Γιώργος Α. Παπανδρέου - Πρόεδρος Σοσιαλιστικής Διεθνούς - π. Πρωθυπουργός
Γιώργος Α. Παπανδρέου - Πρόεδρος Σοσιαλιστικής Διεθνούς - π. Πρωθυπουργός
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Σελίδα >   ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ >   Ομιλίες >   Θα καταφέρουμε να ορθοποδήσουμε τη χώρα 

Θα καταφέρουμε να ορθοποδήσουμε τη χώρα

Κρεμαστή Ρόδου, 24 Απριλίου 2010

Γιώργος Α. Παπανδρέου
Γιώργος Α. Παπανδρέου
Γραφείο Πρωθυπουργού

Χαιρετισμός του Πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου στην Κρεμαστή Ρόδου

Γιώργος Α. Παπανδρέου:    Φίλες και φίλοι, πρώτα απ’ όλα ένα μεγάλο ευχαριστώ γι’ αυτή την πολύ θερμή και ανθρώπινη υποδοχή, γιατί μας δίνει πράγματι κουράγιο, μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε μια δύσκολη πορεία, που αναλάβαμε στις 4 του Οκτώβρη, όταν μας έδωσε την εντολή ο Ελληνικός λαός να κυβερνήσουμε αυτό τον τόπο.

Μια δύσκολη πορεία, την οποία ανέλαβα και εγώ προσωπικά, αλλά και ολόκληρο το Υπουργικό Συμβούλιο, η Κυβέρνηση, το Κίνημά μας, η Κοινοβουλευτική Ομάδα, τα στελέχη μας, για να οδηγήσουμε τη χώρα έξω από τις δυσκολίες, έξω από αυτή την κρίση και, ξανά η Ελλάδα – όπως πολλοί μου λέγατε εδώ – να στέκεται περήφανη διεθνώς και όλοι μας να είμαστε περήφανοι γι’ αυτή τη χώρα, διότι αξίζει η Ελλάδα, αξίζει ο Έλληνας, αξίζει η Ελληνίδα. Δεν μας αξίζει αυτό το οποίο βρήκαμε, αυτή η κατάσταση που βρήκαμε όταν αναλάβαμε.

Για να περιγράψω λίγο την κατάσταση με απλά λόγια, βρήκαμε μια χώρα υπερχρεωμένη, με τεράστια ελλείμματα, με τεράστιο χρέος και γι’ αυτά τα χρέη δεν έφταιγε ο απλός πολίτης, δεν έφταιγε ο εργαζόμενος, δεν έφταιγε ο δημόσιος υπάλληλος, έφταιξε μια κυβέρνηση. Μια κυβέρνηση, που δεν έκανε τίποτε άλλο παρά να εξυπηρετεί ισχυρά συμφέροντα, πελατειακά συμφέροντα, να αφήνει την αδιαφάνεια και την διαφθορά να γιγαντώνονται.

Και για να καλύψει τις πράξεις της, αντί να κάνει νοικοκυριό, αντί να συνεχίσει ένα σημαντικό έργο, το οποίο είχαμε αφήσει το 2004 – θυμάστε το 2004 την Ελλάδα των Ολυμπιακών Αγώνων, την Ελλάδα του κύρους στα Βαλκάνια, την Ελλάδα που άνοιξε νέες πόρτες συνεργασίας με τη γειτονιά της, την Ελλάδα της ανάπτυξης, όταν η ανάπτυξη ήταν στο 5% του ΑΕΠ – αντί να χτίσει πάνω σ’ αυτά, να διορθώσει έστω πράγματα τα οποία έπρεπε να διορθωθούν, ανέδειξε τις χειρότερες πτυχές της ελληνικής πολιτικής ζωής.

Και έτσι χάθηκαν και ευκαιρίες, αλλά και τεράστιοι πόροι για τον Ελληνικό λαό, διότι καταχρεώθηκε η χώρα. Αλλά πού πήγαν τα λεφτά; Λεφτά υπήρχαν, πού πήγαν; Διπλασιάστηκε το χρέος. Μήπως πήγαν στην ανάπτυξη, μήπως πήγαν στην παιδεία, μήπως πήγαν στην υγεία, μήπως πήγαν στην πρόνοια, στον τουρισμό; Δυστυχώς, χάθηκαν σε πελατειακές και άλλες σχέσεις και στην στήριξη ισχυρών παραγόντων και «ημετέρων».

Δεν θέλω να κάνω μία περιγραφή του παρελθόντος, θέλω όμως να πω γιατί φτάσαμε ως εδώ. Φτάσαμε ως εδώ, υπερχρεωμένοι σε τέτοιο βαθμό που θορυβήθηκαν, που φοβήθηκαν ακόμα και οι καλοί πιστωτές μας. Σκεφτείτε: εσείς έχετε ένα μαγαζί και ο διπλανός σας, επίσης επιχειρηματίας, έχει κι αυτός ένα μαγαζί, ο οποίος έρχεται και σας λέει, έχω μια ανάγκη, πρέπει να πληρώσω τους μισθούς, κάποια χρέη, μπορείς να μου δανείσεις;

Έρχεται μια φορά, έρχεται δεύτερη φορά, έρχεται τρίτη φορά, και του λες, τι τα κάνεις τα λεφτά; Και ξέρεις και το βλέπεις, ότι τα λεφτά δεν είναι για να βάλει τάξη στο μαγαζί του, αλλά τα σπαταλάει στα χαρτιά, στην παρέα, οπουδήποτε. Και του λες, βρε παιδί μου δεν μπορώ να σου ξαναδώσω, αν δεν βάλεις τάξη στο σπίτι σου, δεν μπορώ να σου δώσω πάλι λεφτά.

Και σου λέει, εντάξει, λίγα είναι, δεν είναι τίποτα, δώσε μου κάτι. Και αποκαλύπτεται ότι έχει ακόμα μεγαλύτερα χρέη. Αποκαλύπτεται ότι ενώ έλεγε ότι είχε 6% έλλειμμα – όπως λέγαμε εμείς, ως χώρα, με την προηγούμενη κυβέρνηση – φτάσαμε στο 13%, σχεδόν στο 14%, και το κρύβαμε κιόλας!

Και σου λέει ο πιστωτής, ο καλώς εννοούμενος πιστωτής, μπορώ να σε εμπιστευτώ πια, θα τα πάρω πίσω ποτέ τα χρήματά μου; Εκεί φτάσαμε στην Ελλάδα, οι πιστωτές μας να λένε, θα τα πάρω πίσω τα χρήματά μου, γιατί να σου δανείσω;

Και εκεί, αφήσαμε να μπουν και οι κερδοσκόποι. Εμείς πήραμε μέτρα και σκληρά, για να δείξουμε ότι ναι, εμείς είμαστε έτοιμοι, αυτή η Κυβέρνηση είναι έτοιμη να βάλει τάξη στο σπίτι που λέγεται «Ελλάδα».

Και ξέρουμε ότι πονάνε τα μέτρα αυτά, δεν είναι ευχάριστα. Μήπως νομίζετε ότι υπάρχει Πρωθυπουργός, που θέλει να βάλει τέτοια μέτρα, που έχει αυτή τη διάθεση; Αλλά ξέρουμε ότι ήταν αναγκαία. Αναγκαία, πρώτα απ’ όλα για να συμμαζέψουμε την οικονομία μας, τα χρέη μας, αλλά και δεύτερον, για να στείλουμε και ένα μήνυμα, ότι είμαστε αξιόπιστοι, ότι οι Έλληνες είναι αξιόπιστοι, ότι η Ελλάδα δεν φυγοπονεί, δεν προσπαθεί να αποφύγει τις υποχρεώσεις της.

Και αυτό, κέρδισε ξανά την αξιοπιστία όλων των εταίρων μας, όλων των φίλων μας, κέρδισε τον σεβασμό και πάλι, ότι ναι, είμαστε σε ένα καλό δρόμο. Όμως, οι αγορές είχαν ξεφύγει, η κερδοσκοπία είχε δυστυχώς γιγαντωθεί. Και σε αυτές τις αγορές, είχαμε κι εμείς το δικαίωμα πια, να πούμε ότι πρέπει να μπουν κανόνες και στις αγορές. Δεν μπορούν να παίζουν με τις τύχες κάθε χώρας. Δεν μπορεί, επειδή βρισκόμαστε σε μια αδυναμία, να σπεκουλάρουν εναντίον της Ελλάδας και, τις θυσίες που σήμερα κάνουμε, να τις χάσουμε από κάποιους κερδοσκόπους. Να πληρώνουμε δηλαδή δάνεια τόσο ακριβά και, τελικά, αυτό που εμείς στερούμε από τον Ελληνικό λαό, να το κερδίζει κάποιος δανειστής μας στη Νέα Υόρκη ή κάπου αλλού.

Γι’ αυτό είπαμε, θέλουμε έναν μηχανισμό στήριξης, αν χρειαστεί, προκειμένου να δανειστούμε πιο φτηνά, να μας δώσετε ένα χρονικό διάστημα για να μπορέσουμε να βάλουμε τη χώρα σε μια τάξη. Και το κάναμε με κόπο. Με μεγάλη προσπάθεια δημιουργήσαμε ένα μηχανισμό, πείσαμε τους εταίρους μας να φτιάξουμε έναν μηχανισμό.

Είναι ο καλύτερος που μπορούσε να υπάρχει; Πιθανώς να υπήρχαν και καλύτεροι μηχανισμοί. Αλλά υπάρχει αυτός ο μηχανισμός. Και εμείς ζητήσαμε, αυτός ο μηχανισμός να ενεργοποιηθεί, για να μπορέσουμε να έχουμε την ηρεμία και την ασφάλεια για να μπούμε πια στο έργο, στο έργο των αλλαγών, των μεγάλων αλλαγών που έχει υποσχεθεί αυτό το Κίνημα, και να μην ασχολούμαστε κάθε μέρα με το αν ανεβαίνουν ή κατεβαίνουν τα spreads, διότι ο τόπος αυτός έχει πολλά που πρέπει να αλλάξουν.

Θα είναι βεβαίως μια δύσκολη περίοδος, αλλά πιστεύω και δημιουργική. Και θέλω να ξέρετε ότι, αυτή η Κυβέρνηση, που ανέλαβε αυτό το μεγάλο βάρος, θα κάνει κάθε τι, ώστε αυτή τη δύσκολη πορεία να μην την πληρώσει αυτός που δεν φταίει. Να προστατεύσουμε τον πιο αδύναμο. Να δώσουμε θαλπωρή και σιγουριά στον Έλληνα πολίτη.

Και επιτέλους, να πληρώσουν εκείνοι που ποτέ δεν πλήρωσαν. Το έχουμε χρέος απέναντι στην ελληνική κοινωνία και στην ελληνική οικονομία. Αυτές είναι οι αλλαγές που κάνουμε, αυτές είναι οι αλλαγές που προωθούμε.

Και επειδή πολλοί λένε, τι σημαίνει αυτή η επιτήρηση, τι σημαίνει αυτή η κηδεμονία, το έλεγα και το 2004, όταν μας έκαναν αυτή την απογραφή και μπήκαμε στην επιτήρηση. Έλεγα στην τότε κυβέρνηση: «ξέρετε, μας βάλατε σε επιτήρηση, αυτό είναι ουσιαστικά σαν να παίρνετε ένα μέρος της εθνικής ανεξαρτησίας της χώρας». Αυτό έχουμε σήμερα.

Και πάλι, λόγω των ελλειμμάτων μας, ήρθε η Ευρωπαϊκή Ένωση – ήρθε σήμερα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο – και μας επιτηρεί. Δεν είναι απλώς επιτήρηση, είναι μία μορφή κηδεμονίας, για να το πούμε πολύ απλά και με ειλικρίνεια. Δεν είναι καθόλου ευχάριστο.

Και μάλιστα, εχθές είδα σε μια διαδήλωση αφίσες «Έξω από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο». Θα μπορούσα να συνυπογράψω και να βάλω και από κάτω «Έξω και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή». Απλώς, δεν θα φύγουν με πέτρες και δεν θα φύγουν με βία. Θα φύγουν, όταν εμείς θα έχουμε βάλει τάξη στην οικονομία μας, όταν εμείς θα έχουμε ανορθώσει ξανά την κοινωνία μας, όταν εμείς θα έχουμε ζήσει αυτή την επιτυχία.

Μου είχε πει ο Σουηδός Πρωθυπουργός, διότι και η Σουηδία πέρασε μια κρίση – την ξέρετε καλά την Σουηδία, γιατί έχουμε εδώ, στη Ρόδο, πολλούς που κατάγονται από εκεί και έρχονται πολλοί Σουηδοί εδώ για τουρισμό - ότι όταν βρέθηκε η Σουηδία σε παρόμοια θέση, για μια άλλη κρίση, τραπεζική, και αυτοί αναγκάστηκαν να πάρουν πολύ σκληρά μέτρα και να τους δώσουν οι πιστωτές ένα είδος δανείου με επιτήρηση.

Και άρχισε να καλυτερεύει η οικονομία. Και έβαλε λεφτά στα νηπιαγωγεία. Και τον ρώτησαν οι πιστωτές: «γιατί έβαλες λεφτά στα νηπιαγωγεία;» Λέει: «διότι τα νηπιαγωγεία είναι πολύ σημαντικά για τα παιδιά, για τα πρώτα τους χρόνια». «Ναι», λένε οι πιστωτές, «εμάς, δεν μας ρωτήσατε όμως». Τους είπε τότε: «γιατί να σας ρωτήσω; Ο Πρωθυπουργός της χώρας, να ρωτήσει εσάς, τους πιστωτές;» Και του απάντησαν: «θα ρωτήσετε, διότι εμείς δίνουμε τα λεφτά». Εκεί έχουμε φτάσει, δυστυχώς, να πρέπει να ακούμε τους πιστωτές τους δικούς μας.

Γι’ αυτό, ο αγώνας μας σήμερα είναι αγώνας για να ανακτήσουμε ξανά την αυτονομία μας, να ανακτήσουμε ξανά την ελευθερία μας, να μπορέσουμε να απελευθερώσουμε και πάλι την Ελλάδα από την επιτήρηση, στην οποία μας έβαλαν οι δυνάμεις της συντήρησης. Και αυτό θα κάνουμε με το Πρόγραμμά μας, ένα Πρόγραμμα αλλαγών. Και ξέρουμε ότι μπορεί να γίνει.

Δεν μπορεί να βγαίνουν μελέτες, όπως αυτή από ένα μεγάλο κέντρο ερευνών της Αμερικής, το λεγόμενο «BROOKING INSTITUTE», που λέει το εξής για την Ελλάδα: ότι εάν χτυπήσουμε τη διαφθορά στη χώρα μας, ξέρετε πόσα μπορούμε θεωρητικώς να κερδίσουμε; Με τη διαφθορά, χάνουμε 8% του ΑΕΠ κάθε χρόνο, 20 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο από τη διαφθορά, 20 δισεκατομμύρια ευρώ! Στο Νομό Δωδεκανήσου, ποιος είναι ο προϋπολογισμός; Ποιος μπορεί να μας πει εδώ; Πόσα ευρώ έχει η Νομαρχία Δωδεκανήσου;

Κάτοικος της Κρεμεστής από το ακροατήριο:   12 εκατομμύρια.

Γιώργος Α. Παπανδρέου:   12 εκατομμύρια. Εμείς χάνουμε 20 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο από τη διαφθορά. Και λένε: αν λειτουργούσαμε όπως στη Σουηδία, τη Δανία και την Ολλανδία, αυτά θα τα κερδίζαμε. Αλλά λένε ακόμη, ότι έστω και αν λειτουργήσουμε σαν την Ισπανία – όχι σαν τη Σουηδία, σαν την Ισπανία – τα μισά από αυτά, πάλι θα τα κερδίσουμε. Από 8%, το 4%.

Καταλαβαίνετε ότι πρέπει να βάλουμε τάξη στη χώρα προς όφελος του Έλληνα πολίτη, ώστε τα λεφτά του να μην φεύγουν στη διαφθορά, να μην φεύγουν στην ανομία. Και σε αυτό, είμαστε όλοι υπεύθυνοι. Και για το φορολογικό σύστημα, και για να προσέξουμε τη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης, της Αυτοδιοίκησης, και για τα χρήματα που έχει ο Ελληνικός λαός, τον πλούτο που έχουμε να τον αξιοποιήσουμε σωστά.

Είχα την ευκαιρία και χθες, όπως και όλο το κυβερνητικό κλιμάκιο, να συζητήσουμε τα προβλήματα του τόπου. Τα προβλήματα της Ρόδου, του Καστελόριζου, όπου βρέθηκα χθες, τα ιδιαίτερα προβλήματα της Δωδεκανήσου. Προβλήματα, όπως σε θέματα υγείας, θέματα νερού, θέματα μεταφορών, θέματα ανάπτυξης και ποιότητας του τουρισμού, ανταγωνιστικότητας του τουρισμού.

Αυτή είναι η διαβούλευση που εμείς θα κάνουμε, όπως κάνουμε εδώ, ξεκινώντας συστηματικά, σε όλη την Ελλάδα, σε κάθε Περιφέρεια, με όλους τους πολίτες, με όλους τους φορείς, διότι ξέρουμε τις δυνατότητες που έχει η χώρα μας, ξέρουμε ότι μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα.

Ξέρουμε ότι στα νοσοκομεία μας δεν μπορεί να χάνονται τεράστια ποσά από τις φαρμακοβιομηχανίες, τη διαφθορά, τη συνταγογράφηση, που δεν χρειάζεται να πληρώνει ο Έλληνας πολίτης. Αυτά τα λεφτά θα μπορούσαν να πάνε ξανά στην υγεία, στην παιδεία, στην πρόνοια, για να μπορεί, παραδείγματος χάρη, να έχει ένα Αιμοδυναμικό Τμήμα η Ρόδος, που δεν έχει σήμερα.

Φίλες και φίλοι, μπορούμε να τα καταφέρουμε. Αυτό είναι το μήνυμα το δικό μου, το δικό μας, όλων μας. Διότι ξέρουμε. Εμείς, οι Έλληνες, ξέρουμε τις δυνάμεις μας. Μπορεί να διαβάζουμε αυτά που γράφονται ανά τον κόσμο, αλλά εμείς οι Έλληνες και οι Ελληνίδες, ξέρουμε ότι έχουμε τεράστιες δυνάμεις και, όταν θέλουμε, και μπορούμε, και τα καταφέρνουμε. Και θα τα καταφέρουμε.

Θα καταφέρουμε όχι μόνο να ορθοποδήσουμε τη χώρα, αλλά και να βάλουμε κανόνες, που θα μπορούν να προστατεύσουν τους πολίτες, αλλά και να απελευθερώσουν το τεράστιο δυναμικό που έχει η χώρα. Να δώσουμε ελπίδα στη νεολαία που είναι κοντά μας, στα νιάτα της χώρας μας, να δώσουμε σιγουριά για τα οράματά τους.

Και με τις μεγάλες αλλαγές που κάνουμε, όπως μεθαύριο με τον «Καλλικράτη», που έρχεται στη Βουλή, θα δώσουμε τεράστιες εξουσίες και δυνατότητες στην Περιφέρεια και στην Αυτοδιοίκηση, ώστε να μπορείτε να παίρνετε τις δικές σας αποφάσεις, εκείνες που θα τις σεβαστούμε όλοι μας, για τον τόπο σας.

Φίλες και φίλοι, και πάλι σας ευχαριστώ για την παρουσία σας και για την αγάπη σας. Σε αυτή τη δύσκολη πορεία, μας δίνετε όλοι κουράγιο. Και να είστε σίγουροι, ότι είμαστε προσηλωμένοι στον στόχο και θα καταφέρουμε να δούμε ξανά την Ελλάδα μπροστά.

Κορυφή Σελίδας
Αρχική Σελίδα | Ποιος Είναι | Σχετικά | Όροι Χρήσης | Δήλωση Απορρήτου | Επικοινωνία