Γιώργος Α. Παπανδρέου - Πρόεδρος Σοσιαλιστικής Διεθνούς - π. Πρωθυπουργός
Γιώργος Α. Παπανδρέου - Πρόεδρος Σοσιαλιστικής Διεθνούς - π. Πρωθυπουργός
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Σελίδα >   ΠΑΣΟΚ & Σ.Δ. >   Διεθνή >   Διεθνή θέματα >   Βαλκάνια >   Ο ΥΠΕΞ εκφώνησε τον επικήδειο του Ζόραν Τζίντζιτς 

Ο ΥΠΕΞ εκφώνησε τον επικήδειο του Ζόραν Τζίντζιτς

Βελιγράδι, 16 Μαρτίου 2003

Α.Π.Ε.

in.gr-news

Βελιγράδι: Χάσαμε ένα φίλο που πάλεψε για τη δημοκρατία και την ειρήνη στη χώρα του και την ευρύτερη περιοχή με θάρρος και πείσμα και στο τέλος πλήρωσε την εμμονή του αυτή, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος παρέστη στην κηδεία του δολοφονηθέντος πρωθυπουργού της Σερβίας Ζόραν Τζίντζιτς στο Βελιγράδι.

Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες από όλες τις περιοχές της Σερβίας συνόδευσαν τον Τζίντζιτς στην τελευταία του κατοικία. Η νεκρώσιμος ακολουθία εψάλη στον Ιερό Ναό του Αγίου Σάββα, χωροστατούντος του Πατριάρχη της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας Παύλου. Στην κηδεία του Σέρβου πρωθυπουργού παρέστησαν πολλοί ξένοι ηγέτες, αρχηγοί κρατών, πρωθυπουργοί και υπουργοί Εξωτερικών. Την Ελλάδα, αλλά και την ΕΕ -υπό την ιδιότητα του προεδρεύοντος του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών- εκπροσώπησε ο Γιώργος Παπανδρέου.

Ο κ. Παπανδρέου παρέστη στη νεκρώσιμο ακολουθία και εκφώνησε επικήδειο λόγο. Ο υπουργός Εξωτερικών απηύθυνε το ύστατο χαίρε στον Ζόραν Τζίντζιτς λέγοντας: «Σου ορκίζομαι Ζόραν ότι το όραμά μας για μια Σερβία μέλος της ΕΕ θα γίνει πραγματικότητα.

Ως Έλληνας σου ορκίζομαι αιώνια φιλία με τον σερβικό λαό».

Σε δηλώσεις του μετά την κηδεία ο κ. Παπανδρέου τόνισε: «Η δολοφονία του Τζίντζιτς είναι ένα τραγικό γεγονός. Χάσαμε ένα φίλο που πάλεψε για τη δημοκρατία και την ειρήνη στη χώρα του για την ευρύτερη περιοχή -και μάλιστα με θάρρος και πείσμα-και σε πείσμα πάρα πολλών αντιδραστικών κύκλων και συμφερόντων, που στο τέλος πλήρωσε γι' αυτή του την εμμονή».

»Η παρουσία μας εδώ δεν είναι μόνο για να τιμήσουμε ένα φίλο και έναν πρωθυπουργό, είναι για να διατρανώσουμε τη δική μας πίστη στη δημοκρατική Σερβία, στο δικό της μέλλον και στο μέλλον της ευρύτερης περιοχής. Να διασφαλίσει η Ευρώπη τις καλές σχέσεις, το σεβασμό στον άνθρωπο και γενικά την καλή γειτονία».

Κορυφή Σελίδας
Αρχική Σελίδα | Ποιος Είναι | Σχετικά | Όροι Χρήσης | Δήλωση Απορρήτου | Επικοινωνία