Γιώργος Α. Παπανδρέου - Πρόεδρος Σοσιαλιστικής Διεθνούς - π. Πρωθυπουργός
Γιώργος Α. Παπανδρέου - Πρόεδρος Σοσιαλιστικής Διεθνούς - π. Πρωθυπουργός
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Σελίδα >   ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ >   Εικόνες από το σήμερα >   Απο-δράσεις... >   Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος


Τα κράτη από τη μια πλευρά αναγνωρίζουν ότι μόνο με διεθνή συνεργασία μπορεί να αντιμετωπιστεί η αλλαγή του κλίματος και οι επιπτώσεις που θα έχει, από την άλλη επιμένουν να μεγιστοποιήσουν το δικό τους όφελος μέσα από αυτή τη διαδικασία της συνεργασίας.

Το κατ' εξοχήν παγκόσμιο περιβαλλοντικό πρόβλημα είναι η αλλαγή του κλίματος. Αυτή, θα επιφέρει οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις σε όλες τις κοινωνίες. Για μια ακόμη φορά, αυτοί που πρωταρχικά θα πληγούν θα είναι οι φτωχές χώρες, αυτές που η υποδομή τους δεν τους αφήνει να οχυρωθούν απέναντι στις φυσικές καταστροφές. Η εμβέλεια των επιπτώσεων από την αλλαγή του κλίματος στις τωρινές αλλά και στις μελλοντικές γενιές προσθέτει μια νέα διάσταση στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των δικαιωμάτων των επόμενων γενιών που με τις επιλογές μας υπάρχει ο κίνδυνος να τους το περιορίσουμε.

Mια σχεδιασμένη, μακρόχρονη πολιτική για την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και τη σταδιακή απομάκρυνση από το πετρέλαιο και τα ορυκτά καύσιμα, με παράλληλη δημιουργία νέων επιχειρηματικών ευκαιριών και θέσεων απασχόλησης παραμένει μια στρατηγική στόχευση. Με πρώτο κριτήριο την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και την προστασία του περιβάλλοντος προτείνεται ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, η «πράσινη οικονομία», που θα βασίζεται σε καθαρές πηγές ενέργειας, θα αναπτύσσει δεξιότητες στους ανθρώπους πάνω στις νέες τεχνολογίες και θα δημιουργεί θέσεις απασχόλησης με βάση τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Σε δύο διαδοχικές παρουσιάσεις το papandreou.gr είχε καταγράψει πτυχές για την υλοποίηση των ΑΠΕ στη χώρα μας:

  - Οι Α.Π.Ε. "προ των πυλών" (Μέρος Α’)
  - Οι Α.Π.Ε. "προ των πυλών" (Μέρος Β’)

Σήμερα είμαστε πάλλι στο σημείο μηδέν, όπως σημειώνει το WWF:

Θα την βγάλουμε καθαρή;

Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2013, η διεθνής οργάνωση WWF φέρνει στο προσκήνιο το ζήτημα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), μέσω της εκστρατείας, «Η δική σου ενέργεια». Μέσα από μία συντονισμένη και παγκόσμια δράση πιέζουμε κυβερνήσεις και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ζητώντας αύξηση των επενδύσεων σε ΑΠΕ κατά $40 δις, μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

RER«Τα περιθώρια στενεύουν. Γνωρίζουμε με βεβαιότητα πως στο τέλος του δρόμου της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα θα βρεθούμε αντιμέτωποι με αφιλόξενες για τον άνθρωπο κλιματικές συνθήκες και ακόμα μεγαλύτερη επιβάρυνση της ατμόσφαιρας. Αποτελεί πλέον, συλλογική μας ευθύνη να διαμορφώσουμε το μέλλον που επιθυμούμε. Καλούμε τις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να συμβάλουν στη μετάβαση σε μορφές καθαρών και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, δίνοντας οριστικό τέλος σε άνθρακα, πετρέλαιο και φυσικό αέριο», σημειώνει ο Τζιμ Ληπ, Γενικός Διευθυντής του διεθνούς WWF.

Από σήμερα λοιπόν, το WWF θέτει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τα δημόσια οικονομικά, τα συνταξιοδοτικά και κρατικά επενδυτικά ταμεία σε πάνω από 20 χώρες, ζητώντας τη στροφή των επενδύσεων προς μορφές ενέργειας που ελαχιστοποιούν το περιβαλλοντικό, κοινωνικό και επενδυτικό ρίσκο. Η ελλιπής πληροφόρηση σχετικά με τις συνέπειες καύσης των ορυκτών πόρων, οι κρυφές επιδοτήσεις αλλά και τα τεράστια οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα, έχουν συμβάλει στην αποσιώπηση του πραγματικού κόστους των ορυκτών καυσίμων.

Η χώρα μας αποτελεί ένα χαρακτηριστικό, δυστυχώς, παράδειγμα εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα. Η χρήση λιγνίτη αποτελεί ακόμα και σήμερα τη μεγαλύτερη πηγή παραγωγής ενέργειας, επιβαρύνοντας κάθε χρόνο την ελληνική οικονομία με € 2,3 - 4 δις, ενώ με τη χρήση ευρωπαϊκών πόρων για την κατασκευή νέων λιγνιτικών μονάδων, η εξάρτηση αυτή θα συνεχισθεί για αρκετά ακόμα χρόνια.

Ο συνδυασμός ύπαρξης πλούσιων εγχώριων κοιτασμάτων καθαρής ενέργειας, ανάγκης εξασφάλισης της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας αλλά και προσέλκυσης βιώσιμων επενδύσεων σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία δεν φαίνεται να συγκινεί το αρμόδιο υπουργείο. Η σειρά μέτρων που αποθαρρύνουν την ανάπτυξη των ΑΠΕ στην Ελλάδα έχει αρχίσει να φέρνει τα πρώτα αρνητικά αποτελέσματα: μέσα σε έξι μόλις μήνες, βάσει του δείκτη ελκυστικότητας επενδύσεων σε ΑΠΕ, η Ελλάδα βρέθηκε από την 20η στην 40η και τελευταία θέση της αξιολόγησης «Renewable energy country attractiveness indices».

Κορυφή Σελίδας
Αρχική Σελίδα | Ποιος Είναι | Σχετικά | Όροι Χρήσης | Δήλωση Απορρήτου | Επικοινωνία