Γιώργος Α. Παπανδρέου - Πρόεδρος Σοσιαλιστικής Διεθνούς - π. Πρωθυπουργός
Γιώργος Α. Παπανδρέου - Πρόεδρος Σοσιαλιστικής Διεθνούς - π. Πρωθυπουργός
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Σελίδα >   ΠΑΣΟΚ & Σ.Δ. >   Παιδεία / Κοινωνία >   Δραστηριότητες >   Χαιρετισμός κατά την άφιξη στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" 

Χαιρετισμός κατά την άφιξη στο αεροδρόμιο "Μακεδονία"

Αεροδρόμιο "Μακεδονία", Θεσσαλονίκη, 17 Σεπτεμβρίου 2005

Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου στο αεροδρόμιο
Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" Θεσσαλονίκης
ΠΑΣΟΚ

Χαιρετισμός του Γιώργου Α. Παπανδρέου κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" στη Θεσσαλονίκη

"Από τα βάθη της καρδιάς μου, ένα μεγάλο ευχαριστώ, στη Βόρεια Ελλάδα, στα νιάτα που είναι εδώ, στους παλιούς αγωνιστές. Ευχαριστώ για την μεγαλειώδη αυτή υποδοχή. Μαζί με τη νεολαία ανοίγουμε ένα νέο δρόμο για τη νέα γενιά και καλούμε όλους τους νέους σε αυτήν την πορεία.

Όλοι, σήμερα, από εδώ, από τη Θεσσαλονίκη, ξεκινάμε μια νέα πορεία. Πορεία προς το λαό, που θα έχει ως τέρμα την εκλογή στη κυβέρνηση της χώρας του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος.

Θυμάμαι, εδώ στη Θεσσαλονίκη, το 1990, όταν μιλούσε ο Ανδρέας Παπανδρέου. Τότε, είχε πει ο Ανδρέας Παπανδρέου ότι, «η κυβέρνηση Μητσοτάκη, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, υπόσχεται δύο ακόμα χρόνια ξεθεμελιώματος του οικονομικού και κοινωνικού ιστού της χώρας».

Προσφέρει απλόχερα στον ελληνικό λαό την κερδοσκοπία και την αισχροκέρδεια. Υπόσχεται βάναυση ανακατανομή του εθνικού εισοδήματος σε βάρος των εργαζομένων και των μικρομεσαίων».

Αυτά έλεγε, τότε, ο Ανδρέας Παπανδρέου για το '90 - '93. Πράγματι, σαν να μην πέρασε ούτε μία μέρα. Και σήμερα τα ίδια έχουμε από την κυβέρνηση Καραμανλή.

Πέρυσι, μας μιλούσε ο κ. Καραμανλής για «ήπια δημοσιονομική προσαρμογή, χωρίς περικοπές στα εισοδήματα εργαζομένων αλλά με καταπολέμηση της κρατικής σπατάλης».

Φέτος, βλέπουμε ότι, τίποτα δεν έχει κάνει για τη σπατάλη εκτός από το να μειώσει τις δημόσιες επενδύσεις για την περιφέρεια. Όσο για τα εισοδήματα των εργαζομένων, όχι μόνο τα έκοψε, τα «πετσόκοψε». Σήμερα η Νέα Δημοκρατία σημαίνει ακρίβεια για τον καταναλωτή, ακρίβεια για τον εργαζόμενο, φθηνό προϊόν και φθηνή τιμή για τον αγρότη και κέρδη για το μεσάζοντα.

Και τι μας λέει ο κ. Καραμανλής; «Συμπάσχει», λέει, «αλλά για όλα φταίει το ΠΑΣΟΚ». Να ξέρει ότι, όταν μετά τις επόμενες εκλογές, Νέα Δημοκρατία θα είναι και πάλι αντιπολίτευση, γι' αυτό θα φταίει το ΠΑΣΟΚ.

Μιλάει ο κ. Καραμανλής για μεταρρυθμίσεις. Εννοεί αντιλαϊκά μέτρα υπέρ των λίγων και ενάντια στους πολλούς. Λέει ο κ. Καραμανλής ότι δε γίνεται κοινωνική πολιτική με δανεικά.

Και τον ρωτώ. Δεν έχει χρήματα για το επίδομα θέρμανσης για τους Βορειοελλαδίτες; Δεν έχει χρήματα για τους χαμηλοσυνταξιούχους; Δεν έχει χρήματα για το νοσηλευτικό προσωπικό, για τα κέντρα υγείας και τα νοσοκομεία μας; Έχει, όμως, να σπαταλήσει χρήματα για να φτιάξει μια Αγροφυλακή «των δικών τους», των ημετέρων. Έχει, όμως, χρήματα για να διορίσει ημέτερους στο δημόσιο. Έχει, όμως, χρήματα για να χαρίζει φόρους στους πλουσίους, αλλά να πληρώνουν οι φτωχοί.

Ποιο είναι το έργο της Νέας Δημοκρατίας; Ο Καραμανλής εκφράζει όχι το νέο «μεσαίο χώρο», αλλά το παλιό πελατειακό καπιταλισμό που ήταν πάντα η σημαία της Δεξιάς σε αυτήν τη χώρα.

Για να δούμε ποια είναι τα επιτεύγματα της Νέας Δημοκρατίας και της κυβέρνησης Καραμανλή. Μειώθηκαν οι επενδύσεις, μειώθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης, μειώθηκαν τα έσοδα του κράτους, αυξήθηκαν το ΦΠΑ και οι έμμεσοι φόροι για τον ελληνικό λαό.

Πλήττονται οι συνταξιούχοι, έγιναν περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες, στα σχολεία, στα νοσοκομεία. Εξαπατήθηκαν οι συμβασιούχοι, όπως και όλοι οι άλλοι που πίστεψαν τις προεκλογικές υποσχέσεις της Νέας Δημοκρατίας.

Εκτοξεύτηκε η ακρίβεια και ο πληθωρισμός, καρκινοβατούν τα μεγάλα έργα, ξαναστήνεται το κομματικό κράτος, περικόπηκαν με διάφορα τεχνάσματα τα επιδόματα πρόνοιας. Έγιναν φορολογικές παρεμβάσεις υπέρ των ολίγων.

Αυτή δεν είναι μεταρρύθμιση, είναι απορύθμιση.

Το νοικοκύρεμα που μας έλεγε, έγινε μετωπική επίθεση στην κοινωνία. Η «σεμνότητα και η ταπεινότητα», έπαρση και αυταρχισμός. Το «κοινωνικό κέντρο», πελατειακός κρατισμός. Η «νέα διακυβέρνηση» αποκάλυψε τη νέα Δεξιά, της αδιαφάνειας και της διαφθοράς, με τραγικά αδιέξοδα για τη χώρα.

Φίλες και φίλοι, τόσα χρόνια η Νέα Δημοκρατία την πολιτική ζωή, μιλώντας για το «διεφθαρμένο ΠΑΣΟΚ». Τον Ανδρέα Παπανδρέου τον αποκαλούσαν «κλέφτη», τον Κώστα Σημίτη «αρχιερέα της διαπλοκής».

Τώρα όμως, που κάποιοι συνδικαλιστές τους και κάποιοι βουλευτές τους μιλούν για διαφθορά στη Νέα Δημοκρατία, τους φιμώνουν, τους διαγράφουν. Αυτό είναι το νέο ήθος και ο νέος πολιτισμός της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Έλληνας πολίτης περιμένει από εμάς πολλά. Έχει απογοητευτεί από τη Νέα Δημοκρατία. Ζητάει από εμάς τη νέα πρόταση, τη νέα πορεία. Και εμείς ξεδιπλώνουμε τη Μαύρη Βίβλο για τη Νέα Δημοκρατία και τη δική μας Λευκή Βίβλο με τις προτάσεις μας για το μέλλον, το αισιόδοξο μέλλον γι' αυτή τη χώρα.

Το ΠΑΣΟΚ, με τους αγώνες, με την ψυχή των νέων, προχωράει με νέες προτάσεις και οράματα για τη χώρα. Σας καλώ φίλες και φίλοι που ήρθατε εδώ, σε αυτή τη θερμή, ανθρώπινη υποδοχή, σας καλώ όλους να δώσουμε τη μάχη. Χωριό - χωριό, συνοικία - συνοικία, γειτονιά - γειτονιά, πόλη - πόλη, να δώσουμε τη μάχη για να μπορέσουμε να πάμε τη χώρα μπροστά. Σε μια νέα πορεία αισιοδοξίας, μια νέα πορεία ενάντια στο συντηρητισμό και τη Δεξιά.

Θέλω να σας καλέσω όλους, αλλά θέλω να καλέσω και τη νέα γενιά -και είναι υπόσχεση μου- για να φτιάξουμε μαζί ένα νέο φορέα της νεολαίας, ένα φορέα δυναμικό, που θα έχει φωνή, που θα έχει λόγο, που θα έχει συμμετοχή, που θα είναι μπροστάρης στην πολιτική.

Σας καλώ όλους σε αυτή τη συμμετοχή. Σας καλώ όλους σε αυτήν τη νέα πορεία..

Σας ευχαριστώ

Καλό μας αγώνα. Καλή μας πορεία. Καλή μας νίκη. Γεια σας".

Κορυφή Σελίδας
Αρχική Σελίδα | Ποιος Είναι | Σχετικά | Όροι Χρήσης | Δήλωση Απορρήτου | Επικοινωνία