Γιώργος Α. Παπανδρέου - Πρόεδρος Σοσιαλιστικής Διεθνούς - π. Πρωθυπουργός
Γιώργος Α. Παπανδρέου - Πρόεδρος Σοσιαλιστικής Διεθνούς - π. Πρωθυπουργός
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Σελίδα >   ΠΑΣΟΚ & Σ.Δ. >   Παιδεία / Κοινωνία >   Δηλώσεις >   Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας 

Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας

12 Αυγούστου 2005

Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου
Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου
Μήνυμα του Γιώργου Α. Παπανδρέου για την Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας 
 
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, απέστειλε το ακόλουθο μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας (12 Αυγούστου), στην διεθνή ιστοσελίδα του διαλόγου (www.iyd.gr) που έχει δημιουργηθεί για αυτό τον σκοπό:
 
"Οι νέοι άνθρωποι, σε κάθε κοινωνία, είναι η δύναμη της αμφισβήτησης και της ανατροπής, αλλά και η δύναμη της προόδου και της δημιουργίας. Οι νέοι είναι διαχρονικά φορείς αλλαγών. Είναι οι πρωταγωνιστές του μέλλοντος, είναι αυτοί που με τη ζωντάνια και τη φρεσκάδα των ιδεών τους, ελεύθεροι ακόμη από δεσμά και δεσμεύσεις, μιλούν και αγωνίζονται με πάθος για την ειρήνη, τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη, την ισότητα.
 
Ταυτοχρόνως όμως, οι νέοι είναι αυτοί που αντιμετωπίζουν και σε εντονότερο βαθμό τα προβλήματα της εποχής μας. Είναι οι νέοι, που μαζί με τα παιδιά και τις γυναίκες μαστίζονται από την ανεργία και τη φτώχεια περισσότερο απ' όλους τους συνανθρώπους μας. Είναι αυτοί που απειλούνται περισσότερο από την υποβάθμιση και την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος. Είναι αυτοί τα πρώτα, τα μεγάλα θύματα των πολέμων, των επιδημιών, των κάθε είδους αδικιών.
 
Για το λόγο αυτό οι νέοι πρώτοι από όλους συνειδητοποιούσαν, όπως συνειδητοποίησαν πολύ περισσότερο και στην εποχή μας, τη σημασία της συναδέλφωσης, της συμμετοχής και των κοινωνικών κινημάτων, και ανέδειξαν τις αξίες αυτές με την ενεργό παρουσία τους στους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες.
 
Αυτή η νέα γενιά ενδιαφέρεται για την πολιτική, συμμετέχει και διεκδικεί αλλά με το δικό της τρόπο, πέρα και πάνω από τις όποιες παραδοσιακές και κλειστές δομές οργάνωσης. Αναζητεί νέες μορφές δράσης, και δεν διστάζει να αναλάβει καινοτόμες πρωτοβουλίες.
 
Απαντά στην παγκοσμιοποίηση της αγοράς και του κεφαλαίου με την παγκοσμιοποίηση των ιδεών και των κινημάτων της. Αγωνίζεται ενάντια στη φτώχεια και στον πόλεμο, είτε βγαίνοντας ταυτοχρόνως στους δρόμους και στις πλατείες όλων των ευρωπαϊκών πόλεων, είτε μπαίνοντας κάθε μέρα την ίδια στιγμή στο διαδίκτυο, που αποτελεί ένα ισχυρό όπλο στα χέρια τους.
 
Πιστεύει στα ατομικά δικαιώματα, όμως, διεκδικεί ταυτοχρόνως τα οικουμενικά, τα πανανθρώπινα δικαιώματα. Είναι μία γενιά με πολιτικό και κοινωνικό προσανατολισμό. Είναι η γενιά που ενέπνευσε τους ηγέτες όλου του κόσμου να καταστρώσουν τους Στόχους Ανάπτυξης της Χιλιετίας, πριν από πέντε χρόνια, και να δεσμευτούν για την υλοποίησή τους.
 
Το γεγονός αυτό προσλαμβάνει ιδιαίτερη σημασία φέτος, καθώς το φθινόπωρο θα πραγματοποιηθεί η 60η Σύνοδος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, κατά τη διάρκεια της οποίας θα αναθεωρηθεί το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Δράσης για τη Νεολαία, και οι Στόχοι Ανάπτυξης της Χιλιετίας.
 
Στα αιτήματα αυτής της νέας γενιάς, που έδωσε ένα νέο περιεχόμενο στην παγκοσμιοποίηση και στην αλληλεγγύη, εμείς οφείλουμε να απαντήσουμε με την αλληλεγγύη των γενεών.
 
Συνήθως, κάνουμε το λάθος να ταυτίζουμε τους νέους μόνο με το μέλλον. Οι νέοι άνθρωποι, όμως, είναι και το παρόν της χώρας μας, της κοινωνίας μας, της Ευρώπης μας. Της Ευρώπης που αντιμετωπίζει σήμερα εντονότατο δημογραφικό πρόβλημα, και γι΄ αυτό πρέπει να προσβλέπει περισσότερο από ποτέ στους νέους της. Της Ευρώπης πάνω από την οποία απλώνεται η σκιά της ανασφάλειας, και που για να προχωρήσει προς το μέλλον χρειάζεται σήμερα το αισιόδοξο «ναι» και την πλήρη συμμετοχή των νέων της. Και βεβαίως, της Ελλάδας, που πρέπει να προωθεί και να ενισχύει καθημερινά την εμπιστοσύνη, τη συμμετοχή, την παρέμβαση των νέων ανθρώπων για να πάει μπροστά.
 
Σε αυτή την προσπάθεια, η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί και πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, ως ο φορέας που έχει την δυνατότητα αμεσότερης επαφής με το νέο πολίτη. Μπορεί να διαμορφώσει και να προσφέρει το πρώτο βήμα συμμετοχής και δράσης για κάθε νέα και κάθε νέο, μέσα και από τα Δημοτικά και Νομαρχιακά Συμβούλια Νέων.
 
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ιστορικά, είναι το Κίνημα που είχε τους νέους ανθρώπους στην πρώτη γραμμή. Η ίδρυση συμμετοχικών θεσμών για τους νέους και η υποστήριξη κάθε νεανικής προσπάθειας, η πολιτική μας για τη νέα γενιά, αλλά και η πρόσφατη ανασυγκρότηση και ανανέωση του ίδιου του ΠΑ.ΣΟ.Κ., είναι χειροπιαστές αποδείξεις της αποφασιστικότητάς μας να στηρίξουμε και να ενισχύσουμε τους νέους ανθρώπους.
 
Χρέος όλων των προοδευτικών πολιτικών φορέων, είναι να παρέχουμε στους νέους τη δυνατότητα και τις ευκαιρίες να εκφράζονται και να συμμετέχουν δυναμικά, τώρα, σήμερα, και όχι κάποτε στο ... μέλλον, το οποίο θα έχουν φτιάξει άλλοι γι΄ αυτούς, και γι΄ αυτό θα είναι ένα μέλλον που δεν θα τους αξίζει. Για εμάς, αυτή είναι και η μεγαλύτερη δέσμευση.
 
Σας συγχαίρω για την πρωτοβουλία σας, και σας εύχομαι κάθε επιτυχία στη δράση σας. Θα παρακολουθήσω το διάλογο μέσα από την ιστοσελίδα σας με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον."
Κορυφή Σελίδας
Αρχική Σελίδα | Ποιος Είναι | Σχετικά | Όροι Χρήσης | Δήλωση Απορρήτου | Επικοινωνία