουργική δημοκρατία, μια νέα σχέση εμπιστοσύνης κράτους – πολίτη που θα ξεκινά από τα απλά μέχρι τις πιο σύνθετες επιχειρηματικές δραστηριότητες, εκπαιδευτικές δραστηριότητες τις καθημερινές. Μια λειτουργική διακυβέρνηση. Άρα λοιπόν παρότι μιλάμε για τεχνολογία, στην ουσία μιλάμε, πώς ακριβώς αυτή η τεχνολογία θα βελτιώσει την ζωή μας και θα μας πάει σε μια πραγματικά νέα εποχή.
 
Είναι πεποίθηση μου ότι η τεχνολογία της πληροφορικής και των επικοινωνιών αποτελούν την προωθητική δύναμη για μια δημοκρατική μεταρρύθμιση της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Άρα πρώτα απ’ όλα θα ήθελα να εξαγγείλω την ίδρυση του «θεσμού του ηλεκτρονικού εκπροσώπου ή envoy» στα αγγλικά, ενός δηλαδή θεματοφύλακα ο οποίος θα είναι υποστηρικτής και συνήγορος της οργανικής σύνδεσης όλων των τομέων πολιτικής, όλων των Υπουργείων, με τις βέλτιστες πρακτικές ανάπτυξης της κοινωνίας της γνώσης.
 
Ο εκπρόσωπος αυτός θα υπάγεται και θα λογοδοτεί απευθείας στον Πρωθυπουργό, θα έχει αυξημένες δικαιοδοσίες προγραμματισμού, συντονισμού και αξιολόγησης συνολικών πολιτικών παρεμβάσεων σε θέματα κοινωνίας της γνώσης και αξιοποίησης ακριβώς της τεχνολογίας, της γνώσης και των επικοινωνιών.
 
Έχουμε βεβαίως ένα θέμα υποδομών οι οποίες προχωρούν. Ανοίγονται με τα ευρυζωνικά δίκτυα τεράστιες δυνατότητες στους τομείς εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, κατάρτισης, τηλε-ιατρικής και τηλε-εργασίας. Εξασφαλίζουμε με τις ευρυζωνικές ζώνες πρόσβαση στο πλούσιο περιεχόμενο και εφαρμογές, διαδραστική επικοινωνία με χρήση καινούργιας εικόνας. Δέσμευση μας είναι ότι τα ευρυζωνικά δίκτυα θα συνδέσουν όλες τις περιοχές της χώρας μας.
 
Αυτές οι υποδομές αποτελούν υποδομές για τον 21ο αιώνα. Η σημασία τους είναι ανάλογη ιστορικά με αυτή των σιδηροδρόμων, των ηλεκτρικών δικτύων, των αυτοκινητοδρόμων σε διάφορες φάσεις της βιομηχανικής ανάπτυξης.
 
Την επόμενη 4ετία όλα τα σχολεία, νοσοκομεία, βιβλιοθήκες, Δήμοι και άλλοι φορείς της Δημόσιας Διοίκησης θα έχουν πρόσβαση στα ευρυζωνικά δίκτυα. Με αυτόν τον τρόπο διαμορφώνουμε ένα πλαίσιο το οποίο θα είναι και θεσμικό, συνεργασιών, γενικών επιχειρηματικών μοντέλων όπως είναι η εταιρική σχέση ιδιώτη – Δημοσίου, ένα μοντέλο που θα συμπεριλαμβάνει και την Τοπική Αυτοδιοίκηση για την ανάπτυξη τοπικών υποδομών, ακολουθώντας τη διεθνή πρακτική.
 
Έχουμε σκοπό επίσης να αξιοποιήσουμε τα 6.500 χλμ. περίπου οπτικών ινών που υπάρχουν και έχουν ήδη αναπτυχθεί στη χώρα μας. Μέσα δε στο 2004 θα συγκλίνουμε με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε όρους παρεχόμενων υπηρεσιών ADSL. Στόχος είναι το μηνιαίο κόστος της σύνδεσης ADSL σε ταχύτητα 1 Megabyte να μειωθεί κάτω από τον μέσο όρο της Ε.Ε.
 
Δεσμευόμαστε επίσης για την εφαρμογή του νέου ευρωπαϊκού ρυθμιστικού πλαισίου για την ενίσχυση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών, με υπηρεσία μιας στάσης, one stop shop, για θέματα δικαιωμάτων διέλευσης και επιτάχυνσης της ανάπτυξης αυτών των δικτύων και των υπηρεσιών.
 
Η πολιτική μας σε όλους τους τομείς παρέμβασης για την ανάπτυξη της κοινωνίας της γνώσης, θα στηριχθεί επίσης στη λεγόμενη αρχή της επικουρικότητας. Αυτό σημαίνει απλώς ενισχυτική παρέμβαση της πολιτείας, ώστε να μπορεί να συμμετέχουν όλοι στην κοινωνία της γνώσης.
 
Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Μειώνουμε δραστικά το κόστος σύνδεσης στο διαδίκτυο για τις αγροτικές περιοχές. Έτσι νέοι αγρότες θα μπορεί να έχουν πρόσβαση στη γνώση, στην πληροφόρηση, για σημαντικούς τομείς καινοτομίας, όπως είναι π.χ. βιολογικές καλλιέργειες. Αλλά και επίσης επιχειρήσεις που είναι εκτός αστικών περιοχών, θα μπορούν να αξιοποιούν το διαδίκτυο για την προβολή ελληνικών προϊόντων, για την ανάπτυξη των αγορών τους, για την ενημέρωση για τις αγορές τις οποίες θέλουν να πουλήσουν το προϊόν τους.
 
Βασική επίσης προτεραιότητα είναι να αντιμετωπίσουμε τις τεχνολογικές ανισότητες, το λεγόμενο ψηφιακό χάσμα. Το 2001 ένας στους δέκα Έλληνες ηλικίας 15 με 65 είχε πρόσβαση στο διαδίκτυο. Το 2002 ένας στους πέντε και σήμερα ένας στους τέσσερις. Στόχος μας είναι το 2008 το 60% του πληθυσμού να αξιοποιεί τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών.
 
Και ειδικότερα για να βοηθήσουμε ακριβώς στην αντιμετώπιση του ψηφιακού χάσματος, -αυτής της ανισότητας-, θα ενισχύσουμε 100 χιλιάδες οικογένειες χαμηλού εισοδήματος, με παιδιά στην εκπαίδευση, για την αγορά Η/Υ, τη σύνδεσή τους στο διαδίκτυο, σε υψηλές ταχύτητες και την κατάρτισή τους για την καλύτερη αξιοποίηση των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών.
 
Θα δώσουμε επίσης κίνητρα σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και μη, ώστε συστήματα τα οποία έχουν, τα οποία θεωρούνται όμως και ανακυκλώσιμα αλλά απολύτως λειτουργικά, δηλαδή σύγχρονα, να μην έχουν ξεπεράσει την συγκυριακή τεχνολογία, να προστεθούν στους εργαζόμενους με οικογένειες που δεν θα είχαν τη δυνατότητα να αποκτήσουν αυτό το εργαλείο με άλλο τρόπο.
 
Είναι αλήθεια ότι στην προσπάθεια να αντιμετωπιστεί αποφασιστικά ένα έντονο κοινωνικό πρόβλημα, ο ηλεκτρονικός τζόγος, η νομοθεσία δημιούργησε και ένα εξαιρετικά περιοριστικό πλαίσιο για τη λειτουργία των λεγόμενων Internet Café. Έχω την εντύπωση έχοντας δει αυτό το θεσμό και σε πάρα πολλές χώρες, ότι είναι ένας πολύ σημαντικός θεσμός για την πρόσβαση ιδιαίτερα του νέου και όχι μόνο του νέου, στη δικτυακή πραγματικότητα, στον κυβερνοχώρο.
 
Νομίζω ότι έχει ωριμάσει στην κοινωνία μας, πρέπει να διαμορφωθεί μέσα από μία διατμηματική συναίνεση, ώστε να παράσχουμε ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο που θα υποστηρίζει και την ψυχαγωγία στο διαδίκτυο μέσα απ’ τα λεγόμενα Internet Café, αποκλείοντας όμως παράλληλα τις χρήσεις που μπορεί να προκαλέσουν κοινωνικά προβλήματα.
 
Η τεχνολογία πέρα των υποδομών αυτών, έχει όπως σας είπα και μεγάλη σημασία για την ποιότητα της δημοκρατίας. Αν θέλετε, η Ελλάδα μπορεί να πρωτοπορήσει, έχοντας την ωραία παράδοση την οποία είδαμε εδώ στην οθόνη, έχοντας γεννήσει τη δημοκρατία, να έρθει και να προσφέρει με το δικό της παράδειγμα, πως θα ανανεώσουμε, θα αναβαθμίσουμε, θα ενδυναμώσουμε τη δημοκρατία και τους θεσμούς της, στην ηλεκτρονική αυτή εποχή, αξιοποιώντας τον κυβερνοχώρο.
 
Έτσι, η κοινωνία των πολιτών, ο πολίτης, θα πρέπει να υποβοηθηθεί ώστε να αξιοποιήσει και αυτή την τεχνολογία. Θεωρούμε ότι όλοι οι πολίτες μπορούν να συμμετέχουν ενεργά σε όλες της σφαίρες ζωής. Η συμμετοχή στην πολιτική διαδικασία ελέγχοντας ο πολίτης τους μηχανισμούς λήψης των αποφάσεων και νομής της εξουσίας, η συμμετοχή στην ανάπτυξη του πολίτη της ανθρώπινης δημιουργικότητας, στην ανθρώπινη ολοκλήρωση, με περισσότερες ευκαιρίες για μάθηση και γνώση, ουσιαστική στήριξη της επιχειρηματικότητας, ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας, ίσες ευκαιρίες στην πολιτιστική συμμετοχή, συμμετοχή στην οικονομική ζωή και ανάπτυξη στην απασχόληση, μεγαλύτερη διαφάνεια στη σχέση ιδιωτών με το δημόσιο, ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και θεσμών δημόσιας και ιδιωτικής συνεργασίας, συμμετοχή στην ποιότητα ζωής, στην υγεία και στην παιδεία. Όλα αυτά θα ενισχυθούν μέσα απ’ την ηλεκτρονική δημοκρατία.
 
Θέτουμε κύρια προτεραιότητα την περαιτέρω διεύρυνση αυτής της συμμετοχής, με τη δημιουργία μιας ισχυρής και αυτόνομης απ’ το κράτος κοινωνίας των πολιτών, που περιλαμβάνει τα εξής: Μη κυβερνητικές οργανώσεις και πολίτες, οργανισμούς και τοπικές κοινωνίες, θεσμούς κοινωνικής οικονομίας και φορείς αντιπροσώπευσης συμφερόντων (οι μαζικοί φορείς όπως λέγονται), κινήματα και εθελοντικοί φορείς, δίκτυα και πρωτοβουλίες εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.
 
Όλοι θα υποστηριχθούν, ώστε να συγκροτήσουν ένα πλέγμα αυτόνομων, ανεξάρτητων και αποτελεσματικών θεσμών στον ήδη διευρυμένο δημόσιο χώρο μεταξύ κράτους και ιδιωτικής σφαίρας. Το πλέγμα αυτό θα συγκροτεί την κοινωνία των πολιτών.
 
Η πολιτική αυτή προωθεί την ηλεκτρονική δημοκρατία σε δύο διαφορετικές και ανεξάρτητες πορείες. Την ηλεκτρονική ψηφοφορία απ’ τη μία πλευρά, αλλά και την ηλεκτρονική συμμετοχή απ’ την άλλη. Γίνονται οι τεχνολογίες σημαντικό εργαλείο που προωθούν ακριβώς τη συμμετοχική δημοκρατία.
 
Θέλω να σας φέρω ένα παράδειγμα. Είναι μαζί μας σήμερα οι φίλοι απ’ την Κύπρο, ο Τουρκοκύπριος ο Μουχαρέμ Σαίς απ’ την Γκαντέν, καθώς και οι Χρήστος Στυλιανίδης και Γιάννης Πέτσος απ’ την Κίνηση Πολιτικού Εκσυγχρονισμού, της Κύπρου, οι οποίοι μίλησαν για μια νέα πρωτοποριακή πρωτοβουλία που ξεκινάει σε λίγες ημέρες.
 
Μια πρωτοβουλία που είχε ως έναυσμα τη δουλειά που κάναμε στο Υπουργείο Εξωτερικών κατά τη διάρκεια της Προεδρίας, δηλαδή το e-vote, την ηλεκτρονική ψηφοφορία. Είναι το πρόγραμμα το δικό τους e-voices Cyprus.
 
Υποστηρίζεται αυτό το πρόγραμμα από τα Ηνωμένα Έθνη και δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους πολίτες της Κύπρου, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους να μιλήσουν, να συμμετάσχουν σε ένα ανοιχτό ηλεκτρονικό διάλογο. Να, ένα παράδειγμα που δείχνει πως λειτουργεί η συμμετοχική δημοκρατία και ξεπερνά όχι απλώς σύνορα, αλλά ένα τείχος το οποίο υπάρχει στην Κύπρο εδώ και πάρα πολλά χρόνια.
 
Είναι ο διάλογος της κοινωνίας των πολιτών. Έτσι, σ’ αυτά τα πλαίσια εμείς μ’ αυτό το παράδειγμα δείχνουμε πόσο θα μπορούσαμε να συμβάλουμε σε περαιτέρω διάλογο πολιτισμών, αλλά και συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών σε διάφορα ουσιαστικά θέματα. Έτσι, θα ενισχύσουμε την άνθηση του φαινομένου του ψηφιακού εθελοντισμού ή και ακτιβισμού, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων.
 
Θεσμοθετούμε ακριβώς για να βοηθήσουμε αυτή την προσπάθεια, το συμβουλευτικό ρόλο των μη κυβερνητικών οργανώσεων σε κάθε υπουργείο, στη διαδικασία διαμόρφωσης πολιτικής. Θα έχουν λόγο. Θα έχουν συμβουλευτικό λόγο στη διαμόρφωση πολιτικής του κάθε υπουργείου. Δημιουργούμε επίσης ειδικό φορέα με την μορφή ανεξάρτητης διοικητικής αρχής, η οποία θα επιφορτιστεί το εξής: να πιστοποιεί τις μη κυβερνητικές οργανώσεις σε ειδικό αρχείο, με την υποστήριξη των μη κυβερνητικών οργανώσεων και θα στηρίξει την ανάπτυξή τους, τη μείωσή τους απ’ την εξάρτηση απ’ το κράτος και θα προωθεί τον εθελοντισμό.
 
Θα προωθούν επίσης εταιρικές συνεργασίες μεταξύ κράτους και Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τις ΜΚΟ, τη φορολογική ελάφρυνση των ΜΚΟ, την ενίσχυσή τους με νέες τεχνολογίες.
 
Δεσμευόμαστε επίσης στην επόμενη 4ετία να προωθήσουμε τη δημιουργία δημόσιου δικτυακού τόπου, που θα δώσει τη δυνατότητα στους πολίτες όπως στο Ίδρυμά σας, να ενημερώνονται σε ζητήματα καθημερινότητας. Να παρακολουθούν τις εργασίες της Βουλής, να μοιράζονται τους προβληματισμούς της κυβέρνησης, καθώς και να συμμετέχουν σε ζωντανό διάλογο με τους κυβερνώντες.
 
Ο διάλογος αυτός αποκλείει τους πολλούς και περιορίζεται στους ισχυρούς, δηλαδή σ’ αυτούς που έχουν δυνατότητα πρόσβασης στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Άρα, θεσμοθετούμε την υποχρέωση της Βουλής, των κρατικών υπηρεσιών, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να δημοσιοποιούν στο διαδίκτυο όλες τις προτάσεις πολιτικής και τις σχετικές αποφάσεις, προκηρύξεις σε έργα, σε προσλήψεις, σε διαγωνισμούς κ.ο.κ.
 
Μ’ αυτό το μέτρο συμβάλλουμε στη διαφάνεια για το νομοθετικό έργο και στον διαρκή έλεγχο απ’ τους πολίτες. Θέλουμε να ανοίξουμε τις συνεδριάσεις των επιτροπών της Βουλής, ώστε να μεταδίδονται όχι μόνο απ’ το κανάλι της Βουλής, αλλά και απ’ το διαδίκτυο, δίνοντας την ευκαιρία σε πολύ περισσότερους να έχουν πρόσβαση.
 
Παράλληλα οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να καταθέτουν τις απόψεις τους, τα ερωτήματά τους, να είναι προσκεκλημένοι μέσα από ηλεκτρονικές ακροάσεις, μέσω κλειστών κυκλωμάτων, συζητήσεις, είτε σε ένα πλαίσιο ανοιχτού ηλεκτρονικού βήματος, ένα e-forum. Οι απόψεις των πολιτών θα συμπεριλαμβάνονται σε μορφή περίληψης, ως παράρτημα των εισηγήσεων προς την ολομέλεια της Βουλής.
 
Μ’ αυτό το μέτρο συμβάλουμε στον πολιτικό διάλογο με συνέπεια και ευθύνη, στη σύνθεση και στη διαμόρφωση ευρύτερης συναίνεσης. Παράλληλα θα δημιουργήσουμε την online αξιολόγηση, δηλαδή αντιπροσωπευτικών ομάδων εστίασης, online για διαφορετικές θεματικές.

Θα μπορούν να αξιολογούν πολίτες στις πολιτικές που προωθούνται σε κάθε τομέα, έξω απ’ το πλαίσιο της γνωστής κομματικής αντιπαράθεσης.
 
Οι ίδιοι οι συμμετέχοντες θα έχουν τον έλεγχο της συζήτησης, θα βάζουν δηλαδή την ημερήσια διάταξη, θα λειτουργούν ως ανεπίσημες ομάδες κοινοβουλευτικού ελέγχου απ’ τον πολίτη.
 
Το μέτρο αυτό αντιμετωπίζει τους πολίτες ισότιμα χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς μεροληψίες. Πέρα από την κοινωνία των πολιτών, ή ακριβώς για την κοινωνία των πολιτών, χρειάζεται η δημοκρατία την ουσιαστικότερη εκπαίδευση, πληροφόρηση, γνώση για τον πολίτη.
 
Ένας ενεργός πολίτης για να μπορεί συνειδητά, ουσιαστικά και σωστά να παίρνει αποφάσεις, χρειάζεται την ουσιαστική πρόσβαση στην πληροφόρηση και τη συνεχή εκπαίδευση.

Έτσι λοιπόν ένα δημοκρατικό σύστημα διακυβέρνησης θέλει ίσες ευκαιρίες για όλους την προστασία των αδυνάτων, αλλά και την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.
 
Έχουμε στην Ελλάδα την ουσιαστική διείσδυση και της κινητής τηλεφωνίας. Κι αυτό θα γίνει ένα ορόσημο επικοινωνίας, συμμετοχής μαζί με τις υπηρεσίες της γνώσης. Και υπάρχουν προοπτικές για τη διαδραστική ψηφιακή τηλεόραση που επιτρέπει την διάχυση του πλούσιου οπτικοακουστικού περιεχομένου.
 
Διαδραστικές λειτουργίες που μπορούν να διευκολύνουν την επαφή του πολίτη με δημόσιες υπηρεσίες για να ανανεώσουν ριζικά τις μεθόδους και τα αποτελέσματα του εκπαιδευτικού μας συστήματος.
 
Αλλά επίσης, να βοηθήσουν και τη διάγνωση στο διαγνωστικό σύστημα στο χώρο της υγείας. Ιδιαίτερα σε μια χώρα όπως η δική μας με βουνά και νησιά και με διάφορες απομονωμένες περιοχές, αλλά και για την ανάγκη ουσιαστικής αποκέντρωσης, η νέα τεχνολογία θα είναι σωτήρια, ακριβώς προς αυτή την κατεύθυνση.
 
Οπωσδήποτε η εκπαίδευση λοιπόν αποτελεί κύριο στόχο. Αλλά η εκπαίδευση δεν είναι μία τυπική διαδικασία για αυτή την κοινωνία της γνώσης την οποία κάνουμε. Δεν είναι απλώς το να μάθει την τεχνολογία που αυτό είναι ένα προαπατούμενο, αλλά ουσιαστικά αλλάζει όλη την αντίληψη της εκπαίδευσης. Δεν μπορεί να συνεχίσουμε ένα σχολείο αποστήθισης, που κύριο μέλημα είναι η αποστήθιση.
 
Κύριο μέλημα είναι η προετοιμασία για κάποιες εξετάσεις που ζητούν την αποστήθιση. Δεν λέω ότι το σχολείο μας είναι μόνο αυτό, αλλά δυστυχώς είναι προς τα εκεί προσανατολισμένο. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε την εκπαίδευση σε ένα επίπεδο τριτοβάθμιο που είναι ουσιαστικά για μία βιομηχανική κοινωνία και όχι μία κοινωνία που χρησιμοποιεί τη γνώση ως την πρώτη ύλη για την παραγωγή προϊόντων, την παραγωγή νέων ιδεών ή υπηρεσιών.
 
Άρα λοιπόν, η όλη προσπάθειά μας δεν είναι η απλή τεχνοκρατική κατάρτιση αλλά και η αλλαγή μιας αντίληψης γύρω από την παιδεία. Ήδη έχουν καταρτιστεί 75 χιλ. εκπαιδευτικοί και την επόμενη διετία έχουμε προγραμματίσει άλλους τόσους. Έχουμε υπηρεσία υπέρ υψηλής ταχύτητας που σήμερα παρέχει σε 12 ΑΕΙ και ΤΕΙ της Αττικής και εντός του 2004 θα παρέχει σε όλα τα εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα της χώρας. Τα εσωτερικά δίκτυα των ΑΕΙ και των ΤΕΙ, τα εργαστήρια πληροφορικής επεκτείνονται και δημιουργούνται αίθουσες τηλεκπαίδευσης που θέλουμε επίσης να εγκατασταθούν σε όλες τις πρωτοβάθμιες διευθύνσεις και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη την Ελλάδα. Ένας χώρος που θα επιτρέπει την επιμόρφωση αν θέλετε επιμορφωτών και καθηγητών για την περαιτέρω διάδοση αυτής της αντίληψης.
 
Είναι μία αντίληψη που προωθεί και την δια βίου μάθηση, αλλά η δια βίου μάθηση εκ των πραγμάτων έχει ως προϋπόθεση την πρόσβαση του πολίτη σε αυτές τις γνώσεις. Άρα λοιπόν για τη διάχυση και διαχείριση της γνώσης θα δημιουργήσουμε ένα εθνικό δίκτυο για τη γνώση. Αυτό θα περιλαμβάνει το σύνολο των υπηρεσιών ηλεκτρονικής κυβέρνησης, μάθησης, βιβλιοθηκών και εκεί θα παρέχεται η δυνατότητα μέσω σημείων πρόσβασης από όλη τη χώρα, για τον πολίτη, όπως είναι τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι δημόσιες βιβλιοθήκες.
 
Ο κάθε πολίτης θα μπορεί να γίνει κοινωνός της συλλογικής μας γνώσης, χρησιμοποιώντας τα νέα μέσα επικοινωνίας. Ετσι θα υπάρχει η δυνατότητα να ευαισθητοποιήσει ομάδες του πληθυσμού, νέους, κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών, αλλά και περαιτέρω να ενδυναμώσει τη συμμετοχή και την πρωτοβουλία του πολίτη, να απελευθερώσει τη δημιουργική τους δυνατότητα.
 
Καταρτίζονται προς αυτό το σκοπό 20 χιλ. γονείς αξιοποιώντας σχολικά εργαστήρια και βλέπουμε περαιτέρω, το επόμενο χρονικό διάστημα, άλλους 45 χιλιάδες. Ο γονιός πρέπει να είναι ουσιαστικά συμμέτοχος σε αυτή την προσπάθεια να μην θεωρεί την τεχνολογία αυτή ως κάτι που μόνο ο νέος θα αξιοποιήσει.
 
Για την αξιοποίηση του πλούσιου ιστορικού και πολιτιστικού αποθέματος προτείνεται η παραγωγή ψηφιακού περιεχομένου με έμφαση την παραγωγή ελληνικού περιεχομένου. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό σε μία διεθνοποιημένη οικονομία και κοινωνία όπου ο κυβερνοχώρος όλο και περισσότερο χρησιμοποιείται σε κάθε κοινωνία. Η παρουσία ενός πολιτισμού, η παρουσία μιας χώρας σε αυτόν τον χώρο, τον κυβερνοχώρο όπως λέγεται, είναι ουσιαστικά θέμα επιβίωσης, είναι θέμα ύπαρξης, αλλά η παρουσία δεν σημαίνει ότι απλώς ανοίγει κανείς μία ιστοσελίδα, πρέπει να υπάρχει ουσιαστικό περιεχόμενο.
 
Δόξα τω θεώ, έχουμε μία τεράστια παράδοση, αρχεία, ουσιαστική δυνατότητα να προσθέσουμε, να ανεβάσουμε στο διαδίκτυο αλλά αυτό σημαίνει την ψηφιοποίηση πάρα πολλών στοιχείων για να μπορέσουν να μεταφερθούν σε αυτό τον κυβερνοχώρο. Θα ενισχύσουμε λοιπόν άμεσα τους ιδιωτικούς φορείς όπως το ίδρυμα αυτό, τους μη κρατικούς φορείς για την παραγωγή ηλεκτρονικά διαθέσιμων πολιτισμικών προϊόντων και προϊόντων ψηφιακού περιεχομένου.
 
Επίσης θα προχωρήσουμε στην ψηφιοποίηση επαρχιακών και περιφερειακών εφημερίδων, αρχείων που διαθέτουν ένα αξιόλογο αρχείο και συλλογές. Αν πάμε στην παραγωγή θα δούμε ιδιαίτερα για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, -θεωρητικώς οι μεγαλύτερες ήδη έχουν μπει σε αυτή την εποχή της ψηφιοποίησης-, ότι η ενίσχυση και η αξιοποίηση τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών θα αυξήσει τη παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
 
Προτρέπουμε τις επιχειρήσεις αυτές να προωθήσουν προγράμματα για την ενθάρρυνση της χρήσης των ηλεκτρονικών υπολογιστών και βεβαίως και του διαδικτύου από εργαζόμενους, ακόμα και από το σπίτι, μέσα από την τηλεργασία. Η πρόσβαση από το σπίτι θα εξοικειώσει περαιτέρω τους εργαζόμενους στη χρήση των νέων τεχνολογιών, γεγονός που θα έχει απτά αποτελέσματα και στην επιχειρηματική τους λειτουργία.
 
Ενθαρρύνουμε τις επιχειρήσεις να κάνουν τα πρώτα βήματά τους στην ψηφιακή οικονομία. Ήδη στον κλάδο του τουρισμού αλλά σιγά-σιγά και στον αγροτικό χώρο κάποιες καινοτόμες επιχειρήσεις εμπορεύονται τα προϊόντα τους μέσω του διαδικτύου. Συνολικά πάνω από 1 δις ευρώ κατευθύνονται άμεσα ή έμμεσα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αυτό σε ό,τι αφορά την ψηφιακή οικονομία.
 
Τετρακόσιες επιχειρήσεις ενισχύονται για τη δημιουργία συνόλου ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης, τα wireless hotspots, μέσω του σχετικού προγράμματος που έχει πρόσφατα προκηρυχθεί. Άλλες 2.600 περίπου μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν έως 50 άτομα προσωπικού, 200 από την κάθε περιφέρεια θα ενισχυθούν μέσω των περιφερειακών προγραμμάτων για την εισαγωγή στην ψηφιακή οικονομία.
 
Συνειδητά μέσω του προγράμματος «Επιχειρείται Ηλεκτρονικά» και των περιφερειακών προγραμμάτων «Δικτυωθείτε +» και το wireless hotspots 5.500 επιχειρήσεις αναμένεται να ηλεκτρονικοποιηθούν. Επιπλέον προωθούμε την ηλεκτρονικοποίηση των κρατικών προμηθειών, καθώς εκτός από τον εξορθολογισμό των δαπανών, τη διαφάνεια αν θέλετε, επίσης θα βοηθήσει και τις δαπάνες για τις αγορές του δημοσίου, προωθούμε και τις επιχειρήσεις, προμηθευτές, την ηλεκτρονικοποίηση και των δικών τους λειτουργιών.
 
Στοχεύουμε στην διεύρυνση, εμβάθυνση του ανταγωνισμού με ίσους όρους μεταξύ των επιχειρήσεων και αντιμετώπιση των στρεβλώσεων της αγοράς. Μαζί με τις επιχειρήσεις του ελληνικού κλάδου πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών θα υλοποιήσουμε και το όραμα ακριβώς της κοινωνίας της γνώσης.
 
Οπωσδήποτε θα χρειαστεί να δημιουργηθεί μία κρίσιμη μάζα υποδομών εφαρμογών και υπηρεσιών ώστε να μπορούμε να κινητοποιήσουμε και τον ερευνητικό μας κόσμο, την τεχνολογία, το πολύ σημαντικό αν θέλετε δυναμικό το οποίο υπάρχει στη χώρα μας, των διαφόρων ερευνητικών ιδρυμάτων, χρηματοδοτώντας σε επιστημονικούς τομείς την προώθηση της δικτύωσης με διεθνούς εταίρους, τη δημιουργία μιας χρήσιμης ερευνητικής μάζας και δυναμικού.
 
Η αξιοποίηση της υψηλής στάθμης ελληνικού ερευνητικού δυναμικού αποτελεί όχι μόνο μία σημαντική προϋπόθεση αλλά επειδή είναι μία σημαντική δύναμη δίνει ελπιδοφόρες προοπτικές και στο χώρο της παραγωγής προϊόντων, εφαρμογών και υπηρεσιών πληροφορικής και επικοινωνιών.
 
Πρόσθετη δυνατότητα παρέχει και η πρόσφατη ανάθεση στη χώρα μας από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της φιλοξενίας του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την ασφάλεια των δικτύων και των πληροφοριακών συστημάτων. Η έδρα αυτού του συμβουλίου, αυτής της υπηρεσίας θα είναι εδώ, στην Ελλάδα.
 
Βέβαια ένα κρίσιμο στοιχείο στην ποιότητα της Δημοκρατίας μας είναι η σχέση του πολίτη με τη δημόσια διοίκηση. Μία νέα σχέση εμπιστοσύνης μπορεί να εμπεδωθεί αξιοποιώντας ακριβώς αυτές τις τεχνολογίες, να δημιουργήσουμε σύγχρονες ανθρωποκεντρικές και αποτελεσματικές δημόσιες υπηρεσίες.
 
Ήδη έχουμε την ηλεκτρονικοποίηση υπηρεσιών φορολόγησης το e-oikonomia.gr, αλλά και του ασφαλιστικού τομέα στο ika.gr, ενώ στον ιδιωτικό τομέα σημαντικό μέρος των υπηρεσιών των τραπεζών παρέχονται πια ηλεκτρονικά. Σε πρώτη φάση, μέσα στην επόμενη διετία, θα παρέχονται 60 ηλεκτρονικές υπηρεσίες. Ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής εφορίας, συστήματα αδειοδότησης βιομηχανικών και εμπορικών επιχειρήσεων, ηλεκτρονική πολεοδομία, ηλεκτρονικό δημοτολόγιο, ηλεκτρονικά ποινικά μητρώα, ηλεκτρονικές υπηρεσίες οχημάτων, ηλεκτρονικές προμήθειες. Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό από πλευράς κόστους, από πλευρά τριβής που υπήρχε μεταξύ πολίτη, επιχειρηματία και δημόσιου χώρου.
 
Έως το 2008 η επαφή του πολίτη με τη διοίκηση θα γίνεται μέσα από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, ηλεκτρονικά, παρεχόμενες σε πραγματικό χρόνο υπηρεσίες προς τον πολίτη και τις επιχειρήσεις θα ανέλθουν συνολικά σε 200. Στόχος μας είναι ο πολίτης και ο επιχειρηματίας να πάψουν να μετακινούνται μεταξύ των δημόσιων υπηρεσιών. Κάθε πιστοποιητικό που εκδίδει μία υπηρεσία και απαιτεί τη συνεργασία με κάποια άλλη δημόσια υπηρεσία θα λαμβάνεται αυτόματα με εσωτερικές διαδικασίες και με απλή εξουσιοδότηση από τον πολίτη.
 
Φίλες και φίλοι, η Ελλάδα έχει πετύχει μεγάλους στόχους τα τελευταία χρόνια. Στη νέα εποχή θωρακίζουμε αυτές τις κατακτήσεις αλλά και χτίζουμε πάνω σε αυτές. Πρέπει να οδηγήσουμε τη χώρα μας στο ίδιο επίπεδο με τις αναπτυγμένες στην Ευρωπαϊκή Ένωση χώρες σε άλλους τομείς. Και οι νέες τεχνολογίες πιστεύω είναι το κλειδί, ο μοχλός και η απάντηση. Έτσι χτίζουμε μία δυναμική οικονομία με ισχυρή ανάπτυξη, με απασχόληση και ευημερία για όλους.
 
Έχουμε όλες τις δυνατότητες στα χέρια μας. Δεν αποτελεί ένα ρομαντικό όραμα. Μέσα στα επόμενα 4 χρόνια μπορούμε να οδηγήσουμε την Ελλάδα στην πρωτοπορία των χωρών που οικοδομούν την ανάπτυξη, την ευημερία για όλους τους πολίτες πάνω στη γνώση, την καινοτομία και την τεχνολογία. Να ενισχύουμε τους ρυθμούς ανταγωνιστικότητας άρα και σε μία οικονομία, και μία κοινωνία της αλληλεγγύης.
 
Μπορούμε να τολμήσουμε να σκεφτούμε ότι η Ελλάδα μπορεί και να πρωτοπορήσει. Μπορεί να πρωτοπορήσει όπως είπα αρχικώς ξαναφέρνοντας την ιδέα της Δημοκρατίας σε μία σύγχρονη εποχή, αναβαπτίζοντας, αναγεννώντας αυτή την ιδέα, κάνοντας την Δημοκρατία μας μία ηλεκτρονική Δημοκρατία που θα φέρνει τον πολίτη στο προσκήνιο.
 
Αυτές ήταν οι προτάσεις μας, αυτές είναι οι προτάσεις μου και οι δεσμεύσεις μου. Ευχαριστώ πάρα πολύ.

Κορυφή Σελίδας
Αρχική Σελίδα | Ποιος Είναι | Σχετικά | Όροι Χρήσης | Δήλωση Απορρήτου | Επικοινωνία