Γιώργος Α. Παπανδρέου - Πρόεδρος Σοσιαλιστικής Διεθνούς - π. Πρωθυπουργός
Γιώργος Α. Παπανδρέου - Πρόεδρος Σοσιαλιστικής Διεθνούς - π. Πρωθυπουργός
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Σελίδα >   ΠΑΣΟΚ & Σ.Δ. >   Ομιλίες / Άρθρα >   Ομιλίες >   Αποκαλυπτήρια ανδριάντα του Ανδρέα Γ. Παπανδρέου 

Αποκαλυπτήρια ανδριάντα του Ανδρέα Γ. Παπανδρέου

Καλέντζι Αχαΐας, 23 Ιουνίου 2006

Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου
Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου
ΠΑΣΟΚ

Ομιλία του Γιώργου Α. Παπανδρέου στα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Ανδρέα Γ. Παπανδρέου στο Καλέντζι Αχαΐας

"Σεβασμιότατε, κ. Πρόεδρε, κύριοι εκπρόσωποι της Βουλής, κύριοι Νομάρχες, κύριοι Δήμαρχοι, αγαπητέ Πρόεδρε της Κοινότητας, φίλες και φίλοι, φίλες και φίλοι συμπατριώτες, αισθάνομαι πρώτα απ' όλα, την ανάγκη να σας ευχαριστήσω όλους. Να σας ευχαριστήσω εκ μέρους της οικογένειάς μας, να σας ευχαριστήσω εκ μέρους του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος αλλά και να σας ευχαριστήσω εκ μέρους όλων μας που είμαστε και που έχουμε καταγωγή εδώ από το Καλέντζι.

Να σας ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου γι' αυτόν τον υπέροχο ανδριάντα απέναντι από τον ανδριάντα του Γεωργίου Παπανδρέου. Δύο μεγάλοι πολιτικοί της Ελλάδας, ο Γέρος της Δημοκρατίας, ο Ανδρέας της Αλλαγής, που σφράγισαν την ιστορία της πατρίδας μας.

Το Καλέντζι είναι περήφανο και εμείς είμαστε περήφανοι για το Καλέντζι, για τον τόπο καταγωγής μας, για την αφετηρία μας, για τις ρίζες μας. Και θέλω να ευχαριστήσω όσους βρίσκονται εδώ, τόσοι φίλοι που βρίσκονται εδώ, για τη φιλία, για τη συμπαράστασή τους, για την αφοσίωσή τους, για τους αγώνες τους. Βλέπω εδώ πρόσωπα που πάλεψαν και αγωνίστηκαν δίπλα στον Γεώργιο Παπανδρέου, αργότερα δίπλα στον Ανδρέα Παπανδρέου και βεβαίως, και μαζί έχουμε κάνει πολλούς αγώνες, για τη δημοκρατία, για την Αχαΐα, για την Ελλάδα.

Εδώ ψηλά, σε αυτές τις πλαγιές του Ερύμανθου, που όπως βλέπετε έχει αυτό τον ανοιχτό ορίζοντα, τον όμορφο ορίζοντα και βλέπει τη θάλασσα, βλέπει μακριά, εδώ και ο Γεώργιος Παπανδρέου αλλά και ο Ανδρέας Παπανδρέου μπόρεσαν να οραματιστούν. Να οραματιστούν για μια καλύτερη Ελλάδα με δημοκρατία, με παιδεία, με θεσμούς δημοκρατικούς, με ισονομία και ισοπολιτεία, με κοινωνική δικαιοσύνη, μια Ελλάδα ανεξάρτητη, μια Ελλάδα που θα ανήκει στους Έλληνες. Μπόρεσαν να οραματιστούν έναν ελεύθερο, ανεξάρτητο και περήφανο Έλληνα πολίτη.

Σήμερα, 10 χρόνια από τότε που χάσαμε τον Ανδρέα, είμαστε εδώ για τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του. Θέλω να ευχαριστήσω εκ βαθέων τον Πρόεδρο της Ερανικής Επιτροπής και όλους όσοι συνέβαλαν να φιλοτεχνηθεί αυτός ο ανδριάντας.

Να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Απόστολο Κακλαμάνη, που ως Πρόεδρος της Βουλής έπαιξε καθοριστικό ρόλο για να υλοποιηθεί αλλά και το νυν Προεδρείο της Βουλής που εκπροσωπείται εδώ από τον Φίλιππο Πετσάλνικο.

Σήμερα είμαστε εδώ, για να τιμήσουμε τον άνθρωπο Ανδρέα Παπανδρέου, τον ακαδημαϊκό Ανδρέα Παπανδρέου, που με τη σκέψη του άνοιξε νέους ορίζοντες και προβληματισμούς στην οικονομία και την πολιτική σκέψη. Τον πολιτικό, που με τη δράση του σφράγισε μια εποχή δημοκρατικών αγώνων. Που με τη ψυχή του ταυτίστηκε, με τον αδύναμο, με τον αδικημένο, τον κατατρεγμένο, τον εξόριστο και όπως τον έλεγε, τον μη προνομιούχο Έλληνα.

Τιμούμε τον άνθρωπο που διαμόρφωσε μια νέα ενότητα στον ελληνικό λαό. Μια ενότητα που βασίστηκε πάνω σε αξίες. Τις αξίες της ισότητας, της δικαιοσύνης, του κράτους δικαίου, της αλληλεγγύης, της δίκαιης κατανομής του πλούτου, της ανθρωπιάς.

Τιμούμε τον Ανδρέα του αντιδικτατορικού απελευθερωτικού αγώνα. Τον Ανδρέα που στην μεταπολίτευση έφερε την αλλαγή και απελευθέρωσε τη ξεχασμένη Ελλάδα και μαζί, απελευθέρωσε την τεράστια δύναμη που έχει μέσα του ο ελληνικός λαός, που έκρυβε μέσα του ο ελληνικός λαός. Μια δύναμη παραγωγική, μια δύναμη δημιουργική, μια δύναμη δημοκρατική.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου αγωνίστηκε για τη συνεννόηση των λαών, στήριξε τους αδέσμευτους, προώθησε την «πρωτοβουλία των έξι», για τη μη διασπορά των πυρηνικών όπλων, για τη μείωση των πυρηνικών οπλοστασίων, για την ειρήνη. Και σήμερα, το ίδιο θα έκανε ο Ανδρέας Παπανδρέου για την Παλαιστίνη, για το Ιράκ και στην κρίση με το Ιράν.

Η παρουσία του στο διεθνή και ευρωπαϊκό χώρο, ήταν καθοριστική. Κι αυτή αποτελεί μια από τις μεγάλες παρακαταθήκες του. Μια παρακαταθήκη την οποία σεβόμαστε την οποία υπηρετούμε. Μια παρακαταθήκη την οποία κάνουμε κι εμείς πράξη. Κι εγώ το ίδιο, ως Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, μεθαύριο θα βρίσκομαι στο Ιράν και μετά στη Μέση Ανατολή ακολουθώντας ακριβώς αυτές τις αξίες της προσφοράς για την ειρήνη των λαών.

Πάλεψε για την ειρήνη. Ήταν ο άνθρωπος που ήταν έτοιμος να δώσει εντολή για πόλεμο το '87, αλλά και που ταυτόχρονα άνοιγε το δρόμο για συνεννόηση, διάλογο και ειρήνη με τη γείτονα χώρα, την Τουρκία. Για την ειρήνη και την ασφάλεια και τη συνεργασία στην περιοχή.

Πάλεψε για μια διαφορετική Ευρώπη. Με ισχυρούς δημοκρατικούς θεσμούς, που θα ήταν κοντά στον Ευρωπαίο πολίτη, που θα χρηματοδοτούσε τις φτωχότερες χώρες έναντι των πλουσίων. Μια Ευρώπη πραγματικά ενωμένη και όχι διαιρεμένη.

Ήταν πάλι ο Ανδρέας της Αλλαγής, που ένωσε τους Έλληνες, με κορυφαία συμβολική πράξη για την εθνική συμφιλίωση την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης.

Ήταν ο Ανδρέας ο ηγέτης των κοινωνικών μεταρρυθμίσεων. Έδωσε προτεραιότητα στην παιδεία, όπως έδωσε βεβαίως προτεραιότητα στην παιδεία και ο Γεώργιος Παπανδρέου.

Διαμόρφωσε μια ιδιαίτερη σχέση με τη νεολαία. Και ο Γεώργιος Παπανδρέου και ο Ανδρέας Παπανδρέου και σήμερα ακόμα εμπνέουνε τη νέα γενιά που αγωνίζεται για την παιδεία.

Άλλαξε την έννοια και το ρόλο της αυτοδιοίκησης. Έβαλε τα θεμέλια για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Εδραίωσε το κοινωνικό κράτος, την ισότητα των δύο φύλων. Πάλεψε, όπως έλεγε, για τα περήφανα γερατειά. Έδωσε νόημα στις λέξεις κοινωνική ευαισθησία, κοινωνική αλληλεγγύη, κοινωνική δικαιοσύνη.

Σήμερα, τιμούμε τον ηγέτη Ανδρέα Παπανδρέου, τον άνθρωπο Ανδρέα Παπανδρέου και μαζί τιμούμε τις παραδόσεις μας, τις ρίζες μας, τις αξίες μας, τη μεγάλη παρακαταθήκη που άφησε πίσω του για το προοδευτικό κίνημα και τη δημοκρατική παράταξη.

Ξέρετε, κάθε φορά που έρχομαι εδώ στο Καλέντζι, με κατακλύζουν πολλά συναισθήματα. Θυμάμαι την πρώτη φορά, πολύ μικρός που ήρθα εδώ στο χωριό. Αλλά και κάθε φορά που ερχόμουν, καταλάβαινα ότι, ερχόμουν σε μια μεγάλη, ζεστή οικογένεια. Καλέντζι, Τριταία, όλη αυτή η περιοχή.

Μια οικογένεια αποκούμπι. Αποκούμπι στις δύσκολες στιγμές. Αποκούμπι στις δύσκολες στιγμές για το Γεώργιο Παπανδρέου. Αποκούμπι στις δύσκολες στιγμές για τον Ανδρέα Παπανδρέου. Αποκούμπι στις δύσκολες στιγμές για τη δημοκρατική Ελλάδα.

Όταν κυνηγούσαν το Γεώργιο Παπανδρέου ή τον Ανδρέα Παπανδρέου, υπέφερε και το Καλέντζι, υπέφερε και η Τριταία. Αλλά συμπαραστέκονταν διότι πίστευαν και αγωνίζονταν για τις αξίες που όλοι μας σήμερα πιστεύουμε ως Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα. Τις αξίες της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης, της περήφανης Ελλάδας.

Έτσι η πορεία μας στο Καλέντζι ήταν μια πορεία πάντα για να έρθουμε εδώ στο βουνό και να πάρουμε οξυγόνο από τον περήφανο Ερύμανθο, το οξυγόνο της δημοκρατίας και της ελευθερίας.

Σήμερα που αποκαλύπτουμε τον ανδριάντα του Ανδρέα Παπανδρέου εδώ, απ' όπου θα βλέπει τις ψηλές κορυφές του Ερύμανθου, δίνουμε εδώ στο Καλέντζι νέο οξυγόνο.

Στις παραδόσεις μας, νέο οξυγόνο στις αξίες μας. Αξίες που, όπως πολύ σωστά είπε ο Απόστολος Κακλαμάνης, δεν είναι δεδομένο ότι θα ζουν αν εμείς δεν τις ζωντανεύουμε καθημερινά, με την παρουσία μας, με τους αγώνες μας. Η δημοκρατία, η ελευθερία, καταχτιούνται κάθε μέρα με τους αγώνες μας.

Δίνουμε απόψε εδώ στο Καλέντζι, με αυτή την αποκάλυψη του ανδριάντα του Ανδρέα Παπανδρέου, την υπόσχεση να δίνουμε οξυγόνο, αυτό το ωραίο οξυγόνο του ψηλού αυτού βουνού του Ερύμανθου, να δίνουμε αυτό το οξυγόνο στους αγώνες μας, αγώνες που είμαστε σίγουροι ότι, θα είναι και νικηφόροι.

Ευχαριστώ πολύ για την τόσο συγκινητική σας παρουσία.

Να είστε καλά."

Κορυφή Σελίδας
Αρχική Σελίδα | Ποιος Είναι | Σχετικά | Όροι Χρήσης | Δήλωση Απορρήτου | Επικοινωνία