Γιώργος Α. Παπανδρέου - Πρόεδρος Σοσιαλιστικής Διεθνούς - π. Πρωθυπουργός
Γιώργος Α. Παπανδρέου - Πρόεδρος Σοσιαλιστικής Διεθνούς - π. Πρωθυπουργός
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Σελίδα >   ΠΑΣΟΚ & Σ.Δ. >   Βουλή >   Θέσεις >   Παρέμβαση στο σχέδιο νόμου για τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα 

Παρέμβαση στο σχέδιο νόμου για τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα

Βουλή των Ελλήνων, 8 Σεπτεμβρίου 2005

Γιώργος Α. Παπανδρέου
Γιώργος Α. Παπανδρέου
ΠΑΣΟΚ

Παρέμβαση του Γιώργου Α. Παπανδρέου στο σχέδιο νόμου για τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στη Βουλή

"Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο, η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, εμφανίζεται ιδιαίτερα δυσαρεστημένη από την ελληνική οικονομία, 86%, την απασχόληση 93%, καθώς και την παρούσα κατάσταση της κοινωνικής πρόνοιας το 75%.

Οκτώ στους δέκα πολίτες διαφωνούν με την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, και βεβαίως, είναι απαισιόδοξοι για την προοπτική της χώρας και της οικονομίας της. Αυτό είναι έργο της Ν.Δ.

Ό,τι και να πει ο κ. Καραμανλής τις ημέρες αυτές, δύσκολα θα μπορέσει να ωραιοποιήσει την εικόνα που ζει ο μέσος Έλληνας πολίτης.

Γιατί, όμως, έφερε το νομοσχέδιο αυτό η κυβέρνηση; Και μάλιστα, ένα νομοσχέδιο που αφορά τη συνεργασία του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα. Όταν επί ΠΑΣΟΚ κάναμε συνεργασίες ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, σε μεγάλα έργα, ολυμπιακά, στη ζεύξη Ρίου - Αντιρρίου, σε σειρά άλλων πολύ σημαντικών έργων, είχατε καταγγείλει αυτή τη συνεργασία. Είχατε καταγγείλει αυτή τη λογική, είχατε αντιδράσει με τον πιο έντονο αντιπολιτευτικό και λαϊκιστικό -θα έλεγα- τρόπο.

Σήμερα υιοθετείτε αυτή τη λογική. Άρα, το συμπέρασμα είναι ότι δεν σας έφταιξε η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Απλώς, αυτό που σας έφταιξε, ήταν ότι, δεν ήσασταν εσείς κυβέρνηση για να διαχειριστείτε τα έργα αυτά. «Η εξουσία για την εξουσία». Κάτι που αποκαλύπτεται πλήρως και αναδεικνύεται απ' αυτό το νομοσχέδιο.

Ένα νομοσχέδιο το οποίο έχει χαρακτηριστεί κοστούμι αδιαφάνειας και διαφθοράς. Αυτή είναι η πρώτη γενική παρατήρηση. Ειδικότερη παρατήρηση. Ένας πρώτος λόγος για τον οποίο φέρνει το νομοσχέδιο ως έχει η κυβέρνηση. Η τρομακτικά δύσκολη οικονομική κατάσταση για τον δημόσιο προϋπολογισμό, μετά από τους δικούς σας χειρισμούς, την δημιουργία αυτής της μαύρης τρύπας, και την αδυναμία να καλύψετε αυτή τη μαύρη τρύπα με τον τρόπο που χειριστήκατε -και τα έχουμε συζητήσει εδώ στη Βουλή αρκετές φορές- το θέμα του ελλείμματος. Έχετε επιλέξει, όχι να περιορίσετε τις σπατάλες των 10 δισεκατομμυρίων για τις οποίες μιλάγατε προεκλογικά, αλλά να περιορίσετε τον πυρήνα του αναπτυξιακού ρόλου του δημοσίου, που είναι οι δημόσιες επενδύσεις.

Και δεν τον περιορίσατε απλώς μέσω του προϋπολογισμού του 2005, αλλά τον έχετε περιορίσει και με την παύση των πληρωμών, που φτάνει νομίζω ουσιαστικά κατά το 40-50% του προϋπολογισμού, που υπήρχε.

Τι κάνετε, λοιπόν, με αυτό το νομοσχέδιο; Η δική μας λογική ήταν, συμπληρωματικά στο βασικό ρόλο του δημοσίου, να φέρουμε και νέα επενδυτικά κεφάλαια, επιπλέον, για να μπορούμε να έχουμε επιπλέον ανάπτυξη για τη χώρα. Χρησιμοποιώντας ως ισχυρό εργαλείο τις δημόσιες επενδύσεις, να έχουμε και τον ιδιωτικό τομέα μαζί μας.

Εσείς κάνετε το αντίστροφο. Θα αντικαταστήσετε τις δημόσιες επενδύσεις με τις ιδιωτικές. Αυτό τι σημαίνει; Σημαίνει ουσιαστικά μείωση των δυνατοτήτων επένδυσης στη χώρα μας. Δεν θα είναι αθροιστικά, δεν θα είναι συμπληρωματικά, θα είναι η αντικατάσταση.

Δεύτερον, τι σημαίνει αντικατάσταση; Αντικατάσταση σημαίνει ότι, θα μετακινηθεί το κόστος αυτών των έργων - διότι όσο μεγαλύτερη είναι η δημόσια συμμετοχή, τόσο μικρότερο είναι το κόστος του χρήστη στην επόμενη φάση - θα μετακυληθεί στον πολίτη. Δηλαδή, ουσιαστικά, νέους έμμεσους φόρους για τον πολίτη, και μάλιστα υπέρογκους, εφόσον δεν θα υπάρχει ουσιαστική δημόσια συμμετοχή.

Τρίτον, επειδή πολλά απ' αυτά τα έργα θα είναι έργα της περιφέρειας, θα δημιουργήσετε ανισότητα μεταξύ κέντρου και περιφέρειας, πολύ μεγαλύτερη ανισότητα. Και βεβαίως, θα υπάρξει ένα μεγάλο κόστος για τον απλό πολίτη.

Συνολική μείωση των έργων, αντί για την αύξηση των έργων. Όλα αυτά τα κάνετε, λόγω των αδυναμιών σας να έχετε ένα πραγματικό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, και να μπορέσετε να απορροφήσετε και ουσιαστικά κονδύλια του Γ' ΚΠΣ. Έχετε αποδειχτεί ανίκανοι να κάνετε μια σοβαρή δουλειά απορρόφησης.

Το δεύτερο στοιχείο, όμως, ιδιαίτερα σημαντικό σε σχέση με το νομοσχέδιο αυτό, είναι ότι, αντιμετωπίζετε εχθρικά το περιβάλλον και τον πολιτισμό. Ενώ το σχέδιο νόμου του ΠΑΣΟΚ όριζε πως οι περιβαλλοντικές μελέτες πρέπει να εκπονούνται και να εγκρίνονται πριν από την προκήρυξη του έργου, εσείς μεταθέτετε τη σχετική υποχρέωση για μετά την προκήρυξη, πριν από την ανάθεση.

Σκεφθείτε, λοιπόν, ότι, δεν αξιολογείται ένα έργο -είτε με «ε», είτε με «αι»- με περιβαλλοντικούς όρους. Δηλαδή, ένα μεγάλο έργο θα δημοπρατηθεί, θα αποφασιστεί, χωρίς εκ των προτέρων να έχουν οριστεί οι περιβαλλοντικοί όροι. Και μετά θα δούμε τι θα πρέπει να διορθώσουμε.

Το ίδιο και στο χώρο του πολιτισμού. Βάζετε ασφυκτικές χρονικές διαδικασίες, που αν αυτές εφαρμόζαμε για τη λειτουργία, για την ανάπτυξη του ΜΕΤΡΟ, την κατασκευή του ΜΕΤΡΟ στην Αθήνα, θα είχαμε χάσει την τεράστια πλούσια αρχαιολογική περιουσία, αυτό το κεφάλαιο, το οποίο σήμερα υπάρχει λόγω των προδιαγραφών που βάλαμε εμείς, ως ΠΑΣΟΚ, γι' αυτή την περιουσία.

Σας ρωτώ: αυτό θεωρείτε, ότι είναι το αναπτυξιακό μοντέλο για τη χώρα μας, που πρέπει να προωθήσουμε; Στο παρελθόν η παράταξή σας κατέστρεψε το περιβάλλον, με την Αθήνα του 1960 με όλο αυτό το τσιμέντο. Το σύγχρονο αναπτυξιακό μοντέλο πρέπει να επενδύσει στο περιβάλλον και στον πολιτισμό. Είναι τα πλεονεκτήματά μας σήμερα και αύριο και για το μέλλον.

Όμως φίλες και φίλοι, πέραν αυτών νομίζω ότι, το πιο σημαντικό στο οποίο θα ήθελα εγώ να σταθώ, είναι ότι, το σχέδιο νόμου θέτει μείζονα θέματα αδιαφάνειας και διαφθοράς. Παρακάμπτει όλους τους πιθανούς θεσμούς ελέγχου των συμβάσεων μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, με αποτέλεσμα οι ίδιοι οι υπουργοί, η ίδια η εκτελεστική εξουσία, η κυβέρνηση του κ. Καραμανλή, να συναλλάσσεται απ' ευθείας με το οικονομικό κεφάλαιο, χωρίς καμία διαδικασία ελέγχου, χωρίς καμία ασφαλιστική δικλείδα.

Δηλαδή, η κυβέρνησή σας για συμβάσεις της τάξης των 100 ή 200 εκ. ευρώ αποφεύγει τον έλεγχο της Βουλής, τον έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, τον έλεγχο από διακομματικές επιτροπές. Διακομματικές Επιτροπές, που εμείς καθιερώσαμε επί ΠΑΣΟΚ, ένα θεσμό που ενώ στην αρχή η Νέα Δημοκρατία κατήγγειλε, σήμερα εφαρμόζεται επιλεκτικά, και όχι βέβαια για τόσο κρίσιμα θέματα, όπως αυτά που συζητάμε σήμερα.

Είναι απαράδεκτο η Διυπουργική Επιτροπή των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, να μπορεί να λειτουργεί η ίδια ως αναθέτουσα αρχή, κατά παρέκκλιση των προηγούμενων διατάξεων του νόμου, και κατ' αναλογία με τη Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων.

Το σχέδιο νόμου δεν περιλαμβάνει καμία εξειδίκευση διαδικασιών και κριτηρίων ανάθεσης. Δημιουργεί έτσι, ένα πλαίσιο υπερεξουσιών για τον υπουργό, τους υπουργούς, χωρίς να προβλέπονται αντισταθμιστικοί μηχανισμοί ελέγχου και μηχανισμοί λογοδοσίας.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις που θέτει στον ανάδοχο στις συμπράξεις των έργων; Ούτε καν στοιχειώδεις ελέγχους. Ποια είναι τα κριτήρια επιλογής του αναδόχου; Κανείς δεν γνωρίζει. Ποιες είναι οι προδιαγραφές για το έργο που θα παραδώσει στην κοινωνία ο ανάδοχος μετά τη διάρκεια της διαχείρισης από αυτόν; Απολύτως καμία. Για ποιο λόγο δημιουργούνται ευνοϊκές φορολογικές μεταρρυθμίσεις για το σύνολο των δραστηριοτήτων της κοινοπραξίας που συμμετέχει σε μια συγκεκριμένη σύμπραξη, και δεν περιορίζονται μόνο στις δραστηριότητες αυτής της συγκεκριμένης σύμπραξης;

Τέλος, κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, τι λεει το νομοσχέδιο για την περίπτωση που η επιτροπή διενέργειας ενός διαγωνισμού εξετάσει τα δικαιολογητικά ενός υποψηφίου που τελεί υπό πτώχευση ή έχει τελέσει ένα αδίκημα; Ότι «δύναται να τον αποκλείσει», ενώ θα έπρεπε να λεει, ότι «υποχρεώνεται να τον αποκλείσει».

Δηλαδή κ. υπουργέ, για να πούμε πολύ απλά και ειλικρινά τα πράγματα, αν σας φωνάξει ο πρωθυπουργός και σας πει με το νόμο αυτό πια «βοηθήστε τον τάδε επιχειρηματία, θέλω να τον βοηθήσεις». Θα έχετε τη δυνατότητα να τον βοηθήσετε, πέρα και έξω από κάθε δεοντολογία, και θα έχετε δυο επιλογές, σύμφωνα με την πρακτική του πρωθυπουργού: ή την αποδοχή της πρότασής του, ή τη διαγραφή.

Ως αντιπολίτευση η ΝΔ, σπίλωνε το ΠΑΣΟΚ με συνεχείς κατηγορίες περί αδιαφάνειας. Τώρα νομοθετεί για τον εαυτό της την πλήρη ασυδοσία. Το ΠΑΣΟΚ θέσπισε το 2000 τον υποχρεωτικό προληπτικό έλεγχο των δημοσίων συμβάσεων απ' το Ελεγκτικό Συνέδριο, ακόμη και στις περιπτώσεις όπου η νομοθεσία που εφαρμοζόταν ήταν εξαιρετικά λεπτομερής.

Απαιτούμε απ' την κυβέρνηση μια ξεκάθαρη δέσμευση, πως όλες οι συμβάσεις συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, όπου ακολουθούμε ένα θεσμικό πλαίσιο εξ αντικειμένου χαλαρό και υπερβολικών εξουσιών για τον υπουργό, θα περνούν τουλάχιστον απ' τον έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Αλλιώς, για μια ακόμα φορά θα αποδειχθεί ότι η ΝΔ ενεργεί και ως υποκριτής και ως συκοφάντης.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν τολμάτε εσείς της ΝΔ να αντιμετωπίσετε το θέμα της διαφθοράς. Κατάφατσα. Δεν έχετε τη δύναμη. Εμείς σας προτείναμε και συνεργασία, και διακομματική, και 8 σημεία για να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο θέμα που πράγματι υπάρχει στη χώρα μας, της διαφθοράς.

Κωφεύσατε. Και με επικοινωνιακά τρυκ προσπαθείτε να καλύψετε την αλήθεια. Δεν έχετε τη βούληση και αποκαλύπτεται ότι αυτή η ιστορία περί «βασικού μετόχου» δεν ήταν για να χτυπήσετε συμφέροντα αθέμιτα κ.ο.κ., αλλά να χρησιμοποιήσετε εσείς τέτοιου είδους νομοθεσίες, ως εργαλεία πίεσης και εκβιασμού προς τα ΜΜΕ και προς τον επιχειρηματικό κόσμο.

Αυτή την αδυναμία και την έλλειψη βούλησης που αποκαλύπτετε καθημερινά, την πλήρωσε ένας δύστυχος βουλευτής σας, ο κ. Πολύζος. Φαίνεται ότι, αντί για διαφάνεια, έχετε επιλέξει την αφάνεια. Ήταν μία κίνηση πανικού, ήταν μια κίνηση που δεν αντιμετωπίζει τη διαφθορά, αλλά αντιμετωπίζει το να μην μιλάτε για τη διαφθορά.

Κλείνοντας, θέλω να πω ότι, η ΝΔ προσπαθεί να φέρει την Ελλάδα ξανά στα δικά της, σύμφωνα με τη ΝΔ, στενόχωρα μέτρα. Οικοδομεί ένα πρωτοφανές για συνθήκες 21ου αιώνα κομματικό κράτος αδιαφάνειας, με κυρίαρχο στοιχείο το ρουσφέτι, τις διευθετήσεις επιχειρηματικών συμφερόντων.

Μέρα με τη μέρα αυτή η επιδίωξη καθίσταται κεντρική πολιτική λογική της σημερινής κυβέρνησης. Απ' το ωράριο των καταστημάτων, μέχρι τις συνεντεύξεις και τις προσλήψεις στο δημόσιο, τους γνωστούς Χούπηδες, ο κοινός παρανομαστής είναι το κομματικό κράτος, συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα εις βάρος του κοινωνικού συνόλου, εις βάρος των πολλών.

Είναι ένας ιδιότυπος ιδεολογικός χαρακτηρισμός που όμως σας αφορά. Είναι ο πελατειακός καπιταλισμός. Δυστυχώς, και σ' αυτό το νομοσχέδιο βρίσκονται πολλά στοιχεία που τεκμηριώνουν την πρόθεση οικοδόμησης ανεξέλεγκτων υπηρεσιών και κέντρων αδιαφάνειας.

Το ΠΑΣΟΚ θα δώσει συντεταγμένα τη μάχη ενάντια στις πολιτικές της κυβέρνησης, που αντιστρατεύονται τα συμφέροντα των πολλών προς όφελος των ολίγων, τα κομματικά συμφέροντα, την αδιαφάνεια και όλες αυτές τις νομοθεσίες, που μπορούν να γίνουν και θα γίνουν, δυστυχώς, πηγή διαφθοράς.

Και θα τα χτυπήσουμε και τώρα ως αντιπολίτευση, αλλά και αύριο ως κυβέρνηση, διότι πολύ σύντομα θα είμαστε κυβέρνηση αυτής της χώρας.

Ευχαριστώ πολύ".

Κορυφή Σελίδας
Αρχική Σελίδα | Ποιος Είναι | Σχετικά | Όροι Χρήσης | Δήλωση Απορρήτου | Επικοινωνία