Γιώργος Α. Παπανδρέου - Πρόεδρος Σοσιαλιστικής Διεθνούς - π. Πρωθυπουργός
Γιώργος Α. Παπανδρέου - Πρόεδρος Σοσιαλιστικής Διεθνούς - π. Πρωθυπουργός
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Σελίδα >   ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ >   Εικόνες από το σήμερα >   Απο-δράσεις... >   Ανήκουστα και όμως πραγματικά... 

Ανήκουστα και όμως πραγματικά...

Pro Asyl
Pro Asyl

Ο κάθε πολίτης πιστεύει στην αξία του ανθρώπου, στον σεβασμό στον συνάνθρωπό του, στα ίσα δικαιώματα μεταξύ των ανθρώπων, στον εσωτερικό πλούτο του κάθε ανθρώπου, ότι ο κάθε άνθρωπος έχει τη δυνατότητα να δώσει στην κοινωνία του, όταν έχει ευκαιρίες και δυνατότητες, όταν μπορεί να συμβάλει εκεί όπου ζει. Ότι μπορεί να κερδίσει, να αναπτυχθεί, να μάθει, να εξελιχθεί, εάν του δοθούν αυτές οι δυνατότητες και οι ευκαιρίες.

Η άποψη ότι μετανάστες δεν είναι πρόβλημα, αλλά έχουν προβλήματα, διαμορφώνει μια πραγματικότητα, όσες βελτιώσεις και να έχουν εφαρμοστεί και υλοποιηθεί. Υπάρχουν σημαντικά πρακτικά και θεσμικά προβλήματα και υπάρχουν και προβλήματα αντίληψης, νοοτροπίας, υποδοχής και αποδοχής.

Στην έκθεση (στα Σχετικά Αρχεία το πλήρες κείμενο της έκθεσης για την Ελλάδα) της έγκυρης ανθρωπιστικής οργάνωσης Pro Asyl για την κατάσταση των προσφύγων στα νοτιανατολικά υδάτινα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα καταγγέλλεται ότι εφαρμόζει πρακτικές Η έκθεση της Pro Asylπου δεν συνάδουν με τις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η έρευνα στηρίζεται σε επιτόπιες έρευνες που έλαβαν χώρα τον Ιούλιο, τον Αύγουστο και τον Οκτώβριο του 2007 στις νήσους Χίο, Λέσβο και Σάμο από αντιπροσωπεία της οργάνωσης σε συνεργασία με την ελληνική «Ομάδα δικηγόρων για τα Δικαιώματα των Προσφύγων και Μεταναστών». Η οργάνωση χαρακτηρίζει «σοκαριστικά» τα ευρήματα της έρευνας και υπογραμμίζει ότι βασικός πρωταγωνιστής της καταπάτησης των δικαιωμάτων των προσφύγων, που προέρχονται κατά κύριο λόγο από τις εμπόλεμες περιοχές του Ιράκ και του Αφγανιστάν, είναι οι ελληνικές λιμενικές αρχές και οι ειδικές μονάδες του Λ.Σ.

Ειδικότερα, οι λιμενικές και αστυνομικές αρχές καταγγέλλονται ότι: 

    - Επιβιβάζουν τους πρόσφυγες σε κατεστραμμένα σκάφη και τους οδηγούν στην ανοιχτή θάλασσα.

    - Εγκαταλείπουν τους πρόσφυγες σε ακατοίκητες βραχονησίδες, στις οποίες παραμένουν για ημέρες χωρίς τροφή και νερό μέχρι να περισυλλεγούν από το τουρκικό λιμενικό. 

    - Κακομεταχειρίζονται συστηματικά τους πρόσφυγες (στην έκθεση περιλαμβάνονται μαρτυρίες προσφύγων περί εικονικών εκτελέσεων, βασανισμών κλπ.)

Οι πρόσφυγες που καταφέρνουν να φτάσουν στην επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε ένα από τα ως άνω τρία νησιά, και είτε παραδίδονται οικειοθελώς στις τοπικές αστυνομικές, είτε συλλαμβάνονται, καταδικάζονται συνοπτικά σε τρεις μήνες φυλάκιση, με δίκες που διεξάγονται στην ελληνική γλώσσα, χωρίς διερμηνέα, νομική υποστήριξη και ενημέρωση για τη διαδικασία αίτησης χορήγησης ασύλου.

Για ταφόπλακαΣτην έκθεση, εξάλλου, γίνεται ειδική αναφορά στους χώρους κράτησης των τριών νησιών, οι οποίοι αποκαλούνται «απαράδεκτοι», «εξευτελιστικοί» και «απάνθρωποι». Σημειώνεται δε, ότι από την αστυνομία επιβάλλεται κράτηση σε όλους τους πρόσφυγες, συμπεριλαμβανομένων και ανηλίκων, οι οποίοι τίθενται εξ’ αρχής υπό καθεστώς απέλασης κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.

Η ανθρωπιστική οργάνωση έχει καταθέσει την έκθεσή της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στην Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης, ενώ καλεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τον Επίτροπο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης και όλα τα ευρωπαϊκά όργανα και τις επιτροπές που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να δράσουν άμεσα.

Ας θυμηθούμε την έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας που δημοσιοποιήθηκε στις 5/10/2005, δηλαδή δύο χρόνια πριν: Η Ελλάδα παραλείπει να προστατεύσει τους αιτούντες άσυλο και τις μειονότητες: Νέα έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας.

"Η Ελλάδα παραλείπει να τηρήσει τα συμφωνημένα θεσμικά κείμενα της Ε.Ε. για τη μεταχείριση των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών, σύμφωνα με νέα έκθεση της Διεθνούς Αμνηστία που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στην Αθήνα. Η έκθεση αποκαλύπτει επίσης σοβαρά επίπεδα διακρίσεων εναντίον μειονοτήτων στην Ελλάδα, περιλαμβανομένων των κοινοτήτων των Ρομά και των Μουσουλμάνων.

Η Διεθνής Αμνηστία έχει διαβιβάσει την έκθεση στον πρόεδρο της Κομισιόν Χοσέ Μανουέλ Μπαρόσο και στο Επίτροπο για θέματα δικαιοσύνης, ελευθερίας και ασφάλειας Φράνκο Φρατίνι και καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως θεματοφύλακα της Ευρωπαϊκής Συνθήκης, να προβεί σε ενέργειες κατά της Ελλάδας.

Η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας αποκαλύπτει ότι μερικοί αιτούντες άσυλο έχουν κρατηθεί σε μεταλλικά κοντέινερ, ενώ υπάρχουν ισχυρισμοί ότι άνθρωποι, που έφτασαν στην Ελλάδα χωρίς έγγραφα, στερήθηκαν τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση ασύλου και εξαναγκάστηκαν να περάσουν στην Τουρκία διασχίζοντας τον Έβρο κολυμπώντας. Βλ. «Ελλάδα - Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας: τα δικαιώματα των αλλοδαπών και των μειονοτήτων παραμένουν στο ημίφως» στη διεύθυνση http://www.amnesty-eu.org

Αν και αντιπροσωπείες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχουν επισκεφθεί κέντρα κράτησης σε διάφορες χώρες της Ε.Ε., η Διεθνής Αμνηστία εκφράζει λύπη για την έλλειψη δράσης από πλευράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία ως ο επίσημος θεματοφύλακας της Ευρωπαϊκής Συνθήκης έχει καθήκον να επιβλέπει τον Κανονισμό Δουβλίνο ΙΙ και την εφαρμογή του από τα Κράτη-Μέλη.

Αποτέλεσμα αυτής της αδράνειας είναι ότι οι αιτούντες άσυλο παγιδεύονται σε μία «λοταρία» προστασίας, τη στιγμή που ο στόχος των κοινών κανόνων ήταν να διασφαλίσουν έναν δίκαιο Κέντρο κράτησης Σάμουκαι αποδοτικό μηχανισμό συνεργασίας σε ολόκληρη την Ε.Ε.

Η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας αποκαλύπτει επίσης κατάφωρες διακρίσεις εναντίον μειονοτήτων στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της κοινότητας των Ρομά, πράγμα που δείχνει ότι τα προβλήματα που βιώνουν οι Ρομά στην Ευρώπη δεν περιορίζονται στα νεότερα Κράτη-Μέλη της Ε.Ε. Η έκθεση υπογραμμίζει επίσης το ζήτημα της στέρησης ιθαγένειας από μέλη των μουσουλμανικών κοινοτήτων της Ελλάδας.

"Αυτή η έκθεση αποτελεί άλλη μία αποτύπωση ενός ευρύτερου μοτίβου παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανά την Ε.Ε. με κοινό στοιχεία τις διακρίσεις. Πολλές από τις καταπατήσεις σχετίζονται με την καταπολέμηση της 'παράνομης μετανάστευσης'. Είναι μάλιστα η τέταρτη φορά κατά το τελευταίο τετράμηνο που η Διεθνής Αμνηστία δημοσιεύει λεπτομερή στοιχεία τέτοιων παραβιάσεων σε διάφορες χώρες της Ε.Ε., παραβιάσεων που συνδέονται με τα μέτρα ελέγχου της μετανάστευσης», δήλωσε ο Ντικ Όστινγκ, Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Γραφείου της Διεθνούς Αμνηστίας.

Η Διεθνής Αμνηστία υπενθυμίζει ότι, όταν η Κομισιόν τον περασμένο Απρίλιο υιοθέτησε έναν νέο μηχανισμό για να ελέγχει όλη τη νομοθεσία της Επιτροπής ως προς τη συμβατότητά της με τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, ο Πρόεδρος Μπαρόσο εξέφρασε «αποφασιστικότητα να ενσωματώσει στη νομοθεσία της Ε.Ε. μία κουλτούρα θεμελιωδών δικαιωμάτων».

Επομένως, η Διεθνής Αμνηστία καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
  • Να λάβει υπ' όψη τα στοιχεία της Διεθνούς Αμνηστίας κατά την παρακολούθηση της εφαρμογής από την Ελλάδα των ελάχιστων προτύπων της Ε.Ε. για τις συνθήκες υποδοχής των αιτούντων άσυλο και να παροτρύνει την Ελλάδα να σταματήσει αμέσως τη παράνομη πρακτική κράτησης,
  • Να διερευνήσει τις ευθύνες της Ελλάδας για τη μη προστασία περιπτώσεων που παραπέμφθηκαν σε αυτήν με βάση τον Κανονισμό Δουβλίνο ΙΙ και τις πιθανές επιπτώσεις αυτού του γεγονότος στην αρχή της μη επαναπροώθησης.
  • Να προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες για να παρακολουθήσει, να διερευνήσει και να ασκήσει πίεση στην Ελλάδα ώστε να τηρήσει τις δεσμεύσεις της προς την Ε.Ε.
  • Να συμβουλεύσει τα Κράτη-Μέλη για τις ευθύνες προστασίας τους έναντι των αλλοδαπών υπηκόων."

Παιδότοπος κράτησης ΣάμουΣύμφωνα με όσα δήλωσε στη Βουλή ο Γιώργος Παπανδρέου (στην ομιλία του για τις Ανεξάρτητες Αρχές):

"Δεν είναι καθόλου τυχαία τα βασανιστήρια σε βάρος των μεταναστών, τα οποία καταγγέλλουμε οι δημοκρατικοί πολίτες της χώρας. Βασανιστήρια, εικονικές εκτελέσεις, πνιγμοί, ξυλοδαρμοί, αυτά μας μεταφέρουν στον αυταρχισμό της προ της μεταπολίτευσης εποχής. Και έχει οδυνηρές εμπειρίες και εικόνες ο ελληνικός λαός από την βαρβαρότητα και την αυθαιρεσία ενός σκληρού αστυνομικού κράτους.

Προσβάλλουν, όχι μόνο την εικόνα της χώρας μας διεθνώς, αλλά και το ίδιο το δημοκρατικό πολίτευμα, προσβάλλουν την δημοκρατική συνείδηση κάθε Έλληνα και Ελληνίδας, αποτελούν απαράδεκτο δείγμα της αντίληψης που ανέχεται, ή και καλλιεργείται στα Σώματα Ασφαλείας από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Και η πολιτική ευθύνη, είναι προφανής, αφορά τόσο το Υπουργείο Εσωτερικών και τον υφυπουργό Δημόσιας Τάξης, όσο και το Υπουργείο Ναυτιλίας.

Τα απαράδεκτα αυτά περιστατικά αναδεικνύουν και την ευρύτερη ανάγκη θεσμοθέτησης, κατοχύρωσης και προστασίας των πολιτικών δικαιωμάτων των μεταναστών στην χώρα μας. Περιμένω και περιμένουμε, τις αμέσως επόμενες μέρες, τον άμεσο καταμερισμό των ευθυνών, και των διοικητικών, και των πολιτικών. Δυστυχώς, την ίδια αλαζονεία συνεχίζετε και μετά τις πρόσφατες εκλογές."

Πρόσθετα διαβάστε εδώ τις δηλώσεις που έκανε για το θέμα ο Γιώργος Παπανδρέου.

Σε όλα αυτά, ποια είναι η απάντηση της κυβέρνησης; Ένορκη Διοικητική Εξέταση για να διαπιστωθεί αν αληθεύουν οι καταγγελίες της μη κυβερνητικής οργάνωσης "Pro Asyl" περί κακομεταχείρισης προσφύγων στην Ελλάδα, διέταξε σήμερα ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Γιώργος Βουλγαράκης, ο οποίος χαρακτήρισε τα καταγγελλόμενα ιδιαίτερα σοβαρά που του δημιούργησαν έντονο προβληματισμό.

Με άλλα λόγια από την αδιαφορία στην γραφειοκρατική αναλγησία και στην υπέρτατη κοροϊδία…

Κορυφή Σελίδας
Αρχική Σελίδα | Ποιος Είναι | Σχετικά | Όροι Χρήσης | Δήλωση Απορρήτου | Επικοινωνία