Γιώργος Α. Παπανδρέου - Πρόεδρος Σοσιαλιστικής Διεθνούς - π. Πρωθυπουργός
Γιώργος Α. Παπανδρέου - Πρόεδρος Σοσιαλιστικής Διεθνούς - π. Πρωθυπουργός
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Σελίδα >   ΠΑΣΟΚ & Σ.Δ. >   Παιδεία / Κοινωνία >   Δραστηριότητες >   Δείπνο με Πρέσβεις των Αραβικών Χωρών 

Δείπνο με Πρέσβεις των Αραβικών Χωρών

Γλυφάδα, 19 Οκτωβρίου 2005

Δείπνο με Πρέσβεις των Αραβικών Χωρών
Δείπνο με Πρέσβεις των Αραβικών Χωρών
ΠΑΣΟΚΠροσφώνηση του Γιώργου Α. Παπανδρέου στο δείπνο προς τους Πρέσβεις των Αραβικών Χωρών

"Θα ήθελα να εκφράσω τις θερμότερες ευχές μου ιδιαίτερα για τον Ιερό Μήνα του Ραμαζανιού. Είναι χαρά μου να συμμετέχω στον εορτασμό της παράδοσης του Ιφτάρ μαζί σας. Θα ήθελα να πω, ότι αυτή είναι μια πολύ σημαντική ευκαιρία για να συναντηθούμε.
 
Υπάρχουν εδώ πολλοί νέοι πρέσβεις. Τους καλωσορίζω στην Ελλάδα, στην Αθήνα. Φυσικά, υπάρχουν κάποιοι που έχουν παραμείνει οι οποίοι μπορούν να πουν στους νέους πρέσβεις ποια ήταν η σχέση μας. Είχαμε πολύ στενή συνεργασία σε πολλές δύσκολες εποχές. 
 
Θυμάμαι ιδιαίτερα, κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως υπουργός Εξωτερικών και κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μία από τις πιο δύσκολες από αυτές τις στιγμές ήταν ο πόλεμος στο Ιράκ, και οι συναντήσεις που είχα και με τους υπουργούς Εξωτερικών του Συνδέσμου των Αραβικών Κρατών, και μετά φυσικά, στη Σύνοδο Κορυφής του Σαρμ ελ Σεΐχ. Είχα συναντήσεις με πολλούς από τους ηγέτες των χωρών σας, από πολλές χώρες τις περιοχής, επίσης στη Μέση Ανατολή συναντήθηκα με τον Πρόεδρο Αραφάτ σε δύσκολες εποχές και προσπάθησα να βοηθήσω με τον «Οδικό Χάρτη».
 
Βεβαίως, αυτή η παράδοση πάει πίσω στον Πρόεδρό μας, τον Κάρολο Παπούλια, και τον πατέρα μου, τον Ανδρέα Παπανδρέου. Διατηρούμε αυτή την παράδοση, την παράδοση των καλών σχέσεων. 
 
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουμε, βεβαίως, τη Διαδικασία της Βαρκελώνης. Τον επόμενο μήνα θα γίνει μια σημαντική συνάντηση για τα δέκα χρόνια της Διαδικασίας της Βαρκελώνης. Αυτή φυσικά είναι μια διαδικασία από την οποία περιμέναμε περισσότερα, όλοι μας, παρόλο που πιστεύω, ότι υπήρξε σημαντική πρόοδος.
 
Προφανώς, η ιδέα των στρατηγικών συμμαχιών με τις μεσογειακές χώρες και τη Μέση Ανατολή πιστεύω, ότι προήλθε από την ανάγκη μας για περισσότερες πολιτικές καλής γειτονίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διευρύνεται. Η Ευρωπαϊκή Ένωση τώρα, με την ένταξη της Κύπρου και της Μάλτας, έχει έλθει πιο κοντά στις χώρες της Νότιας Μεσογείου, και βεβαίως, η υποψηφιότητα και τώρα οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, είναι μια νέα εξέλιξη που μας έχει φέρει όλους πολύ πιο κοντά.
 
Επομένως, δεν είστε μόνο φίλοι αλλά τώρα έχουμε συνδεθεί πολύ περισσότερο ο ένας με τον άλλο, σε πολλά θέματα και ζητήματα, από την ανάπτυξη μέχρι την ασφάλεια, από την πολιτική μέχρι τον πολιτισμό. Αυτά είναι σημαντικά θέματα. 
 
Ένα σημαντικό, βεβαίως, θέμα που προέκυψε κατά τη διάρκεια της Προεδρίας μας και τελικά αποφασίστηκε - νομίζω ότι, έχουμε την τελική απόφαση στην Αλεξάνδρεια - αφορούσε το πολιτιστικό κέντρο του Ιδρύματος ?ννα Λιντ. Ήταν καλή μου φίλη, και χαίρομαι που γνωρίζω ότι, χρησιμοποιείται το όνομά της. Η ίδια ήταν βεβαίως, θερμός υπέρμαχος αυτού του πολιτισμικού διαλόγου. 
 
Φυσικά, υπάρχουν και άλλες πρωτοβουλίες, όπως αυτή από τον Θαπατέρο και τον Ερντογάν, η «Συμμαχία Πολιτισμών». Η Ευρω - Μεσογειακή διαδικασία έχει αυτή τη δυνατότητα, και πιστεύω ότι πρέπει να την αναπτύξουμε περισσότερο.
 
Θα ήθελα να ακούσω από εσάς, πως βλέπετε τις πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, και ιδιαίτερα στο παλαιστινιακό θέμα. Γνωρίζετε τη θέση μας γι' αυτό. Προφανώς, παρόλο που πρόκειται για μονομερή απόσυρση. Έχει δημιουργήσει καινούριες ελπίδες και έχει ανοίξει μια πόρτα ελπίδας για το παλαιστινιακό θέμα, η απόσυρση από τη Λωρίδα της Γάζας. Βεβαίως, έχουμε αγωνιστεί πολλά χρόνια για να υπάρξουν εξελίξεις σ' αυτό, και πολλές φορές έχουμε απογοητευτεί. Θα ήθελα, λοιπόν, να ακούσω τις δικές σας απόψεις γι' αυτό το θέμα.
 
Ένας άλλος τομέας είναι επίσης οι χώρες του Μαγκρέμπ, το Μάαστριχτ και η συνεργασία. Πριν λίγους μήνες επισκέφτηκα το Λίβανο και τη Συρία και γι' αυτά. Θα έλεγα ότι, παρόλο που η Ευρώπη έχει τα προβλήματά της, προσπαθώντας να δει που πηγαίνει - το Σύνταγμα, η ηγεσία της Ευρώπης και ο κόσμος, η οικονομία της, ο νέος προϋπολογισμός της - η εμπειρία μου, όμως είναι ότι, η Ευρώπη βγαίνει ισχυρότερη μέσα από αυτές τις κρίσεις. Διανύουμε, όμως, μια περίοδο κατά την οποία η Ευρώπη κάνει μια ενδοσκόπηση σε πολλούς τομείς. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει, ότι η Ευρώπη δε συνεχίζει να κινείται και δεν έχει μια δυναμική, και οπωσδήποτε, υπάρχουν ορισμένοι τομείς στους οποίους η δυναμική αυτή θα συνεχιστεί, και πιστεύω ότι, η συνεργασία ανάμεσα στην Ευρώπη και τις υπόλοιπες μεσογειακές χώρες θα συνεχιστεί.
 
Ήθελα κλείνοντας να πω ξανά, ότι χαίρομαι πολύ που σας βλέπω εδώ. Σας εύχομαι ό,τι καλύτερο για τον Ιερό Μήνα. Βεβαίως, θα χαρώ να ακούσω τις απόψεις σας, και να καλωσορίσω θερμά τους νέους πρέσβεις που βρίσκονται εδώ στην Αθήνα. 
 
Σας ευχαριστώ πολύ."
Κορυφή Σελίδας
Αρχική Σελίδα | Ποιος Είναι | Σχετικά | Όροι Χρήσης | Δήλωση Απορρήτου | Επικοινωνία