Γιώργος Α. Παπανδρέου - Πρόεδρος Σοσιαλιστικής Διεθνούς - π. Πρωθυπουργός
Γιώργος Α. Παπανδρέου - Πρόεδρος Σοσιαλιστικής Διεθνούς - π. Πρωθυπουργός
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Σελίδα >   ΠΑΣΟΚ & Σ.Δ. >   Ομιλίες / Άρθρα >   Άρθρα >   Το μοντέλο της "πράσινης ανάπτυξης" 

Το μοντέλο της "πράσινης ανάπτυξης"

Αθήνα, 4 Ιουνίου 2008

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος
Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος
Ελεύθερος Τύπος

Άρθρο του Γιώργου Α. Παπανδρέου στην εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος" για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Το μοντέλο της "πράσινης ανάπτυξης"

Ποιες θα είναι οι συνέπειες για όλους μας, στην Ελλάδα αλλά και παγκόσμια αν συνεχίσουμε το σημερινό αναπτυξιακό μοντέλο; Σήμερα το γνωρίζουμε. Υπάρχει πια επιστημονική τεκμηρίωση των επιπτώσεων που θα αντιμετωπίσουμε. Θα βρεθούμε να πέφτουμε στο γκρεμό - αντιμέτωποι με την καταστροφική κλιματική αλλαγή, τον εφιάλτη της ανισότητας και της πείνας για εκατομμύρια ανθρώπους, την πολιτική κρίση αλλά και τους πιθανούς πολέμους για τους φυσικούς πόρους, τα νέα προσφυγικά ρεύματα, τις νέες μορφές βίας για την πρόσβαση σε φυσικούς πόρους, όπως το νερό.

Η κλιματική αλλαγή μας απειλεί. Μια «ήπια» επίπτωση της εξέλιξης αυτής - αλλά οδυνηρή για την ελληνική οικογένεια - είναι οι αυξανόμενες τιμές του πετρελαίου, τα ακραία καιρικά φαινόμενα και οι φυσικές καταστροφές που θέτουν σε δοκιμασία τον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα.

Εμείς οι προοδευτικές δυνάμεις προτείνουμε ένα νέο οικονομικό μοντέλο. Το μοντέλο της «πράσινης ανάπτυξης» που θα απαντά ταυτόχρονα στην κλιματική αλλαγή, στην ενεργειακή ασφάλεια και την αυτονομία, στις οικονομικές ανισότητες, στην ποιότητα ζωής και εργασίας. Μια «πράσινη επανάσταση» για το σήμερα και το αύριο της χώρας μας.

Για μας, η ευθύνη μιας προοδευτικής κυβέρνησης είναι να θέσει τους κανόνες του παιχνιδιού στην αγορά αλλά και να αναδιοργανώσει το κράτος ώστε η χώρα μας να γίνει πρωτοπόρα της νέας τεχνολογικής επανάστασης. Να κάνουμε γρήγορα βήματα στην ανάπτυξη των ΑΠΕ από τον άνεμο, τον ήλιο, τη γεωθερμία, που η χώρα μας διαθέτει σε αφθονία.

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας παντού! Αυτό είναι το δικό μας μήνυμα.

Θα εγγυηθούμε μια οικονομία που σέβεται το περιβάλλον και δεν δημιουργεί υπεραξίες και καιροσκοπισμούς με την καταστροφή του. Μια οικονομία που στηρίζεται στο περιβάλλον και το αξιοποιεί ως συγκριτικό πλεονέκτημα. Μια οικονομία που δημιουργεί - αξιοποιώντας τις φιλικές περιβαλλοντικές τεχνολογίες - νέες και ποιοτικές θέσεις εργασίας δίνοντας ανάσα στη γενιά των 700 ευρώ. Η πρότασή μας εγγυάται μια ανάπτυξη, που συνδυάζει την ποιότητα στην εργασία, την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, τη γνώση, τις νέες τεχνολογίες δίνοντας στη χώρα νέες προοπτικές. Έχω πειστεί από την διεθνή μου εμπειρία και επαφή με πολιτικούς ανά την υφήλιο ότι η «πράσινη» ανάπτυξη θα είναι πιο ανταγωνιστική, πιο ποιοτική, πιο οικονομική. Όμως, όλα αυτά δεν γίνονται αυτόματα.

Χρειαζόμαστε τολμηρές πολιτικές και αποφασισμένους νομοθέτες, που θα δουλεύουν με φαντασία και ανοιχτούς ορίζοντες έχοντας στο νου τις ανάγκες των καταναλωτών, τις δυνατότητες της επιστήμης, την καινοτομία των επιχειρήσεων.

Σήμερα διαμορφώνεται, σε όλο τον κόσμο, μια νέα περιβαλλοντική συνείδηση. Γύρω από αυτή τη νέα πραγματικότητα, προτείνουμε την ευρύτατη συνεργασία – την απαραίτητη συλλογική μας δράση για το κοινό μέλλον. Όλοι: Πολίτες, Επιχειρήσεις, κυβερνήσεις, κόμματα, ΜΜΕ καλούνται να παίξουν ρόλο. Οι επιχειρήσεις να συνειδητοποιήσουν ότι ο μόνος τρόπος να επιζήσουν είναι να μειώσουν τους ρύπους που εκπέμπουν. Προτείνουμε την στήριξη με κίνητρα των επιχειρήσεων που γίνονται «πράσινες».

Οι πολίτες να αναλάβουν την προσωπική τους ευθύνη να συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος αλλά και να ενημερώνονται και να ελέγχουν την Πολιτεία και τις επιχειρήσεις για τις δικές τους ευθύνες.

Σήμερα, γίνεται μια «πράσινη» επανάσταση, με πρωταγωνιστές τους πολίτες. Ένα κίνημα που ξεκινά από κάτω, και στο οποίο συγκλίνουν πολίτες πέρα από κόμματα, ηλικίες, και ταξικές καταγωγές. Μια επανάσταση που αφορά και στις αξίες μας.

Γιατί γύρω από το περιβάλλον συγκρούονται δυο αντιλήψεις. Αυτή της ανομίας και της ιδιοποίησης και αυτή των συλλογικών μας αξιών και κανόνων, της κοινής μας κληρονομιάς και υποχρέωσης. Μια κοινοκτημοσύνη με δικαίωμα και υποχρέωση να το διαχειριστούμε από κοινού, με σεβασμό, με δημοκρατικό και αποτελεσματικό τρόπο που θα φέρει καρπούς για όλους σήμερα και αύριο. Αυτή θα είναι η κληρονομιά του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες γενιές και στη χώρα.

Κορυφή Σελίδας
Αρχική Σελίδα | Ποιος Είναι | Σχετικά | Όροι Χρήσης | Δήλωση Απορρήτου | Επικοινωνία