Γιώργος Α. Παπανδρέου - Πρόεδρος Σοσιαλιστικής Διεθνούς - π. Πρωθυπουργός
Γιώργος Α. Παπανδρέου - Πρόεδρος Σοσιαλιστικής Διεθνούς - π. Πρωθυπουργός
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Σελίδα >   ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ >   Εικόνες από το σήμερα >   Σκιαγραφήσεις >   Οι πολίτες αντλούν από την δύναμη των ιδεών τους και διεκδικούν! 

Οι πολίτες αντλούν από την δύναμη των ιδεών τους και διεκδικούν!

Διάλογος
Διάλογος

Το μεγάλο στοίχημα είναι να κερδηθεί η μάχη της μετατροπής της μεγάλης συμμετοχής των μελών και των φίλων του Κινήματος στη διεργασία εκλογής Προέδρου, σε ένα διαρκές, καθημερινό Κίνημα πολιτικής ανασύνταξης, κοινωνικής αναγέννησης και εθνικής προοπτικής. Να μετατραπούν οι οργανώσεις του Κινήματος, σε οργανώσεις άμεσου διαλόγου, επιμόρφωσης και δράσης, συνδέσμους της κοινωνικής συνοχής και ενισχυτές της συμμετοχικής δημοκρατίας. Είναι ώρα της ευθύνης για όλους, έχει ουσιαστικά σημάνει η ώρα της ανατροπής που θα οδηγήσει στην αυτονομία της πολιτικής. Με δημιουργικές προτάσεις, που θα αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχουν μονόδρομοι, ότι η πολιτική αυτονομία είναι η υπέρβαση της κρίσης, η επιβεβαίωση της σχέσης του Κινήματος με τον λαό, ο οδηγός στον άλλο δρόμο, για την Δίκαιη Κοινωνία, για την Δυνατή Ελλάδα. Για την κοινωνία που όλοι οι δημοκράτες πολίτες θέλουμε, για την Ελλάδα που μας αξίζει.

Εδραιώνεται έτσι μια κορυφαία πράξη αλλαγής, όχι μόνον του ΠΑΣΟΚ, αλλά ολόκληρου του πολιτικού  συστήματος. Ενός πολιτικού συστήματος τελματωμένου, αποστεωμένου, αποξενωμένου από τον πολίτη, που στεγνώνει τις ιδέες του, αποκαρδιώνει τις προσπάθειές του, σκοτεινιάζει τους ορίζοντές του. Είναι μια ανατροπή της κατεστημένης αντίληψης, για το πώς λειτουργεί ένα δημοκρατικό κόμμα, για το πώς μπορούν να προσδιοριστούν οι σχέσεις του με την κοινωνία, για το πώς μπορεί να ανανεωθεί ο ρόλος του και οι προοπτικές του για την εξουσία. Είναι απόδειξη ότι, ο πολίτης θέλει να συμμετέχει, αρκεί να έχει ουσιαστικό λόγο, ουσιαστική δύναμη επιρροής και απόφασης.

"… Καλούμαστε να οργανώσουμε το Κίνημά μας στο χωριό, στη γειτονιά, στον χώρο δουλειάς, στους επαγγελματικούς χώρους, στους χώρους παιδείας. Καλούμαστε να αναπτύξουμε νέες μορφές δράσης, που εξασφαλίζουν μια δομή, όχι μόνο για το Συνέδριό μας, αλλά καθημερινά, και σήμερα ως αντιπολίτευση, αλλά ακόμα περισσότερο, και αύριο ως κυβέρνηση, μια δομή συνεχούς διαβούλευσης.

ΓΑΠΜε δυνατότητα συμμετοχής του πολίτη στη διαβούλευση γύρω από τα μεγάλα θέματα που τον αφορούν. Με επιμόρφωση, για να ζει ο πολίτης  σε μια αποκεντρωμένη κοινωνία, που θα έχει ευθύνες, που θα έχει εξουσία, για να έχει και την γνώση, να μπορεί να ασκεί αυτή την εξουσία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, προς το δικό του συμφέρον. Την συλλογικότητα, την αυτονομία των πολιτών, των Φίλων, των Μελών, την αυτονομία της πολιτικής ζωής.

Καλούμαστε να αλληλοαιματοδοτήσουμε, για να χρησιμοποιήσω έναν όρο ξεχωριστό, τα κινήματα, είτε είναι τα μαζικά κινήματα, τα κλασικά, τα οποία γνωρίζουμε, τον συνδικαλισμό, τον συνεταιρισμό, της Αυτοδιοίκησης, είτε είναι τα νέα κινήματα των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Και να βοηθήσουμε και να συμβάλουμε, αλλά και να τροφοδοτηθούμε από αυτά, με τις δικές τους ιδέες, με τις δικές τους νέες προσεγγίσεις. 

Καλούμαστε να πολιτικοποιήσουμε τις συζητήσεις και στον μαζικό χώρο, να δούμε τα μεγάλα προτάγματα, τις μεγάλες προκλήσεις, για να ξεφύγουμε από τα πολύ στενά και συντεχνιακά πλαίσια, που πολλές φορές δεν μας επιτρέπουν να βλέπουμε το δάσος από το δέντρο και, τελικά, μας εγκλωβίζουν σε αδιέξοδα.
 
Καλούμαστε να φύγουμε από μια λογική εξουσιαστική, δηλαδή, της διεκδίκησης της καρέκλας, ή του κομματικού ελέγχου απέναντι στα μαζικά κινήματα. Να έχουμε ισότιμες σχέσεις αυτονομίας, ο καθένας με τον ρόλο του, σεβόμενοι ο καθένας την σημαντική προσφορά στην προσπάθειά μας για μεγάλες αλλαγές στην κοινωνία μας…" - από την ομιλία του Γιώργου Α. Παπανδρέου στη συνεδρίαση της Γραμματείας της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου (28/11/2007)

                       Notebook84

Ας δούμε όμως και την άλλη πλευρά που καλείται να έχει ενεργό συμμετοχή σε αυτή τη διαδικασία ανατροπής του απηρχαιωμένου πολιτικού μας συστήματος. Και μάλιστα την πλευρά της νέας γενιάς, αντλώντας από το blog Notebook84 του Χρήστου Μυρωνίδη, ο οποίος αναφέρεται στην αναγκαιότητα του Διαλόγου με κεφαλαία γράμματα: α) Συμμετοχή των πολιτών σε τραπέζια διαλόγου για να εκφραστούν, να τοποθετηθούν, να συζητήσουν, να οργανωθούν και να αντιδράσουν, β) Οι ιδέες και προτάσεις που θα κατατεθούν θα οδηγήσουν στο σχεδιασμό συμμετοχικών δράσεων και γ) Που καλεί τους πολίτες, μέσα από αυτή τη συμμετοχή στο διάλογο, να αντιδράσουν στα σχέδια της κυβέρνησης, για να ξαναποκτήσουν αξιοπρέπεια και ελπίδα.
 
Ζητήσαμε από τον Χρήστο Μυρωνίδη να απαντήσει σε ερωτήματα που εστιάζουν σε αυτό που προτάσσει μέσα από το blog του, στο post
Aσφαλιστικό; Εκλογικό Σύστημα; Περιβάλλον; Προϋπολογισμός;... ή κάτι άλλο;;;

Διάλογος 2Ο δικός μας διάλογος με τον
Χρήστο Μυρωνίδη:

- Τα τραπέζια διαλόγου ξεπερνούν τα όρια μιας ηλεκτρονικής ανάρτησης και σχολιασμού, μιας δράσης των bloggers; Ποια η λειτουργία των blogs σε σχέση με τα θέματα που μπαίνουν στο τραπέζι; Θα είναι η αφετηρία του προβληματισμού και της διάχυσης απόψεων; Πως αυτός ο ηλεκτρονικός διάλογος μετουσιώνεται σε δια ζώσης διάλογο;

Καταρχήν δεν νομίζω ότι σήμερα μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι γνωρίζουμε τα ακριβή όρια του ηλεκτρονικού διαλόγου. Και ο λόγος είναι απλός, το κοινωνικό φαινόμενο που ονομάζεται ηλεκτρονικός διάλογος είναι εξαιρετικά πρόσφατο. Για να καταλάβουμε τι συνεπάγεται αυτό, αρκεί να αναλογιστούμε ότι οι περισσότερες γενιές Ελλήνων πολιτών είχαν την ατυχία να γεννηθούν και να μεγαλώσουν σε έναν κόσμο δίχως internet, blogs, chatrooms και forums. Άποψη μου λοιπόν είναι, πως μόνον όταν όλοι οι πολίτες της κοινωνίας μας θα έχουν την δυνατότητα μιας ζωής με την εμπειρία του ηλεκτρονικού διαλόγου θα είμαστε σε θέση να κρίνουμε τις δυνατότητες αυτού του καινοτόμου εργαλείου επικοινωνίας. Από την άλλη όμως, η ιστορία των άμεσο-δημοκρατικών διαδικασιών στην χώρα μας χάνεται στα βάθη των αιώνων. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η αγορά των αρχαίων Αθηναίων αποτέλεσε και το πρώτο τραπέζι διαλόγου του σύγχρονου κόσμου…

Βεβαίως, από τότε μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει πολλά. Παρόλα αυτά η ανάγκη των πολιτών για άμεση συμμετοχή και διάλογο παραμένει αναντικατάστατη. Η ενεργή συμμετοχή είναι απαραίτητη για την δημιουργία μιας δίκαιης δημοκρατικής κοινωνίας, που στο επίκεντρό της θα Διάλογος 3έχει τον άνθρωπο. Θεωρώντας λοιπόν το blogging σαν ένα ακόμα μέσο πολιτικού διαλόγου, το οποίο συμπληρώνει και δεν υποκαθιστά τις παραδοσιακές μορφές επικοινωνίας και πολιτικής πρακτικής, οι πολίτες σήμερα αποκτούν ένα νέο βήμα συμμετοχής και παρέμβασης στο πολιτικό γίγνεσθαι. Μέσα από τον ηλεκτρονικό διάλογο προωθείται η ενεργοποίηση του πολίτη καθώς αυτός έχει στην διάθεσή του μια οδό γρήγορης και φτηνής επικοινωνίας. Η πληθώρα των θεμάτων που διαπραγματεύονται τα blogs σε συνδυασμό με τον διαδραστικό χαρακτήρα του διαδικτύου, καθιστούν τον ηλεκτρονικό διάλογο μια πολύ καλή αφετηρία προβληματισμού και αφύπνισης συνειδήσεων. Και στο σημείο αυτό, την σκυτάλη παίρνουν τα τραπέζια διαλόγου, στα οποία λαμβάνει χώρα ένας διάλογος συλλογικός, που όλοι συμμετέχουν ουσιαστικά και ισότιμα. Οι πολιτικές προεκτάσεις αυτού του διαλόγου είναι εξαιρετικά σημαντικές. Οι συμμετέχοντες γίνονται ενεργά πολιτικά άτομα. Μαθαίνουν να σκέφτονται σφαιρικά και κριτικά, να εκφράζουν με πληρότητα στην άποψή τους, να συνθέτουν νέες απόψεις, να βρίσκουν κοινά αποδεκτές εναλλακτικές λύσεις, να επεξεργάζονται από κοινού σχέδια δράσης και να τα υλοποιούν. Με τον τρόπο αυτό, οι πολίτες προβάλουν τις ιδέες τους, αυτοδεσμεύονται να τις υποστηρίξουν και να τις διαδώσουν στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Η θεωρία συνδέεται με την πράξη. Οι πολίτες παίρνουν δύναμη από την δύναμη των ιδεών τους και διεκδικούν.

Πέραν όμως από τον διάλογο και τις ενέργειες που θα προκύψουν μέσα από αυτόν, οι πολίτες εκμεταλλευόμενοι τα κανάλια διαρκούς επικοινωνίας και διαβούλευσης που τους προσφέρει το διαδίκτυο, μπορούν να προβάλουν τις δράσεις τους και να κοινοποιήσουν το μήνυμά τους σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Με την αμφίδρομη επικοινωνία που αναπτύσσεται, οι συμμετέχοντες έχουν την δυνατότητα να δράσουν πολλαπλασιαστικά και να αξιοποιήσουν σε τοπικό επίπεδο την γνώση που υπάρχει σε παγκόσμιο. Μέσα από αυτήν την μεταφορά δράσεων, εμπειριών, γνώσεων, αλλά και την αλληλοϋποστήριξη μέσω δικτύων και ανθρώπινων σχέσεων, τα τραπέζια διαλόγου σε συνδυασμό με το διαδίκτυο δίνουν δύναμη σε όλους τους πολίτες σε παγκόσμιο επίπεδο.

Διάλογος 4- Οι συμμετοχικές δράσεις που θα διαμορφωθούν θα υλοποιηθούν με ποιό τρόπο και από ποιούς; Μόνο από τη τοπική κοινωνία και συνεργαζόμενους φορείς ή θα αποτελέσουν τη βάση μιας πρότασης για κοινή δράση με το Κίνημα; Τα συμπεράσματα του διαλόγου για συμμετοχικές δράσεις, μέσα και έξω από τα blogs, θα πρέπει να αποτελέσουν μια βάση για ένα, σε δεύτερο στάδιο, διάλογο με το Κίνημα, ώστε από δράσεις τοπικές να γίνουν δράσεις συλλογικές σε επίπεδο επικράτειας; Ποιά η "θέση" αυτών των προτάσεων σε σχέση με την αντιπολιτευτική δράση του Κινήματος και την πορεία προς το Συνέδριο;

Ο διάλογος που εξελίσσεται μέσα στα τραπέζια διαλόγου, ολοκληρώνεται μόνον όταν οδηγεί σε συλλογικές μορφές πολιτικής δράσης. Στόχος δηλαδή, κάθε τραπεζιού διαλόγου είναι η συγκρότηση ενός σώματος πολιτών που καθημερινά θα συμμετέχει ενεργά σε όλο το φάσμα της κοινωνικής και πολιτικής ζωής του τόπου. Αυτές οι ομάδες επιζητούν την εθελοντική συμμετοχή όλων των πολιτών που αποδέχονται τις αρχές της Συμμετοχικής Δημοκρατίας και θέλουν να αγωνιστούν μαζί τους. Μέσα από την δραστηριοποίηση των μελών τους δημιουργείται σταδιακά ένα δίκτυο ανθρώπων που προσεγγίζουν την πολιτική με έναν τρόπο εντελώς διαφορετικό από αυτό που γνωρίζαμε έως σήμερα.

Όσο αφορά τα αποτελέσματα της διαβούλευσης των πολιτών, αυτά αρχικά πρέπει να αποτελέσουν θέματα προς συζήτηση με τους συλλογικούς φορείς της κοινωνίας σε τοπικό επίπεδο. Στη συνεχεία, εάν το θέμα ενδείκνυται και η συμμετοχή του κόσμου είναι ικανοποιητική, η διαδικασία της διαβούλευσης μπορεί να ολοκληρωθεί με την διαμόρφωση μιας κοινής πλατφόρμας δράσης με ένα πολιτικό κόμμα. Το ΠΑΣΟΚ σαν σύγχρονο προοδευτικό κόμμα οφείλει να αξιοποιήσει τις προτάσεις που κατατίθενται τόσο μέσα στα τραπέζια διαλόγου, όσο και μέσα στα blogs. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως οι πολίτες που συμμετέχουν σε αυτές τις διαδικασίες περιμένουν να δουν τις ιδέες που θα προκύψουν από  τον διαλόγου τους να ενσωματώνονται στην κυβερνητική πρόταση ενός πολιτικού σχηματισμού. Δεν συμμετέχουν για να διαμορφώσουν ένα φιλοσοφικό ρεύμα, συμμετέχουν για να δώσουν λύσεις στα προβλήματα που τους απασχολούν! Στο χέρι μας είναι λοιπόν, να GAP 3αξιοποιήσουμε την συμμετοχή όλων αυτών των πολιτών και να διαμορφώσουμε από κοινού ένα κόμμα ανοικτό στην κοινωνία. Ένα κόμμα το οποίο ο πολίτης θα αισθάνεται σαν κάτι δικό του, σαν έναν χώρο στον οποίο και ο ίδιος μπορεί να συμμετάσχει, να εκφραστεί και να συνδιαμορφώσει τις νέες πολιτικές του θέσεις. Μόνο με τον τρόπο αυτόν θα επιτύχουμε το ΠΑΣΟΚ να εξελίσσατε συνεχώς, να είναι ανοιχτό στον διάλογο και στις νέες ιδέες, να διαμορφώνει δημοκρατικά τις θέσεις του και να δείχνει τον δρόμο προς μια κοινωνία Συμμετοχικής Δημοκρατίας.

Τέλος, όπως είναι προφανές τα αποτελέσματα του διαλόγου αυτού θα πρέπει να αποτελέσουν και βάση για την ανάπτυξη του αντιπολιτευτικού μας λόγου. Αυτή θα πρέπει να είναι και η απάντηση  μας στις τεχνικές του πολιτικού marketing που εφαρμόζει, πολύ επιτυχημένα έως σήμερα, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Νομίζω πως επιτέλους ήρθε η ώρα να μιλήσουμε ειλικρινά και ξεκάθαρα με τους πολίτες. Να κάτσουμε μαζί στο ίδιο τραπέζι και να συζητήσουμε ανοικτά για όλα αυτά που τους προβληματίζουν.... και όλα αυτά που περιμένουν από ένα Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό κόμμα όπως το ΠΑΣΟΚ. Ας πούμε επιτέλους ξεκάθαρα τις θέσεις μας για την παιδεία, το ασφαλιστικό, το περιβάλλον, την Ολυμπιακή και το επίδομα θέρμανσης… για να αποδείξουμε στον κ. Καραμανλή και τους υπουργούς του πως στην πολιτική δεν υπάρχουν μονόδρομοι!

- Πως θα επιτευχθεί συγκερασμός των προτάσεων σας σε σχέση με τις αντίστοιχες του Κινήματος, ώστε η πλατφόρμα να είναι κοινή;

Για μένα σαν μέλος του ΠΑΣΟΚ νομίζω πως αυτό είναι και το ζητούμενο της όλης διαδικασίας για τον πολιτικό οργανισμό στον οποίο ανήκω. Πιστεύω πως μέσα από τον συγκερασμό αυτόν, θα ενισχυθεί σημαντικά ο ρόλος της κοινωνίας των πολιτών στην χώρα μας και το κίνημά μας θα οικοδομήσει ξανά μια νέα σχέση αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης με τον λαό. Η δυσκολία όμως που απέδειξε, τα προηγούμενα χρόνια, ο κομματικός μας μηχανισμός να αποκτήσει συνείδηση ως προς τη συμμετοχική λήψη των αποφάσεων, ευθύνεται και για την έως τώρα απαξίωση και υπονόμευση του όλου εγχειρήματος. Αποτέλεσμα τέτοιων συμπεριφορών ήταν να μένουν όλα στην θεωρία και η Συμμετοχική Δημοκρατία να καταλήξει ένα ακόμα προεκλογικό σύνθημα. Επίσης, θα πρέπει να παραδεχτούμε πως πέρα από τα πρόσωπα και η ίδια η δομή του κόμματος απέτυχε να προωθήσει ικανοποιητικά την δημιουργία ενός πραγματικά ανοικτού κόμματος. Η αποστασιοποίηση των μελών και των φίλων από τις κομματικές μας διαδικασίες, η καχυποψία τους για την πολιτική και η καθίζηση των συλλογικών μας δράσεων είναι μια σκληρή πραγματικότητα για όλους μας. Οι πολίτες μέχρι τώρα κρατάνε μια στάση επιφυλακτική απέναντί μας. Νιώθουν πως δεν μπορούν να διαμορφώσουν και να αλληλεπιδράσουν μαζί μας. Πιστεύουν πως τα κέντρα που διαμορφώνουν την πολιτική είναι πολύ μακριά από αυτούς. Πρέπει επιτέλους όλοι μας να καταλάβουμε πως η κοινωνία έχει κατά πολλού ξεπεράσει τις παλιές, ξύλινες και δύσκαμπτες πολιτικές δομές και τακτικές, και εκτιμά ιδιαιτέρως όποιον τολμά να μιλήσει ειλικρινά, και να διεκδικήσει μαζί της. Σε μια εποχή που όλα αλλάζουν, καλούμαστε σήμερα και εμείς να προσαρμοσθούμε στη νέα πραγματικότητα, αφήνοντας πίσω πρακτικές και αντιλήψεις με τις οποίες μέχρι τώρα λειτουργούσαμε. Η λύση λοιπόν στο πρόβλημα συνδέεται άμεσα με την ανάγκη για βαθειά ανανέωση και αυτό-οργάνωση, όχι μόνο του Κινήματός μας, αλλά και ολόκληρου του πολιτικού μας συστήματος. Το ΠΑΣΟΚ, ως κίνημα πρωτοπόρο οφείλει αρχικά να κάνει μέσα στα σπλάχνα του την ιδέα της αυτό-οργάνωσης πράξη και έπειτα να την μεταλαμπαδεύσει σε ολόκληρη την κοινωνία. Μόνον έτσι ο πολίτης θα ανακτήσει ξανά την εμπιστοσύνη του στην πολιτική και θα θεωρήσει τον εαυτό του συμμέτοχο και όχι παθητικό δέκτη των εξελίξεων.

Κορυφή Σελίδας
Αρχική Σελίδα | Ποιος Είναι | Σχετικά | Όροι Χρήσης | Δήλωση Απορρήτου | Επικοινωνία