Γιώργος Α. Παπανδρέου - Πρόεδρος Σοσιαλιστικής Διεθνούς - π. Πρωθυπουργός
Γιώργος Α. Παπανδρέου - Πρόεδρος Σοσιαλιστικής Διεθνούς - π. Πρωθυπουργός
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Σελίδα >   ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ >   Εικόνες από το σήμερα >   Σκιαγραφήσεις >   Στέκι βιβλίου και Λέσχες Ανάγνωσης στο Πολυχώρο Μεταίχμιο 

Στέκι βιβλίου και Λέσχες Ανάγνωσης στο Πολυχώρο Μεταίχμιο

Ο Πολυχώρος
Ο Πολυχώρος

Ξεπεράσαμε τις πρώτες παρυφές του 21ου αιώνα και οι Εκδοτικοί Οίκοι και τα Βιβλιοπωλεία  βρίσκονται αντιμέτωπα με τη διπλή πρόκληση των καιρών (αν μπορούμε να την χαρακτηρίσουμε ως πρόκληση): να προσαρμοστούν στις εκσυγχρονιστικές τεχνολογικές απαιτήσεις της εποχής διατηρώντας ταυτόχρονα ανέπαφες την ευαισθησία, τη ζεστασιά και την αγάπη για το βιβλίο που επί τριάντα και μέχρι έναν αιώνα και πλέον προσφέρουν στο αναγνωστικό και βιβλιόφιλο κοινό.

Δύσκολο να διαχωρίσεις πιο έργο είναι  πιο δύσκολο, του Βιβλιοπώλη ή του Εκδότη. Βασικά η ευθύνη για την έκδοση ενός βιβλίου σημαίνει ταυτόχρονα ευθύνη απέναντι στο δημιουργό αλλά και ευθύνη απέναντι στους αναγνώστες. Η ευθύνη του βιβλιοπώλη οροθετείται απέναντι στις αστείρευτες δυνάμεις της κοινωνίας των αναγνωστών, όπου οι πολίτες είναι άτομα που εξασκούν καθημερινά το ειδικό ατομικό τους κριτήριο, συμπεριφέρνονται απρόβλεπτα, ανατρεπτικά, ανακαλύπτουν, προβλέπουν, σχεδιάζουν, καλλιεργούν το όραμά τους και διαφοροποιούνται ανάλογα με τα ερεθίσματα και την κριτική τους τοποθέτηση. Στην κοινωνία των αναγνωστών οι πολίτες βρίσκουν το δρόμο για να επικοινωνήσουν με ποιότητα, ανθίστανται στις εκπτώσεις και αμύνονται στην πολιτιστική ισοπέδωση που ορίζουν οι οικονομικές εξελίξεις. 

                                          Μεταίχμιο λογότυπο

Ο εκδοτικός οίκος Μεταίχμιο ξεκίνησε τη δραστηριότητά του στον ελληνικό εκδοτικό χώρο τον Ιούνιο του 1993. Από τότε διαγράφει μια πολύ επιτυχημένη πορεία από πλευράς αύξησης του κύκλου εργασιών, αλλά και όσον αφορά το πλήθος των νέων τίτλων βιβλίων σε ετήσια βάση και τη δημιουργία νέων σειρών. Μέσα στο 2006 οι εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφόρησαν περίπου 200 τίτλοι. Η έως τώρα ανοδική πορεία του εκδοτικού οίκου έχει εξασφαλίσει τη δυναμική του παρουσία στην ελληνική αγορά βιβλίου. Σκοπός των εκδόσεων Μεταίχμιο για το 2007 είναι η ενίσχυση αυτής της θέσης και η επέκταση των δραστηριοτήτων τους.

O χώρος του εκπαιδευτικού βιβλίου αποτελεί το σημείο εκκίνησης των δραστηριοτήτων των εκδόσεων Μεταίχμιο. Αρχικά, το Μεταίχμιο προχώρησε στην έκδοση βιβλίων για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές των τάξεων του Γυμνασίου και με συγκεκριμένο πεδίο αναφοράς τον ευρύτερο χώρο των φιλολογικών μαθημάτων και της γλωσσικής διδασκαλίας. Η άμεση επιτυχία οδήγησε στην επέκταση της εκδοτικής δραστηριότητας προς την προσχολική εκπαίδευση, το Δημοτικό, το Ενιαίο Λύκειο και τους υποψηφίους της θετικής και τεχνολογικής κατεύθυνσης, ώστε να καλύπτεται το φάσμα των γνωστικών αντικειμένων που διδάσκονται σε Λέσχες Ανάγνωσης Μεταίχμιοόλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Οι εκδόσεις Μεταίχμιο έχουν πλέον καθιερωθεί στο πεδίο του εκπαιδευτικού βιβλίου με χαρακτηριστικό την ποιότητα των εκδόσεων και την πληρότητα των θεμάτων.

Οι εκδόσεις Μεταίχμιο ξεκίνησαν τη διοργάνωση Λεσχών Ανάγνωσης στον Πολυχώρο (Ιπποκράτους 118, στο κέντρο της Αθήνας) και είναι προς τιμήν τους! Αν αναζητήσουμε ένα ορισμό Λέσχη Ανάγνωσης ονομάζεται μια ομάδα ανθρώπων που έχουν συμφωνήσει να συναντιούνται σε τακτά διαστήματα (συνήθως μια φορά το μήνα) και να συζητούν για βιβλία που αποφάσισαν να διαβάσουν από κοινού. Η Λέσχη Ανάγνωσης είναι ουσιαστικά μια παρέα, με κοινό σκοπό την ανάγνωση και τη συζήτηση, που αποδέχεται κάποιο απλό πρόγραμμα για τη λειτουργία της. Είναι ένας εξαιρετικά απλός και ολοένα πιο δημοφιλής τρόπος να καλλιεργηθεί η δημιουργική σχέση μας με το διάβασμα, ένας ευχάριστος και εποικοδομητικός τρόπος να περάσουμε την ελεύθερη ώρα μας.

Οι Λέσχες Ανάγνωσης είναι πολύ διαδεδομένες στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, στη Μ. Βρετανία και στη Γαλλία και τις συναντάμε συνήθως με τα ονόματα Reading Group, Reading Club, Book Club κ.ά. συνεχίζοντας τη μακρά παράδοση των λογοτεχνικών καφενείων, τα οποία άλλωστε άνθισαν και στην Ελλάδα. Η αλήθεια είναι πως από τη στιγμή που υπήρξε το βιβλίο υπάρχουν και οι Λέσχες Ανάγνωσης. Ακόμα και πριν από την εφεύρεση της τυπογραφίας τα βιβλία και τα χειρόγραφα διαβάζονταν δημόσια ενώ στη συνέχεια ακολουθούσε η ερμηνεία και ο σχολιασμός τους. Η ενασχόληση μ' ένα βιβλίο λοιπόν δεν είναι μια μοναχική δραστηριότητα. Η ιδέα των Λεσχών Ανάγνωσης αποδεικνύει ακριβώς αυτό. Το βιβλίο αποτελεί αντικείμενο συζήτησης μιας παρέας, μιας ομάδας. Το συναίσθημα που Πολυχώρος Μεταίχμιοπαραμένει μετά την ανάγνωση του βιβλίου εξωτερικεύεται. Το βιβλίο παύει να είναι προσωπική υπόθεση και γίνεται υπόθεση μιας ομάδας ανθρώπων γι' αυτό οι Λέσχες Ανάγνωσης είναι μια ξεχωριστή εμπειρία.

Με τις Λέσχες Ανάγνωσης, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) προωθεί μια από τις σημαντικότερες καμπάνιες για τη διάδοση της ανάγνωσης, ίσως τη μεγαλύτερη που έχει ποτέ διοργανωθεί στην Ελλάδα. Στόχος του ΕΚΕΒΙ είναι η διάδοση της ιδέας αυτής σε κάθε πόλη και χωριό της χώρας μας. Να οργανωθεί ένα δίκτυο, ώστε να παρέχει πληροφορίες και βοήθεια σε όσους επιθυμούν να ξεκινήσουν ή να συμμετάσχουν ή ήδη συμμετέχουν σε μια Λέσχη Ανάγνωσης. Να οργανωθούν δραστηριότητες και να έρθουν σε επαφή οι Λέσχες μεταξύ τους. Να γίνεται καταγραφή, ενημέρωση, συντονισμός. Στηρίζοντας την πρωτοβουλία του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου να προωθήσει την ιδέα των Λεσχών Ανάγνωσης στην Ελλάδα, οι εκδόσεις Μεταίχμιο προχώρησαν στη συγκρότηση ομάδων αναγνωστών που συναντιούνται συστηματικά στον Πολυχώρο Μεταίχμιο, για να συζητήσουν τα βιβλία που διάβασαν τα μέλη τους ύστερα από κοινή τους συμφωνία. Κάθε λέσχη διαβάζει βιβλία μιας θεματικής κατηγορίας και έχει ένα συντονιστή που αναλαμβάνει τον αρχικό σχηματισμό της ομάδας, δίνει κατευθύνσεις ως προς το τι θα διαβαστεί και κάποιες φορές συντονίζει τη συζήτηση μεταξύ των μελών.

Συγκεκριμένα συγκροτήθηκαν λέσχες ανάγνωσης με τα εξής θέματα:

• Σύγχρονη Ελληνική Πεζογραφία (1900-1960)
Συντονιστής: Γιώργος Ξενάριος, συγγραφέας
• Σύγχρονη Ελληνική Πεζογραφία (1960 και εξής)
Συντονιστές: Πέτρος Τατσόπουλος, συγγραφέας, Νίκος Κουνενής, συγγραφέας
• Γυναίκες Πεζογράφοι του 20ου αιώνα 
Συντονίστρια: Αργυρώ Μαντόγλου, συγγραφέας-κριτικός λογοτεχνίας
•  Αστυνομική Λογοτεχνία
Συντονιστής: Βασίλης Κουλαϊδής, Καθηγητής Εκπαιδευτικής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
•  Ταξιδιωτική Λογοτεχνία
Συντονιστής: Αναστάσης Βιστωνίτης, ποιητής-δοκιμιογράφος
•  Θεατρικά Έργα ΕΡΓΑ
Συντονιστής: Τζωρτζίνα Κακουδάκη, θεατρολόγος-διδάσκουσα στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Πάτρας

Ο Πολυχώρος

Οι εκδόσεις Μεταίχμιο προχώρησαν πρόσφατα τη λειτουργία ενός νέου Πολυχώρου, στην Πολυχώρος - Ιπποκράτους 118Ιπποκράτους 118, στο κέντρο της Αθήνας, ο οποίος φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως στέκι για τους φίλους των βιβλίων και της τέχνης. Στο ίδιο χώρο λειτουργούν οι Λέσχες Ανάγνωσης και επίσης πραγματοποιούνται σεμινάρια, εκδηλώσεις κλπ. Σ’ ένα όμορφα διαμορφωμένο περιβάλλον, οι επισκέπτες του Πολυχώρου θα έχουν τη δυνατότητα να ξεφυλλίσουν και να αγοράσουν τα βιβλία των εκδόσεών μας πίνοντας τον καφέ ή το τσάι τους.

Και το παράπλευρο… Οι εκδόσεις Μεταίχμιο προσφέρουν στους επισκέπτες του Πολυχώρου τη δυνατότητα να γνωρίσουν μια μοναδική σειρά γαλλικών προϊόντων που συνδέονται με την τέχνη της γραφής και την απόλαυση της ζωής. Συγκεκριμένα η σειρά Le Thé des Écrivains περιλαμβάνει μια ποικιλία σημειωματαρίων, τετραδίων, άλμπουμ φωτογραφιών και πολλών άλλων αντικειμένων. Πολύχρωμα, φτιαγμένα 100% από βαμβακερό χαρτί, ανάγλυφα, ραμμένα στο χέρι, μέσα σε οργαντινένια σακουλάκια, τα αντικείμενα συνδυάζουν μοναδικά την υψηλή ποιότητα του χειροποίητου με την αισθητική της σειράς που απευθύνεται σε όσους αγαπούν τη ζωή και τη γραφή.

Εμπνευσμένη από την αγάπη των συγγραφέων διάφορων εποχών για το λεπτό άρωμα του τσαγιού, η γαλλική σειρά Le Thé des Écrivains προσφέρει εννιά μοναδικές ποικιλίες τσαγιού εξαιρετικής ποιότητας, καθεμία από τις οποίες είναι αφιερωμένη σε μια εθνική λογοτεχνία (τη ρωσική, τη γιαπωνέζικη, την αγγλική, τη γαλλική, την αμερικάνικη, την ιταλική, τον γερμανικό ρομαντισμό) ή στα 2000 χρόνια της γραφής και τους κινέζους φιλοσόφους. Τις καλαίσθητες μεταλλικές συσκευασίες, που κοσμούνται από πορτρέτα συγγραφέων και μεταμορφώνουν το τσάι σε έργο τέχνης θα τις βρείτε στον Πολυχώρο. Εκεί άλλωστε μπορεί να γευτεί κανείς το τσάι των συγγραφέων ή απλώς τον καφέ του.

Κορυφή Σελίδας
Αρχική Σελίδα | Ποιος Είναι | Σχετικά | Όροι Χρήσης | Δήλωση Απορρήτου | Επικοινωνία