Γιώργος Α. Παπανδρέου - Πρόεδρος Σοσιαλιστικής Διεθνούς - π. Πρωθυπουργός
Γιώργος Α. Παπανδρέου - Πρόεδρος Σοσιαλιστικής Διεθνούς - π. Πρωθυπουργός
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Σελίδα >   ΠΑΣΟΚ & Σ.Δ. >   Ομιλίες / Άρθρα >   Ομιλίες >   Ανοίγουμε ένα νέο κεφάλαιο ελπίδας 

Ανοίγουμε ένα νέο κεφάλαιο ελπίδας

Συνεδριακό Κέντρο της Εθνικής Ασφαλιστικής, Αθήνα, 9 Μαΐου 2009

Νίκη στις ευρωεκλογές
Νίκη στις ευρωεκλογές
ΠΑΣΟΚ

Ομιλία του Γιώργου Α. Παπανδρέου στην 4η Σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος

"Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Μπορούμε να αλλάξουμε την Ελλάδα,

Μπορούμε να αλλάξουμε την Ευρώπη.

Θα την αλλάξουμε την Ελλάδα, θα αλλάξουμε την Ευρώπη, θα φέρουμε ξανά ελπίδα.

Και το μήνυμα του Πολ Ράσμουσεν, που είναι σήμερα κοντά μας, είναι ακριβώς αυτό.

Είναι το μήνυμα μιας κρίσιμης μάχης. Είναι το μήνυμα όμως και μιας ελπίδας, της αυγής μιας καινούργιας μέρας που ζητά η ανθρωπότητα, που ζητούν οι Ευρωπαίοι πολίτες. Μπροστά στην κρίση, απαιτούμε εμείς οι Έλληνες και οι Ελληνίδες ένα καλύτερο αύριο.

Και θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πολ Ράσμουσεν τόσο για την παρουσία του εδώ, στην Αθήνα, στην Ελλάδα, όσο κυρίως για την καθημερινή του παρουσία σε μια μάχη για μια σοσιαλιστική, κοινωνική και πράσινη Ευρώπη.

Ο Πολ Ράσμουσεν όπως είδατε, έχει με πάθος υπερασπιστεί, αλλά και παλέψει για μια αλληλεγγύη πέραν των συνόρων, για τη δημιουργία, την ανάπτυξη, την ενίσχυση, την υποστήριξη, την ενδυνάμωση του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ευρώπης. Και πράγματι και έχει δώσει την ψυχή του, αλλά έχει γίνει και η ψυχή αυτού του Κόμματος. Τον ευχαριστούμε για όλη την προσφορά του και προσβλέπουμε στη συνεχή μας συνεργασία και αύριο, όταν η Ευρώπη θα είναι σοσιαλιστική και θα έχουμε και τον Πολ Ράσμουσεν κοντά μας, για να συνεχίσει να βοηθά και να καθοδηγεί σ' αυτή την πορεία.

Φτάσαμε στην τελική ευθεία για τις Ευρωεκλογές.

Και είχαμε χθες, την απόφαση της κυβέρνησης, την απόφαση του κ. Καραμανλή, να κλείσει τη Βουλή αιφνιδιαστικά, εσπευσμένα. Να κλείσει τη Βουλή νύχτα. Αυτό συνιστά, θεσμική εκτροπή.

Επιβεβαιώνει η πράξη του τα όσα έχουμε πει μέχρι σήμερα για τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται, λειτουργεί και ενεργεί αυτή η κυβέρνηση ενάντια στους θεσμούς, ενάντια σε κάθε δημοκρατικό έλεγχο, ενάντια στην ίδια τη Δημοκρατία μας.

Το φως της διαφάνειας τους τρομοκράτησε.

Το φως της διαφάνειας τους τρομοκρατεί.

Περιφρονούν το αίσθημα δικαίου, που χαρακτηρίζει την παράδοσή μας και αποτελεί βάση συνοχής της Δημοκρατίας μας.

Υπονομεύουν τους δημοκρατικούς θεσμούς, σε μια δύσκολη για το έθνος μας καμπή, τώρα που απαιτείται ευρύτερη συστράτευση μπροστά στην κρίση.

Σας καλώ, καλώ τον λαό σε εγρήγορση για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας, του συντάγματος, των δικαιωμάτων μας, των δικαιωμάτων του Ελληνικού λαού και του κάθε πολίτη.

Για να μπει φραγμός στον κατήφορο αυτής της κυβέρνησης, καλώ σήμερα τον κ. Καραμανλή, από την ώρα που επέλεξε την παραγραφή,
από την ώρα που έκλεισε τη Βουλή με τον τρόπο που το έκανε χθες, αφού δεν τολμά να κρατά ανοικτό το ναό της Δημοκρατίας, αφού καταργεί μονοκονδυλιά την παρουσία των εκπροσώπων του Ελληνικού λαού, τον καλώ να προχωρήσει στο αυτονόητο επόμενο βήμα, να προκηρύξει εθνικές εκλογές για τις 7 Ιουνίου, μαζί με τις Ευρωεκλογές.

Η λύση για μας, είναι λύση Δημοκρατίας. Να μπούμε όλοι στην κρίση του λαού, για να βγει η χώρα από την κρίση, να βγει η χώρα από την κρίση της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Η κυβέρνηση αυτή, φίλες και φίλοι, σύντροφοι και συντρόφισσες, κλείνει την αυλαία, με το στίγμα της συγκάλυψης. Μια στάση ανεύθυνη, που παράγει το παρασκήνιο, τη φημολογία, τη σύγχυση γύρω από τα ζητήματα της διαφθοράς.

Σκάνδαλα προέκυψαν, προκύπτουν και θα προκύπτουν σε κάθε κοινωνία. Το πραγματικό ερώτημα, όμως, είναι εάν λειτουργούν οι θεσμοί, εάν υπάρχει η βούληση μιας κυβέρνησης να μην αφήσει την ατιμωρησία και την ανομία, αν λειτουργεί και ο θεσμός της Δικαιοσύνης σε μια χώρα, για να μην υπάρχει ατιμωρησία και ανομία.

Προσωπικά εγώ, και το Κίνημά μας ολόκληρο, από το 2004, έχουμε εκφράσει τη βούλησή μας για διαφάνεια παντού. Για ξεκαθάρισμα κάθε υπόθεσης, αλλά και για μέτρα. Μέτρα, που έχουμε καταθέσει επανειλημμένως για την καταπολέμηση της διαφθοράς στη χώρα μας. Διαφθορά, που είναι σε έξαρση με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Η κυβέρνηση θεώρησε ότι έχει λιγότερο κόστος η συγκάλυψη από την αποκάλυψη. Αυτό επέλεξε, την ανομία και την ατιμωρησία. Αυτή της την στάση, την πληρώνει πρώτα απ' όλα ο ίδιος ο τόπος. Η οικονομία μας, η κοινωνία μας, οι αξίες μας.

Η παρεμπόδιση της Δικαιοσύνης αναπαράγει κλίμα νοσηρό, αυτό της σκανδαλολογίας. Εκτρέπει και τη χώρα μας από τις μεγάλες προτεραιότητες και βλάπτει και τη Δημοκρατία. Αντί της απόδοσης ευθυνών, όπου αυτές υπάρχουν, αλλά και την απαλλαγή όσων έχουν κατηγορηθεί αδίκως, επέλεξαν τη σιωπή, το σκοτάδι, της αδιαφάνειας.

Παραγράφουν τώρα τις δικές τους ευθύνες, τις ευθύνες των υπουργών τους. Βλέπουμε όμως ήδη, δυστυχώς, μια συστηματική προσπάθεια επιλεκτικής σκανδαλολογίας, όχι για να αποδοθεί δικαιοσύνη, αλλά για να στοχοποιηθεί η μεγάλη παράταξη της Δημοκρατίας, το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα και τα στελέχη του. Κάτι που θα δούμε να έχει έξαρση προεκλογικά.

Απέναντι σε αυτή την έξαρση της επιλεκτικής σκανδαλολογίας που μας θυμίζει τις «καλές εποχές», τις παλαιότερες, της Νέας Δημοκρατίας, της δεξιάς, εμείς έχουμε ήδη απαντήσει.

Η παράταξή μας δεν φοβήθηκε, δεν φοβάται, δεν θα φοβηθεί ποτέ τη Δικαιοσύνη, το φως, τη διαφάνεια.

Εμείς ζητήσαμε και ζητάμε - και αυτή είναι η διαφορά μας με τη Νέα Δημοκρατία - διαφάνεια παντού, φως παντού. Και αύριο, ως κυβέρνηση, θα πάρουμε μέτρα, ώστε να ανακτήσει ο Ελληνικός λαός την εμπιστοσύνη του στη Δικαιοσύνη, στους θεσμούς της Δημοκρατίας, στην πολιτική της χώρας μας. Για να αποκτήσει ξανά ο λαός αυτοπεποίθηση για την πατρίδα του.

Ναι, σύντροφοι και συντρόφισσες, μπορούμε να αλλάξουμε. Αυτό είναι το μήνυμά μας, μπορούμε να αλλάξουμε την κοινωνία, τον τόπο, την Ευρώπη. Και είμαστε μπροστά σε μια μεγάλη και κρίσιμη μάχη, με δύο σαφείς και αλληλένδετους στόχους.

Νίκη στις ευρωεκλογές.

Νίκη και αυτοδυναμία στις εθνικές εκλογές, όποτε και αν γίνουν.

Στις κάλπες του Ιουνίου, κάνουμε μια νέα αρχή, γιατί ένα είναι βέβαιο, η Ευρώπη που θέλουμε, δεν είναι η Ευρώπη που έχουμε. Όπως και η Ελλάδα που έχουμε, δεν είναι η Ελλάδα που θέλουμε. Οι αποφάσεις που παίρνονται στην Ευρώπη επηρεάζουν, όπως ακούσατε και από τον απολογισμό του Σταύρου Λαμπρινίδη, αλλά και όπως ξέρουμε πολύ καλά, τη ζωή όλων μας.

Γι΄ αυτό, οι Ευρωεκλογές έχουν τεράστια σημασία, γιατί θέτουν ένα δίλημμα, και για την Ευρώπη, και για την Ελλάδα.

Θα συνεχίσουμε στο δρόμο που μας οδήγησε στα σημερινά αδιέξοδα της νεοσυντήρησης, της απόγνωσης, που αισθάνεται σήμερα ο Έλληνας πολίτης;

Ή θα αλλάξουμε πορεία, με πολιτικές που βάζουν πρώτα τον πολίτη και ξαναφέρνουν την ελπίδα;

Θα συνεχίσουμε στο αδιέξοδο που χαράζουν οι νεοσυντηρητικοί, για να συγκαλύψουν ή να προστατέψουν τα δικά τους συμφέροντα, τα συμφέροντα των λίγων και ισχυρών, όπως πολύ εύγλωττα μας περιέγραψε ο Πολ Ράσμουσεν;

Ή θα αλλάξουμε ρότα και θα μπούμε στη λεωφόρο της κοινωνικής Ευρώπης, της «πράσινης ανάπτυξης», της συνοχής και δικαιοσύνης, με οδηγό το σχέδιο των σοσιαλιστών, το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ;

Φίλες και φίλοι,

Οι εκλογές δεν είναι μια δημοσκόπηση. Δεν μετρούν την προτίμηση του Ελληνικού λαού με στατιστικές μεθόδους ή με μοντέλα πρόγνωσης. Δεν αποτυπώνουν προβλέψεις.

Οι εκλογές είναι απόφαση. Είναι απόφαση του Ελληνικού λαού για την Ευρώπη που θέλουμε, για το μέλλον μας, για την Ελλάδα που θέλουμε. Και ο Έλληνας θέλει σήμερα πολιτικές, που βάζουν πρώτα τον πολίτη.

Η Ευρώπη που θέλουμε να συμμετέχουμε και να διεκδικούμε, είναι η κοινωνική Ευρώπη. Αυτό θέλει για την Ελλάδα το ΠΑΣΟΚ, αυτό θέλει και για την Ευρώπη το ΠΑΣΟΚ.

Η Ελλάδα συμμετέχει στην Ευρώπη, και μάλιστα στον σκληρό πυρήνα της, στην Ευρωζώνη. Και αυτό, αποτελεί μεγάλη κατάκτηση του Ελληνικού λαού.

Ανήκουμε σε ένα χώρο ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας. Σε ένα χώρο, που λειτουργεί με κανόνες που διασφαλίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα κοινωνικά δικαιώματα, που δίνει τη δυνατότητα να υπηρετήσουμε το περιβάλλον, να επιδιώξουμε μια καλύτερη ποιότητα ζωής, να αγωνιστούμε, να στηρίξουμε τα μεγάλα έργα δημόσιων υποδομών, την παιδεία, την υγεία, να στηρίξουμε την παραγωγική επιχειρηματικότητα με κίνητρα και προγράμματα, να στηρίξουμε την περιφερειακή ανάπτυξη και την ευημερία.

Ανήκουμε σε ένα χώρο που δίνει, σε πολίτες και κοινωνίες, ευκαιρίες να αγωνιστούμε για μια καλύτερη ζωή. Γι' αυτό και οι Ευρωεκλογές που έρχονται είναι σημαντικές. Γι' αυτό, από την κάλπη του Ιουνίου, δεν πρέπει να λείψει κανείς. Το προσκλητήριο αφορά όλους μας, αλλά και τον καθένα ξεχωριστά.

Η συμμετοχή δεν είναι μόνο δημοκρατικό δικαίωμα, είναι πολιτική και ηθική υποχρέωση, υποχρέωση απέναντι στο σήμερα το δικό μας, αλλά και στο αύριο των παιδιών μας. Στις 7 Ιουνίου, δίνουμε όλοι μας το παρόν στις κάλπες. Η συμμετοχή είναι το πρώτο και μεγάλο στοίχημα, που πρέπει να κερδίσουμε.

Το ΠΑΣΟΚ, όλα τα μέλη, τα στελέχη μας, οι φίλοι, όλες οι Οργανώσεις μας, συστρατεύονται από σήμερα σε μια μεγάλη πολιτική εκστρατεία: Στόχος μας, να κινητοποιήσουμε όλους τους πολίτες, να τους πείσουμε πρώτα απ΄ όλα να ψηφίσουν, να σημάνουμε γενικό πολιτικό συναγερμό, παντού, σε πόλεις και χωριά, σε γειτονιές και νησιά.

Στις 7 Ιουνίου, θα είμαστε όλοι εκεί.

Στις κάλπες του αγώνα, για ένα καλύτερο αύριο.

Για να πάρουμε στα χέρια μας την τύχη μας. Για να πάρουν στα χέρια τους το τιμόνι οι σοσιαλιστές και οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης.

Με το χθεσινό κλείσιμο της αυλαίας της Βουλής, μπήκε η υπογραφή που κλείνει και την ιστορία αυτής της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Και εμείς ανοίγουμε ένα νέο κεφάλαιο ελπίδας για τον Ελληνικό λαό.

Οι ευρωεκλογές του Ιουνίου είναι μια κρίσιμη ιδεολογική μάχη. Είναι μάχη του σοσιαλισμού, μάχη της Δημοκρατίας απέναντι στους μύθους, στα δόγματα του νεοσυντηρητισμού. Αυτά που κυριάρχησαν τις τελευταίες δεκαετίες και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αλλού, αυτά που έχουν ευθύνη για το αδιέξοδο που ζούμε σήμερα.

Δίνουμε μία μάχη για τον εξανθρωπισμό της παγκοσμιοποίησης, που χωρίς αυτόν θα αντιμετωπίσουμε νέους φονταμενταλισμούς, νέους απολυταρχισμούς, νέες πολώσεις στον πλανήτη μας, βία, συγκρούσεις, μιζέρια.

Γι΄ αυτό, στις Ευρωεκλογές διακυβεύονται πολλά. Είναι μάχη για να ηττηθούν νεοσυντηρητικές πολιτικές που γέννησαν την κρίση. Μάχη που πρέπει να κερδηθεί, για μια δημοκρατική αλλαγή στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Είναι δίλλημα καθαρό:

Συντηρητικοί και Νέα Δημοκρατία ή Σοσιαλιστές και ΠΑΣΟΚ;

Σοσιαλισμός και δημοκρατία ή βαρβαρότητα;

Αυτό είναι το σημερινό πραγματικό στοίχημα στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Και η νίκη της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας στις κάλπες, θα είναι πρώτα απ' όλα νίκη για μια κοινωνική Ευρώπη. Μια νίκη των πολιτών, για την «πράσινη ανάπτυξη» και την κοινωνική προστασία.

Μια Ευρώπη ισότητας και αλληλεγγύης, που προστατεύει τα δημόσια αγαθά της παιδείας, της υγείας, της πρόνοιας.

Μια Ευρώπη που θα αναθεωρήσει το Σύμφωνο Σταθερότητας, ώστε να εξαιρούνται, όπως εμείς προτείνουμε, οι δημόσιες παραγωγικές κοινωνικές δαπάνες από τον υπολογισμό του ελλείμματος.

Ναι, εμείς θέλουμε πάνω απ' όλα να μπορεί η κάθε χώρα να επενδύει στην «πράσινη ανάπτυξη», στην παιδεία, στις κοινωνικές υποδομές. Τότε, μπορούμε να φτιάξουμε, πραγματικά, και η Ευρώπη, και η κάθε χώρα, μία κοινωνική συνοχή, μια κοινωνία αλληλεγγύης.

Η νίκη των Ευρωπαίων σοσιαλιστών στις κάλπες του Ιουνίου, θα είναι νίκη για την Ευρώπη που σέβεται τον πολίτη και το δημοκρατικό του δικαίωμα και που εγγυάται τη συμμετοχή του. Θα είναι νίκη για μια Ευρώπη, που θα αναγορεύει την προστασία και αναβάθμιση του περιβάλλοντος, σε βασική συνιστώσα της πολιτικής της, και θα φέρει στο προσκήνιο ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης, αυτό που εμείς λέμε πρότυπο της «πράσινης ανάπτυξης», που θα γίνει πρότυπο και δημοκρατικής ανάπτυξης και διακυβέρνησης.

Ένα πρότυπο που μπορεί να αξιοποιηθεί στην παγκόσμια αρχιτεκτονική, τώρα που χρειάζεται να αναμορφωθούν οι παγκόσμιοι θεσμοί και να υπάρξει παγκόσμια δημοκρατική διακυβέρνηση.

Σήμερα, η Ευρώπη - όπως ειπώθηκε και προηγουμένως- ζει δυστυχώς στον αστερισμό των νεοφιλελεύθερων ή νεοσυντηρητικών πολιτικών. Πολιτικές, που συρρικνώνουν συνειδητά το κοινωνικό κράτος, μετατρέπουν την Ένωση σε μια συντηρητική ελίτ τεχνοκρατών, που είναι μακριά από τους πολίτες, που εξαντλεί δυστυχώς τη λειτουργία της σε πελατειακά παζάρια των μεγάλων κρατών, των πιο ισχυρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως εύγλωττα μας περιέγραψε ο Πολ Ράσμουσεν, σε σχέση με τον Μπαρόζο.

Η ευρωπαϊκή πολιτική, λοιπόν, δεν είναι μια ουδέτερη πολιτική. Είναι πεδίο μάχης, όπου αναμετρώνται σκληρά οι ιδεολογίες και τα διακυβεύματα. Σηματοδοτεί τις διαφορές μεταξύ συντηρητικών και προοδευτικών.

Και η άνοδος των νεοσυντηρητικών σε 22 από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτή η συντηρητική επικυριαρχία τα τελευταία χρόνια, δυστυχώς, ενίσχυσε όλες τις νεοφιλελεύθερες προοπτικές, αν θέλετε, προβλέψεις, ερμηνείες, της Συνθήκης του Μάαστριχτ, οδήγησε στις περιοριστικές πολιτικές του Συμφώνου Σταθερότητας και, βεβαίως, στα πενιχρά αποτελέσματα της Στρατηγικής της Λισσαβόνας.

Η σημερινή κρίση που βιώνουμε, και διεθνώς, έχει ιδεολογικό και πολιτικό πρόσημο. Την γέννησαν οι νεοσυντηρητικές πολιτικές. Με το ιδεολόγημα ότι ο καπιταλισμός αυτορυθμίζεται, ότι το «αόρατο χέρι» της αγοράς λύνει όλα τα προβλήματα και, μάλιστα, με δίκαιο τρόπο, υπέρ των πολιτών που μπορούν ελεύθερα να αποφασίζουν για την τύχη τους, για την κατανάλωσή τους, για τη ζωή τους.

Πίσω από αυτό, όμως, κρυβόταν μια σκληρή, σκληρότατη αλήθεια. Ότι τελικά, η νεοσυντήρηση, αυτό που κατάφερε είναι να συγκεντρώσει τεράστιο πλούτο και τεράστια εξουσία στα χέρια των ολίγων, στα χέρια των ισχυρών, στα χέρια εκείνων που τελικά έφεραν την κρίση, την ανισότητα και την διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής.

Αυτή η ανισότητα του πλούτου, αυτή η ανισότητα της πολιτικής δύναμης είναι το ιδεολογικό πρόσημο της νεοσυντήρησης.

Και εμείς, είμαστε οι σοσιαλιστές με το πρόσημο της ισότητας, της αλληλεγγύης, της δημοκρατικής συμμετοχής, ώστε ο κάθε πολίτης να μην είναι επαίτης κάποιων προνομίων για εργασία, παιδεία και υγεία, αλλά να είναι δικαίωμά του η εργασία, η παιδεία, η υγεία, η πρόνοια και η «πράσινη ανάπτυξη».

Ο κ. Μπαρόζο, όπως και άλλα πρόσωπα, σηματοδοτεί συγκεκριμένες ιδεολογίες και πολιτικές.

Ο κ. Μπαρόζο είναι ένα από τα πρόσωπα που σηματοδότησαν αυτό το νεοσυντηρητισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των τελευταίων ετών.

Γι' αυτό, το ΠΑΣΟΚ, έχει πει ένα καθαρό «όχι» στην επανεκλογή του κ. Μπαρόζο. Γι' αυτό, ζητάμε μια σοσιαλιστική πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις εκλογές της 7ης Ιουνίου, για να ανατρέψουμε ακριβώς αυτή την προοπτική. Γιατί μια σοσιαλιστική πλειοψηφία που θα μας επιτρέψει να διεκδικήσουμε σοσιαλιστή Πρόεδρο της Επιτροπής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τι διεκδικούμε. Διεκδικούμε τη θέσπιση ενός Ευρωπαϊκού Συμφώνου Κοινωνικής Προόδου, με κοινές προδιαγραφές στην κοινωνική πολιτική, την εκπαίδευση, τη δημόσια υγεία και την ασφάλιση.

Διεκδικούμε τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού πλαισίου για τις δημόσιες υπηρεσίες, που θα εξασφαλίζει καθολική και ίση πρόσβαση, ποιότητα, τοπική αυτονομία και διαφάνεια. Διεκδικούμε εντατικές δράσεις για την καταπολέμηση της φτώχειας σε κάθε γωνιά της Ευρώπης.

Εμείς, οι σοσιαλιστές, διεκδικούμε μια ευρωπαϊκή στρατηγική για έξυπνη, «πράσινη ανάπτυξη» και απασχόληση. Ζητούμε, διεκδικούμε τη δημιουργία δέκα εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας στην Ευρώπη μέχρι το 2020. Δέκα εκατομμύρια νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας.

Ζητάμε τη διασφάλιση της κεφαλαιακής επάρκειας των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και τον περιορισμό των επισφαλειών, με έναν τρόπο που θα εγγυάται ότι, μέσα από το χρηματοπιστωτικό σύστημα, θα στηριχθεί επιτέλους η πραγματική οικονομία, η μικρομεσαία επιχείρηση, και δεν θα πρόκειται μόνο για το βόλεμα των τραπεζιτών.

Απαιτούμε μια πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα βάλει τέλος στους φορολογικούς παραδείσους. Ένα τεράστιο διαφυγόν εισόδημα των λαών. Μας περιέγραψε πολύ καλά ένας πρώην υπουργός της Νέας Δημοκρατίας, πώς ακριβώς γίνεται αυτή η διαφυγή των πόρων του Ελληνικού λαού.

Ένα τεράστιο διαφυγόν εισόδημα, που επιτρέπει να χάνονται σημαντικά ποσά, τα οποία θα έπρεπε να πάνε στην ανάπτυξη, στην κοινωνική πρόνοια και στη δικαιοσύνη.

Ζητάμε την ενίσχυση της διαφάνειας στη διαχείριση των αποθεματικών των Ταμείων. Την ενίσχυση της πρόσβασης των μικρομεσαίων εταιρειών στις κεφαλαιαγορές, μέσω της ίδιας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, αλλά και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.

Την προώθηση ενός Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το μέλλον της απασχόλησης, και τη στήριξη της κοινωνικής οικονομίας, που σημαίνει και νέες μορφές εταιρειών, όπως είναι η στήριξη των συνεταιρισμών όλων των ειδών. Την προώθηση αποτελεσματικών, προσιτών και «καθαρών» δικτύων μεταφορών, συγκοινωνιών.

Την προώθηση κάθε μέτρου για την εξασφάλιση της ισότητας απέναντι στους πολίτες, χωρίς διάκριση φύλου, φυλής, ηλικίας, χρώματος, σεξουαλικού προσανατολισμού, θρησκείας ή εθνότητας.

Διεκδικούμε μια Ευρωπαϊκή Χάρτα ένταξης των μεταναστών και των προσφύγων και παράλληλα τη διασφάλιση των συνόρων μας. Μια σοβαρή μεταναστευτική ευρωπαϊκή πολιτική, θα ήταν και μια τεράστια προσφορά στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ένταξή των μεταναστών στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σημαντική για την οικονομική μας ανάπτυξη, είναι σημαντική για την επιβίωση των Ασφαλιστικών μας Ταμείων, λόγω της αναστροφής της δημογραφικής γήρανσης του πληθυσμού μας, αλλά είναι και σημαντική, διότι φέρνουν, και αυτοί με τη σειρά τους, έναν δυναμισμό με τη συνάντηση των πολιτισμών. Οφείλουμε πολλά στους μετανάστες. Γι' αυτό κι εμείς, ως ΠΑΣΟΚ, έχουμε καθιερώσει την ισότιμη συμμετοχή τους στο Κίνημά μας, το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα.

Προτείνουμε ένα συμπληρωματικό Σύμφωνο Απασχόλησης, Κοινωνικής Προστασίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης, παράλληλο με το Σύμφωνο του Μάαστριχτ, για να μπορούμε επιτέλους να μιλάμε και για ένα Σύμφωνο που διασφαλίζει την Ευρώπη της αλληλεγγύης, την Πράσινη Ευρώπη και την Ευρώπη των πολιτών.

Εμείς διεκδικούμε να αναδείξουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση σε παγκόσμιο ρυθμιστικό πόλο. Γι' αυτό, χρειάζεται να διαμορφώσουμε ένα νέο προσανατολισμό στις διεθνείς υποθέσεις και μια πραγματικά κοινή εξωτερική πολιτική, που θα υποστηρίζεται από μια γνήσια ευρωπαϊκή πολιτική άμυνας και ασφάλειας, μια κοινή αντίληψη για τις απειλές που αντιμετωπίζει ο κόσμος, ο πλανήτης μας, αλλά και η Ευρώπη, μια συνολική στρατηγική πρόληψης και επίλυσης των συγκρούσεων.

Και θα ήταν ιστορικά τραγωδία εάν, με τις πολιτικές αλλαγές που γίνονται σήμερα στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορέσει να παίξει ενεργό ρόλο, ουσιαστικό ρόλο στη διαμόρφωση της παγκόσμιας διακυβέρνησης, σε αυτό το νέο πολυπολικό κόσμο που αναδύεται. Και δυστυχώς, οι νεοσυντηρητικές κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονται σε πλήρη αμηχανία, απέναντι σε μια Αμερική που αρχίζει να διαμορφώνει μια πιο προοδευτική ατζέντα, σε έναν πολυπολικό κόσμο.

Μας είπε ακριβώς πριν από λίγο ο Σταύρος Λαμπρινίδης για το μεγάλο ζήτημα της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πόσο συγκάλυψαν τα εγκλήματα της κυβέρνησης Μπους και, τώρα βεβαίως, βρίσκονται αμήχανοι μπροστά στις αποκαλύψεις τις οποίες προωθεί ο Πρόεδρος Ομπάμα.

Αποτελεί λοιπόν ευκαιρία για την Ευρωπαϊκή Ένωση, να προβάλει τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου - του Διεθνούς Δικαίου, που το ΠΑΣΟΚ, και η Ελλάδα του ΠΑΣΟΚ πάντα προωθούσε, για την επίλυση των ζητημάτων στην περιοχή μας. Με το Διεθνές Δίκαιο λύνουμε τα προβλήματά μας.

Ενισχύοντας τον ΟΗΕ, να επεξεργαστεί η Ευρωπαϊκή Ένωση την αναμόρφωση των διεθνών Οργανισμών, ώστε να παίξει εποικοδομητικό ρόλο στην ανάπτυξη σχέσεων ισοτιμίας, συνεργασίας όλων των χωρών και ιδιαίτερα, Ηνωμένων Πολιτειών, Ρωσίας, Κίνας, Ινδίας, Βραζιλίας, αλλά και Αφρικής, ιδιαίτερα Νότιας Αφρικής.

Να αποτρέψει η Ευρώπη ένα νέο ψυχρό πόλεμο, που αναπτυσσόταν μεταξύ της Αμερικής του Μπους και της Ρωσίας. Η συνεργασία αυτή θα πρέπει να προσβλέπει στην εμπέδωση της παγκόσμιας ειρήνης, της σταθερότητας, με έμφαση στην περιβαλλοντική διπλωματία, στον διαπολιτισμικό διάλογο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να πρωτοστατήσει στην πολιτική πυρηνικού αφοπλισμού και μη διάδοσης των όπλων μαζικής καταστροφής.

Κάτι για το οποίο το ΠΑΣΟΚ, από τη γέννησή του, ήταν μπροστάρης. Μπροστάρης με τον Ανδρέα Παπανδρέου στην πρωτοβουλία των 6, μπροστάρης με τις διαβαλκανικές συνεργασίες και τις κυβερνήσεις του Κώστα Σημίτη.

Μια πολιτική, για τη μη διάδοση των πυρηνικών και άλλων όπλων μαζικής καταστροφής, που υιοθετήθηκε με πρωτοβουλία της Ελλάδας και της Σουηδίας, της τότε υπουργού Εξωτερικών Άννα Λιντ -που δυστυχώς χάσαμε- και ψηφίστηκε επί Προεδρίας μας.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Στις 7 Ιουνίου ψηφίζουμε σοσιαλιστές, ψηφίζουμε ΠΑΣΟΚ. Γιατί αυτή είναι η ψήφος που θα μας βγάλει από την κρίση και θα μας οδηγήσει σε ένα σίγουρο μέλλον. Με τον πολίτη, τον άνθρωπο, στο επίκεντρο της πολιτικής. Και βέβαια, με την πίστη μας στην αξία του ανθρώπου.

Με πίστη ότι μπορούμε. Μπορούμε να επιλέγουμε, μπορούμε να αποφασίζουμε για την τύχη μας, μπορούμε να διαμορφώνουμε το μέλλον μας. Μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα, με ένα σχέδιο πραγματιστικό, υλοποιήσιμο αλλά και οραματικό. Μπορούμε, με συμμάχους στην Ευρώπη και στον κόσμο ολόκληρο. Τώρα είναι η στιγμή να πάρουμε αποφάσεις. Είναι η ώρα να αποφασίσουμε σωστά για το σήμερα και το αύριο.

Και με την ψήφο μας στις 7 Ιουνίου, διαλέγουμε δρόμο για την έξοδο από τη διεθνή κρίση. Με τη συμμετοχή μας, με την ψήφο μας, διεκδικούμε να βγούμε, να βγει και η ελληνική κοινωνία, από την οικονομική κρίση, καταδικάζοντας τις νεοσυντηρητικές πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας.

Καταδικάζουμε με την ψήφο μας μια κυβέρνηση που απουσιάζει από το ευρωπαϊκό πεδίο. Που δεν διεκδικεί, που δεν αξιοποιεί ευκαιρίες, που δεν διαχειρίζεται τις δυνατότητες που έχει η χώρα μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μια κυβέρνηση, που με την πολιτική της, απομονώνει τη χώρα μας, μειώνει την αξιοπιστία και τη σοβαρότητά της, χάνει συνεχώς ευκαιρίες και δυνατότητες, για να προωθήσει την ασφάλεια και την ανάπτυξη της πατρίδας μας.

Και επειδή ακούω ότι ενοχλείται με όσα λέω στο εξωτερικό ο κ. Καραμανλής, θέλω να υπενθυμίσω ότι, αν έχει διασυρθεί η Ελλάδα στο εξωτερικό, αυτός ο διασυρμός έχει γίνει ξεκινώντας με την απογραφή, και, δυστυχώς, τελειώνοντας με την παραγραφή. Αυτή είναι η Ελλάδα της Νέας Δημοκρατίας.

Αυτό που λέω όταν βγαίνω στο εξωτερικό, όταν με ρωτάνε για τη σημερινή Ελλάδα, όταν αναρωτιούνται για την Ελλάδα τού σήμερα και θυμούνται την Ελλάδα των Ολυμπιακών Αγώνων, τον ρόλο που είχε στα Βαλκάνια, στη Μεσόγειο και στην Ευρώπη, τους λέω κάτι πολύ απλό. Και φαίνεται αυτό ενοχλεί ιδιαίτερα τον κ. Καραμανλή.

Τους λέω: δεν είναι αυτή η πραγματική Ελλάδα που βλέπετε. Υπάρχει μια άλλη Ελλάδα, υπάρχει μια Ελλάδα της αισιοδοξίας, υπάρχει μια Ελλάδα παραγωγική, υπάρχει μια Ελλάδα της ανάπτυξης, υπάρχει μια Ελλάδα της κοινωνικής συνοχής.

Θα υπάρξει μια Ελλάδα της «πράσινης ανάπτυξης», μια Ελλάδα της Δημοκρατίας και της διαφάνειας. Μια Ελλάδα της ειρήνης και της συνεργασίας. Και θα συνεχίζω να το λέω στο εξωτερικό, όπως θα συνεχίζουμε να λέμε:

Κάντε τόπο να περάσει αυτή η πραγματική Ελλάδα, που ασφυκτιά.

Κάντε τόπο να περάσει η Ελλάδα.

Οι Ευρωεκλογές που έρχονται θα είναι ένα δημοψήφισμα. Ένα δημοψήφισμα, που θα στείλει στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το μήνυμα ότι, οι Έλληνες καταδικάζουν τις πολιτικές της. Θέλουμε μια νέα πορεία. Να τερματίσουμε τις πολιτικές που υπηρετούν τα μεγάλα συμφέροντα και βάζουν το κέρδος πάνω απ' όλα. Και η Νέα Δημοκρατία, τα ξέρει καλά όλα αυτά και προσπαθεί να διαχειριστεί την ήττα της. Η βέβαιη ήττα τους στις Ευρωεκλογές, θα αποσταθεροποιήσει ακόμα περισσότερο το ήδη σαθρό οικοδόμημα της κυβέρνησής τους.

Θα αποκαλύψει, πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι έχουν χάσει πια την ίδια τη λαϊκή εμπιστοσύνη. Θα τους απομείνει μόνο μια οριακή, εύθραυστη και διαρκώς αμφισβητούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Αλλά μόνο μ' αυτήν, παρά και ενάντια στη θέληση του λαού, δεν θα μπορέσουν να κρατηθούν στις καρέκλες τους για πολύ καιρό ακόμα.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, έχουμε ανάγκη από μια κυβέρνηση, που δεν ζητά εξουσία για την εξουσία, αλλά ζητά να αλλάξει την πορεία της χώρας, να ξαναφέρει ελπίδα, σιγουριά και ασφάλεια. Μια κυβέρνηση που θα εφαρμόσει σχέδιο. Σχέδιο, για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που ζει καθημερινά ο Έλληνας πολίτης. Σχέδιο με αποφασιστικότητα, που θα κάνουμε πράξη.

Μια κυβέρνηση, που μπορεί να εκπροσωπήσει αντάξια την Ελλάδα στη διεθνή σκηνή, να μας κάνει περήφανους και να συμβάλει αποτελεσματικά στις επιλογές που θα αντιμετωπίσουμε στην Ευρώπη.

Μια κυβέρνηση του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος.

Πρώτος στόχος μας, ως κυβέρνηση, θα είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του πολίτη στην Πολιτεία του, στην ίδια την πολιτική. Η κυβέρνησή μας θα εγγυηθεί την ισονομία, το κράτος Δικαίου, την αναπτυξιακή πορεία, την προστασία των αδύναμων.

Θα προχωρήσουμε σε ριζικές τομές στη δομή του κράτους, με ενεργό συμμετοχή της Περιφέρειας. Θα πολεμήσουμε τη σπατάλη, που αδειάζει σήμερα τα δημόσια ταμεία, για να χρηματοδοτεί κομματικούς στρατούς. Θα ανοίξουμε μέτωπο με τη διαφθορά, και θα την κερδίσουμε αυτή τη μάχη, που απομυζά κοινωνικούς πόρους, που υπονομεύει την ανάπτυξη, την αναπτυξιακή μας πορεία, που οδηγεί στην μέχρι διαλύσεως υποχρηματοδότηση του κοινωνικού κράτους, που βοηθά τους λίγους και ισχυρούς. Και θα κατοχυρώσουμε θεσμούς διαφάνειας, που θα εγγυώνται την ορθή, χρηστή αξιοποίηση των χρημάτων του Ελληνικού λαού.

Για να ξέρει ο λαός ότι η κυβέρνησή του σέβεται τα χρήματα, τον κόπο του, τις προσπάθειές του και τα αξιοποιεί. Θεσμούς διαφάνειας, που εγγυώνται και την αυτονομία της πολιτικής. Μια καινούργια τροχιά περιφερειακής ανάπτυξης, βασισμένη στις νέες «πράσινες τεχνολογίες», επαγγέλματα και προοπτικές.

Στις 7 Ιουνίου, οι κάλπες θα σημάνουν την αρχή του τέλους για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Εμείς δίνουμε τη μάχη για τα συμφέροντα του Ελληνικού λαού. Δική μας δύναμη είναι οι Οργανώσεις μας, είναι τα κινήματα, είναι οι ίδιοι οι πολίτες, είναι η νεολαία μας, είναι αυτοί που στηρίζονται στη διαφάνεια, στις δημοκρατικές διαδικασίες, στο όραμα και στη σιγουριά της εμπειρίας, αλλά και της ανανέωσης.

Από την άλλη, η Νέα Δημοκρατία στηρίζεται στους λίγους, στα ισχυρά συμφέροντα που υπηρετεί.

Δική μας δύναμη είναι η αλήθεια.

Αυτοί στηρίζονται σε ένα ψέμα που πολώνει, στη συγκάλυψη που συσκοτίζει, στους μηχανισμούς που χειραγωγούν, στην ελαστική συνείδηση που εξαγοράζεται. Αλλά ματαιοπονούν, διότι η αλήθεια είναι όπλο ανίκητο.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Σήμερα, από εδώ, από το Εθνικό μας Συμβούλιο, στέλνουμε σε όλη την Ελλάδα το μήνυμα του αγώνα και το μήνυμα της νίκης.

Σας ζητώ να μπείτε στην πρώτη γραμμή του αγώνα.

Όλοι εμείς, θα είμαστε οι μαχητές της πρώτης γραμμής.

Να φτάσει η φωνή του ΠΑΣΟΚ σε κάθε Έλληνα, σε κάθε πόλη, σε κάθε γειτονιά, χωριό και νησί, εκπαιδευτικό ίδρυμα, χωράφι, συνδικάτο, παντού.

Είναι ψήφος που φωνάζει «Μπορούμε!».

Και η νίκη στις Ευρωεκλογές θα αλλάξει τα πράγματα στην Ευρώπη.

Αρχίζουμε όλοι μας από σήμερα μια νέα πορεία. Μια πορεία στο λαό, για να μεταφέρουμε τον προγραμματικό μας λόγο παντού, να συζητήσουμε με τους πολίτες, να πείσουμε ακόμα περισσότερο για τις θέσεις μας, να κινητοποιήσουμε ακόμα περισσότερο δυναμικούς φορείς με τα μηνύματά μας. Να πείσουμε ακόμα και εκείνους που είναι αναποφάσιστοι.

Να οργανώσουμε πρακτικούς τρόπους, για να βοηθήσουμε τον κόσμο να ψηφίσει. Να κάνουμε πανίσχυρη την πολιτική δυναμική της Αλλαγής. Να κάνουμε συντριπτική πλειοψηφία αυτό που έχει ήδη διαμορφωθεί.

Και είμαι βέβαιος ότι, εσείς, τα πρώτα στελέχη του Κινήματός μας, θα πρωτοστατήσετε σ' αυτή τη γιγάντια συλλογική μας προσπάθεια.

Να κάνουμε το πλειοψηφικό ρεύμα, που ήδη σχηματίζεται για το ΠΑΣΟΚ, ένα ανίκητο ποτάμι, που θα παρασύρει στο διάβα του όλα τα εμπόδια, όλες τις αντιστάσεις της νεοσυντήρησης.

Αυτή τη δουλειά, θα την κάνουμε όλοι μαζί, κινητοποιώντας τον πολίτη, μαζί με τον πολίτη, με την ενεργό συμμετοχή του πολίτη.

Έτσι θα προχωρήσουμε και σήμερα, ως αξιωματική αντιπολίτευση, και αύριο, ως κυβέρνηση της χώρας, μαζί με τον πολίτη, για να φτάσουμε την Ελλάδα εκεί όπου θέλουμε και εκεί όπου μας αξίζει.

Σας ευχαριστώ πολύ. Καλό μας αγώνα!

Φίλες και φίλοι,

Θα ήθελα, πριν από τις ανακοινώσεις των επόμενων ημερών για το ευρωψηφοδέλτιο, με στόχο να υπάρχει εκπροσώπηση από όλες τις Περιφέρειες και από όλους τους βασικούς κοινωνικούς φορείς, με έναν τρόπο που, είτε είναι εκλόγιμοι, είτε μη εκλόγιμοι, να συμμετέχουν όλοι, ως μια κοινή Κοινοβουλευτική Ομάδα, που θα έχει τακτικές συναντήσεις στις Βρυξέλλες, για να αποτελέσουν, ακόμα και εκείνοι που είναι σε μη εκλόγιμες θέσεις, συνδέσμους με την Περιφέρειά τους και με τους κοινωνικούς φορείς, να ευχαριστήσω όλες και όλους, που με τη θητεία τους πάλεψαν για το ΠΑΣΟΚ, για το σοσιαλισμό, για μια διαφορετική Ευρώπη τα τελευταία πέντε χρόνια. Αλφαβητικά, ξεκινώ από τις γυναίκες:

Μαριλένα Κοππά. Μαίρη Ματσούκα. Κατερίνα Μπατζελή. Ιωάννα Ποδηματά. Ευαγγελία Τζαμπαζή. Σταύρος Αρναουτάκης. Κωσταντίνος Μποτόπουλος. Μην ξεχάσουμε και αυτούς που ξεκίνησαν και μετά ήρθαν στις εθνικές εκλογές. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Πάνος Μπεγλίτης. Νίκος Σηφουνάκης. Και βεβαίως, Σταύρος Λαμπρινίδης.

Συγχαρητήρια και καλή συνέχεια στον αγώνα μας, στον κοινό μας αγώνα.

Γεια σας και με τη νίκη."

Κορυφή Σελίδας
Αρχική Σελίδα | Ποιος Είναι | Σχετικά | Όροι Χρήσης | Δήλωση Απορρήτου | Επικοινωνία