Γιώργος Α. Παπανδρέου - Πρόεδρος Σοσιαλιστικής Διεθνούς - π. Πρωθυπουργός
Γιώργος Α. Παπανδρέου - Πρόεδρος Σοσιαλιστικής Διεθνούς - π. Πρωθυπουργός
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Σελίδα >   ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ >   Εικόνες από το σήμερα >   Απο-δράσεις... >   Επιτέλους, οι μετανάστες δεν είναι ζώα! 

Επιτέλους, οι μετανάστες δεν είναι ζώα!

Φροντίδα;;;
Φροντίδα;;;

Σε ανθρωπιστική κρίση σε εξέλιξη σχετικά με τους μετανάστες στη Μυτιλήνη αναφέρεται η οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα, σε ότι αφορά τις συνθήκες κράτησης τους από τις Αρχές.

Μια απάνθρωπη κατάσταση που καταγράφεται με τον πλέον εύλογο τρόπο σε ένα άρθρο της Πέλλης Γιακουμή, στην εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ της Μυτιλήνης, με τίτλο «ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ από 60 φυλακισμένα παιδιά» και από την blogger Agapi στο blog ‘Με αγάπη για τις ανθρώπινες αξίες’: Αποθήκες Ψυχών.

Γράφει η blogger Agapi: «Θα πάω εκεί και ας γίνω ‘κακιά’ για άλλη μια φορά. Για μένα το κάνω... Αλλιώς πως θα συνεχίζω να ζω;;;!! Κρατάω αυτό: «Ανάμεσα τους βρίσκονται δυο μικρά παιδιά και ένα βρέφος...» και μας δίνει ένα μάθημα ζωής και αξιοπρέπειας. Όντως για Αποθήκες Ψυχών μιλάμε και θέλουμε να θεωρούμαστε πολιτισμένη χώρα...

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα υλοποιούν πρόγραμμα επείγουσας παρέμβασης στο Κέντρο Κράτησης της Μυτιλήνης, ήδη από τις 2 Ιουνίου, παρέχοντας ιατρική φροντίδα, ψυχοκοινωνική στήριξη αλλά και υλοποιώντας δράσεις βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης. Παράλληλα ομάδα ιατρών και ψυχολόγων βρίσκεται καθημερινά και στο σημείο άφιξης των μεταναστών προσφέροντας ιατρική και ανθρωπιστική βοήθεια. Επίσης τακτικές επισκέψεις πραγματοποιούνται στο Κέντρο Υποδοχής ανήλικων ασυνόδευτων αλλοδαπών στην Αγιάσσο. Δραστηριοποιούνται επίσης στον πρόχειρο καταυλισμό προσφύγων στην Πάτρα παρέχοντας πρωτοβάθμια ιατρική περίθαλψη και ψυχολογική υποστήριξη και προσπαθώντας να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών και διερευνούν τη δυνατότητα παρέμβασης στα κέντρα κράτησης Έβρου και Ροδόπης.

MSF 1Όπως σχετικά σημειώνουν με ανακοίνωση τους οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα: «Πλημμελή ιατρική μέριμνα και απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης καταγγέλλουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στο Κέντρο Κράτησης μεταναστών στη Μυτιλήνη, δύο μήνες μετά την έναρξη του προγράμματος παροχής ιατρικής, ψυχοκοινωνικής και ανθρωπιστικής βοήθειας.

Την κατάσταση αυτή έρχεται να επιδεινώσει περαιτέρω η αναποτελεσματικότητα των αρχών να εγγυηθούν έστω και τη στοιχειώδη βελτίωση των υποδομών. Επιπλέον, η μη διευκόλυνση της πρόσβασης των μελών της ομάδας μας στους χώρους κράτησης και κατ’ επέκταση στους ασθενείς δυσχεραίνει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Σε ένα κέντρο που -σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές- δεν δύναται να εξυπηρετήσει άνω των 400 ατόμων, συνωστίζονται σήμερα 800 άνθρωποι.

Η ιατρική μέριμνα περιστατικών που χρήζουν βοηθείας, και ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες, είναι πλημμελής τόσο στο επίπεδο της πρώτης εκτίμησης όσο και της παρακολούθησης / παραπομπής όσων έχουν ανάγκη. Θεωρώντας ότι η συγκεκριμένη εικόνα καθημερινά χειροτερεύει, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καλούμε όλους τους αρμόδιους φορείς να αναλάβουν δράση άμεσα.

«Οι κρατούμενοι διαβιούν σε θαλάμους όπου λιμνάζουν ύδατα, χωρίς επαρκή πρόσβαση σε ντους και τουαλέτες (σε ένα θάλαμο υπάρχει 1 λειτουργική τουαλέτα για πάνω από 100 άτομα). Οι χώροι δεν έχουν καθαριστεί επαρκώς τους δύο τελευταίους μήνες. Οι κρατούμενοι προαυλίζονται ελάχιστα, ενώ το προσωπικό του κέντρου αδυνατεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες. Κανόνας είναι ότι οι μετανάστες βρίσκονται κλειδωμένοι και δίχως τη στοιχειώδη πρόσβαση σε εγκαταστάσεις που θα μπορούσαν να εγγυηθούν την προσωπική τους υγιεινή και την προφύλαξή τους από μεταδοτικές ασθένειες», τονίζει ο Γιώργος Καραγιάννης, επικεφαλής της αποστολής, περιγράφοντας τις συνθήκες διαβίωσης στο Κέντρο Κράτησης.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέχουμε πρωτοβάθμια περίθαλψη και ψυχοκοινωνική στήριξη στους μετανάστες. Έως σήμερα 550 άτομα έχουν λάβει ιατρική φροντίδα στη Μυτιλήνη. Παράλληλα έχει ξεκινήσει η διανομή υλικών καθαριότητας και η κατασκευή επιπλέον δομών (τουαλέτες, ντους). Οι ομάδες μας αντιμετωπίζουν εμπόδια στην πρόσβασή τους στους χώρους κράτησης και τους ασθενείς για την υλοποίηση των δραστηριοτήτων του προγράμματος.  

Οι Γιατροί χωρίς Σύνορα ζητάμε την άμεση βελτίωση των συνθηκών υποδοχής των μεταναστών όπως υπαγορεύουν οι διεθνείς συμβάσεις και την πρόσβασή τους στο σύστημα υγείας.

Η απρόσκοπτη πρόσβαση των ομάδων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την παροχή ανεξάρτητης ιατρικής ανθρωπιστικής βοήθειας στους μετανάστες που έχουν ανάγκη."

MSF 2Ο κάθε πολίτης οφείλει να πιστεύει στην αξία του ανθρώπου, στον σεβασμό στον συνάνθρωπό του, στα ίσα δικαιώματα μεταξύ των ανθρώπων, ότι ο κάθε άνθρωπος οφείλει να έχει τη δυνατότητα να ξεφύγει από τη μιζέρια και την απαξίωση, ιδιαίτερα εκείνη που του επιβάλουν οι «κατέχοντες μορφές εξουσίας». Η πείνα και ο υποσιτισμός, η μακροχρόνια φτώχεια και η εξαθλίωση εκατομμυρίων ανθρώπων αποτελούν προσβολή για την ανθρωπότητα και κατάφωρη παραβίαση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μην το παραβλέπουμε αυτό, δεν είναι έξω ή μακριά από τη πόρτα μας, είναι και μπροστά μας, στη πόρτα μας... αυτήν που «ορίζουμε» και ως ανατολικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης…

Η Ελλάδα καταγγέλλεται, εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, σε ότι αφορά τη μεταχείριση μεταναστών στη Λέσβο, Χίο και Σάμο, ότι εφαρμόζει πρακτικές που με τίποτα δεν συνάδουν με τις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Διαβάστε εδώ τις σχετικές αναφορές μας αναφορικά και με τις δράσεις της Διεθνούς Αμνηστίας:

- Ανήκουστα και όμως πραγματικά...

- Ανήκουστα και όμως πραγματικά, η συνέχεια…

Σε όλα αυτά, ποια ήταν η απάντηση της κυβέρνησης; «… Ένορκη Διοικητική Εξέταση για να διαπιστωθεί αν αληθεύουν οι καταγγελίες της μη κυβερνητικής οργάνωσης "Pro Asyl" περί κακομεταχείρισης προσφύγων στην Ελλάδα, διέταξε σήμερα ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Γιώργος Βουλγαράκης, ο οποίος χαρακτήρισε τα καταγγελλόμενα ιδιαίτερα σοβαρά που του δημιούργησαν έντονο προβληματισμό….» και αυτά από τον Οκτώβριο 2007… Με άλλα λόγια από την αδιαφορία στην γραφειοκρατική αναλγησία και στην υπέρτατη κοροϊδία…

Δυστυχώς τα πράγματα δεν σταματάνε εδώ. Και η σχετική έκθεση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (η πλήρης έκθεση παρατίθεται στα Σχετικά Αρχεία), μετά από διερευνητική αποστολή που διεξήχθη από τις 11 έως τις 28 Φεβρουαρίου 2008, σημειώνει τα ακόλουθα:

"Καταγραφή της κατάστασης στα Κέντρα Κράτησης Χίου, Σάμου, Λέσβου, Έβρου

- Μη τακτικότητα και επάρκεια ιατρικής φροντίδας

MSF 3Αν και σε κάποια κέντρα κράτησης υπάρχει καθημερινά ιατρός, ο όγκος του μεταναστευτικού πληθυσμού και η συχνότητα με την οποία η εισροή αυτού αλλάζει κατά τη θερινή περίοδο δημιουργεί εύλογες ανησυχίες ως προς την αποτελεσματικότητα και την επάρκεια της ιατρικής φροντίδας.

- Απουσία ενιαίας πολιτικής ως προς την παροχή ιατρικής φροντίδας

Δεν υπάρχει ενιαίος τρόπος υποδοχής και εξέτασης των μεταναστών. Σε κάποιες περιπτώσεις όλοι οι μετανάστες εξετάζονται στο νοσοκομείο, σε κάποιες άλλες απλά πρέπει να υπάρξει ανάγκη ή συγκεκριμένος λόγος για να γίνει αυτό ή κάποιο αίτημα. Δεν υπάρχει σαφές ιατρικό πρωτόκολλο που να εφαρμόζεται εν γένει για τις βασικές εξετάσεις στον πληθυσμό αυτό.

Η όποια ιατρική φροντίδα σταματά ουσιαστικά κατά την έξοδο των ατόμων από τα κέντρα κράτησης (ημέρες ή εβδομάδες αργότερα). Το νομοθετικό πλαίσιο δεν δίνει δυνατότητα πρόσβασης και περαιτέρω παρακολούθησης των ιατρικών τους αναγκών ή διασύνδεσης με κεντρικές υγειονομικές υπηρεσίες στην Αθήνα (εκτός από επείγουσες περιπτώσεις).

Επιπρόσθετες παρατηρήσεις

  • Οι οξείες ιατρικές περιπτώσεις περιθάλπονται αλλά η θεραπεία για τις χρόνιες ασθένειες εξαρτάται από την καλή θέληση των γιατρών που δεν έχουν ξεκάθαρη εικόνα ως προς το βαθμό που μπορούν να βοηθήσουν τους μετανάστες.
  • Ανησυχούμε για την συνέχιση της θεραπείας στις περιπτώσεις φυματίωσης και χρόνιων παθήσεων/ λοιμώξεων. Μετά από περίοδο κράτησης, οι μετανάστες αφήνονται ελεύθεροι από κάποια κέντρα, μόνο με θεραπεία 2 εβδομάδων ή ενός μηνός και παραπέμπονται στο νοσοκομείο στην Αθήνα ασυνόδευτοι. Φαίνεται ότι κανείς από τους μετανάστες δεν πηγαίνει τελικά εκεί, προφανώς εξαιτίας της έλλειψης πληροφόρησης, επικοινωνίας και του φόβου.
  • Υπό τις συνθήκες που επικρατούν είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθούν τυχόν μεταδοτικές ασθένειες, δερματικές παθήσεις (ψώρα) ή λοιμώξεις.

- Ελλείψεις σε προσωπικό στα Κέντρα Κράτησης

Σε όλα σχεδόν τα κέντρα κράτησης ο αριθμός των εργαζομένων δεν επαρκεί, με εξαίρεση το Κέντρο Κράτησης της Σάμου.

                                                MSF logo

- Μη αποδεκτές συνθήκες διαβίωσης

Δίχως ζεστό νερό, δίχως επαρκή αερισμό και διαβιώνοντας σε μέρη που χρησιμοποιούνταν ως αποθήκες, η πραγματικότητα που έχουμε καταγράψει για τους μετανάστες στα κέντρα κράτησης αποτελεί μάλλον εύφορο έδαφος για την εμφάνιση ή επιδείνωση ασθενειών. Τα λουτρά και οι τουαλέτες δεν επαρκούν, ενώ σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι καθαρές ή δε συντηρούνται επαρκώς.

- Σύνθετη και μάλλον μη αποτελεσματική διάκριση αρμοδιοτήτων

Στα κέντρα κράτησης δεν υπάρχει πρακτικά μια ξεκάθαρη διάκριση ρόλων μεταξύ Νομαρχίας, Αστυνομίας και Νοσοκομείων.

- Ελλιπής μέριμνα για τις Ευπαθείς ομάδες

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των ασυνόδευτων παιδιών για τα οποία δε φαίνεται να υπάρχει μια ενιαία προσέγγιση αλλά αντιμετωπίζονται κατά περίπτωση.

- Απουσία μεταφραστή

Η απουσία μεταφραστή στα κέντρα δυσχεραίνει την αποτελεσματική χρήση των προσφερόμενων ιατρικών υπηρεσιών, εμποδίζει την πρόσβαση σε εξαιρετικά σημαντικές για τον πληθυσμό πληροφορίες, όπως η διαδικασία ασύλου και το λεπτομερές νομικό καθεστώς. Η παρατήρηση αυτή ισχύει για όλα σχεδόν τα κέντρα κράτησης.

MSF 4- Απουσία επαγγελματία ψυχικής υγείας

Η απουσία επαγγελματία ψυχικής υγείας καθιστά μη εφικτή την παροχή ψυχολογικής υποστήριξης και τη διερεύνηση καταστάσεων που χρήζουν περαιτέρω βοήθειας. Η προσφορά ψυχολογικής αρωγής είναι ιδιαίτερα σημαντική για ευπαθείς ομάδες πληθυσμού (όπως παιδιά, έγκυοι, μετανάστες, θύματα βίαιης μεταχείρισης)- ειδικά υπό τις αγχώδεις συνθήκες ενός κέντρου κράτησης.

Επιπρόσθετες παρατηρήσεις

Είναι προφανές πως οι πιο πάνω αναφορές περιγράφουν ίσως τη στιγμιαία εικόνα ενός σημαντικού ζητήματος. Οι ανάγκες των μεταναστών «δίχως έγγραφα» αυξάνονται διαρκώς και νέες συγκεντρώσεις πληθυσμού προστίθενται (είτε με τη μορφή των εποχιακών εργατών, είτε σε νέους καταυλισμούς είτε μέσω νέων εντυπωσιακών εισροών στα σύνορα της Ελλάδας). Η καταγραφή και αξιολόγηση των αναγκών τους αποτελεί μια διαρκή προσπάθεια και για τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα.

- Προτάσεις

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, εκτιμώντας την παραπάνω κατάσταση, θεωρούν απαραίτητο να ξεκινήσουν ένα πρόγραμμα επείγουσας παρέμβασης σε πρώτη φάση στα κέντρα κράτησης σε Μυτιλήνη και Έβρο και στον καταυλισμό της Πάτρας. Οι παρεμβάσεις θα περιλαμβάνουν κυρίως:

  • Βελτίωση των συνθηκών υγιεινής και υποδομών στα κέντρα κράτησης
  • Παροχή πρωτοβάθμιας ιατρικής φροντίδας
  • Παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας

Θα θέλαμε να τονίσουμε πως το έργο μας θα είναι αποτελεσματικό μόνο με τη συνδρομή και τη συνεργασία όλων των κρατικών φορέων σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο."

Κορυφή Σελίδας
Αρχική Σελίδα | Ποιος Είναι | Σχετικά | Όροι Χρήσης | Δήλωση Απορρήτου | Επικοινωνία