Γιώργος Α. Παπανδρέου - Πρόεδρος Σοσιαλιστικής Διεθνούς - π. Πρωθυπουργός
Γιώργος Α. Παπανδρέου - Πρόεδρος Σοσιαλιστικής Διεθνούς - π. Πρωθυπουργός
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Σελίδα >   ΠΑΣΟΚ & Σ.Δ. >   Συνεντεύξεις >   Συνέντευξη στην Ισπανική τηλεόραση (TVE) 

Συνέντευξη στην Ισπανική τηλεόραση (TVE)

Αθήνα, 15 Δεκεμβρίου 2008

Συνέντευξη Γιώργου Α. Παπανδρέου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, στην Ισπανική τηλεόραση (TVE)

Δημοσιογράφος: Γνωρίζετε βέβαια, ότι αυτή η έκρηξη βίας έχει πραγματικά συγκλονίσει ολόκληρο τον κόσμο. Γιατί νομίζετε ότι συνέβη αυτό; Ποιες αιτίες το προκάλεσαν;

Γιώργος Α. Παπανδρέου : Μπορεί η έκταση της βίας και των σχετικών γεγονότων να προκάλεσε έκπληξη, αλλά τα προβλήματα ήταν γνωστά σε μας. Είναι βαθιά προβλήματα της κοινωνίας μας, προβλήματα που έχουν σχέση με κοινωνικές ανισότητες, μεγάλες κοινωνικές ανισότητες, προβλήματα που έχουν σχέση με την ανεργία των νέων, με την αίσθηση αδικίας και με τις πελατειακές σχέσεις με τις οποίες λειτουργεί η κυβέρνηση.

Θα έλεγα επίσης, ότι υπάρχει μια αίσθηση απώλειας αξιών, όταν μια κυβέρνηση έχει αναμιχθεί τόσο βαθιά σε σκάνδαλα διαφθοράς και αδυνατεί να τα αντιμετωπίσει με διαφάνεια.

Το αποτέλεσμα είναι να νιώθουμε ότι, η κυβέρνηση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την κρίση ούτε τα κοινωνικά προβλήματα και δεν μπορεί να εκφράσει τις ανάγκες της νέας γενιάς. Δεν υπάρχει κράτος, ούτε κυβέρνηση που να προστατεύει τα δικαιώματα του λαού, την περιουσία του, αλλά και τα δικαιώματα της νεολαίας.

Δημοσιογράφος: Υπήρξαν πολλές ειρηνικές διαμαρτυρίες σ' όλη τη χώρα, αλλά μόνο μια χούφτα ατόμων ενήργησε πραγματικά βίαια. Ποιοι είναι οι στόχοι τους; Έχουν καθόλου στόχους;

Γιώργος Α. Παπανδρέου: Έχω καταδικάσει τη βία. Υποστηρίζουμε απόλυτα τις ειρηνικές διαδηλώσεις και είμαστε κατά της βίας. Τα άτομα που δρουν βίαια είναι μειοψηφία και πιστεύω ότι, εκφράζουν μια μικρή ομάδα και όχι ένα ευρύτερο κίνημα της νεολαίας.
Πιστεύω λοιπόν ότι, πρέπει να εγκύψουμε στις πραγματικές ανάγκες της νεολαίας σ' όλη την Ελλάδα.

Δημοσιογράφος: Τι νομίζετε ότι θα έπρεπε να κάνει η κυβέρνηση;

Γιώργος Α. Παπανδρέου: Για να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση αυτά τα θέματα, θα έπρεπε να είχε ασχοληθεί με έναν μεγάλο αριθμό προβλημάτων, κοινωνικών προβλημάτων, που αφορούν στη νεολαία και στην παιδεία. Έχει περικόψει τα κονδύλια για την παιδεία και για την υγεία, καθώς και τα κονδύλια των κοινωνικών προγραμμάτων. Δεν έχει αντιμετωπίσει τα θέματα διαφθοράς και θα έλεγα ότι, δεν έχει κατορθώσει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την πιθανή επερχόμενη κρίση, την οικονομική κρίση.

Γι' αυτό το λόγο, έχω ζητήσει να γίνουν εκλογές, επειδή πιστεύω ότι, αυτή η κυβέρνηση έχει χάσει την εμπιστοσύνη του λαού και αδυνατεί πλέον να ξεπεράσει την κρίση.

Πιστεύω επίσης ότι, χρειαζόμαστε μια κυβέρνηση που θα προβάλει τα κοινωνικά θέματα, θα ενισχύσει τους δημοκρατικούς θεσμούς και τους θεσμούς της διαφάνειας, θα πολεμήσει τη διαφθορά, θα προστατέψει τους πολίτες και, φυσικά, θα προστατέψει το περιβάλλον μας και θα αναπτύξει μια πράσινη οικονομία.

Φυσικά, η θέση του ανθρώπου στο επίκεντρο της ανάπτυξης, αποτελεί βασικό άξονα των Ευρωπαίων σοσιαλιστών. Στη Μαδρίτη, πριν από λίγες μέρες, είχαμε ένα πάρα πολύ καλό Συνέδριο, υπό την αιγίδα του Jose Luis Zapatero, η ομιλία του οποίου για το μέλλον της Ευρώπης και για τη δράση της κυβέρνησής του στην Ισπανία, ήταν σπουδαία.

Τέτοια πράγματα πιστεύω ότι χρειαζόμαστε τώρα στην Ευρώπη, στις κοινωνίες μας. Για να αντιμετωπίσουμε την κρίση, χρειαζόμαστε μια κοινωνική Ευρώπη, μια δημοκρατική Ευρώπη, μια πράσινη Ευρώπη, μια Ευρώπη που θα στέκεται κοντά στον άνθρωπο, κοντά στους πολίτες μας.

Δημοσιογράφος: Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση Καραμανλή θα μπορέσει να επιβιώσει μετά από αυτές τις διαδηλώσεις;

Γιώργος Α. Παπανδρέου: Δεν γνωρίζω αν θα επιβιώσει μετά από αυτές τις διαδηλώσεις, αλλά φοβάμαι ότι, αν συνεχίσει να κυβερνά θα μπούμε σε μια παρατεταμένη κρίση.

Η Ελλάδα δεν είναι αυτή που βλέπετε σήμερα. Αυτή η νεοσυντηρητική κυβέρνηση και οι πολιτικές της φέρουν τεράστια ευθύνη για τη σημερινή εικόνα της χώρας.

Η πραγματική Ελλάδα είναι πολύ διαφορετική. Είναι η Ελλάδα που έχετε δει στην τηλεόραση ή την έχετε επισκεφθεί, η Ελλάδα του Ολυμπιακού Πνεύματος και των Ολυμπιακών Αγώνων, η Ελλάδα που μπήκε στη ζώνη του ευρώ, η Ελλάδα που είχε 5% αύξηση του ΑΕΠ ετησίως, η Ελλάδα που υποστηρίζει την ειρήνη στα Βαλκάνια με πολλές πρωτοβουλίες.

Είναι η Ελλάδα που μπορεί να ευημερήσει, η Ελλάδα της πράσινης οικονομίας, η Ελλάδα των ποιοτικών υπηρεσιών.

Αυτή την Ελλάδα εκπροσωπούμε εμείς κι αυτή την Ελλάδα θα χτίσουμε όταν αύριο γίνουμε κυβέρνηση.

Δημοσιογράφος: Μια τελευταία ερώτηση, επειδή γνωρίζω ότι διαθέτετε πολύ λίγο χρόνο. Τι προτείνατε; Ποιο είναι το σχέδιό σας;

Γιώργος Α. Παπανδρέου: Το πρώτο πράγμα που χρειαζόμαστε ως νέα κυβέρνηση, είναι να οικοδομήσουμε ξανά την εμπιστοσύνη του λαού στο κράτος, ένα κράτος που σέβεται τον πολίτη και αντιμετωπίζει δημοκρατικά τα προβλήματα που προκύπτουν, ένα κράτος που θα φέρει τη διαφάνεια, θα καταπολεμήσει τη διαφθορά και θα αντιμετωπίσει τα κοινωνικά προβλήματα της χώρας. Δεν θα λέει απλώς ότι, όλα όσα συμβαίνουν θα λυθούν μέσω της αγοράς ή μέσα από πολιτικές πελατειακών σχέσεων.

Τα προβλήματα θα λυθούν αν δημιουργήσουμε μια ευρύτερη συναίνεση στην κοινωνία μας, αν ενώσουμε την κοινωνία μας θέτοντας νέους σημαντικούς στόχους και νέες σημαντικές προκλήσεις, αν δημιουργήσουμε μια πράσινη οικονομία, αν ενισχύσουμε τη δημοκρατία μας και εδραιώσουμε την ανάγκη συμμετοχής όλων των μελών της κοινωνίας μας, των μεταναστών, της νεολαίας, των γυναικών, των περιθωριοποιημένων ατόμων. Αν εξασφαλίσουμε μια κοινωνική Ελλάδα, που θα παρέχει καλή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, καλή παιδεία και μεταρρυθμίσεις, έτσι ώστε να αποκτήσουμε μια πολύ δημιουργική οικονομία.

Δημοσιογράφος: Σας ευχαριστώ πολύ.

Γιώργος Α. Παπανδρέου: Κι εγώ σας ευχαριστώ.
Κορυφή Σελίδας
Αρχική Σελίδα | Ποιος Είναι | Σχετικά | Όροι Χρήσης | Δήλωση Απορρήτου | Επικοινωνία