Γιώργος Α. Παπανδρέου - Πρόεδρος Σοσιαλιστικής Διεθνούς - π. Πρωθυπουργός
Γιώργος Α. Παπανδρέου - Πρόεδρος Σοσιαλιστικής Διεθνούς - π. Πρωθυπουργός
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Σελίδα >   ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ >   Εικόνες από το σήμερα >   Απο-δράσεις... >   Η στοχευόμενη παρεμπόδιση στη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα 

Η στοχευόμενη παρεμπόδιση στη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα


"… Με οδύνη παρακολουθούμε κ. Πρέσβη, τη νέα τραγωδία που εκτυλίσσεται στην περιοχή της Γάζας και, συγκλονιζόμαστε από τις εικόνες της σφαγής του άμαχου πληθυσμού, ακόμα και μικρών παιδιών, που είναι θύματα αυτού του πολέμου, αυτής της επίθεσης. 
 
Εκτυλίσσεται όμως και ένα νέο έγκλημα, που είναι η απουσία, η απαγόρευση ουσιαστικά πρόσβασης ανθρωπιστικών οργανώσεων και ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό, στα θύματα αυτής της σύγκρουσης. 
 
Εμείς έχουμε υποστηρίξει και υποστηρίζουμε και θα υποστηρίζουμε κάθε προσπάθεια, έχουμε πάρει και πρωτοβουλίες, και εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ αλλά και εκ μέρους της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, για να υπάρξει πρόσβαση των ανθρωπιστικών οργανώσεων με βοήθεια στον πληθυσμό της Γάζας, στον Παλαιστινιακό λαό.
 
Έχουμε κάνει έκκληση και κάνω και σήμερα έκκληση κ. Πρέσβη, προς το Ισραήλ, να ανοίξει διόδους και να αφήσει ελεύθερα περάσματα, ώστε να μπορεί να φτάσει επιτέλους η ανθρωπιστική βοήθεια, τουλάχιστον αυτή η ανθρωπιστική βοήθεια, στους Παλαιστίνιους, στα θύματα αυτού του πολέμου…" - από τη δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου στη συνάντηση του με τον επικεφαλής της Διπλωματικής Αντιπροσωπείας της Παλαιστινιακής Αρχής (12/1)

Γάζα ΓΧΣ 1Όσες αναφορές και να κάνει κανείς δεν μπορεί να αποτυπώσει το δράμα σε βάρος των αμάχων της Γάζας. Ακόμα δε πιο απαράδεκτο και ασυμβίβαστο με κάθε έννοια στοιχειώδους ανθρωπιάς φαινόμενο συνιστούν τα «κωλύματα» που θέτουν οι ισραηλινές δυνάμεις για τη πρόσβαση και τη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους. Που μόνο κωλύματα δεν είναι, αλλά μια σκόπιμη και μεθοδευμένη πρακτική στέρησης παροχής οποιασδήποτε βοήθειας στα θύματα της ανελέητης σφαγής του άμαχου πληθυσμού, ακόμα και μικρών παιδιών, που είναι θύματα αυτού του πολέμου, αυτής της επίθεσης. Διαβάστε τις σχετικές αναφορές μας για όλα όσα τραγικά, που καταλύουν κάθε έννοια ανθρωπιστικού δικαίου και όχι μόνο, τα οποία συμβαίνουν στη Γάζα: Το μακελειό πρέπει να σταματήσει αμέσως!, Ο εφιάλτης της ομηρίας αμάχων στη Γάζα και η διακίνηση όπλων, Να επιτευχθεί άμεσα ανακωχή για ανθρωπιστικούς λόγους, Μία ανθρώπινη καταστροφή εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας, Ο ΟΗΕ να βοηθήσει τους αμάχους της Γάζας και 1,5 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι στο στόχαστρο. Εικόνες μαρτυρικές για τις οποίες όλοι εμείς, πολίτες του κόσμου, έχουμε ευθύνη, μπροστά στο έγκλημα το οποίο συντελείται.

Παραθέτουμε τη νέα μαρτυρία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα:

* Γάζα: Η νέα ιατρική ομάδα των ΓΧΣ αντιμετωπίζει εμπόδια πρόσβασης στην περιοχή

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) απαιτούμε από τις αντιμαχόμενες πλευρές να δώσουν τις απαραίτητες εγγυήσεις για την πρόσβαση των ιατρικών ομάδων μας στη Λωρίδα της Γάζας. Οι εγγυήσεις αυτές είναι ζωτικής σημασίας για τους αμάχους, οι οποίοι χρειάζονται επειγόντως ιατρική βοήθεια. Οι καθημερινές παύσεις των εχθροπραξιών είναι ανεπαρκείς, τα σημεία εισόδου στη Γάζα είναι αποκλεισμένα και οι άμαχοι παραμένουν εγκλωβισμένοι.

Παρά τις δηλώσεις των Ισραηλινών αρχών, η επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας στη Λωρίδα της Γάζας περιορίζει σημαντικά την παροχή διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας για την υποστήριξη των Παλαιστινιακών δομών υγείας, που προσπαθούν να περιθάλψουν τους χιλιάδες τραυματίες. Η διεθνής ιατρική ανθρωπιστική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα καλεί τις εμπλεκόμενες στη σύγκρουση δυνάμεις να επιτρέψουν στο ιατρικό προσωπικό της οργάνωσης να εισέλθει στη Λωρίδα της Γάζας και να εργαστεί με ασφάλεια προκειμένου να βοηθήσει τους εγκλωβισμένους αμάχους. 

Οι πυροβολισμοί και οι βομβαρδισμοί του Ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας δεν επιτρέπουν την άφιξη και την αναχώρηση των ομάδων των ΓΧΣ, ακόμα και αν έχουν δοθεί άδειες από τις Ισραηλινές αρχές. Οι καθημερινές τρίωρες παύσεις των συγκρούσεων που έχει ανακοινώσει το Ισραήλ δεν τηρούνται πλήρως. Και καθώς οι παύσεις στις συγκρούσεις αφορούν μόνο στην πόλη της Γάζας, οι εργαζόμενοι στις ανθρωπιστικές οργανώσεις δεν έχουν τη δυνατότητα να περάσουν με ασφάλεια το πέρασμα του Ερέζ (Erez) στα βόρεια της Λωρίδας Γάζα ΓΧΣ 2της Γάζας, το μοναδικό σημείο από το οποίο επιτρέπουν οι Ισραηλινές αρχές να περνούν οι εργαζόμενοι των ανθρωπιστικών οργανώσεων. Οι ομάδες των ΓΧΣ δεν έλαβαν άδεια να χρησιμοποιήσουν το πέρασμα του Κερέμ Σαλόμ (Kerem Shalom), που χρησιμοποιείται για τη μεταφορά ιατροφαρμακευτικού υλικού και ανθρωπιστικής βοήθειας. Οι ΓΧΣ καταγγέλλουμε τον αποκλεισμό αυτό και το αδιέξοδο που αντιμετωπίζουμε: να εκθέσουμε τις ιατρικές ομάδες μας σε κίνδυνο χωρίς να έχουμε οποιαδήποτε άλλη επιλογή.  

Οι ΓΧΣ απαιτούμε από τις Ισραηλινές αρχές να δώσουν την άδεια στους εργαζόμενους της οργάνωσης να περάσουν μέσα στη Λωρίδα της Γάζας από εναλλακτικά σημεία εισόδου, όπως το Κερέμ Σαλόμ. Πρόκειται για μία απολύτως αναγκαία προϋπόθεση για την παροχή επαρκούς βοήθειας στον πληθυσμό της Γάζας.

«Οι άνθρωποι που ζουν στη Λωρίδα της Γάζας δεν μπορούν να εγκαταλείψουν την περιοχή και είναι εγκλωβισμένοι μέσα στη βία», δήλωσε ο Φρανκ Τζόνκρετ, επικεφαλής της αποστολής των ΓΧΣ στα Παλαιστινιακά Εδάφη. «Είναι εξαιρετικά σημαντικό να μπορέσει να φτάσει σε αυτούς η εξωτερική βοήθεια. Ωστόσο μέχρι αυτή τη στιγμή, οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οι διεθνείς και οι Παλαιστινιακές ανθρωπιστικές οργανώσεις είναι πολύ σοβαροί και εμποδίζουν την παροχή βοήθειας. Το Ισραήλ και η Χαμάς θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη να διευκολύνουν το έργο των ανθρωπιστικών οργανώσεων», τόνισε. 

Ενώ οι μονάδες επειγόντων περιστατικών στη Γάζα αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε χειρουργούς, μία πενταμελής ομάδα των ΓΧΣ βρίσκεται σε αναμονή στην Ιερουσαλήμ εδώ και μία εβδομάδα. Το νοσοκομείο Σίφα στην πόλη της Γάζας έχει ζητήσει τη βοήθεια και την υποστήριξή μας με ιατρικό προσωπικό και ιατροφαρμακευτικό υλικό εδώ και πάνω από δύο εβδομάδες.  

«Βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με τα νοσοκομεία στη Γάζα», δήλωσε η Σεσίλ Μπαρμπού, ιατρική συντονίστρια των ΓΧΣ στη Λωρίδα της Γάζας. «Εκεί τα τμήματα επειγόντων περιστατικών και οι μονάδες εντατικής θεραπείας έχουν γεμίσει από ασθενείς και τραυματίες, που συνήθως καταφθάνουν τα βράδια. Οι χειρουργικές ομάδες δουλεύουν ασταμάτητα. Μερικές φορές πραγματοποιούνται ταυτοχρόνως δύο χειρουργικές επεμβάσεις στην ίδια χειρουργική αίθουσα. Το προσωπικό των νοσοκομείων είναι εξαντλημένο».  

Από την αρχή των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στις 27 Δεκεμβρίου, η παροχή επείγουσας βοήθειας είναι εξαιρετικά δύσκολη. Η κλινική των ΓΧΣ στη Γάζα παραμένει ανοιχτή αλλά οι μετακινήσεις είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες και μόνο λίγοι κάτοικοι καταφέρνουν να φθάσουν στα νοσοκομεία. Μέρος από τις ιατρικές ομάδες των ΓΧΣ που αποτελούνται από MSF Gaza 3Παλαιστινίους έχουν προμηθευτεί με ιατρικό υλικό, ώστε να μπορούν να περιθάλπουν τραυματίες στα σπίτια τους, στις γειτονιές όπου μένουν οι ίδιοι. Έχουν περιθάλψει περισσότερους από 250 ανθρώπους τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Οι ΓΧΣ έχουμε διανείμει φάρμακα και εφόδια από τις αποθήκες της οργάνωσης σε διάφορες δομές υγείας στη Γάζα.     
Επιπλέον, βρίσκεται σε εξέλιξη η μεταφορά 21 τόνων ιατρικών εφοδίων των ΓΧΣ για την αντιμετώπιση της επείγουσας κρίσης. Το φορτίο περιέχει φάρμακα (αναλγητικά, αναισθητικά και αντιβιοτικά), ιατρικά και χειρουργικά εφόδια και τεχνικό εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένης και μιας κινητής κλινικής που αποτελείται από δύο χειρουργικές αίθουσες και μία μονάδα εντατικής θεραπείας χωρητικότητας 10 κλινών.   

Οι αντιμαχόμενες πλευρές πρέπει να σεβαστούν τους εργαζόμενους στις ανθρωπιστικές οργανώσεις και να εγγυηθούν την ασφαλή είσοδό τους στη Λωρίδα της Γάζας.

  - Οι ΓΧΣ δραστηριοποιούμαστε στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη από το 1989. Η ομάδα αποτελείται από 3 διεθνείς εθελοντές και 70 άτομα ντόπιο προσωπικό. Τα προγράμματα της οργάνωσης (πέραν της επείγουσας παρέμβασης) παρέχουν μετεγχειρητική φροντίδα, φυσιοθεραπεία, υπηρεσίες παιδιατρικής φροντίδας και ψυχολογική/ιατρική φροντίδα.

(Σημ. Οι φωτογραφίες είναι από το κεντρικό κόμβο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα © Mustafa Hassona και Valeri Babize)

Κορυφή Σελίδας
Αρχική Σελίδα | Ποιος Είναι | Σχετικά | Όροι Χρήσης | Δήλωση Απορρήτου | Επικοινωνία